Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 13:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 21:20 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Ja właśnie dzisiaj zlałem swoje wino - stało na balkonie chyba ze 2-3 tygodnie. Zdziwiłem się - tego kamienia jest naprawdę sporo :) Na 10 l wina było go taka mała garść, takiej struktury jak gruby piasek. A wino się przy tym pięknie wyklarowało i kwasowość się obniżyła. Nie wiem o ile, bo nie mierzyłem. Ale popijam właśnie lampkę i jest jak najbardziej ok :D

Tak dla potomności napiszę :-)

Wino z Ronda wyszło za kwaśne. Ale stało w sumie całą zimę na balkonie w plastikowym baniaku po wodzie 18,9l, ale zima była łagodna. Kilka razy dość mocno zamarzało (tworzyły się takie zawiesiste kryształy) i rozmarzało. Nie zauważyłem, żeby to wpłynęło na smak, ciągle był rześki, owocowy, nie utleniało się.
Wytrącały się "kryształki", kwasowość organoleptycznie obniżyła się gdzieś tak o 1/3 (cokolwiek to znaczy) :crazy:
Do wiosny wino wypiłem ze smakiem:-)

PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2014, 18:09 
Kiper
Kiper

A zmierzyłeś kwasy przed i po zabiegu ?
W sumie ważne jest jaka kwasowość była w miazdze (tu jakie zastosowałeś drożdże), jaka po zakończeniu fermentacji i jaka po wymrażaniu , to nam daje pełnię "obrazu" .
Polecam metodę.
Naprawdę warto nam tu wszystkim (oprócz wrażeń ) podawać takie pomiary. A tak to jest tylko za każdym razem tylko Twoja subiektywna ocena .
P.S.
Dawno temu (jak jeszcze nie robiłem pomiarów) zamroziłem pewien nastaw i z tego co pamiętam frakcja płynna zachowała mocny aromat, kolor, i dużo alkoholu. Ale to tylko ocena organoleptyczna :lol:

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 22:03 
nowicjusz
nowicjusz

W tym roku dokonałem wymrażania wina białego o początkowej kwasowości ok. 12g/l (czyli kwasior). Pod ponad dwóch tygodniach wymrażania (a dokładnie naprzemiennego wymrażania i ocieplania) w temperaturze z zakresu (-4;4) kwasowość spadła do ok. 10g/l. Kwasowość mierzyłem pierwszy raz w życiu za pomocą miareczkowania, ale nadzorowała mnie jednocześnie szwagierka pracująca laboratorium, zatem mam nadzieję, że pomiary są w miarę bliskie rzeczywistości.

W międzyczasie znalazłem dwie różne informacje na temat efektów wymrażania (niestety nie jestem teraz w stanie podać linków do źródła ani więcej danych). Pierwsza mówiła o obniżeniu kwasowości wina o 2g/l podczas eksperymentu wymrażania wina gronowego, inna natomiast wskazywała wartość 1,6 g/l.

Zastanawiające jest to, czy obniżenie temp. wymrażania pozwoli na uzyskanie lepszych efektów czy jedynie skróci czas do uzyskania efektu w postaci obniżenia kwasowości o max. 2g/l?

PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2017, 23:03 
czeladnik
czeladnik

Witam Kolegów!

Podbijam ponownie ten temat, bo idą mrozy, więc można pomyśleć o wychładzaniu naszych win...
Będę to robił w tym sezonie pierwszy raz i myślę jak się do tego zabrać:
- zgodnie z wyliczeniem temperatury przez "darucha" wystawić je na 2 tygodnie? tu problemem jest utrzymanie temperatury, bo nie mamy wpływu na matkę naturę i nie wiemy jakie będą temperatury?
- zgodnie z pomysłem Jacka wystawiać je naprzemiennie na niewielki mróz na 3-4 doby, chłodny garaż na 2 doby, mróz 3-4 doby, garaż 2 doby itd.

Pytanie o Wasze praktyczne doświadczenia. Którą metodę stosowaliście i z jakim efektem? A może macie sprawdzone jakieś inne rozwiązania?
Łatwiejsza w ogarnięciu wydaje się ta druga metoda...Zastanawiam się tylko jaki maksymalny mróz można w niej zastosować? -5st czy można jeszcze niżej...? No i czas tej operacji - 2 tygodnie się wystarczające?

Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Jak chcę być pewny, że wytrąci się wszytko co może to zostawiam wino w baniaku w blaszanym garażu na zimę. Jak jest duży mróz to nie wchodzę, bo się boję :silent: .
Ale w chłodnej piwnicy też wino zrzuca wodorowinianu potasu tylko wolniej.

PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 10:41 
czeladnik
czeladnik

Sugerujesz, żeby wystawić je np. na dwa miesiące na balkon i przenosić do garażu (ok +10) tylko w przypadku dużego mrozu?

PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 13:07 
Ekspert
Ekspert

Ważne żeby wino było w ciemności - trzeba okryć od światła. Wystaw na 2 miesiące na balkon, do -10 to na pewno nie zamarznie. Nie nosiłbym go w te i we wte ma się grawitacyjnie klarować.

PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2017, 06:16 
Ekspert
Ekspert

Moje doświadczenia z wymrażaniem są takie, że maleje kwasowość,
ale też wino się, że tak powiem "wygładza", tj maleją taniny.
Swego czasu wymrażałem CC.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2017, 07:24 
nowicjusz
nowicjusz

Wymrażałem w zamrażalniku, kilka godzin, powstały śnieg wyrzucałem..Moim zdaniem kwasowość spadła, wzrosły nieco %..

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2017, 12:38 
Ekspert
Ekspert

To chyba po raz pierwszy mróz przerobił cukier na procenty - trzeba to gdzieś zgłosić i opatentować :wink:

Cytuj:
Moje doświadczenia z wymrażaniem...................

Piotrek, nie szkoda Ci było kwasu winowego? Ja jakoś wolę pozbywać się jabłkowego, bo właśnie on ostrzejszy jest.

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2017, 12:58 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
To chyba po raz pierwszy mróz przerobił cukier na procenty - trzeba to gdzieś zgłosić i opatentować :wink:

Cytuj:

Piotrek, nie szkoda Ci było kwasu winowego? Ja jakoś wolę pozbywać się jabłkowego, bo właśnie on ostrzejszy jest.

Romanie. Da się jakoś empirycznie stwierdzić, który kwas jest w winie? Pozbywasz sie kw. jabłkowego FJM?

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2017, 17:46 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:

Szkoda. W zasadzie bardziej szkoda mi było tych tanin.
Tylko raz wymrażałem :)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2017, 19:33 
Ekspert
Ekspert

W naszych polskich warunkach klimatycznych tzw. „cool climate” obniżanie zawartości kwasu winowego w winie poprzez wymrażanie to najczęściej nieporozumienie, a nie działalność konieczna.
Najczęściej w naszych warunkach klimatycznych jest duża przewaga kwasu jabłkowego nad winowym. Empirycznie możemy ten stosunek jedynie oszacować na podstawie warunków pogodowych. Faktycznie tylko badania laboratoryjne mogą nas utwierdzić co do słuszności oceny dojrzałości owoców.
Możemy w warunkach amatorskich zmierzyć kwasowość ogólną pH i TA lub zdać się na własne kubki smakowe.
Przy bardzo dużych kwasach : drożdże odkwaszające.
Gdy po fermentacji jeszcze zbyt duże kwasy, to przy winach czerwonych fjm.
(Dopiero gdy nie chcemy leżakować wina tylko szybko spożyć, to można próbować wymrażanie, aby dodatkowo pozbyć się jeszcze kwasów. Do dłuższego leżakowania nie należy wymrażać !)
Gdy i mimo tego jeszcze kwasy nie akceptowalne, to należy zrezygnować z odmian późnych i posadzić wcześniejsze , nawet wtedy gdy jesteśmy fanami cabernetów. :!: :idea: :lol:
Jestem zwolennikiem maksymy : „nie to się kocha co się lubi, ale się kocha to co się ma”, albo jakoś tak podobnie :?:
A mamy niestety albo nawet stety „cool climate” i tego nie da się zmienić :!: :!:
Ale eksperymentować można , a nawet należy !!!!!

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2017, 20:34 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Romanie. Da się jakoś empirycznie stwierdzić, który kwas jest w winie?

Zbyszek już właściwie odpowiedział, resztę można bez problemu znaleźć, np
Cytuj:
Parametry analityczne („dojrzałość technologiczna”)

Przy określaniu dojrzałości winogron rutynowo bada się zawartość cukrów i kwasów (lub ewentualnie odczyn pH) w moszczu. W przypadku odmian do produkcji win białych uprawianych w naszych warunkach klimatycznych winogrona można uznać za dojrzałe w pełni, jeśli osiągną one następujące parametry moszczu (w zależności od odmiany):

- zawartość cukrów: 180–220 g/l

- ogólna kwasowość: 8–12 g/l (w przeliczeniu na kwas winowy)

- odczyn pH: 2,9–3,4

W przypadku winogron do produkcji win czerwonych parametry te powinny wynosić:

- zawartość cukrów: 200–240 g/l

- ogólna kwasowość: 7–10 g/l (w przeliczeniu na kwas winowy)

- odczyn pH: 3,1–3,5

źródło http://www.naszewinnice.pl/polskie-wino ... -winiarski

PostNapisane: środa, 20 grudnia 2017, 23:58 
czeladnik
czeladnik

zbyszekB napisał(a):
Najczęściej w naszych warunkach klimatycznych jest duża przewaga kwasu jabłkowego nad winowym. Empirycznie możemy ten stosunek jedynie oszacować na podstawie warunków pogodowych. Faktycznie tylko badania laboratoryjne mogą nas utwierdzić co do słuszności oceny dojrzałości owoców.
Na potwierdzenie:
Załącznik:
Parametry moszczy.png
Parametry moszczy.png [ 24.88 KiB | Przeglądane 2183 razy ]

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1