Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 10:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
U mnie się otwiera :D
Mój Frontenac jeszcze fermentuje w miazdze (7 dzień), od początku na Maurivin B, wyników jednak nie będzie - tylko organolepteczne :oops:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 12:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Szkoda.
Roman, polecam Tobie i Wszystkim metodę.
Bardzo szybka precyzyjna i tania. (nie trzeba kupować gotowych cieczy co jakiś czas bo wyszły)
Strzykawka 0,2PLN
Roztw.BBT 23PLN
NaOH 8PLN/1Kg
Woda odmineralizowana na stacji paliw 6PLN/5l.
Waga jubilerska 14PLN
Elrenmeyerka 4PLN
0.1molowy roztw. NaOH można sobie sporządzić samemu również za pomocą odważenie na tej wadze.(c.wł. wody , z uwagą DarkaRz)

Ostatnio pomiaru dokonałem w ciągu 40 sekund od momentu dodania BBT(kropla małą strzykawką z igłą) do wyliczenia.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 16:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 301
Lokalizacja: Zamość
Od kiedy żona zbiła mi biuretę :twisted: też stosuję strzykawkę z igłą dokładnie wg. tej metody :D
Ps. Marquette z MF z 12,75 g/l zeszło na Maurivinach B do 6,75 g/l

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 17:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Jakoś tak na początku, jak Mauriviny B stały się osiągalne, zrobiłem jednego roku na nich wszystkie czerwone nastawy - Rondo dopiero po dodaniu 2g kwasu winowego/litr stawało się pijalne :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 października 2014, 04:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1058
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Zauważyłem ten moment.
Od tej pory to już nie są "Kwasiury Romana" ;)

W tym roku pierwszy raz użyłem Maurivi'nów B i już teraz organoleptycznie czuję różnicę kwasów w nastawie.

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 października 2014, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Arturro napisał(a):

Ps. Marquette z MF z 12,75 g/l zeszło na Maurivinach B do 6,75 g/l


Czy pomiary dotyczą gotowego wina, czy tegorocznego nastawu ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 października 2014, 22:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 301
Lokalizacja: Zamość
olmek napisał(a):
Arturro napisał(a):

Ps. Marquette z MF z 12,75 g/l zeszło na Maurivinach B do 6,75 g/l


Czy pomiary dotyczą gotowego wina, czy tegorocznego nastawu ?


Pierwszy pomiar to miazga po mieleniu, drugi pomiar po prasie

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 października 2014, 09:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
W takim razie z grubsza licząc i zakładając że wydajność redukcji kwasu jabłkowego była maksymalna (60%), udział kwasu winowego i jabłowego w moszczu wyniósł odpowiednio 20% i 80%. Albo to taka uroda niektórych mieszańców amerykańskich (Marquette, Frontenac itp.), albo po prostu nie radzą sobie w naszym klimacie. Tak , czy inaczej surowiec winiarski raczej kiepski. Również po redukcji kwas jabłkowy jest w przewadze, więc obowiązkowa FJM i nie stwarzanie warunków do wypadania kamienia winnego.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 15:19 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 7 sierpnia 2012, 09:38
Posty: 34
Lokalizacja: W-wa
Gdzie kupujecie Mauriviny? Kiedyś w winiarzu były, teraz nigdzie nie mogę znaleźć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 15:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5586
Lokalizacja: Łódź i okolice
W Browamatorze ale w tej chwili brakło.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 15:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
vanKlomp napisał(a):
W Browamatorze ale w tej chwili brakło.

Skąd wiesz, że brakło, dzwoniłeś? Na stronce sklepu nic o braku nie pisze http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 16:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5586
Lokalizacja: Łódź i okolice
Masz rację są. Jak patrzyłem jakiś czas temu to nie było. Może jakiś chwilowy brak.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 18:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
6,5zl za 10g na 25l to troche drogo nie ma moze gdzies w wiekszych paczkach?

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5586
Lokalizacja: Łódź i okolice
Są też 500g.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 19:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 200
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
wlasnie widze cena tez odpowiednia :(

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO