Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 13:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 listopada 2012, 21:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
Witam!
Czy ktoś mógłby mnie poinformowac, jak się przelicza NM na Blg. A może ktoś zna wzór?
Problem polega na tym, że nie wiem jakie w czeskim moszczomierzu przyjęto poprawki na niecukry.
Interesuje mnie przeliczanie w warunkach roboczych, tzn. przy mierzeniu moszczu winnego - wzór musiałby uwzględnic fakt, że Blg nie koryguje, a NM koryguje niecukry.
Problem jest praktyczny - mam i taki i taki aerometr...
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 listopada 2012, 22:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Jak dobrze pamiętam skala NM to ilość rzeczywista cukru w kg/hl. Chyba najprościej zamienić jednostki na g/l (NM x 10) i w tabeli znaleźć odpowiadającą jej wartość Blg. Następnie odszukane Blg należy pomnożyć przez 1,177 i otrzymamy wartość jaką powinien pokazać areometr wyskalowany w Blg, czyli bez poprawki na niecukry.

P.S. Tak dla jasności, ten współczynnik 1,177 wynika bezpośrednio z ogólnie przyjętej poprawki 3/20 ekstraktu ogólnego.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 09:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
Dzięki za informację.
Pozostaje wątpliwośc, czy przyjęto taką poprawkę na niecukry tj. 3/20 wagowo.
Podobno jest nawet jakaś czeska norma na ten "moszczomierz"?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 09:37 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Może to Ci się przyda:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Moštoměr
Jest tam przelicznik na Oe, a z Oe już na Ballinga łatwo.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 10:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Masz tabelę i na Oe i KMW - czyli % wagowy (kg cukru w 100 kg moszczu - jednak już po poprawce - czyli jak Blg bez niecukrów):
http://www.znalecvin.cz/mostomer/

Z tego: http://www.schimansky.cz/navody/cl.extrakty.doc artykuliku wynika, że w skali KMW przyjęto niecukry jako 3/20 ekstraktu ogólnego czyli 1 KMW=0,85 x Blg. Czyli wynik w KMW dzielisz przez 0,85 i masz Blg ekstraktu calkowitego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 10:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
vladi1 napisał(a):

Pozostaje wątpliwośc, czy przyjęto taką poprawkę na niecukry tj. 3/20 wagowo.


No właśnie, ale podejrzewam, że oscyluje wokół tej wartości. Ta poprawka to średnia z wieloletnich laboratoryjnych pomiarów parametrów moszczu, czyli jego gęstości i zawartości cukru. Najlepiej jak byś pomierzył ten sam moszcz obydwoma areometrami i porównał ( po podanym przeze mnie przeliczeniu), czy są zgodne. Jeżeli róznica będzie znaczna, to będzie świadczyło o przyjęciu innej poprawki, którą zresztą na podstawie tych dwóch pomiarów będziemy mogli sobie określić.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 11:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jeśli tabela z przelicznikiem NM, Oe i KMW jest prawidłowa to wynika z niej, że dla NM przyjęto znacznie niższą poprawkę na niecukry niż 3/20 bo np. 20 NM (czyli 200 g/l) to 17,8 KMW czyli 20.9 Blg bez poprawek. Jeśli zaś przeliczymy KMW czyli Blg po poprawce 3/20, na gramy na litr to wychodzi 191 g/l - różnica 5%. Czyżby grona w Czechach były tak mało ekstraktywne?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 11:17 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Może to jest taka sama poprawka, jak w tej tabeli: http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... 8&Itemid=8 ?
(por. wytwarzanie-wina/poziom-cukru-poprawki-i-tak-dalej-t7862.html#p127014)

EDIT:
Jeszcze takie coś znalazłem:
http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 11:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Nie dokładnie - ale rzeczywiście wartości są zbliżone. Szkoda, że przy takich urzędowych tabelkach nie podają źródeł stosowanych przeliczników. Szkoda również, że jednak nie dysponujemy własnymi pomiarami rzeczywistymi.

Ten kalkulator { http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu } jest dziwny - wynik w NM jest zależny od tego jaki % niecukrów wstawisz -co ciekawe wyniki dla KMW (i pozostałych skal) nie zmieniają się , bez względu na wstawiony % niecukrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 11:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
DarekRz napisał(a):
Ten kalkulator { http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu } jest dziwny - wynik w NM jest zależny od tego jaki % niecukrów wstawisz -co ciekawe wyniki dla KMW (i pozostałych skal) nie zmieniają się , bez względu na wstawiony % niecukrów.
Może on ignoruje wstawione niecukry dla NM, skoro już NM je zawiera?

EDIT:
Faktycznie, jest dziwny.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 12:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Wniosek taki, żeby ustalić poprawkę jaką przyjęli Czesi skalując w *NM, należy obydwoma areometrami zmierzyć ten sam moszcz, tylko koniecznie musi być czeski :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2012, 17:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
Moje moszczomierze nie są laboratoryjne niestety. Przypominają wyglądem te z Biowinu (papierowa skala itd.). Pomiar może by obarczony dużym błędem. Dlatego w celu rzetelnego porównania chciałem się podeprzec teorią.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2012, 19:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
Korzystając z wzorów w czeskiej Wikipedii przeliczyłem NM na KL, a następnie na Blg (*1,176).
Wielkości w NM zamieniłem na stężenia wagowe (*0,85).
Następnie odjąłem wyniki.
Wyszły następujące poprawki:

10NM (12,4Blg) - 3,6%wag
15NM (16,7Blg) - 2,8%wag
20NM (21,0Blg) - 2,5%wag
25NM (25,3Blg) - 2,1%wag
30NM (29,6Blg) - 1,8%wag

I co Panowie na to? Nic ne rozumim...

Uwaga: Patrz następny mój post!


Ostatnio edytowano sobota, 10 listopada 2012, 17:55 przez vladi1, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2012, 00:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
DarekRz napisał(a):
Ten kalkulator { http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu } jest dziwny - wynik w NM jest zależny od tego jaki % niecukrów wstawisz


No nie wiem, wydaje mi się, że jest OK. Bx jest przyjęty jako ekstrakt ogólny, a NM jako ekstrakt cukrowy.
Dla przykładu:
pomiar refraktometrem 20 Bx ( w roztworze jest 0% niecukrów) odpowiada wartości 21,3 NM
pomiar refraktometrem 20 Bx ( w roztworze jest 3% niecukrów) odpowiada wartości 18,3 NM

i przykład w drugą stronę:

20 NM odpowiada odczytowi na refraktometrze 18,8 Bx kiedy się przyjmie 0% niecukrów
20 NM odpowiada odczytowi na refraktometrze 21,6 Bx kiedy się przyjmie 3% niecukrów

vladi1 napisał(a):
Wyszły następujące poprawki:

10NM (12,4Blg) - 3,6%wag
15NM (16,7Blg) - 2,8%wag
20NM (21,0Blg) - 2,5%wag
25NM (25,3Blg) - 2,1%wag
30NM (29,6Blg) - 1,8%wag

I co Panowie na to? Nic ne rozumim...


To by było logiczne, im bardziej owoce niedojrzałe, tym więcej procentowo powinno być niecukrów czyli głównie kwasów i związków biorących udział w syntezie cukrów. W miarę dojrzewania ilość niecukrów maleje na korzyść cukrów.
I to się kłóci z mniej logicznym słynnym x/20 ekstraktu ogólnego.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2012, 11:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
No własnie.
Niestety w poprzednim przykładzie źle przeliczyłem stężenie objętościowe NM na wagowe.
Prawidłowy (chyba?) wzór wygląda następująco:
MNwag=NM/(0,004*NM+1) (wartośc NM dzielimy przez aktualną gęstośc moszczu)

W związku z powyższym poprawki na niecukry dla "normalizovanego mostomeru" kształtują się następująco:

10NM (12,4Blg) - 2,8%wag
15NM (16,7Blg) - 2,5%wag
20NM (21,0Blg) - 2,5%wag
25NM (25,3Blg) - 2,6%wag
30NM (29,6Blg) - 2,8%wag


Czy teraz lepiej?

A tak na marginesie: Liczbowo wartosci NM i BLG niewiele się różnią...


Ostatnio edytowano sobota, 10 listopada 2012, 17:59 przez vladi1, łącznie edytowano 5 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO