Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 19:21 
mistrz
mistrz

Proszę o radę, jakiego poziomu cukru nie powinienem szaptalizować, czytam na forum, że jeden kolega zebrał, drugi zebrał i zebrali przy cukrze np 21Brix nie dosładzają, fermentują i co dalej?

Z tego co do tej pory wyczytałem to winogrona mające 21 Brix mają ok. 21-21x0,15=17,85Brix cukru czyli potencjał na 9,9%alkoholu...

Jakie mniej więcej i przy jakich poziomach alkoholu powinienem planować wina...

Jedynie kolega Buuber miał coś ok 120 Oe co daje po odjęciu niecukrów ok 24Brix

PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 19:36 
Ekspert
Ekspert

Masz jakieś lewe czytanki. 21 Bx ekstraktu ogólnego to jak słusznie napisałeś 17,85 Bx ekstraktu cukrowego tylko, że to = 11,3% potencjalnego alkoholu.

PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 19:59 
mistrz
mistrz

http://www.winnicepolskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=98&Itemid=8

Jakich czytanek używasz??

teraz znalazłem coś takiego może się przyda:
http://vinoenology.com/calculators/fermentation/
I muszę jeszcze poczytać o tym prozencie alkoholu bo coś się nie zgadza.

Pozostaje jednak pytanie jaką zawartość alkoholu planować.

PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 21:20 
Kiper
Kiper

167g cukru w litrze moszczu daje 10% wino. Ot wszystko.

PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 21:34 
Kiper
Kiper

@SilwMaliniarz: niestety nie jest to prawdą...
MarcinJ podał chyba najbardziej rzetelny kalkulatorek.

Otóż zapominacie, że zawartość alkoholu w bardzo dużym stopniu zależy od szczepu i gatunku drożdży, temperatury fermentacji, oraz w pewnym stopniu od natlenienia, czy zawartości pożywki.
I tak z miazgi o powiedzmy 22 Brix używając drożdży Y w temperaturze A możemy otrzymać wino nawet 14%(v/v), a używając drożdży Z w temperaturze B tylko 12%(v/v)...

Poza tym zauważyłem już, że używane poprawki w wysokości 2-3 Brix przy około 20 Brix wydają się być zbyt duże.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 21:43 
Kiper
Kiper

OK, ale zakładając, że drożdże "nie zjedzą" więcej niż 8g/l cukrów przy fermentacji przeprowadzonej do końca z wyjściowych 167g/l powinno wyjść 9,5%. Jeżeli się mylę proszę mnie stłamsić i wytłumaczyć :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
Poza tym zauważyłem już, że używane poprawki w wysokości 2-3 Brix przy około 20 Brix wydają się być zbyt duże.

W jakim sensie zauważyłeś, robiłeś analizę moszczu ? Jaką więc należałoby przyjąć średnią poprawkę ?

PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 22:43 
mistrz
mistrz

Trzeba więc zauważyć że tabela ze strony winnice polskie jest błędna.

Napiszcie proszę jakie zakładacie wartości dla określonych gatunków wina??

PostNapisane: wtorek, 25 września 2012, 08:10 
Ekspert
Ekspert

Marcin - tabela ze strony Winnic Polskich nie jest błędna.
Zauważ, że ta tabela (z rozporządzenia Ministra Rolnictwa pochodząca) podaje zawartość cukru "oznaczoną za pomocą refraktometru wyskalowanego w % wag. sacharozy w temperaturze 20 °C lub w wartości współczynnika refrakcji w temperaturze 20 °C". Pierwsza kolumna od lewej (Sacharoza % wagowo) to właśnie oznaczenie - czyli Bx jeśli taką masz skalę w refraktometrze, nastepna to także oznaczenie tyle, że współczynnikiem refrakcji.
Zatem jesli oznaczyłeś refraktometrem wyskalowanym w Bx: 21 Bx , to patrzysz na wiersz dla 21% sacharozy wagowo (bo to właśnie oznacza skala Brixa) - czyli masz z tego 203,3 g/l cukrów co daje 12,08% potencjalnego alkoholu.

Tebelka nieco zawyża wyniki, gdyż uwzględniono w niej niższy poziom ekstraktu bezcukrowego i poprawka na niecukry wynosi tu ok. 2/20 ekstraktu ogólnego. Dlaczego akurat tak? Nie mam pojęcia - jak napisałem tabelka pochodzi z ówczesnego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i była oficjalnym prawem.

Jakie są prawdziwe wartości cukrów w naszych moszczach to wypadałoby zbadać. Obiecuję to sobie już od dłuższego czasu, ale niestety z powodu dość wysokiej ceny takiego badania (obecnie ok. 100 zł za próbkę) wciąż muszę przyjmować poprawkę na wiarę.

Veteran - kalkulatorek jest rzetelny tylko o tyle, że dobrze przelicza Bx na g/l , ale nie uwzględnia zupełnie poprawki na niecukry. Wydajność drożdży jest różna, ale jednak podawana w kartach charakterystyki drożdży wydajność średnia mieści się w przedziałach 16,3-16,9 g/l. Do obliczania potencjalnego alkoholu przyjmuje się albo znaną wydajność z charakterystyki konkretnych drożdży, albo normę europejską, która określa wydajność fermentacji na poziomie 16,83 g/l cukrów na 1%.

Veteran5 napisał(a):
Otóż zapominacie, że zawartość alkoholu w bardzo dużym stopniu zależy od szczepu i gatunku drożdży, temperatury fermentacji, oraz w pewnym stopniu od natlenienia, czy zawartości pożywki.
I tak z miazgi o powiedzmy 22 Brix używając drożdży Y w temperaturze A możemy otrzymać wino nawet 14%(v/v), a używając drożdży Z w temperaturze B tylko 12%(v/v)...

Tu się z tobą nie zgodzę - to o czym piszesz to nie jest wydajność fermentacji, tylko tolerancja na alkohol. To prawda, że w różnych warunkach mogą zatrzymać się raz na 12% a raz dojść do 14%, ale nie znaczy to że z tych samych 235 g/l cukrów zawartych w moszczu raz zrobią 12% a raz 14% - raczej raz dociągną ładnie do 14% a raz zatrzymają się na 12% z cukrem resztkowym na poziomie 34 g/l. Można mówić o różnicach wydajności fermentacji dla tego samego szczepu spowodowanych temperaturą i odżywieniem drożdży, ale na poziomie dziesiątych % potencjalnego alkoholu. Natomiast dla różnych szczepów - jak przeanalizuje się karty charakterystyki - to różnica wydajności wynosi do 0,6 g/l cukrów, co także daje różnicę na poziomie 0,5% potencjalnego alkoholu.

Darek

PostNapisane: wtorek, 25 września 2012, 21:22 
mistrz
mistrz

Dzięki Darek za wyjaśnienia, no i wszystko jasne, tabela robi poprawkę na niecukry a ja zrobiłem ją jeszcze raz.

Powiedz teraz proszę jaki planować minimalny a jaki maksynalny poziom alkoholu dla win wytrawnych, jakie to ma znaczenie??

PostNapisane: wtorek, 25 września 2012, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Ciekaw jestem czy 21 Bx na refraktomerze w wypadku np :Pinot noir i Dornfelder to dokładnie to samo ? Ewentualnie róznice moszczu jasnego i ciemnego ?Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 25 września 2012, 21:56 
Kiper
Kiper

DarekRz napisał(a):
Tu się z tobą nie zgodzę - to o czym piszesz to nie jest wydajność fermentacji, tylko tolerancja na alkohol. To prawda, że w różnych warunkach mogą zatrzymać się raz na 12% a raz dojść do 14%, ale nie znaczy to że z tych samych 235 g/l cukrów zawartych w moszczu raz zrobią 12% a raz 14% - raczej raz dociągną ładnie do 14% a raz zatrzymają się na 12% z cukrem resztkowym na poziomie 34 g/l. Można mówić o różnicach wydajności fermentacji dla tego samego szczepu spowodowanych temperaturą i odżywieniem drożdży, ale na poziomie dziesiątych % potencjalnego alkoholu. Natomiast dla różnych szczepów - jak przeanalizuje się karty charakterystyki - to różnica wydajności wynosi do 0,6 g/l cukrów, co także daje różnicę na poziomie 0,5% potencjalnego alkoholu.

Darek

Tu akurat pisałem o wydajności, a nie tolerancji. W wyższych temperaturach drożdże są w stanie wyprodukować całkiem spore ilości glicerolu. Przyrost biomasy także potrafi pochłonąć sporą ilość cukrów. Niestety nie wszystkie drożdże mają pełne karty charakterystyki z uwzględnioną wydajnością. Może faktycznie w naszym winiarstwie to ma raczej marginalne znaczenie z uwagi na stosowane drożdże, jednak przeglądałem kiedyś jakąś publikację, która przedstawiała dosyć znaczne różnice pomiędzy kilkoma szczepami i gatunkami drożdży.

PostNapisane: środa, 26 września 2012, 08:55 
Ekspert
Ekspert

Jakub - masz rację jakby porównać np. drożdże gorzelnicze z jakimiś spokojnymi s.c. do win czerwonych z wysoką produkcją glicerolu. W używanych najczęściej w winiarstwie drożdżach to nie będą to bardzo duże różnice - raczej takie na poziomie błędu metodologii obliczeń zawartości alkoholu - czyli do 1%. Biorąc oczywiście pod uwagę, że każdy stara się stworzyć warunki fermentacji raczej optymalne, niż ekstremalne.

PostNapisane: środa, 26 września 2012, 11:27 
Kiper
Kiper

Tu się w pełni zgadzam. Zresztą dla mnie(i chyba dla znakomitej większości forumowiczów) nie ma większego znaczenia, czy wino będzie miało 12,5%(v/v) alkoholu, czy 13% - ważne, żeby było dobre :) . Ja na ten przykład bardzo bym się starał nie dopuścić do całkowitego odfermentowania takiego Solarisa mającego w moszczu 25 Brix, a czy to będzie to finalnie 11%, czy 12% to już żadne zmartwienie.

PostNapisane: środa, 26 września 2012, 16:35 
Kiper
Kiper

DarekRz napisał(a):
Tebelka nieco zawyża wyniki, gdyż uwzględniono w niej niższy poziom ekstraktu bezcukrowego i poprawka na niecukry wynosi tu ok. 2/20 ekstraktu ogólnego. Dlaczego akurat tak? Nie mam pojęcia - jak napisałem tabelka pochodzi z ówczesnego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i była oficjalnym prawem.
Ta tabela nadal obowiązuje - jest w nowszym rozporządzeniu. A pochodzi ona bezpośrednio z rozporządzenia KE nr 2676/90, które to z kolei wzięło ją w całości z "Compendium of International Methods of Wine and Must Analysis" OIV.
Niestety nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia, na jakiej podstawie przyjęto taką a nie inną poprawkę na niecukry.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1