Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 14:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2012, 11:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
olmek napisał(a):
[To by było logiczne, im bardziej owoce niedojrzałe, tym więcej procentowo powinno być niecukrów czyli głównie kwasów i związków biorących udział w syntezie cukrów. W miarę dojrzewania ilość niecukrów maleje na korzyść cukrów.
Właśnie. Też to sygnalizowałem (wytwarzanie-wina/poziom-cukru-poprawki-i-tak-dalej-t7862-15.html#p127073)
olmek napisał(a):
I to się kłóci z mniej logicznym słynnym x/20 ekstraktu ogólnego.
O ile pamiętam, to ta poprawka (3/20) jest stosowana tylko w Austrii.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2012, 19:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
PiotrSz napisał(a):
..o ile pamiętam, to ta poprawka (3/20) jest stosowana tylko w Austrii.

Na naszym forum też jest bardzo popularna.
RM i prof.Lisek mierzą "po czesku".
Ja mierzę i liczę po austiacku (tak jak DarekRz)
Ale przy dużej kwasowości moszczu wstawiam większą wartość poprawki.
Napisałem już gdzieś o tym na tym forum.
Zgodnie z instrukcją spławika wg BIOWIN.
Kiedyś Piotr(kapitan) nawet się dziwił dlaczego moje wina mają mniejszą zawartość alkoholu niż by wynikało to z poprawki 3/20.
pozdr.ZB
PS
Mam gdzieś przelicznik NM na briksy i blg, ale to inną razą, bo teraz uciekam przed nagonką :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2012, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
W książce Wino z własnej winnicy pana Romana Myśliwca jest taka tabela

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2012, 10:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
Właśnie od tej tabelki zaczęły się moje wątpliwości.
Są tam totalne głupoty, zwłaszcza w kwestii przeliczania NM na inne jednostki.
Oczekiwałbym raczej , żeby ktoś sprawdził moje wyliczenia.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2012, 11:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
olmek napisał(a):
DarekRz napisał(a):
Ten kalkulator { http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu } jest dziwny - wynik w NM jest zależny od tego jaki % niecukrów wstawisz


No nie wiem, wydaje mi się, że jest OK. Bx jest przyjęty jako ekstrakt ogólny, a NM jako ekstrakt cukrowy.
Dla przykładu:
pomiar refraktometrem 20 Bx ( w roztworze jest 0% niecukrów) odpowiada wartości 21,3 NM
pomiar refraktometrem 20 Bx ( w roztworze jest 3% niecukrów) odpowiada wartości 18,3 NM

i przykład w drugą stronę:

20 NM odpowiada odczytowi na refraktometrze 18,8 Bx kiedy się przyjmie 0% niecukrów
20 NM odpowiada odczytowi na refraktometrze 21,6 Bx kiedy się przyjmie 3% niecukrów
.



No właśnie z tego powodu jest dziwny, że muszę znać i wstawić prawidłową wartość niecukrów w % aby przeliczyło np. Bx na NM. Tak jakby skala NM nie miała stałych poprawek - a ma, skoro są areometry z tą skalą.

Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2012, 21:01 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
Na czeskie moszczomierze jest norma CSN. Może ktoś ma na nią namiar?
Tam powinny byc podane wartości niecukrów.
Pozdrowienia


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO