Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 07:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 16:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
PiotrSz napisał(a):
DarekRz napisał(a):
Tebelka nieco zawyża wyniki, gdyż uwzględniono w niej niższy poziom ekstraktu bezcukrowego i poprawka na niecukry wynosi tu ok. 2/20 ekstraktu ogólnego. Dlaczego akurat tak? Nie mam pojęcia - jak napisałem tabelka pochodzi z ówczesnego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i była oficjalnym prawem.
Ta tabela nadal obowiązuje - jest w nowszym rozporządzeniu. A pochodzi ona bezpośrednio z rozporządzenia KE nr 2676/90, które to z kolei wzięło ją w całości z "Compendium of International Methods of Wine and Must Analysis" OIV.
Niestety nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia, na jakiej podstawie przyjęto taką a nie inną poprawkę na niecukry.


No uzasadnienie jest całkiem logiczne:
Należy przyjąć minimalną możliwą wartość uzasodnioną naukowo bo:
Im niższa poprawka na niecukry, tym więcej hipotetycznego cukru w moszczu, tym więcej alkoholu w winie i tym większy podatek do zapłacenia. :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 19:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
PiotrSz napisał(a):
DarekRz napisał(a):
Tebelka nieco zawyża wyniki, gdyż uwzględniono w niej niższy poziom ekstraktu bezcukrowego i poprawka na niecukry wynosi tu ok. 2/20 ekstraktu ogólnego. Dlaczego akurat tak? Nie mam pojęcia - jak napisałem tabelka pochodzi z ówczesnego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i była oficjalnym prawem.
Ta tabela nadal obowiązuje - jest w nowszym rozporządzeniu. A pochodzi ona bezpośrednio z rozporządzenia KE nr 2676/90, które to z kolei wzięło ją w całości z "Compendium of International Methods of Wine and Must Analysis" OIV.
Niestety nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia, na jakiej podstawie przyjęto taką a nie inną poprawkę na niecukry.


No uzasadnienie jest całkiem logiczne:
Należy przyjąć minimalną możliwą wartość uzasodnioną naukowo bo:
Im niższa poprawka na niecukry, tym więcej hipotetycznego cukru w moszczu, tym więcej alkoholu w winie i tym większy podatek do zapłacenia. :mrgreen:

I to jest bardzo logiczne uzasadnienie poprawki 2/20 na niecukry :lol: :lol:
Darek zbyt rzetelnie to wszystko potraktował :wink: i przyjął poprawkę 3/20 :!: :!:
Ja jednak nadal będę przyjmował poprawkę na niecukry wg Darka. :mrgreen:
pozdrawiam Darka i jego zwolenników

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
zbyszekB napisał(a):

Darek zbyt rzetelnie to wszystko potraktował :wink: i przyjął poprawkę 3/20 :!: :!:
Ja jednak nadal będę przyjmował poprawkę na niecukry wg Darka. :mrgreen:
pozdrawiam Darka i jego zwolenników


A ja chyba w końcu odżałuję na badanie cukrów redukujących w moszczu i sprawdzę w praktyce jak to się ma u mnie.

Co do zwolenników.... hmmm - Oświadczam, że nie zakładam partii politycznej, ani też nie kandyduję na żadne stanowisko. W związku z powyższym ... również pozdrawiam ... wszystkich :mrgreen: :lol:

Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 23:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
DarekRz napisał(a):
A ja chyba w końcu odżałuję na badanie cukrów redukujących w moszczu i sprawdzę w praktyce jak to się ma u mnie.


Wydaje mi się, że gra nie warta świeczki. W sumie nie ma większego znaczenia jaką przyjmiemy poprawkę, 2/20 czy 3/20.
Wartości uniwersalnej i tak nie da się ustalić. TUTAJ można przejrzeć jak się sprawy mają :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 19:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
olmek napisał(a):
Wydaje mi się, że gra nie warta świeczki. W sumie nie ma większego znaczenia jaką przyjmiemy poprawkę, 2/20 czy 3/20.
Wartości uniwersalnej i tak nie da się ustalić.
Też tak uważam. Sam przyjmuję porawkę 3/20 i w zupełności mi to wystarcza. Ciekawi mnie jednak, jakie założenia tkwią u podstaw poprawki przyjętej przez - jak by nie patrzeć - Miedzynarodową Organizację Winorośli i Wina. Nie jest to bowiem ani wartość stała, ani stała poprawka % (jak słynne -4 Blg), ani stały udział w ekstrakcie ogólnym (jak nasze 3/20).
Widać wyraźnie, że w podanym w tabeli zakresie zawartościu cukru w moszczu od 14 do 25% wag., przyjęto zawartość niecukrów od 22,7 do 26,5 g/l, co stanowi 21,5 do 24 g/kg (czyli 2,15 do 2,4% wag.). Jeśli to odnieść do naszych 20-tych części (czyli naszych 3/20), to poprawka ta musiałaby wynosić od 3,1/20 przy 14 Blg/Bx do 1,9/20 przy 25 Blg/Bx (a przy 20 na przykład - 2,3/20).
Zawartość niecukrów wg tej tabeli rośnie więc wraz ze wzrostem zawartości cukrów czy ekstraktu ogólnego, ale zdecydowanie mniej niż proporcjonalnie (co może mieć sens, bo jeśli wziąć pod uwagę, że największy udział w ekstrakcie bezcukrowym mają kwasy, których zawartość wraz z postępem dojrzewania gron spada, a nie rośnie...). Ale przede wszystkim miałem nadzieję, że ktoś może wie coś więcej na ten temat.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 września 2012, 07:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
PiotrSz napisał(a):
Zawartość niecukrów wg tej tabeli rośnie więc wraz ze wzrostem zawartości cukrów czy ekstraktu ogólnego, ale zdecydowanie mniej niż proporcjonalnie (co może mieć sens, bo jeśli wziąć pod uwagę, że największy udział w ekstrakcie bezcukrowym mają kwasy, których zawartość wraz z postępem dojrzewania gron spada, a nie rośnie...).


Piotrze, tabela nie przedstawia współzależności, to są indywidualne dane każdego ze składników, czyli w jakim zakresie może się zmieniać ich zawartość w moszczu w zależności o różnych czynników.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 września 2012, 13:31 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
olmek napisał(a):
Piotrze, tabela nie przedstawia współzależności, to są indywidualne dane każdego ze składników, czyli w jakim zakresie może się zmieniać ich zawartość w moszczu w zależności o różnych czynników.
Nie tylko nie przedstawia współzależności, ale też żadnych indywidualnych danych każdego ze składników. Podaje natomiast zawartość cukru, a ja policzyłem, jakąż to przyjęto tam poprawkę na niecukry. Nieważne...

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2012, 22:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
[quote="olmek"]
Wydaje mi się, że gra nie warta świeczki. W sumie nie ma większego znaczenia jaką przyjmiemy poprawkę, 2/20 czy 3/20.
[quote]
Ponieważ w zestawach spławikowych lubią tłuc się probówki to mam już trzy pływaki. Wrzuciłem je razem do tego samego wiadra. Jeden pokazał 21, drugi 22,2 a trzeci 23 Blg . Jaką mam wartość przyjąć do dalszych badań naukowych nt zawartości cukru w cukrze ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 07:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 listopada 2008, 01:00
Posty: 61
Lokalizacja: Rzeszów
Pomieszaj zawartość wiadra.

_________________
"Każdą latorośl, która (...) nie przynosi owocu, odcina, a każdą, która przynosi owoc, oczyszcza, aby przynosiła owoc obfitszy."
Krzew winny i latorośle (J15,1?11)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 10:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
marjanek6 napisał(a):

Ponieważ w zestawach spławikowych lubią tłuc się probówki to mam już trzy pływaki. Wrzuciłem je razem do tego samego wiadra. Jeden pokazał 21, drugi 22,2 a trzeci 23 Blg . Jaką mam wartość przyjąć do dalszych badań naukowych nt zawartości cukru w cukrze ?


To wiadro z miazgą czy z czystym moszczem? Mierzy się w moszczu - przefiltrowanym. Jak masz podejrzenia co do rzetelności spławików to sprawdź je na wodzie (wystarczy przegotowana, ostudzona) i na 20% (wagowo) roztworze cukru białego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 22:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
DarekRz napisał(a):

To wiadro z miazgą czy z czystym moszczem?

W wiadrze była Aurora po przejściach (przez prasę) i zapewniam, że pływaki pływały a nie stały. Cokolwiek by mówić o skuteczności filtracji użytego worka to wszystkie trzy pływaki miały te same warunki .
Swój przypadek opisałem w ramach poparcia tezy, którą sformułował "Olmek". Dywagacje czy przyjąć poprawkę 2/20 czy 3/20 są niewiele warte gdy błąd pomiaru dwukrotnie przewyższa różnicę między powyższymi liczbami. Ponieważ BIOWIN nie zniżył się do podania czegoś w rodzaju "klasy " swojego miernika to cokolwiek by on nie pokazywał to jest OK. Nie wiem jak wygląda ta sprawa w refraktometrach. Jeszcze nie posiadam żadnego więc nie mogę przeprawadzić podobnych doświadczeń.

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO