olmek napisał(a):
Wydaje mi się, że gra nie warta świeczki. W sumie nie ma większego znaczenia jaką przyjmiemy poprawkę, 2/20 czy 3/20.
Wartości uniwersalnej i tak nie da się ustalić.
Też tak uważam. Sam przyjmuję porawkę 3/20 i w zupełności mi to wystarcza. Ciekawi mnie jednak, jakie założenia tkwią u podstaw poprawki przyjętej przez - jak by nie patrzeć - Miedzynarodową Organizację Winorośli i Wina. Nie jest to bowiem ani wartość stała, ani stała poprawka % (jak słynne -4 Blg), ani stały udział w ekstrakcie ogólnym (jak nasze 3/20).
Widać wyraźnie, że w podanym w tabeli zakresie zawartościu cukru w moszczu od 14 do 25% wag., przyjęto zawartość niecukrów od 22,7 do 26,5 g/l, co stanowi 21,5 do 24 g/kg (czyli 2,15 do 2,4% wag.). Jeśli to odnieść do naszych 20-tych części (czyli naszych 3/20), to poprawka ta musiałaby wynosić od 3,1/20 przy 14 Blg/Bx do 1,9/20 przy 25 Blg/Bx (a przy 20 na przykład - 2,3/20).
Zawartość niecukrów wg tej tabeli rośnie więc wraz ze wzrostem zawartości cukrów czy ekstraktu ogólnego, ale zdecydowanie mniej niż proporcjonalnie (co może mieć sens, bo jeśli wziąć pod uwagę, że największy udział w ekstrakcie bezcukrowym mają kwasy, których zawartość wraz z postępem dojrzewania gron spada, a nie rośnie...). Ale przede wszystkim miałem nadzieję, że ktoś może wie coś więcej na ten temat.