Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 19:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 491
Lokalizacja: Biłgoraj
Jak stwierdzacie że wino ma już 0 cukru? Obliczacie z poprawki na niecukry plus poprawka na alkohol? Czy po prostu przyjmujecie, że minus na cukromierzu to 0 cukru w winie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 19:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Frank1 napisał(a):
Jak stwierdzacie że wino ma już 0 cukru?

Na smak, ćwiczyć trzeba. Im więcej pijesz różnych win tym więcej zapamiętujesz. Do kilku gram można się tego nauczyć.
Rozpoznać czy jest 15 czy 20g raczej się nie da. Co najwyżej będziesz czuł, że jest cukier. CO2 jeszcze potęguje odczucie kwaśności.
Trzeba zbadać próbkę. W tym wypadku mierzenie, czy próbowanie nie ma sensu bo da jakieś przybliżone wyniki. Jak chcemy zatrzymać na 15g to niestety możemy nie trafić. Popatrz na post
odmiany/solaris-t5575-315.html#p171777

Zrób sobie próbki z wodą. 1,2,3 g cukru w litrze. Potem np. dodaj do każdej 5g kwasku cytrynowego.
Testy daltonizmu smakowego są ciekawe. Możesz też poćwiczyć goryczkę dając MgSO4 - gorzka sól


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
kilis napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Jak stwierdzacie że wino ma już 0 cukru?

Na smak, ćwiczyć trzeba. Im więcej pijesz różnych win tym więcej zapamiętujesz.


No chyba żartujesz!!! jak to na smak, jak to na oko ?!!!!
To trzeba estymować z szybkości fermentacji, potwierdzić pomiarami!!! - a nie tak - NA OKO

A na poważnie - śmieszy mnie Twoje naukowe zadęcie. Wybierz się czasem w świat, po winnicach gdzie stare dziadki robią wino bez pomiarów, bez nowoczesnej technologii, ale takie że z kapci wyrywa. To się nazywa doświadczenie i wiedza ekspercka. Ale widzę, że Ty i tak wiesz lepiej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Canin napisał(a):
Wybierz się czasem w świat, po winnicach gdzie stare dziadki robią wino bez pomiarów, bez nowoczesnej technologii, ale takie że z kapci wyrywa.


Z tym zaznaczeniem, że te dziadki dorastają od niemowlaka w winnicach.
Od pokoleń.
Tysiąc lat doświadczenia.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 22:19 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
Canin napisał(a):
...po winnicach gdzie stare dziadki robią wino bez pomiarów, bez nowoczesnej technologii, ale takie że z kapci wyrywa.


Piękna sprawa.Aż ślinka cieknie.
Tylko na takie Wino to trzeba mieć surowiec.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 22:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Canin napisał(a):
No chyba żartujesz!!! jak to na smak, jak to na oko ?!!!!

Widzisz, bo trzeba to odróżnić.
Umieć powiedzieć czy jest cukier czy go nie ma a podać ile jego jest to dwie różne rzeczy. To pierwsze zrobi każdy nie daltonista smakowy.
Drugiego założę się że nikt.

Canin napisał(a):
A na poważnie - śmieszy mnie Twoje naukowe zadęcie. Wybierz się czasem w świat, po winnicach gdzie stare dziadki robią wino bez pomiarów, bez nowoczesnej technologii, ale takie że z kapci wyrywa. To się nazywa doświadczenie i wiedza ekspercka. Ale widzę, że Ty i tak wiesz lepiej.

A mnie śmieszy heavy i każdy, który udaje takiego dziadka z Włoch czy Francji. Ledwo ma parę lat winnicę, kilka win na koncie ale już wie jak robić na oko.

Mam za małe doświadczenie - 20 lat, dlatego na oko nie robię bo spieprzę. I każdemu polecam opanować podstawy a potem bawić się w dziadka z Włoch.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
dziadek2 napisał(a):
kilis napisał(a):
heavy napisał(a):
Żaden "Działkowiec" niczego mnie nie nauczył i nie nauczy bo to niemożliwe!!!

Tak, teraz już wiem, że to niemożliwe, przy takiej oporności na wiedzę to i profesor nie poradzi.

franekk napisał(a):
Najpierw dosładzasz,żeby potem zatrzymać fermentacje,bo nie chcesz 14% alkoholu.

Tak robi wina, ktoś kto nie ma pojęcia co robi. Szkoda, że doradza takie niechlujstwo innym.
Żeby coś robić na czuja trzeba mieć najpierw wiedzę i doświadczenie, a tu nie ma ani jednego ani drugiego.
Ciekawe, że polscy winiarze z górnej półki nie robią niczego bez pomiarów, mimo że mają ogromne doświadczenie a jedna pani ma ok 200 medali na koncie. I mierzy cukier, nie do pomyślenia!

Wygaszam, chociaż może powinno zostać.

Paweł, dobrze wiedzieć i powinno się wiedzieć jak to czy tamto obliczyć, ale ja też wszystko upraszczam z wygodnictwa - białe najczęściej ustawiam na 22 Brix a czerwone na 24 Brix, bez poprawek, dużych ambicji nie mam, takie działkowe a raczej ogródkowe kwasiury :)

Tu się zgodzę z Romanem, duża większość z na tym forum to amatorzy którzy, zaczynają swoją przygodę czy to na działce czy w ogródku. Każdy chce zrobić gronowe jak najlepsze i tu cenne są Pawle twoje informacje wskazówki,porady,ale jeśli ktoś ma większe ambicje to potrzeba lat i własnego doświadczenia przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Może moja córka która ma 5 lat kiedyś będzie mądrzejsza o to co ja teraz na działce wyprawiam i zrobi to lepiej,jednak na tę chwilę chcę zrobić pijalne gronowe wino pewnie jak większość.

Pawle może by ci sie przydało osobne forum profesjonalnego wytwarzania wina gronowego.

Mi np posty czy rady Waldka w niczym nie przeszkadzają i nie mieszają w głowie jak to Zbyszek stwierdził bo to jego filozofia i czytam inne uwagi,lub pytam kilku osób.
I raczej na pw aby unikną krytyki że ty kiper nie wiesz. I tu myślę że Waldek okazał się nie małą odwagą pisać publicznie.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
zajaczek83 napisał(a):
Pawle może by ci sie przydało osobne forum profesjonalnego wytwarzania wina gronowego.

Był Kurdesz. Aga chyba już na to nie ma czasu. Może trzeba by otworzyć coś nowego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Kurdesz to było cos podobnego do bloga. Też żałuję, że Pani Agnieszka juz nie ma na to czasu.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Cytuj:
A na poważnie - śmieszy mnie Twoje naukowe zadęcie. Wybierz się czasem w świat, po winnicach gdzie stare dziadki robią wino bez pomiarów, bez nowoczesnej technologii, ale takie że z kapci wyrywa. To się nazywa doświadczenie i wiedza ekspercka. Ale widzę, że Ty i tak wiesz lepiej.


:clap: :clap: :clap: :clap:

Cytuj:
A mnie śmieszy heavy......................

Mam za małe doświadczenie - 20 lat, dlatego na oko nie robię bo spieprzę. I każdemu polecam opanować podstawy a potem bawić się w dziadka z Włoch.


Może jesteś po prostu średnio bystry???? Jednemu wystarczy kilka lat doświadczenie i łapie wszystko w lot , a drugi musi mieć podręcznik na każdym kroku bo bez niego jest bezradny!!!

Ja mam winnicę kilkanaście lat (a nie parę) i do zrobienia dobrego wina wystarczy mi refraktometr i doświadczenie!!! A jak cię śmieszę to tylko ci na zdrowie wyjdzie bo podczas śmiechu coś tam się w człowieku wydziela!!!! Tylko że oprócz jadu to nic pozytywnego u ciebie nie zauważyłem!!!!!
I zakończ te personalne wycieczki!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Canin napisał(a):
A na poważnie - śmieszy mnie Twoje naukowe zadęcie. Wybierz się czasem w świat, po winnicach gdzie stare dziadki robią wino bez pomiarów, bez nowoczesnej technologii, ale takie że z kapci wyrywa. To się nazywa doświadczenie i wiedza ekspercka. Ale widzę, że Ty i tak wiesz lepiej.


Mnie zupełnie to nie śmieszy, wprost przeciwnie, cieszę się bardzo, że są ludzie, którzy potrafią liczyć, analizować, wykorzystywać wiedzę teoretyczną w praktyce, a nie tylko bezmyślnie korzystać z tabelek, rozwiązań i gotowych wzorów. Dziwi mnie Twoja postawa, zwłaszcza jako osoby, która powinna dbać o poziom merytoryczny. Mam wrażenie, że przez te 11 lat funkcjonowania Forum, zataczamy koło i wracamy do punktu wyjścia.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Canin napisał(a):
...śmieszy mnie Twoje naukowe zadęcie.


W sensie, żeby... nie jeździć na szkolenia? Noo przecież tam sami "zadęci" przyjeżdżają...

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Nie chcę żeby powstało wrażenie, że teoria jest nie ważna!!! Wprost przeciwnie, każdy powinien od tego zacząć!!!
Ja na początku swojej "winarskiej" drogi przeczytałem większość książek Myśliwca,Liska, zdobyłem oryginał Madeja! Liczne publikacje i spotkania!
Niezwykle cenny był Kongres Winiarski w Mierzęcinie (szkoda że nie ma kontynuacji), potem zlot u Jantara, kurs ciecia u mnie (filmy na yutubie), potem kurs winiarski na ZUT Szczecin z Piotrem Stopczyńskim jako jednym z wykładowców (pozdrawiam) itd!!!!!

Też kiedyś przeliczałem, mierzyłem i miareczkowałem!!!!!! Teraz już nie muszę....doświadczenie wystarczy!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
kilis napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
Pawle może by ci sie przydało osobne forum profesjonalnego wytwarzania wina gronowego.
Był Kurdesz. Aga chyba już na to nie ma czasu. Może trzeba by otworzyć coś nowego.

Zdecydowanie kilis zachęcam. Tutaj się tylko marnujesz. Będę trzymał kciuki!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 00:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Korzystanie z dobrych gotowych wzorców nie musi być wcale bezmyślne a jedynie wygodne
A opracowywanie nowych tabelek wtedy ma sens gdy są lepsze od dotychczas znanych. Gdy brak komentarza i algorytmu obliczeń dla takiej nowej tabelki to uważam ją nawet za szkodliwą, bo wprowadza tylko chaos i zamieszanie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO