Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 16:47 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
kilis napisał(a):
Solaris u mnie przy cukrze 20-21Bx ma kwas ok 10g/l.


Z Rieslinga przy tych parametrach już by się pewnie udało dobre zrobić,Wszyscy się tak boją tego kwasu,ale on jest b.ważny w winie.Tu chyba bardziej chodzi o dojrzałość aromat i smak.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 17:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
heavy napisał(a):
Zeszłoroczne jest wytrawne, ale łagodne.
Tegoroczne ma więcej cukru resztkowego i jest takie na pograniczu wytrawne-półwytrawne. Można było fermenować dłużej, ale nie chciałem 14% alkoholu.

franekk napisał(a):
To tak jak u mnie, jest na pograniczu wytrawnego-półwytrawnego, mimo 24 brix alkohol nie przytłacza, da się pić z przyjemnością.


Przy jakim Blg zatrzymujecie fermentację w Solarisie?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 17:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Looney31 napisał(a):
Okrywacie Solarisa na zimę? W jakiej formie prowadzicie? Przy wpisie proszę podać wiek rośliny.

Nie masz w profilu lokalizacji więc trudno coś doradzić :roll:
Solarisa można nie okrywać na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim w pobliżu Odry.
W innych rejonach nieokrywanie to ogromne ryzyko. 3 ostatnie zimy były łagodne i uśpiły czujność.
Na Mazowszu próbowałem nie okrywać rondo i hibernala przez 2 lata 2010 i 2011. Na wszelki wypadek tylko połowę krzewów (po 8 z odmiany).Po pierwszej zimie było wszystko OK. Drugiej zimy w styczniu była odwilż i śnieg stajał całkowicie. Pod koniec lutego wpadł do Polski na kilka dni Dziadek Mróz ze wschodu . U mnie było -26st. Zmarzły wszystkie nie okryte krzewy ronda i hibernala wraz z korzeniami.Niektóre odbiły ale niektóre padły całkowicie. To samo lub podobnie efekty meldował na forum wtedy ktoś z okolic Poznania.
Teraz 8 letnich krzewów solarisa nie okrywam w całości ale obsypuję pień w okół korzeni ziemią.
Ale ja oprócz solarisa,hibernaa i pinota szarego mam na białe wina jeszcze w razie czego aurore, biance i seyvala a ostatnio dosadziłem jeszcze la crescent.
Jeżeli masz 10ha tylko solarisa to bardzo ryzykujesz nie okrywając tej odmiany.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 18:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
franekk napisał(a):
kilis napisał(a):
Solaris u mnie przy cukrze 20-21Bx ma kwas ok 10g/l.


Z Rieslinga przy tych parametrach już by się pewnie udało dobre zrobić,Wszyscy się tak boją tego kwasu,ale on jest b.ważny w winie.Tu chyba bardziej chodzi o dojrzałość aromat i smak.

Dokładnie tak. Aromaty potrzebują czasu, muszą dojrzeć. Nie tylko parametry techniczne się liczą.
Solaris w takim stanie byłby jak zielone jabłko, rabarbar. Za to przejrzały bardziej ciężki, melonowy, miodowy, ale to już kwestia gustu.

Riesling wisi jeszcze 45-60 dni dłużej, więc nieco więcej słońca zażyje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 20:16 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
ZbyszekTW napisał(a):
Przy jakim Blg zatrzymujecie fermentację w Solarisie?


Ja nie zatrzymywałem jest -2blg.
Zbyszek, a jak tam wyszły Twoje wina z Seyvala i Hibernala w porównaniu do Solarisa?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 21:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Seyval i Hibernal jeszcze mętne, dużo czasu im jeszcze potrzeba.
Solaris to właśnie ma to do siebie, że szybko się klaruje i dojrzewa.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2015, 18:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
heavy napisał(a):
Mogę zmierzyć tylko po co skoro i tak decyduje smak a nie liczby!!!


Po to, żeby inni mogli skorzystać z Twojego doświadczenia - jeśli oczywiście masz ochotę się nim podzielić.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2015, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
ZbyszekTW napisał(a):
heavy napisał(a):
Mogę zmierzyć tylko po co skoro i tak decyduje smak a nie liczby!!!
Po to, żeby inni mogli skorzystać z Twojego doświadczenia - jeśli oczywiście masz ochotę się nim podzielić.
Tu akurat zgadzam się z "Ciężkim": dużo łatwiej napisać przerywaj na smak (wychodzi wyrażnie kwas nad cukier - wino dostaje balansu to wtedy siarkujemy). Trudniej napisać: kwas taki to blg zatrzymania = tyle, ale na początku blg było = tyle, co teraz daje około tyle alkoholu, bo to też trzeba brać pod uwagę.

Lepiej dawać rady ogólne: Przy startowym blg 20 - tylko wytrawne, ale jak mamy 24blg i kwas poniżej 10 - to iść w półsłodkie. Zatrzymywać jak kwas wyraźny, ja tak zrobiłem, kamień wypadł w chłodzie, teraz jest idealnie lekko kwaskowo-słodkawy, niestety wciąż mgiełka się w nim unosi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2015, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
heavy napisał(a):
[

Aha, jeszcze jedno. Wczoraj degustowałem solarisa od Turnaua. No i muszę przyznać, że jest przyjemne, zrównoważone, lekko owocowe (moje bardziej owocowe). Bałem się tych 14% alkoholu, ale nie jest dominujący.
[/quote]
14% alkoholu, w którym to winie? Widzę że ktoś tu pływa.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2015, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
jawormcz11 napisał(a):
heavy napisał(a):
[

Aha, jeszcze jedno. Wczoraj degustowałem solarisa od Turnaua. No i muszę przyznać, że jest przyjemne, zrównoważone, lekko owocowe (moje bardziej owocowe). Bałem się tych 14% alkoholu, ale nie jest dominujący.

14% alkoholu, w którym to winie? Widzę że ktoś tu pływa.[/quote]

Solaris od Turnaua ma 14%!!!! Przecież jasno napisałem, nie wiem po co da docinka!!! Czytaj dwa razy jak nie rozumiesz!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2015, 21:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Waldek to jest butelka Solarisa z Winnicy Turnau:


Załączniki:
big_solaris_03.png
big_solaris_03.png [ 55.34 KiB | Przeglądane 759 razy ]

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2015, 21:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
franekk napisał(a):
heavy napisał(a):
Zeszłoroczne jest wytrawne, ale łagodne.
Tegoroczne ma więcej cukru resztkowego i jest takie na pograniczu wytrawne-półwytrawne. Można było fermenować dłużej, ale nie chciałem 14% alkoholu.


Ile miałeś początkowo Brix?

heavy napisał(a):
Aha, jeszcze jedno. Wczoraj degustowałem solarisa od Turnaua. No i muszę przyznać, że jest przyjemne, zrównoważone, lekko owocowe (moje bardziej owocowe). Bałem się tych 14% alkoholu, ale nie jest dominujący.


No i które lepsze Twoje czy od Turnaua? :wink:


Początkowo miałem 22Brix!

Odpowiadając na drugie pytanie no to cóż..... moje lepsze bo za darmo, a jego po 69zł :lol:
A tak poważnie to moje bardziej owocowe, bukiet owocowy dużo bardziej wyczuwalny. Jego bardziej takie......"przemysłowe", zrównoważone, południowoeuropejskie..... może trochę pod publiczkę???? Ale ogólnie OK!!!

Zakupiłem również (i nie tylko) Rondo-Regent (jeszcze droższe!!!!!) i straszny zawód....goryczka nie do zaakceptowania!!

-- Wt, 01.12.2015 21:42 --

vanKlomp napisał(a):
Waldek to jest butelka Solarisa z Winnicy Turnau:


Sorry!!!! Dałem ciała, czas zmienić okulary!!!!! Masz rację!!!! Może ta kosmiczna cena mnie zaślepiła!!!
To cabernet ma 14%, Rondo-Regent 13,5%, a Solaris rzeczywiście 12%!!!! :oops:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 2 grudnia 2015, 08:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 2 grudnia 2015, 08:14
Posty: 2
Lokalizacja: Rzeszów
Solaris wydaje mi się że jest dość mocno mrozoodporny . Po srogiej zimie na wiosnę się odbił


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zodiak napisał(a):
Solaris parametry moszczu:
1. Cukier 22,8 Brix refraktometr
2. Cukier 234g/dm3 z gęstości moszczu 1.100 g/cm3. Areometr.
3. Kwas (TA) 9,4 g/dm3. Miareczkowanie 0,1molowy NaOH wobec BBT
4. pH 3,1 . Phametr

Dwa nastawy:
1. Drożdże Lalvin 71B
2. Drożdże CK S102
Fermentacja w temp ok 12 stopni C.


Nastaw na drożdżach CK S102 po drugim obciągu. Wino przed pierwszym obciągiem zostało zasiarkowane w celu przerwania fermentacji z pozostawieniem cukru resztkowego. Ładnie się sklarowało. Parametry są następujące

1. Cukier resztkowy ok 40g/dm3
2. Kwas TA- 8,6 g/dm3
3. Alkohol ok 11%
4. Fermentacja od 12"C do 6"C

Wino jest aromatyczne, owocowe bez śladów goryczki. Organoleptycznie wyczuwa się zbyt wiele cukru. Zostawiłem zbyt dużo cukru resztkowego. Mogłem pociągnąć do ok 12% i cukier resztkowy na poziomie ok 30g/dm3.

Nastaw na Lalvinie 71B nie ruszył (była zbyt niska temperatura). Ruszył na UCLM 325 (nie miałem już Lalvina 71B). Podobnie jak poprzedni nastaw zasiarkowane przed pierwszym obciągiem w celu przerwania fermentacji z pozostawieniem cukru resztkowego Ma problem z klarowaniem. Tu powinno zostać mniej cukru. Zobaczymy jak to wygląda po sklarowaniu.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 19:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie jest tak:

Solaris 2014 - sok 24 Brix - kwas 9 g/l - Enartis Aroma White - Blg końcowe 0 - alkohol 12,6% - cukier resztkowy 15 g/l
Fajne wino, półwytrawne, minimalnie za kwaśne.

Solaris 2015 - sok 24,5 Brix - kwas 8,2 g/l - Enartis Aroma White - Blg końcowe 1 - alkohol 12,3% - cukier resztkowy 25 g/l
Fajne wino, półsłodkie, minimalnie za słodkie.

Przy Solarisie najważniejsze jest Brix początkowe, kwasowość, BLG końcowe. Musi być równowaga. Za rok znajdę złoty środek :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO