Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 14:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Hibernal Aszu
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2022, 14:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
c.d. z wątku : uprawa/zbiory-2022-t15113-300.html#p256030
Po podsuszeniu uzyskałem ok.2kg suszu z owoców Hibernal'a
Cukry powyżej 32 Brix ( nie mam cukromierza o większym zakresie)
Kwasów nie mierzyłem, bo to prawie rodzynki i niewiele można z tego wycisnąć (może za bardzo wysuszyłem :?: )
Zalałem ten susz 5 litrami wina cuvee hiber/johan; parametry wina : 0Blg,TA 10g/l;pH 3,74
I "Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba" :wink: :?:
Cuvee było fermentowane na drożdżach Lalvin 71B
Na razie drożdży restartowych nie dodałem.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2022, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zbyszku, wspaniały pomysł. Bardzo mnie ciekawi co z tego wyjdzie.
Chyba dużo zależy od tego, czy drożdże wznowią fermentację i przefermentują te dodatkowe owoce.
Czy też się to zmaceruje i powstanie wino z cukrem z tych dodatkowych owoców...
Tak, czy tak, super.
Ostatnio bardzo za mną chodzi wino z podsuszonych winogron.... Za rok też coś chyba spróbuje...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2022, 21:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Zbyszku, wspaniały pomysł. Bardzo mnie ciekawi co z tego wyjdzie.
Chyba dużo zależy od tego, czy drożdże wznowią fermentację i przefermentują te dodatkowe owoce.
Czy też się to zmaceruje i powstanie wino z cukrem z tych dodatkowych owoców...
Tak, czy tak, super.
Ostatnio bardzo za mną chodzi wino z podsuszonych winogron.... Za rok też coś chyba spróbuje...

Nie wiem co z tego wyjdzie ? to eksperyment :!:
Drożdże (jakieś tam ?) podjęły pracę (bulga w rurce fermentacyjnej).Skórki i nie całkowicie rozgniecione owoce napęczniały i wypłyneły do wierzchu, zrobiła się tzw czapa.
Zastanawiam się co dalej z tym robić :?: :!:
Temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentatror ok.20st.C
PS
Może ktoś już praktykował :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2022, 22:55 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Ja też eksperymentuje.
Dziś odszypulkowane 2.5 kg jagód Hibernala poszlo na podsuszanie. Przy czym trafiły mi się grona zborytyzowane które obrałem osobno ok 400g jagód i zalałem od razu pracującym nastawem Hibernala.
Planuje po 48h odcedzić i zalać podsuszone jagody. Plan na 5l mikro nastaw

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2022, 00:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 15 października 2016, 22:10
Posty: 84
Lokalizacja: Gdańsk
Też w tym roku eksperymentuję z podsuszanymi winogronami. Suszę Muskat Odesski i planuję go dodać do Solaris/Sieger. Natomiast suszę z szypułkami, przy odszypułkowaniu z uszkodzonych owoców może wypływać sok a chcemy pozbyć się wody.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 listopada 2022, 23:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Zakończyłem dziś suszenie jagód. Z startowego 2.5kg po suszeniu zostało 1.5 kg. Cukru nie mam czym zmierzyć po suszeniu.

Suszone jagody zalałem 5l wina Hibernal 21 - pH 3.4 TA 7.5 i ok 0.5l wina Hibernal 22 w którym fermentowałem jagody zborytyzowane.
Nastaw zaszczepiłem drożdżami Lalvin 71b.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 listopada 2022, 08:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mateusz, te podsuszone winogrona będziesz fermentować z już gotowym winem, 2021r i22.
A dlaczego akurat te drożdże Lalvin 71b.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 listopada 2022, 09:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Tak, wszystko poszło do balona i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Lalvin 71b bo obawiam się zbyt wysokiej kwasowości z racji że tegoroczny Hibernal ma ok 12 TA więc liczę że może trochę się odkwasi a dodatkowo nie mają zbyt wysokiej tolerancji na alkohol a chciałbym żeby zatrzymało się z cukrem. Ogólnie to mam bardzo dobre doświadczenia z tymi drożdżami.

Zbyszku jak u Ciebie sytuacja?

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2022, 14:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dali napisał(a):
......
Zbyszku jak u Ciebie sytuacja?
........

Po sześciu dniach fermentacji odsączyłem farfocle
Pomiary: 2Blg; TA ~ 17g/l !!!
Kiepska sprawa z tym kwasem
W eksperymencie wg załączonego linku wino miało poniżej 10g/l
Ale oni tam zalewali susz winem z kwasem poniżej 7g/l a ja zalewałem winem ok.10g/l
Mam dylemat
1.Czekać na FjM ?
2.Zasiarkować i dosłodzić ?
ad1) nie mam bakterii fjm, mogę liczyć tylko na spontaniczną fjm
ad2) Mam jeszcze na jednym krzewie grona odmiany La Crescent, mógłbym wycisnąć sok i dosłodzić
Trudne jest życie eksperymentatora :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2022, 15:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
I tu przydałby się sok z Dublańskiego lub kristaly bo w tym roku namierzyłem na nich TA 4.0.



Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2022, 17:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Trwa już FJM (spontan) :D
Nie wiem jeszcze ile się wino odkwasi ?
Mam jeszcze trochę białych gron na krzewach : Jutrzenka, Petite Amie, Seyval, Solaris, La Crescent,Swenson Red. V 68-021 - na doisłodzenie sokiem i rozcieńczenie kwasów.
Zgodnie z przepisami UE odmiany podstawowej (Hibernal) poiwinno być nie mniej niż 85%, aby to wino można nazwać hibernalem :wink: :!:
Poniżej fotki Seyval i Solaris (jeszcze wiszą na krzewach )
Ewentualnie można zastosować jakiś odkwaszacz , np "redukwas" a potem jeszcze wymrozić


Załączniki:
Komentarz: Seyval i Solaris - 11/11/2022
Sey-Sol 11112022.jpg
Sey-Sol 11112022.jpg [ 86.42 KiB | Przeglądane 2530 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2022, 18:56 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Jak poszła fjm to jest dobrze. Nie wiem czy to ma związek ale u mnie za każdym razem przy fermentacji na lalvin 71b fjm samoistna rusza bezproblemowo.
Przy dobrych wiatrach i doslodzeniu może zbijesz poniżej 10 ;-)

U mnie dopiero dziś ruszyła fermentacja. A na wszelki wypadek trzymam rezerwę cukrową z solarisa.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2022, 16:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Stan na dziś mojego Aszu.
Po 6 dniach fermentacji w rodzynkowej miazdze odcedzilem nastaw i lekko wycisnąłem ręcznie. Parametry: 1Blg pH 3.30 TA 8.65

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2022, 21:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zlałem z nad osadu, dosłodziłem sokiem z La Crescent.
Parametry wina po dosłodzeniu: 5Blg; TA 13,3 g/l - wystawiłem na taras do wymrażania.
Celuję w 3 puttony, a jak po wymrożeniu będzie jeszcze zbyt kwaśne , to mam jeszcze trochę soku aby zrobić wino 4 puttony ?
PS
Czy ktoś może zna zawartość kwasów w winach Tokaj Aszu 3 i 4 puttnonys :?:
Zawartość cukrów : 3 puttony - 60-80g/l; 4 puttony - 90-120g/l
Zawartość alkoholu ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 21:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Tyle co z internetowych obserwacji to TA ok.6gl i alk. na poziomie 12% +.
Puttony z tego co się orientuje(internet) to "wiadra" lub "kosze" dodawane do wina wytrawnego z tej samej odmiany i z tego rocznika po przejrzeniu owoców i/lub porażonych Szp.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO