Teraz jest środa, 7 maja 2025, 09:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 22:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ja podobnie jak Zbyszek zlewam znad osadu zaraz po ustaniu fermentacji. Może to i klucz do braku goryczki???
Co do odsłaniania gron poprzez obrywanie liści to jestem przekonany, że wpływa to korzystnie na koncentrację cukrów, a przy okazji lepsza wentylacja!!!!

Co do "opalenizny" to tak naprawdę nie wiem o co chodzi (może jakieś foto), ale jak widzę na gronach (solaris czy kristaly) taki "rumieniec" to jestem zadowolony bo świadczy to o postępującym dojrzewaniu!!!! :thumbup:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 23:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Czy sedymentacja pozwala pozbyć się z Johannitera metaliczno-gorzkiego posmaku? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą odmianą?
W winie które kupiłem ten posmak trochę mnie razi, czytałem o nim również w recenzji innego wina z Johannitera.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 08:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):

Nie zauważyłem, a już było coś na ten temat wytwarzanie-wina/pvpp-t10018.html#p169001

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 08:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Jak już ktoś pisał wyżej ta goryczka z johannitera prawdopodobnie pochodzi gron wystawionych na słonce tak zwanych (opalonych ) ja w tamtym roku miałem sporo takich gron prowadziłem długą maceracje i w winie było czuć goryczkę i metaliczność , w tym roku jak próbowałem smakowo takiego grona opalonego od słońca to taka goryczka niesamowita że aż ustami wykrzywiało, do winifikacji nie ciołem tych przesadnie opalonych gron maceracja 3 godzina i prasowanie teraz wino jeszcze się klaruje wytrawne ale goryczki prawie nie wyczuwam przynajmniej porównując z tamtym rokiem :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 10:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ja białych nie maceruję w ogóle!!
Staram się błyskawicznie wyprasować zaraz po zgnieceniu.
I jeszcze jedno (może istotne), zrywam i przerabiam białe wcześnie rano. Mają najwyższą koncentrację aromatów i może mniej tej goryczki????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 14:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
heavy napisał(a):
Ja białych nie maceruję w ogóle!!
Staram się błyskawicznie wyprasować zaraz po zgnieceniu.
I jeszcze jedno (może istotne), zrywam i przerabiam białe wcześnie rano. Mają najwyższą koncentrację aromatów i może mniej tej goryczki????

Myślę że natychmiastowe tłoczenie, ma znaczenie, tak samo jak zbiór w odpowiednim momencie, coby nie przejrzał na krzakach.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 10:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 31 stycznia 2013, 11:28
Posty: 61
Lokalizacja: Czeremcha
Co do "opalenizny" to tak naprawdę nie wiem o co chodzi (może jakieś foto), ale jak widzę na gronach (solaris czy kristaly) taki "rumieniec" to jestem zadowolony bo świadczy to o postępującym dojrzewaniu!!!! :thumbup:

@heavy
Tu pozwolę się z Tobą nie zgodzić. W tym upalnym suchym roku jagody zarumienione jagody mojego Kristaly były wyraźniej kwaśniejsze od tych zielonych w środku grona.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A ja pozwolę się z Tobą również nie zgodzić :D
A to z jednego podstawowego powodu, winorośl to roślina ciepło,a przede wszystkim słoneczno-lubna!!!!

Rok 2015 uważam za najlepszy w mojej kilkunastoletniej "karierze" winiarskiej!!!!! :thumbup:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 12:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, ja też lubię słoneczko a goryczki nie i myślę, że winorośl jednak o tym nie wie :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 13:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Szukam w necie jakiegoś naukowego potwierdzenia tej opisywanej tutaj goryczki w winach z solarisa i johannitera , ale nie mogę znaleźć?
W innych krajach winiarskich np Węgry jest tego słońca jeszcze więcej niż w Polsce a przecież nie cieniują krzewów winnych :?:
Może dlatego nie sadzą solarisa i johannitera ? :lol:
Na wielu fotkach gron pochodzących z Węgier widoczna jest opalenizna (zbrązowienie skórek) jagód odmian jasnych.
Czy ktoś natrafił w węgierskich winach jakąś goryczkę podobną do tej tutaj opisywanej ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 13:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Goryczka w Johanniterze? :shock: Chyba mam jakąś trefną lokalizację bo jak do tej pory nigdy takowej nie miałem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Goryczka w Johanniterze? :shock: Chyba mam jakąś trefną lokalizację bo jak do tej pory nigdy takowej nie miałem.

Ja też nie stwierdziłem jeszcze.
Ale sprawdź sobie ostatni post na drugiej stronie tego wątku.
Cytat: "Solaris ma sporo polifenoli, Johanniter jeszcze więcej..." i drugi post na tej stronie ("ostrowin")

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Ostatnio edytowano piątek, 20 listopada 2015, 13:24 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może gleba, czy nawożenie też jakoś wpływa na pojawiającą się goryczkę, no i czy wszystkie polifenole mają goryczkowy smak :)

_________________
pozdrawiam Roman


Ostatnio edytowano piątek, 20 listopada 2015, 13:26 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 13:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Coś w tym Zbyszku jest.
Ja jestem częstym bywalcem we Włoszech i zwłaszcza jesienią kiedy białe odmiany są w pełnej dojrzałości, to widzę grona bardzo "przypieczone", nawet lekko brązowe.

Może ta "nasza" (wasza, ja nie mam) goryczka jest wynikiem jakiegoś błędu w trakcie przerobu.???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Ostatnio edytowano piątek, 20 listopada 2015, 21:01 przez heavy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2015, 13:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Może gleba, czy nawożenie też jakoś wpływa na pojawiającą się goryczkę, no i czy wszystkie polifenole mają goryczkowy smak :)

To jest bardzo możliwe, W wielu publikacjach natrafiłem na takie sugestie ,że jakość wina bardzo zależy od rodzaju i zasobności gleby.
Nawet taka poczciwa Aurora daje lepsze wina na glebach zasobniejszych niż na ubogich piaskach.
U mnie właśnie ta Aurora ma prawie zawsze opaleniznę na skórkach. Nigdy nie stwierdziłem jeszcze goryczki przy konsumpcji, ani w winie z tej odmiany.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO