Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 22:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2019, 21:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jawormcz11 napisał(a):
Tak, moje przypuszczenia i podejrzewania były że być może jest to fjm. Nie mam jednak doświadczenia i tego zjawiska nigdy nie widziałem.
....

zjawisko optyczne FJM, to bardzo drobne pęcherzyki (dwutlenku węgla) tworzące małe nieliczne skupiska na powierzchni wina , wyglądające jak małe wyspy pianki. Te pęcherzyki są tak drobne,że wgląda to jak białe plamy na winie.
PS
Trzeba by to kiedyś sfotografować :wink:
A może ktoś już zrobił fotki :?:
Mirek masz szanse, jeżeli to jeszcze trwa ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2019, 07:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
jawormcz11 napisał(a):
Tak, moje przypuszczenia i podejrzewania były że być może jest to fjm. Nie mam jednak doświadczenia i tego zjawiska nigdy nie widziałem.
Zazwyczaj wszystkie wina są u mnie w balonach z koszem i nic nie widać.
Trochę martwi mnie Twoja uwaga, że zadziałały drożdże własne, ale co tam, to tylko 5L. Zobaczymy, zresztą w piwnicy dojrzewa jeszcze czerwone, 35L.

To nie drożdże, a bakterie są odpowiedzialne za FJM. Ponieważ dopiero się zaczęła, możesz ją zatrzymać siarkując wino (nie tak mocno, gdyż te bakterie są na ogół bardzo wrażliwe na SO2) i unikniesz z ten sposób efektów niepożądanych dla białego wina (no chyba, że to by było kalifornijskie Chardonnay - podobno po dębowej beczce i FJM).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 grudnia 2019, 11:26 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Może to być też odgazowanie wina, było w niskiej temperaturze, teraz przeniesione do wyższej i rozpuszczalność gazów zmalała. Każde wino ogrzewam lekko (18-20°C) przed butelkowaniem przez tydzień-dwa, w białym lekkie gazowanie jest ok, w czerwonym....

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 grudnia 2019, 12:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
w białym lekkie gazowanie jest ok


Też lubię, ale jakby na to nie patrzeć, to jednak wada wina.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 grudnia 2019, 15:29 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Niekoniecznie. W Vinho Verde nie.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2020, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Macie jakieś obserwacje na temat FJM na białych winach?

Piłem kiedyś białe od Płochockich - 50% przechodziło FJM. Pamiętam, że bardzo mi smakowało...

Wg opisów limitowana seria Souvignier Gris od Kojdera też przeszła FJM...

Tak się zastanawiam, dla przykładowego moszczu z początkowym TA koło 10...
Odkwaszać moszcz węglanem?
Przeprowadzić FJM?
Wymrozić tylko porządnie?

PS. W tym roku mam sporo kwaśnego Solarisa - wytrawne, TA 9 pH 3,35 po fermentacji...
Na próbę odlałem 10 l i dodałem bakterii...


Załączniki:
Komentarz: FJM - Solaris
fjm.jpg
fjm.jpg [ 37.62 KiB | Przeglądane 1207 razy ]

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2020, 15:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Zbyszek Solaris z takimi kwasami moim zdaniem nada się na wino musujące np. pet nas.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 15:27 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
W czwartek wieczorem dodałem baterie do mojego regenta, piątek już ładnie było widać.

Dzisiaj pomiary i 60l wina pewnie w kibel.
Boję się z tego robić bimber?

Kwasowość zamiast niżej to wyżej, w smaku kwas, rozpuszczalnik.

Stawiam że wino przed dodaniem bakterii przeszło samoistnie fjm, a teraz już zaczęły zabierać się za szklany balon :D

Także tego bez doświadczenia i dobrego phmetru to odradzam.

Chyba zmienię hobby na szachy...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 18:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
julian napisał(a):
W czwartek wieczorem dodałem baterie do mojego regenta, piątek już ładnie było widać.

Dzisiaj pomiary i 60l wina pewnie w kibel.
Boję się z tego robić bimber?

Kwasowość zamiast niżej to wyżej, w smaku kwas, rozpuszczalnik....

Wino zaoctowało(nieszczelny pojemnik ?!). Można z tego zrobić ocet. Jeżeli jeszcze jest w tym cokolwiek alkoholu to można z tego zrobić jeszcze parę flaszek bimbru :wink:
Cytuj:
Stawiam że wino przed dodaniem bakterii przeszło samoistnie fjm, a teraz już zaczęły zabierać się za szklany balon :D

To nie FJM samoistna :!:
Cytuj:
Także tego bez doświadczenia i dobrego phmetru to odradzam....

Bardzo słusznie :!: choć po niewczasie :mrgreen:
Cytuj:
Chyba zmienię hobby na szachy...
:shock:
Szachista musi być bardziej opanowany i cierpliwy niż winiarz :!: :?:
Mi tam winnica i szachy jednocześnie nie przeszkadzają :D
Znajduję jeszcze czasami czas na wędkowanie... ale już coraz mniej :wave:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 19:00 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Nie do końca chyba.

Od początku.

Zbiór, bez siarkowania, drożdże, na prasę przy blg 1, do wiader, po tygodniu do dwóch balonówn prawie pod korek.

Wino było bardzo ciekawe, dobre, lepsze niz w tamtym roku, kwasowość niby 7, ale ph metr badziewny, na smak coś koło tego.

Tak stało ponad tydzień i dodałem bakterie.

Nie było mnie dwa dni i dzisiaj zdziwienie.
Zapach bardzo przyjemny, zachęcający, ale smak masakryczny, aceton i kwas. Trochę jak nie ocet.

Ale do końca nie wiem, wsumie to przepuszczę przez ciepło.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 19:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
julian napisał(a):
Nie do końca chyba.

Od początku.

Zbiór, bez siarkowania, drożdże, na prasę przy blg 1, do wiader, po tygodniu do dwóch balonówn prawie pod korek.

.....


A dlaczego po prasie gdy miało 1Blg zamiast przelać od razu do pojemników(balonów) z rurką fermentacyjną , przelałeś do wiader ??? i trzymałeś tak przez tydzień !? po co, w jakim celu ?
I w tym czasie mogło się to stać, co się stało :?: :!:
To były początki złego i balony już nie uratowały tego wina...

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 19:27 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Pojawił się zapach redukcyjny i jeszcze trochę chciałem napowietrzyć.

Przed dodaniem bakterii wino było poprawne. Hmm tak mi się wydaje.

Czymi mówisz że to nie przez bakterie tylko złapało infekcję?

Jeszcze po dodaniu bakterii, podniesieniu temperatury do ok 23 stopni nastaw ruszył, duzo dwutlenku węgla, wino się nagazowalo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 19:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Julian, to na 100% sprawka bakterii octowych i utlenienia.
Poczytaj: http://ewawielezynska.pl/pl/wiele-o-win ... -kieliszku

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 20:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
A to psikus dwa nastawy octu jabłkego wylalem, teraz jak bym nie zasiarkowal to miałbym 60l :D

Ale i tak dziwna sprawa, dwa osobne nastawy, jedna miazga siarkowana, inne drożdże...

Z drugiej strony ta sama prasa w ten sam dzien, później to samo mieszadło do napowietrzania, próbki pobierane tym samym sprzętem.

Dodanie bakterii i podniesienie temperatury: 2+2


Czyli wszystko do naoh a wino czy tam co to jest na procenty :|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Tu już był poruszany temat aromatów rozpuszczalnikowych:
wytwarzanie-wina/wady-wina-t13555.html

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO