Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 17:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wady wina
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 18:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Aceton- czy jest jedna przyczyna powstawania? Jaka?

Zdarzyło mi się to dwa razy i raczej na początku fermentacji.

Poruszam ten temat bo poczyniłam ciekawe spostrzeżenie.
Nastawiłam zakwas żytni. Wszystko było pięknie, wstawiłam do lodówki, karmiłam regularnie
i zapomniałam. Zagłodziłam zakwas.
Dziś zaglądam do niego i pojawił się nie jakiś stęchły , czy spleśniały zapach,
ale zapach absolutnie czystego acetonu.
No jak nic skojarzyło mi się to z moimi nastawami winnymi.

I nie wiem czy dobrze sobie wykombinowałam, że w czasie fermentacji winogron,
zrobił się aceton dlatego, że po prostu drożdże nie miały pokarmu :?: .

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Nie aceton a octan etylu. Powstaje przy zbyt gwałtownej fermentacji przy produkcji piwa. Może u wina jest podobnie. Nie wiem. Zgaduję.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 18:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Piotrze, źle się wyraziłam, powinno być: zrobił się zapach acetonu,
a jak mówisz jest to octan etylu.

W każdym razie, on w winach zrobił mi się dwa razy, ale na początku fermentacji.
To, że jest burzliwa to tylko tyle, że drożdże bardzo szybko przejadają,
jeśli nie mają co jeść dalej to...?

To zapewne nie jest tylko kwestia cukrów, ale i ogólnie innych składników w gronach.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 19:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
Ten zapach nie jest uznawany za wadę wina o ile mi wiadomo. A występuje też w przejrzałych owocach (np.w kiwi) więc może w winie stopień dojrzałości owoców też ma wpływ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 04:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Dormant napisał(a):
Ten zapach nie jest uznawany za wadę wina o ile mi wiadomo. A występuje też w przejrzałych owocach (np.w kiwi) więc może w winie stopień dojrzałości owoców też ma wpływ?
Nie wiem jak u wina- u piwa jest wadą i dyskwalifikuje trunek kompletnie. Byli tacy,co pili i sami przyznali,że niemiłe wrażenie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 16:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Aromat acetonu nie wiem czemu ale kilka razy wyczuwałem w winach z Hibernala. Z tego co pamiętam zapach acetonu tworzy się w winach na skutek szeroko pojętego procesu utleniania. Dokładniej odpowiadają za to bakterie kwasu octowego i ich wpływ na kwasowość lotną. Przyczyną może być fermentacja winogron złej jakości.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 19:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
jokaer napisał(a):
Aceton- czy jest jedna przyczyna powstawania? Jaka?

W winiarstwie octan etylu powstaje w wyniku reakcji kwasu octowego z alkoholem. Czyli, aby poczuć lakier do paznokci, rozpuszczalnik, itp., potrzebne są 2 czynniki: alkohol i kwas octowy. Z tym pierwszym wiadomo jak powstaje. Z drugim jest trochę zagwostki.

Nie jestem chemikiem i fachowo przedstawić tego nie umiem, ale z praktyki winiarskiej znam dwie ścieżki powstawania kwasu octowego.

Pierwsza ścieżka, to różne bakterie, gdzie najczęściej bakterie kwasu octowego utleniają alkohol do kwasu octowego. Czasami wykonują tę robotę podlejsze drożdże, jak Hansena, Kloeckera, czy Bretta.

Druga ścieżka powstawania kwasu octowego ma związek z typowym utlenianiem wina, gdzie w wyniku reakcji tlenu z taninami, czy antocyjanami powstaje nadtlenek wodoru, który z kolei utlenia alkohol do aldehydu octowego, a ten utlenia się do kwasu octowego.

W niewielkich ilościach octan etylu nie jest wadą ( oczywiście to nie dotyczy krzysztof1970, który jak wiemy ma dar wyjątkowo wyczulonego nosa ). W białych winach poszerza paletę aromatów i podbija owocowość. Ale po przekroczeniu progu ( UE to normuje względem kwasowości lotnej ) jest to duża wada i w praktyce wino nadaje się do wylania.

To, w jaki sposób dochodzi do zakażenia gron, moszczu, wina lub też jego utlenienia jest już inną problematyką. Jednak odpowiedzialność za tę wadę ponosi Winiarz przez swoje zaniedbania w winnicy lub/i piwnicy.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2020, 09:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Piotrze, to w zasadzie ja wiem co piszesz. jednak mnie uderzyła dziwno zbieżność zjawisk.
Tak więc nie do końca winny jest winiarz.
Tzn on może i jest winny, ale chyba skłaniam się ku temu, że jeśli krzewy są dobrze odżywione,
tzn, dostają co im potrzeba, to rodzą owoce takie jak trzeba.
Co za tym idzie już to jest pierwszym krokiem do sukcesu w powstaniu dobrego wina.
Natomiast jeśli są jakieś braki to i w owocach nie będzie wszystkiego co należy,
żeby fermentacja przebiegła prawidłowo.
Tak w ogóle po prostu zobaczyłam pewną analogię i dlatego o tym napisałam.

Jak powiem, że dobre wino zaczyna się w winnicy:) to chyba nic odkrywczego nie będzie,
ale często może się o tym zapomina.

No i dla mnie ten zapach acetonu jest wadą. Wyczuwam go na kilometr :lol:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2020, 11:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Kilka lat wstecz, jakiś mój nastaw owocowo gronowy zajechał lekkim acetonem ale odór sam zniknął zanim podjąłem jakieś kroki, czyli zanim wszystko wylałem do kanału. Jedyne co wówczas zrobiłem to wyjąłem korek z rurką by to wylać ale ktoś bardzo ważny zlecił mi ważniejszą sprawą, zapomniałem o otwartym balonie na kilka godzin.
Dlatego jestem zainteresowany co mogło być przyczyną powstania jak i ustania tego smrodu. Czy wietrzenie mogło rozwiązać problem czy to tylko zbieg okoliczności.
I nie mylcie octu z acetonem bo to inna śmierdząca parafia :)

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2020, 11:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Z doświadczenia produkcji octów jabłkowych...
Na początku nie miałam zaczynu, więc zrobiłam "gołe" nastawy: krojone drobno jabłka i woda z cukrem. Nastawiłam 2 identyczne 2-litrowe słoiki. Mieszałam słoikami tak samo. Oba były zabezpieczone gazą. Po 2-3 tygodniach jeden pachniał octem jabłkowym - jak trzeba, a drugi podawał acetonem i tego wylałam do WC. Ten pierwszy posłużył mi do dalszego rozmnożenia octu i sytuacja z wonią acetonu nie powtórzyła się już.

W winie nie miałam tego problemu, ale przeważnie robię na bayanusach, które "mordują" inne kultury w nastawie.

IMO woń acetonu, to wina specyficznych bakterii octowych.

Tu jest fajny artykuł n.t. wad wina.
http://ewawielezynska.pl/pl/wiele-o-win ... -kieliszku

-- Pn sie 10, 2020 11:06 am --

I jeszcze coś fajnego w temacie bakterii octowych:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... hSdPo0cTc3

Warte uwagi, bo rodzajów i gatunków tych bakterii jest sporo.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2020, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No i właśnie, ocet to co innego i jak się robi to pachnie inaczej niż " aceton".
Jak acetonem zaczyna zajeżdżać, to już i ocet się nie zrobi dobry.

Odnośnie bakterii octowych i ich dobrego oddziaływania na korzenie roślin i rośliny.
To chyba tu należy upatrywać dobrego działania OW = ctanu wapnia,
zrobionego na occie jabłkowym / prawdziwym/.

Natomiast
Cytuj:
Głównym sprawcą lotnej kwasowości są bakterie kwasu octowego, które rozwijają się szczególnie chętnie na nadgniłych i pękniętych winogronach. Ich rozwojowi sprzyja też duży dostęp tlenu podczas winifikacji; stąd lotna kwasowość często idzie w parze z oksydacją

/ szkoda, że nie jestem chemikiem, bo mnie ta informacja nie przekonuje/
skąd niby wzięły się bakterie octowe w zakwasie, skoro wszystko było dobrze.
Dopiero jak się zakwas zagłodził zrobił się " aceton". i na dokładkę słoik z zakwasem
był zakręcony, nie na " amen" , no ale wieczko było. To i dużego dostępu do tlenu nie było.

Jak trzymałam zakwas przykryty tylko ściereczką i regularnie karmiłam to było okey.
Może i czepiłam się tego zakwasu jak pijany płotu, no ale jakoś mnie to dręczy. :wink:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wady wina
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2020, 21:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Myślę, że poniższy link do szkolnego artykułu rozwieje wątpliwości skąd acetonowy w nastawie swąd :lol:
https://www.eduteka.pl/doc/fermentacja-butanglow0-acetonowa

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO