pragmatyk napisał(a):
RobertR napisał(a):
Mimo niskiej kwasowości wyjściowej na C. Cantor także przeprowadziłem fjm, ale tu nie siarkowałem i efekty (poza niską kwasowością wina) są bardzo dobre.
1. Rozumiem że niska kwasowość była na wejściu?.
2. W jaki sposób zatrzymałeś fjm. Jeżeli np niską temperaturą, to czy nie wznowi się w wyższej?.
Pozdrawiam - Kazik
C. Cantor na wejściu miał poniżej 7 (bodajże 6,8), fjm zaszła samoczynnie gdyż drożdże (Litto Levure Merlot)błyskawicznie w ciągu tygodnia przefermentowały cały cukier, a że było to w temp. pow. 20 c i macerowałem w skórkach 14 dni to nastaw samoczynnie zaczął fjm. Po tłoczeniu i pierwszych delikatnych maślanych posmakach przeniesione do zimna, aby zatrzymać fjm, potem trzymane w zimnie, kilka dni temu zlane znad osadu i zasiarkowane. Zapowiada się super (opinia nie tylko moja

). Brak jakichkolwiek hybrydowych posmaków.
Dunaja gdzie miałem także niską kwasowość sp...em zatrzymując fjm siarkowaniem, od razu pojawił się lekki siarkowodór, po kilkukrotnym przelaniu udało się uratować, ale tu cudów organoleptycznych nie będzie.
Nauczka na przyszłość. Lepiej go zrobić bez fjm gdy ma tak niską kwasowość jak w tym roku. Przy tym nastąpiła znaczna utrata koloru.