Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 16:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 18:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
PawelSzablewski napisał(a):
Natomiast po Waszych wypowiedziach dotarło do mnie nieporozumienie do jakiego doszło w sprawie tego piro w 3/4 dniu... Koleżanka musiała mieć na myśli to, że w tym nastawie nie ma jeszcze drożdży - pierwsza nauczka na przyszłość...


Zakładając, że koleżanka właśnie to miała na myśli, zapytaj o celowość siarkowania dopiero w 3-4 dniu.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2258
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Aby zakończyć fjm zbyt szybko zasiarkowałem nastaw Dunaja ( z osadem), który miał kwasowość wyjściową niewiele ponad 7 (sam Dunaj miał poniżej 7), zamiast tylko radykalnie schłodzić. Kwasowość spadła do ok. 5.
Dodanie piro, mimo małej ilości so2 w nastawie natychmiast spowodowało pojawienie się zapachów siarkowodoru, nauczka na przyszłość. Tlenu przy głównej fermentacji nie brakowało, ani potem. Nie wiem czy to uratuję, choć do smaku jeszcze siarkowodór nie przeszedł, ale człowiek uczy się na własnych błędach.
Widzę po innych nastawach, że bezproblemowo przeprowadza się fjm (przy użyciu odpowiednich bakterii) gdy kwasowość wyjściowa jest między 9 a 10 ( o ile pozostałe parametry dla fjm są zachowane).
Mimo niskiej kwasowości wyjściowej na C. Cantor także przeprowadziłem fjm, ale tu nie siarkowałem i efekty (poza niską kwasowością wina) są bardzo dobre.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 09:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Olmek - sprawa się wyjaśniła...

Nieporozumienie wyniknęło z kilkuletniego już mieszkania we Włoszech a co za tym idzie skrótu myślowego "myślanego" po włosku a pisanego po polsku.

Ja to zrozumiałem: daj 5g siarki na 100 litrów w 3/4 dniu maceracji aby zapobiec bakteriom octowym ktore moga zaatakować nastaw...

A koleżanka miała na myśli: daj 5g siarki na 100 litrów najszybciej jak to możliwe jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś aby zapobiec bakteriom octowym w 3/4 dniu maceracji...

Ot, różnica...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7006
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Paweł Szablewski,
proponuję przeczytać o : siarkowaniu, zapachach, siarkowodorze , miedzi, uzdatnianiu wina itp
To już wszystko było - wytwarzanie-wina/sarkowodor-t4377.html
Znajdziesz tam m.in. ". Odmiany szczegolnie podatne na wplyw negatywnych zwiazkow siarki (takie jak Syrah, PN i Chardonnay)"

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 15:47 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Tak, już czytałem. Dziękuję.
Trochę z tym zapachem spanikowałem, ale chyba tragedii nie będzie, bo tak jak pisałem - po zlaniu znad osadu i napowietrzeniu po zapachu nie ma śladu. Będę go jeszcze kontrolował na dalszym etapie klarowania, ale jestem dobrej myśli...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 października 2015, 20:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 stycznia 2009, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Chorążka pow. Sieradz
RobertR napisał(a):
Mimo niskiej kwasowości wyjściowej na C. Cantor także przeprowadziłem fjm, ale tu nie siarkowałem i efekty (poza niską kwasowością wina) są bardzo dobre.

1. Rozumiem że niska kwasowość była na wejściu?.
2. W jaki sposób zatrzymałeś fjm. Jeżeli np niską temperaturą, to czy nie wznowi się w wyższej?.

Pozdrawiam - Kazik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 20:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
PawelSzablewski napisał(a):
Będę go jeszcze kontrolował na dalszym etapie klarowania, ale jestem dobrej myśli...

Moje Rondo już utraciło capiące po-fermentacyjne aromaty - Twoje wino też powinno już być OK

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2258
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
pragmatyk napisał(a):
RobertR napisał(a):
Mimo niskiej kwasowości wyjściowej na C. Cantor także przeprowadziłem fjm, ale tu nie siarkowałem i efekty (poza niską kwasowością wina) są bardzo dobre.

1. Rozumiem że niska kwasowość była na wejściu?.
2. W jaki sposób zatrzymałeś fjm. Jeżeli np niską temperaturą, to czy nie wznowi się w wyższej?.

Pozdrawiam - Kazik


C. Cantor na wejściu miał poniżej 7 (bodajże 6,8), fjm zaszła samoczynnie gdyż drożdże (Litto Levure Merlot)błyskawicznie w ciągu tygodnia przefermentowały cały cukier, a że było to w temp. pow. 20 c i macerowałem w skórkach 14 dni to nastaw samoczynnie zaczął fjm. Po tłoczeniu i pierwszych delikatnych maślanych posmakach przeniesione do zimna, aby zatrzymać fjm, potem trzymane w zimnie, kilka dni temu zlane znad osadu i zasiarkowane. Zapowiada się super (opinia nie tylko moja :lol: ). Brak jakichkolwiek hybrydowych posmaków.

Dunaja gdzie miałem także niską kwasowość sp...em zatrzymując fjm siarkowaniem, od razu pojawił się lekki siarkowodór, po kilkukrotnym przelaniu udało się uratować, ale tu cudów organoleptycznych nie będzie.
Nauczka na przyszłość. Lepiej go zrobić bez fjm gdy ma tak niską kwasowość jak w tym roku. Przy tym nastąpiła znaczna utrata koloru.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO