Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 21:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: sarkowodór!!
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 08:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Proszę o pilną i sprawdzoną radę jak się tego świństwa pozbyć-pliz :!:

Dotyczy to czerwonego. Wczoraj zlałem znad osady i przelałem z baniaka do baniaka przewietrzając trochę. Co jeszcze mogę zrobić?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 09:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
No to tak jak byśmy się umówili , również wczoraj zlewałem znad osadu :lol: Nie przejmuj się heavy, po dwóch zlaniach połączonych z przewietrzeniem zapach siarkowodoru zniknie , takie klimaty w czerwonych winach są bardzo częste. Gdyby jednak zapach nie ustępował po długim czasie możesz użyć cytrynianu miedzi ( np. preparatu Kupzit) , ewentualnie zanurzyć w winie pęczek miedzianego drutu.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="olmek"]No to tak jak byśmy się umówili , również wczoraj zlewałem znad osadu :lol: Nie przejmuj się heavy, po dwóch zlaniach połączonych z przewietrzeniem zapach siarkowodoru zniknie , takie klimaty w czerwonych winach są bardzo częste. Gdyby jednak zapach nie ustępował po długim czasie możesz użyć cytrynianu miedzi ( np. preparatu Kupzit) , ewentualnie zanurzyć w winie pęczek miedzianego drutu.


Czy przelewając zbyt często nie utleni się?
Z tym drutem to jak długo trzymać w winie?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 13:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"]
Czy przelewając zbyt często nie utleni się?


Nie musisz przelewać często , po prostu po drugim planowym zlaniu nie powinno być już zapachu siarkowodoru. Moje rondowo-gołubokowe wczoraj przed zlaniem nieźle zalatywało , dzisiaj zapach prawie niewyczuwalny.

[quote="heavy"] Z tym drutem to jak długo trzymać w winie?

Aż drut pokryje się czarnym nalotem siarczku miedzi , trwa to 1-2 godzin. Po wyciągnięciu drutu zapach powinien ustąpić , jeżeli nie do końca , to powtarzasz całą operację z nowym drutem.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 15:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A ten drut to sparzyć wcześniej??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
W sumie na powierzchni miedzi nie rozwijają się grzyby i drobnoustroje, ale nie zaszkodzi sparzyć.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 14:18 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
ja miałem ten sam problem w 2007 - odór siarkowodoru w biance - po 2 krotnym zlaniu znad osadu zapach ustąpił, a ten drut miedziany to czasem nie jest szkodliwy? -jakieś niesmaczne mi sie to wydaje :roll:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 15:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="aguniatarnow"] a ten drut miedziany to czasem nie jest szkodliwy? -jakieś niesmaczne mi sie to wydaje :roll:


Drut miedziany , w szczególności pokryty nalotem CuS, smaczny pewnie nie jest , ale na szczęście nie musimy go jeść :lol:
A tak na poważnie , jeżeli miedź będzie miała kontakt z winem przez krótki czas, wówczas warstwa nierozpuszczalnego CuS zabezpieczy przed ewentualnym przenikaniem kationów miedziowych (awych) do roztworu. Gdyby wino było przechowywane przez dłuższy czas w miedzianych pojemnikach , to pewnie byłby powód do zmartwienia.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 15:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Niemieccy winiarze bardzo często noszą ze sobą starą, dobrą monetę 5 fennigów. Była wykonana z czystej miedzi, nie z brązu czy mosiądzu. W razie podejrzeń o sztych H2S w degustowanym winie, wrzucają taką monetę do kieliszka, bełtają pół minuty - jeśli smrodek znika, znaczy, że to był H2S.
Miałem taka monetkę, wcięło mi, cholera.

H2S usuwa się z wina kationami Cu2+. Jednak wymaga to analizy ilościowej H2S, żeby nie przedobrzyć z Cu2+. A kawałek drutu użyty w niedługim czasie to jakis kompromis. W końcu rury wodociągowe dość powszechnie robi sie teraz z miedzi - fakt woda nie ma tak wysokiej kwasowości, jak wino.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="aguniatarnow"]ja miałem ten sam problem w 2007 - odór siarkowodoru w biance - po 2 krotnym zlaniu znad osadu zapach ustąpił, a ten drut miedziany to czasem nie jest szkodliwy? -jakieś niesmaczne mi sie to wydaje :roll:


Drutu nie jedz 8O faktycznie może być mało smaczny :)
Jeśli miedź Cię odrzuca, użyj drutu srebrnego.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 12:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Muszę powiedzieć, że zlanie znad osadu pomogło i obeszło się bez miedzi.
Zleję dzisiaj jeszcze raz i problem powinien zniknąć.
I "bożole" mogę świętować :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Aha.... dzięki Kuba za szybką radę. :!:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 12:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
chyba mnie nie zrozumieliście-niesmaczne wydawało mi się trzymanie w winie, a nie jedzenie drutu cu :!: z monetą też hmm niesmaczne - wiecie co naukowcy wykryli na pieniądzach? ...i kał wcale nie jest najgorszą z tych substancji :twisted:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 13:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
No ale umycie tego drutu/pieniążka nie jest wszak zabronione :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 13:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="aguniatarnow"] wiecie co naukowcy wykryli na pieniądzach? ...i kał wcale nie jest najgorszą z tych substancji :twisted:


To powszechnie wiadomo od prawie 2000 lat :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO