Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 12:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
manuns napisał(a):
Rudolf Knoll , Alexander Kopp , David Schwarzwälder , Hans Albert Stechl , Thomas Vaterlauf
"Najlepsze wina Europy"
Tytuł oryginału: Die Schönsten Weinregionen in Europa
str. 32

Manuns, możesz dosłownie zacytować interesujący nas fragment ? Może przypadkiem ma ktoś oryginał i będzie można porównać ? Jeżeli tytuł " Najpiękniejsze regiony winiarskie Europy" dostał polskie brzmienie " Najlepsze wina Europy", to być może treść jest również wolnym przekładem.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 13:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
WINIFIKACJA WIN BIAŁYCH
Str. 30
? .... Za pomocą fermentacji na zimno można również regulować zawartość cukru w gronowym już winie. W Niemczech i Austrii dba się o to , aby w wytrawnych ostrych winach pozostało kilka gramów ( na litr) cukru nie przefermentowanego , który łagodzi ich smak i uwydatnia owocowy charakter?....
Str. 32
?... Coraz częściej praktykowana chłodna fermentacja daje przyjemne w smaku wina, zawierające pochodzącą bezpośrednio z owoców fruktozę, czyli cukier gronowy, bardzo dobrze tolerowany przez diabetyków. W przeciwieństwie do tego , glukoza zawarta w moszczu użytym do dosładzania nie jest obojętna i cukrzycy muszą uważać , jakie wino piją. Najlepiej , jeśli jest to możliwe dowiedzieć się , jaką w danym przypadku zastosowano metodę produkcji.?

Pozdrawiam
Mariusz

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 14:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
olmek napisał(a):
Drożdże drożdżom nierówne, różnie mogą reagować na szok temperaturowy, poza tym od momentu uwodnienia w temp. 35C do zaszczepienia nastawu mija trochę czasu, więc temperatura jest o wiele niższa. Prawdę mówiąc nie spotkałem się z tym , by po 20 minutach od zaszczepienia fermentacja "ruszyła z kopyta", zwykle przez pierwsze kilka godzin odbywa się to w dość "niemrawy" sposób.?


Drożdże drożdżom nierówne.
Przez lata fermentację prowadziłem na suchych szlachetnych drożdżach z Biowinu, najczęściej czerwone na ?bordeaux? lub ? burgundzie?, a białe na ?sauternes?. Przygotowanie matki drożdżowej zajmowało 2- 3 dni. Po dodaniu pożywki dla drożdży i zaszczepieniu MD nastawu fermentacja ruszała dopiero po kolejnych dwóch dniach .
Ostatnio zastosowałem pożywkę z witaminą B1 w połączeniu z ? kombi?, rehydratacja drożdży aktywnych ( te których użyłem uchodzą za co najwyżej przeciętne ) ? 15 minut i zaszczepienie nimi nastawu, a po ok 20 minutach, może i niemrawo, ale już zaczął wytwarzać się dwutlenek węgla , co się uwidoczniło w rurce fermentacyjnej. A więc w zestawieniu z drożdżami stosowanymi wcześniej to faktyczne ? ruszenie z kopyta?.

olmek napisał(a):
Jeżeli tytuł " Najpiękniejsze regiony winiarskie Europy" dostał polskie brzmienie " Najlepsze wina Europy", to być może treść jest również wolnym przekładem.


To często spotykana praktyka , że tytuły książek , jak i np filmów podaje się w "wolnym tłumaczeniu", jednak ewentualna weryfikacja byłaby tu faktycznie wskazana.
Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 15:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
manuns napisał(a):
WINIFIKACJA WIN BIAŁYCH
?... Coraz częściej praktykowana chłodna fermentacja daje przyjemne w smaku wina, zawierające pochodzącą bezpośrednio z owoców fruktozę, czyli cukier gronowy, bardzo dobrze tolerowany przez diabetyków. W przeciwieństwie do tego , glukoza zawarta w moszczu użytym do dosładzania nie jest obojętna i cukrzycy muszą uważać , jakie wino piją. Najlepiej , jeśli jest to możliwe dowiedzieć się , jaką w danym przypadku zastosowano metodę produkcji.?



"Fruktoza, czyli cukier gronowy..." :shock:
"glukoza zawarta w moszczu użytym do dosładzania ..." Taka technologia stosowana jest przy wyrobie koktaili typu Liebfraumilch.
Generalnie rzecz biorąc z tego tekstu można wywnioskować, że cukier resztkowy , to wyłącznie fruktoza. Nie wiem kogo poniosła fantazja, ale rozpowszechnianie takich informacji może być niebezpieczne.

P.S.
"Za pomocą fermentacji na zimno można również regulować zawartość cukru w gronowym już winie" - nic z tego nie zrozumiałem.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 19:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
olmek napisał(a):
"Za pomocą fermentacji na zimno można również regulować zawartość cukru w gronowym już winie" - nic z tego nie zrozumiałem.

Tak strzelam, że może chodzi o to, że przy niskich temperaturach nastaw fermentuje wolniej i łatwiej "złapać" oczekiwaną wartość cukru i zastopować fermentację. Tekst rzeczywiście kontrowersyjny, ale podejrzewam, że to bardziej kwestia tłumaczenia.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 19:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Dzisiaj skończyłem fermentować nastaw owocowy (mrożone wytłoki z Jutrzenki + rodzynki ) na drożdżach BS5 z winiarz.pl. Fermentacja przebiegała w temperaturze 10-12oC . Przy zafermentowaniu podniosłem do 15. Blg -1. 14% alk. W piwnicy jest 9oC.
Pierwszy raz fermentowałem w tak niskich temperaturach, w październiku przy fermentacji gronowych białych w piwnicy jest ok 14oC. Bałem się, że teraz może być za zimno a tu proszę. Trochę wolniej bo 5 tygodni ale jest.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2011, 22:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
manuns napisał(a):
Rudolf Knoll , Alexander Kopp , David Schwarzwälder , Hans Albert Stechl , Thomas Vaterlauf
"Najlepsze wina Europy"
Tytuł oryginału: Die Schönsten Weinregionen in Europa
str. 32

Jest to przykład albo poronionej literatury, albo, co bardziej prawdopodobne, beznadziejnego tłumaczenia. Też mam takie książki...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2011, 02:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
No cóż, prześledziłem dorobek autorki tłumaczeń/przekładów od "potraw z dziczyzny" po "oceany świata" i chyba jednak będę się trzymał publikacji typu "Wine Science, Principles and Applications" czy "The Chemistry and Biology of Winemaking". Bardziej mnie przekonują niż przekłady łatwych i przyjemnych przewodnikków.

shron napisał(a):
Tak strzelam, że może chodzi o to, że przy niskich temperaturach nastaw fermentuje wolniej i łatwiej "złapać" oczekiwaną wartość cukru i zastopować fermentację


Kuba, gdyby cały proces fermentacji mierzony był w sekundach , pewnie miałoby to sens :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 15:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Veteran5 napisał(a):
... Natknąłem się na informację, że po dodaniu sacharozy do moszczu gronowego występujące tam naturalnie enzymy hydrolizują ją do glukozy i fruktozy.
W winogronach znajduje się inwertaza, dlatego w soku da się znaleźć tylko śladowe ilości sacharozy.
Kolejną sprawą jest to, że im dojrzalsze owoce, tym fruktoza ma większy udział; a jako, że drożdże w pierwszej kolejności metabolizują glukozę, tak pod koniec fermentacji pozostaje w winie praktycznie sama fruktoza i przy przerwaniu fermentacji wino będzie słodsze niż po dosłodzeniu wina wytrawnego do takiej samej wartości moszczem gronowym, lub sacharozą. Tu jest też odpowiedź na informację(chyba mamunsa) jakoby wino takie(przerwana fermentacja) było lepsze dla cukrzyków.

wytwarzanie-wina/szaptalizacja-dosladzanie-t4386-60.html

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 17:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Manuns zauważ, że ma to niewiele wspólnego z fermentacją w niskich temperaturach - metody przerywania fermentacji to inne zagadnienie. Równie dobrze taki efekt można uzyskać fermentując w standardowej temperaturze np. 20 st. C i fermentację przerwać poprzez silne zasiarkowanie.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2013, 15:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 01:00
Posty: 38
Lokalizacja: Szczecin/Warzymice
Cytuj:
Przez lata fermentację prowadziłem na suchych szlachetnych drożdżach z Biowinu, najczęściej czerwone na ?bordeaux? lub ? burgundzie?, a białe na ?sauternes?. Przygotowanie matki drożdżowej zajmowało 2- 3 dni. Po dodaniu pożywki dla drożdży i zaszczepieniu MD nastawu fermentacja ruszała dopiero po kolejnych dwóch dniach .


Mój Seyval zaszczepiony przed wczoraj Sauternesem do dzisiaj nie ruszył :? Poczekać jeszcze czy dodać nowe drożdże?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 11:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
manuns napisał(a):
W następnym roku na pewno spróbuję. Kilku moich znajomych to diabetycy , a więc muszą oni uważać na poziom glukozy w winie. Natomiast wina wytworzone metodą chłodnej fermentacji są bogate raczej w łatwo przyswajalną przez nich fruktozę (cukier gronowy). W ten sposób przeprowadzona fermentacja uwydatnia i potęguje owocowy charakter wina , które w konsekwencji staje się wiele bardziej łagodne i przyjemne w konsumpcji . :D
Pozdrawiam
Mariusz


Mariusz,
udało Ci się może coś w niskich temperaturach , może również czerwone ?

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 17:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
Andrzej !
Mariusz już nie ma winnicy. Przeprowadził się do Szczecina. A swoją winnicę w Nowym Sączu usiłował sprzedać.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 18:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 328
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Coś mi się wydaje, że pierwsze pytanie dotyczyło wina białego. Przeniesienie naczynia do pomieszczenia o niższej temperaturze nie oznacza, że od razu temperatura nastawu będzie też niższa gdyż zachodzi reakcja chemiczna z wydzielaniem się ciepła i to wcale nie małej ilości. Nie jestem specjalistą od wytwarzania wina białego, ale wydaje się mi, że raczej fermentacja jabłkowo mlekowa dla tego rodzaju wina nie jest wskazana. Pisanie więc o takiej fermentacji dotyczy chyba win czerwonych. Moja babcia robiła różne wina, nigdy niczego przy nich nie kombinowała a jej wino zawsze pachniało dobrym winem a nie mlekiem, tytoniem czy kapustą. Pozdrawiam wszystkich winiarzy i życzę radosnego świętowania.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2016, 13:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
jasiu83 napisał(a):
Andrzej w konkurencji archeologia forumowa chyba otrzymasz pierwsze miejsce w tym roku ;p.

Świątecznie pozdrawiam

Nie pamiętam od kogo ale "złoty szpadel za wykopaliska" już raz dostałem :lol:
Nie wykluczone , że Mariusz zdążył w tym czasie stosowne "eksperymenta" przeprowadzić :)

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO