olmek napisał(a):
Drożdże drożdżom nierówne, różnie mogą reagować na szok temperaturowy, poza tym od momentu uwodnienia w temp. 35C do zaszczepienia nastawu mija trochę czasu, więc temperatura jest o wiele niższa. Prawdę mówiąc nie spotkałem się z tym , by po 20 minutach od zaszczepienia fermentacja "ruszyła z kopyta", zwykle przez pierwsze kilka godzin odbywa się to w dość "niemrawy" sposób.?
Drożdże drożdżom nierówne.
Przez lata fermentację prowadziłem na suchych szlachetnych drożdżach z Biowinu, najczęściej czerwone na ?bordeaux? lub ? burgundzie?, a białe na ?sauternes?. Przygotowanie matki drożdżowej zajmowało 2- 3 dni. Po dodaniu pożywki dla drożdży i zaszczepieniu MD nastawu fermentacja ruszała dopiero po kolejnych dwóch dniach .
Ostatnio zastosowałem pożywkę z witaminą B1 w połączeniu z ? kombi?, rehydratacja drożdży aktywnych ( te których użyłem uchodzą za co najwyżej przeciętne ) ? 15 minut i zaszczepienie nimi nastawu, a po ok 20 minutach, może i niemrawo, ale już zaczął wytwarzać się dwutlenek węgla , co się uwidoczniło w rurce fermentacyjnej. A więc w zestawieniu z drożdżami stosowanymi wcześniej to faktyczne ? ruszenie z kopyta?.
olmek napisał(a):
Jeżeli tytuł " Najpiękniejsze regiony winiarskie Europy" dostał polskie brzmienie " Najlepsze wina Europy", to być może treść jest również wolnym przekładem.
To często spotykana praktyka , że tytuły książek , jak i np filmów podaje się w "wolnym tłumaczeniu", jednak ewentualna weryfikacja byłaby tu faktycznie wskazana.
Pozdrawiam.
Mariusz.