Teraz jest piątek, 19 września 2025, 07:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 09:57 
Kiper
Kiper

vitia3 napisał(a):
piotrzsz napisał(a):
Nie ma czego się bać. Kup Retsinę.

Rozumiem, że piłeś? Czy proponujesz tylko po to, żeby zobaczyć czy kolega przeżyje? :twisted:
Czy trzeba tak jak Maciej napisał dodawać wody? :)
Napisz może parę słów o walorach smakowych, no i dzięki za podpowiedź.
Owszem. Piłem kiedyś (dawno temu) i pamiętam, że niezbyt mi smakowało. Nie odpowiadały mi za bardzo nuty żywiczne (kwestia gustu), ale być może też samo wino było kiepskie (nie wiem, czy w Polsce można dostać dobrą Retsinę). Ale można powiedzieć, że było pijalne, no i przeżyłem, dlatego właśnie zachęcam, żebyś się nie bał i sam spróbował. Zresztą tej żywicy dodaje się chyba bardzo niewiele.

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 10:18 
Kiper
Kiper

Retsinę to się pije dopiero po 3 dniach bo przez pierwsze 2 to się z nią walczy . :shock:

Wacek

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 11:43 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
DW napisał(a):

Sacharoza rozpada się sama ? Czy może coś jej pomaga ? Jeśli coś pomaga, to co to jest i skąd się to bierze ?

Inwertaza obecna w drożdżach.

Dzięki Mietek za podpowiedź. Przypomniało mi się, że drożdże wytwarzają inwertazę do rozbicia sacharozy. Potem przypomniało mi się, że alkohol powstaje najpierw z glukozy a następnie z fruktozy (kiedy zabraknie glukozy), inwertaza nie jest tu jednak potrzebna, potrzebna jest tu zymaza (inny enzym wytwarzany przez drożdże). Z tego wynika, że w moszczu bez dodatku buraka, inwertaza tak naprawdę nie jest potrzebna. W moszczu z burakiem trzeba natomiast i inwertazy i zymazy. W zawiązku z tym, kolejne pytanie. Czy wytwarzanie inwertazy i zymazy przez drożdże jest selektywne, czy raczej drożdże wytwarzają oba te enzymy jednocześnie, nie oglądając się co tak naprawdę jest w moszczu ?

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 12:43 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
DW napisał(a):
Niczego z tych zwierząt czy surowców kopalnianych w gotowym winie nie znajdziesz.
Zapewniam Cię, że znajdę, pytanie tylko, jak wiele. Owszem - zdecydowana większość wypadnie w osadzie, ale część pozostanie zawsze.

Cytuj:
Buraka owszem, znajdziesz.
Nie, sacharozy (to masz na myśli, pisząc "buraka"?) nie znajdziesz - co najwyżej ślady. A glukoza i fruktoza powstałe z sacharozy niczym nie różnia sie od każdej innej glukozy i sacharozy. Jakiego więc buraka znajdę?

Cytuj:
Czyżby ? Wszyscy używają kwasu winowego ?
Nie wiem, nie jestem wszystkimi. Rozsądni winiarze nie używają kwasu cytrynowego (choć w smaku daje białym winom świeżość), bo jest niestabilny.

Cytuj:
Sacharoza rozpada się sama ? Czy może coś jej pomaga ? Jeśli coś pomaga, to co to jest i skąd się to bierze ?
Jak już napisał Misza to rozpad z udziałem enzymów. Można też rozłożyć sacharozę wcześniej - np hydrolizując. Ale dalej glukoza będzie glukozą, fruktoza fruktozą.

Cytuj:
Z szampanem sprawa jest inna, to nie jest szaptalizacja.
Daniel, czyżby chodziło Ci jedynie o nazwę? Bo przecież do szampanów dodaje się zwykły cukier, tak jak w przypadku szaptalizacji win spokojnych, co gorsza - później - do wtórnej fermentacji (przypominam - zazwyczaj 24g/l). Ba! Szampana najczęściej dosładza się sacharozą już po degorżowaniu. Dosładza się w ten sposób wszystkie szampany nie brut. I to jest ok?! A jakieś mizerne 20-30g sacharozy do Ronda w słabym roku, do tego jeszcze na wstępnym etapie produkcji jest nie ok?! Dlaczego?

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 13:00 
Kiper
Kiper

Można powiedzieć, że inwertazy, a już tym bardziej zymaza są białkami naturalnie występującymi w drożdżach. Z tym, że stopień ekspresji tj. ilość produkowanych enzymów zależy od warunków środowiskowych - drożdże to organizmy żywe, więc po co mają marnować energię i surowce do syntezy niepotrzebnych im w danej chwili enzymów... To jest tak jak wytwarzanie enzymów trawiennych - jeśli nie jadłeś, to organizm ich nie wytwarza.

Jeśli po dodaniu kupnego cukru wyczuwasz jakieś absmaki, to niemal na pewno jest winą zanieczyszczeń będących w cukrze. Dosładzając wino podczas fermentacji glukozą, fruktozą, lub sacharozą o wysokiej czystości, ostatecznie uzyskasz identyczny efekt.

Edit: Natknąłem się na informację, że po dodaniu sacharozy do moszczu gronowego występujące tam naturalnie enzymy hydrolizują ją do glukozy i fruktozy.
W winogronach znajduje się inwertaza, dlatego w soku da się znaleźć tylko śladowe ilości sacharozy.
Kolejną sprawą jest to, że im dojrzalsze owoce, tym fruktoza ma większy udział; a jako, że drożdże w pierwszej kolejności metabolizują glukozę, tak pod koniec fermentacji pozostaje w winie praktycznie sama fruktoza i przy przerwaniu fermentacji wino będzie słodsze niż po dosłodzeniu wina wytrawnego do takiej samej wartości moszczem gronowym, lub sacharozą. Tu jest też odpowiedź na informację(chyba mamunsa) jakoby wino takie(przerwana fermentacja) było lepsze dla cukrzyków.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 14:55 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
Można powiedzieć, że inwertazy, a już tym bardziej zymaza są białkami naturalnie występującymi w drożdżach. Z tym, że stopień ekspresji tj. ilość produkowanych enzymów zależy od warunków środowiskowych - drożdże to organizmy żywe, więc po co mają marnować energię i surowce do syntezy niepotrzebnych im w danej chwili enzymów... To jest tak jak wytwarzanie enzymów trawiennych - jeśli nie jadłeś, to organizm ich nie wytwarza.

Jeśli po dodaniu kupnego cukru wyczuwasz jakieś absmaki, to niemal na pewno jest winą zanieczyszczeń będących w cukrze. Dosładzając wino podczas fermentacji glukozą, fruktozą, lub sacharozą o wysokiej czystości, ostatecznie uzyskasz identyczny efekt.

Edit: Natknąłem się na informację, że po dodaniu sacharozy do moszczu gronowego występujące tam naturalnie enzymy hydrolizują ją do glukozy i fruktozy.
W winogronach znajduje się inwertaza, dlatego w soku da się znaleźć tylko śladowe ilości sacharozy.
Kolejną sprawą jest to, że im dojrzalsze owoce, tym fruktoza ma większy udział; a jako, że drożdże w pierwszej kolejności metabolizują glukozę, tak pod koniec fermentacji pozostaje w winie praktycznie sama fruktoza i przy przerwaniu fermentacji wino będzie słodsze niż po dosłodzeniu wina wytrawnego do takiej samej wartości moszczem gronowym, lub sacharozą. Tu jest też odpowiedź na informację(chyba mamunsa) jakoby wino takie(przerwana fermentacja) było lepsze dla cukrzyków.

Jako metabolity przy fermentacji alkoholowej podawane są nie tylko etanol i dwutlenek węgla ale również szereg innych substancji, w tym fuzle.

Mnie interesuje właściwie jedno:
stawiamy dwie szklanki, w obu woda destylowana, w jednej glukoza, w drugiej sacharoza, w odpowiednich proporcjach, dajemy drożdże. Co znajdziemy w tych szklankach po zakończeniu fermentacji. moim zdaniem będą różnić się wszystkim, zarówno zawartością etanolu jak i zawartością oraz ilością substancji ubocznych.

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 17:39 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
stawiamy dwie szklanki, w obu woda destylowana, w jednej glukoza, w drugiej sacharoza, w odpowiednich proporcjach, dajemy drożdże. Co znajdziemy w tych szklankach po zakończeniu fermentacji. moim zdaniem będą różnić się wszystkim, zarówno zawartością etanolu jak i zawartością oraz ilością substancji ubocznych.

Oczywiście, że się będą różnić. Z tego względu nigdy nie dosładzam zacierów zbożowych sacharozą, bo destylat już nie smakuje jak zbożówka.
Ale w naszym przypadku to nie ma znaczenia, przecież dojrzałe winogrona zawierają zarówno fruktozę jak i glukozę w stosunku zblizonym do 1:1 czyli praktycznie inwertozę.

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 17:46 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):

Różnić się na pewno będą, ale uważam, że nie ma to związku z tym, że w jednej będzie sacharoza, a w drugiej glukoza jako związek, ale zawartością innych substancji w cukrze.
Wydaje mi się, że dostępna w handlu glukoza jest sporo czyściejsza, wystarczy wsadzić nos do torebki z cukrem i do torebki z glukozą - ja czuję, że cukier ma taki specyficzny zapaszek :roll:
A jak Mietek pisze o zacierze zbożowym, to w zbożu nie ma tylko skrobii, ale też różne białka, tłuszcze itd. Jednak to chyba nie temat na to forum :wink:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 17:58 
Kiper
Kiper

Veteran5 napisał(a):
Różnić się na pewno będą, ale uważam, że nie ma to związku z tym, że w jednej będzie sacharoza, a w drugiej glukoza jako związek, ale zawartością innych substancji w cukrze.
Wydaje mi się, że dostępna w handlu glukoza jest sporo czyściejsza, wystarczy wsadzić nos do torebki z cukrem i do torebki z glukozą - ja czuję, że cukier ma taki specyficzny zapaszek :roll:
Szczególnie że cukier spożywczy zawiera sól.

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 18:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="piotrsz]Szczególnie że cukier spożywczy zawiera sól.[/quote]

Jaką sól? Zawartość cukru w cukrze :wink: czyli sacharozy to zazwyczaj powyżej 99,5%. Zawartość chlorków to ok. 30 ppm. Nie przesadzacie z tymi zanieczyszczeniami?

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 18:29 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
...Nie, sacharozy (to masz na myśli, pisząc "buraka"?) nie znajdziesz - co najwyżej ślady. A glukoza i fruktoza powstałe z sacharozy niczym nie różnia sie od każdej innej glukozy i sacharozy. Jakiego więc buraka znajdę?...
Buraka znajdziesz pod postacią etanolu powstałego z buraczanego cukru. Uważasz, że etanolu buraczanego nie da się odróżnić od etanolu gronowego ?

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 18:36 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
...Uważasz, że etanolu buraczanego nie da się odróżnić od etanolu gronowego ?

Jeśli oba przejdą drogę przez kolumnę rektyfikacyjną to nie bardzo będą do odróżnienia. :twisted:

Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 stycznia 2011, 19:21 przez Erikos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 18:42 
Kiper
Kiper

Erikos napisał(a):
Jeśli oba przejdą drogę przez kolumnę rektyfikacyjną to nie bardzo będą do odróżnienia. :twisted:

I tu się całkowicie mylisz ! (śliwowica , calvados , grappa ....)

Wacek

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 18:43 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Jaką sól? Zawartość cukru w cukrze :wink: czyli sacharozy to zazwyczaj powyżej 99,5%. Zawartość chlorków to ok. 30 ppm. Nie przesadzacie z tymi zanieczyszczeniami?
Tak wyczytałem tu: http://www.decydent.pl/archiwum/wydanie ... u_592.html. Cytat:
Cytuj:
W kilogramie cukru, zgodnie z normami unijnymi, może znajdować się 2,3% chlorku sodu, czyli soli. Sól służy do wybielania cukru (...)
Ale może jest inaczej.

PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 18:51 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
DW napisał(a):

Oczywiście, że się będą różnić. Z tego względu nigdy nie dosładzam zacierów zbożowych sacharozą, bo destylat już nie smakuje jak zbożówka.
Ale w naszym przypadku to nie ma znaczenia, przecież dojrzałe winogrona zawierają zarówno fruktozę jak i glukozę w stosunku zblizonym do 1:1 czyli praktycznie inwertozę.

Zdaje się, że źle ustawiłem eksperyment (to co Mietek napisałeś dało mi do myślenia).
Otóż tak, w jednej szklance glukoza i fruktoza w proporcjach 1:1, w drugiej sacharoza, itd. jak wyżej...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1