Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 marca 2012, 23:44 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 17 maja 2011, 13:01
Posty: 78
Lokalizacja: Otwock Mały
Czytając informację na pewnej stroniedopatrzyłem się informacji, że autor nie używa drożdży kupowanych i wychdzą mu całkiem niezłe wina. Wiem, że winogrona mają na skórce drożdże naturalne, ale czy są naprawde tak dobrej jakosci??
Jeśli te drożdże nie są konieczne to może warto spróbwać? Robił ktoś z Was winko z wykorzystaniem naturalnych drożdży?? Może wina wykonane z ich pomocą będą lepsze od wina z drożdżami kupnymi??
Wiem, że jeszcze daleko do okresu wytwarzania wina, ale to pytanie nurtuje mnie juz teraz.

Pozdrawiam.
Mateusz

_________________
Miejscówka:
- gleba V kl
- 92,2m n.p.m.(obok płynie rzeka, która jest na wys. 89m n.p.m.)
- ok. Warszawy
- teren osłonięty


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 08:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
Taaaaa. Moja babcia robiła wino z pożeczek bez drożdży "kupnych" i wychodziło jej fajne winko. Pamiętam jak w wieku chyba 12-tu lat dobraliśmy się z kuzynem do babci spiżarki na jakiejś rodzinnej uroczystości i " zduliśmy" się nim tak, że aż ojcowie paskami wytłumaczyli nam niestosowność takiego zachowania.
Oj, były to stare, dobre czasy, kiedy nikt nie słyszał o psychologach rodzinnych i nie było numeru tel, na policję, gdzie można było donieść na znęcających się rodziców. Telefonów też nie było.

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 19:47 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
markus383 napisał(a):
Czytając informację na pewnej stroniedopatrzyłem się informacji, że autor nie używa drożdży kupowanych i wychdzą mu całkiem niezłe wina. Wiem, że winogrona mają na skórce drożdże naturalne, ale czy są naprawde tak dobrej jakosci??
Jeśli te drożdże nie są konieczne to może warto spróbwać? Robił ktoś z Was winko z wykorzystaniem naturalnych drożdży?? Może wina wykonane z ich pomocą będą lepsze od wina z drożdżami kupnymi??
Wiem, że jeszcze daleko do okresu wytwarzania wina, ale to pytanie nurtuje mnie juz teraz.

Jeśli interesuje Cię temat drożdży, to koniecznie poczytaj to:
http://www.kurdesz.com/PL/winiarstwo/index.php?artId=95
i może zerknij tutaj:
wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361.html


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO