Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 października 2010, 20:59 
Kiper
Kiper

Zaczynałem od drożdży f-my Zamojscy.Nie ma co ukrywać, że do gronowych są mało przydatne.Przez poprzednie trzy lata używałem drożdży włoskiej firmy Enartis Challenge,w tym roku Lalvin 71B.Jakie wina wyjdą w tym roku,jeszcze nie wiem ,ale pewne spostrzeżenia już są.W dobrym roku,przy dobrym owocu na pewno dam Enartis-y.Już podczas fermentacji unosi się wspaniały aromat,pozostaje też w winach,podobnie mocno owocowe smaki.W Lallemand-ach tego nie ma,aromaty są bardziej drożdżowe i mniej wyczuwalne.Ale jest też wielka zaleta,już przy pierwszym zlaniu z nad osadu,wina wydają mi się bardziej łagodne(i nie jest to samosugestia),z dużo mniejszym kwasem niż w latach poprzednich(pomimo słabego roku).Reasumując.W dobrym roku ,Enartis-y,w kiepskim-Lalvin.
Co Wy na to?

Pozdrawiam Leszek

PS.Enartisy zakupione w ubiegłym roku,w tym mi nie wystartowały!Nie wiem czy to przypadek(przechowywane w suchym,ciepłym pomieszczeniu),czy stosować póki świeże!

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 08:07 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):

PS.Enartisy zakupione w ubiegłym roku,w tym mi nie wystartowały!Nie wiem czy to przypadek(przechowywane w suchym,ciepłym pomieszczeniu),czy stosować póki świeże!

Nie powinny być przechowywane w chłodnym miejscu?

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 08:35 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Nie powinny być przechowywane w chłodnym miejscu?

Powinny i do tego w szczelnym pojemniku. Kupując konfekcjonowane drożdże tak na prawdę nie wiemy jaki będzie ich termin przydatności, ponieważ podawana data jest przepisywana z hermetycznego opakowania producenta, a takich warunków przechowywania dotyczy.

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 11:43 
Ekspert
Ekspert

W lodówce w woreczku foliowym, w którym zostały zakupione, drożdże przetrwały u nas bez uszczerbku rok.
Ciekawe, czy przetrwają kolejny? ;)

A w temacie rodzaji drożdży, to jak komuś zależy na wysokich %, to IOC BAYNAUS. Tolerancja do 17% alk. Teoretycznie nadają się do białych i czerwonych win.
Wina z prawdziwego zdarzenia jeszcze nie robiliśmy, ale miód tak i jest w nim jakiś taki aromat, który mi nie odpowiada. Musimy spróbować z innymi drożdżami, bo nie jestem pewna, czy to nie ich sprawka.

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 13:05 
Ekspert
Ekspert

Dobrze przechowywane aktywne drożdże mogą długo żyć. Tak jak napisał olmek zimno (0-5C), ciemno, sucho i szczelnie zapakowane. W tym roku wstawiałem właśnie na Lalvinach 71B z 2003! roku. Do 2008 były hermetycznie zapakowane. Potem trzymane w lodówce. Start był natychmiastowy. Widać to od razu po uwodnieniu. Anka C mam otwarte od 2006 i ruszają do tej pory.

Dobór drożdży do win jest trochę bardziej skomplikowany. Chociażby z powodu różnych parametrów owoców w danym roku. Co innego z piwem gdzie mamy style i do nich wyselekcjonowane drożdże. Latwiej też porównywać efekty końcowe.

Może ktoś ma jakieś bardziej szczegółowe dane o drożdżach u nas sprzedawanych (produkcja glicerolu, estrów, H2S, redukcje kwasów itp.)
Jakiś czas temu byłem na pokazie firmy Springer Oenologie. Mam jakieś materiały, może kogoś zainteresują. Parę osób było też chyba na spotkaniu z firmą Begerow.

Paweł

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 13:12 
Kiper
Kiper

Tu jest parę tabelek http://www.techniquesinhomewinemaking.c ... rains.html
Podobno dobre drożdże to jakieś 3% sukcesu dobrego wina, za to te niedobre mogą... sami wiecie co mogą. :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 13:49 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
RobertM napisał(a):
...za to te niedobre mogą... sami wiecie co mogą. :mrgreen:

Chciałeś Robert przytoczyć moją złotą myśl: "spieprzyć da się wszystko"?
Wino jednak znacznie trudniej zepsuć drożdżami, niż piwo. A tak całkiem zepsuć, fermentując na drożdżach winiarskich, to chyba się w ogóle nie da - no chyba, żeby fermentować na Brettanomyces :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 13:56 
Kiper
Kiper

Miałem na myśli dzikusy - tak ochoczo stosowane przez niektórych forumowiczów.

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 14:07 
Ekspert
Ekspert

RobertM napisał(a):
Miałem na myśli dzikusy - tak ochoczo stosowane przez niektórych forumowiczów.

Brettanomyces też dzikusy. Co więcej: "Drożdże z rodzaju Brettanomyces należą do mikroflory winogron i poznane zostały jako jedno ze szczególnych zagrożeń zakażeń mikrobiologicznych win gronowych". Spieprzyć da sie przy ich pomocy koncertowo bo np.: "Brettanomyces mają bowiem zdolność rozkładu naturalnie występujących w winogronach hydroksykwasów (kumarowego, ferulowego i kawowego) oraz ich biokonwersji do fenolowych związków zapachowych takich, jak: 4-etylo fenol, 4-etylo gwalikol i etylo katechol, odpowiedzialnych za aromaty: wędzonki, stajni, potu, plastrów opatrunkowych czy myszy."

Cytat pochodzi z "CHARAKTERYSTYKA METABOLIZMU GLUKOZY I FRUKTOZY U DROŻDŻY BRETTANOMYCES BRUXELLENSIS W WARUNKACH MODELOWYCH", autorzy: Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 23:00 
Kiper
Kiper

No to dzikusy mamy z głowy.A może coś więcej o szlachetnych?Może ktoś uroni rąbka tajemnicy na jakich drożdżach fermentuje,może jakieś spostrzeżenia?Czyżby temat tabu?

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: środa, 20 października 2010, 00:51 
Ekspert
Ekspert

Tabu chyba nie. Za to na pewno brak powtarzalnościi i możliwości sprawdzenia wpływu drożdży na wino. Zmiennych co roku jest tyle, że chyba mało kto z nas jest wstanie ocenić co drożdże w danym winie nabroiły (no może poza Agą :mrgreen:, która poda nawet temperaturę fermentacji). Jedyne co udało mi się zmierzyć to spadek kwasów.
Bardziej bym się skłaniał do szukania drożdży, które mogą pomóc w winie tak żeby mieć jakąś deskę ratunku. Do dobrych owoców tylko neutralne drożdże, które nie zepsują tego co już mamy.

Paweł

PostNapisane: środa, 20 października 2010, 05:33 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
Jedyne co udało mi się zmierzyć to spadek kwasów.
Bardziej bym się skłaniał do szukania drożdży, które mogą pomóc w winie tak żeby mieć jakąś deskę ratunku.

Kilka osób (użytkowników) testuje w tym sezonie drożdże Maurivin B
Na razie mogę tylko powiedzieć, że w 16 stopniach też fermentują (choć start miały spóźniony) i że się mocno pienią.

PostNapisane: środa, 20 października 2010, 08:39 
Ekspert
Ekspert

Maurivin B rzeczywiście pienią się niesamowicie.
Testowane są również Maurivin Primeur. Te z kolei doskonale startują i pracują w temperaturze 15C, prawie wogóle się nie pienią. Warstwa piany nigdy nie przekroczyła 5 mm, tak więc spokojnie można lać pod korek :lol:

PostNapisane: środa, 20 października 2010, 08:54 
Kiper
Kiper

Jak jesteśmy przy Lalvin 71B, to macie może doświadczenie/informacje jak wygląda to ich obniżanie kwasowości? Występuje ono podczas, czy też po fermentacji? Ile czasu to trwa i czy wymaga jakiejś konkretnej temperatury?

PostNapisane: środa, 20 października 2010, 09:02 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
jak wygląda to ich obniżanie kwasowości? Występuje ono podczas, czy też po fermentacji?

W niewielkim stopniu podczas, ale głównie po zakończeniu fermentacji. Tak chyba zachowują się wszystkie drożdże metabolizujące kwas jabłkowy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1