Teraz jest wtorek, 23 września 2025, 20:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 października 2023, 22:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7028
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zarówno brak azotu przyswajalnego jak i nadmiar (przedawkowanie pożywki) są szkodliwe...
wytwarzanie-wina/dro-d-e-71-b-t13664.html#p235827
"Ale to już było i
nie wróci więcej...,"
:wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 09:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 253
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
McGr3gor napisał(a):
To jeszcze ja zapytam. Ostatnio tłoczyłem Regenta po 7 dniach fermentacji w miazdze, ale wytłoczyłem tylko pół. W wyciśniętym soku fermentacja ustała (a przynajmniej jej nie widać), w drugiej części jeszcze nie tłoczonej dalej przebiega.
Czy drożdże mogły z jakichś przyczyn nie przeżyć tłoczenia ? Czy w takim razie szczepić jeszcze raz ?

Trochę się podepnę bo mam podobny przypadek. Nastaw Sirame z Marquette (ok 10l) , drożdże Siha 8, fermentacja w miazdze przez 10 dni w temperaturze 15C (pomieszczenie). Ostatnie dwa dni to było już mieszanie a nie zatapianie czapki więc ewidentnie fermentacja stanęła. Potem prasa i wino juz czwarty dzień "milczy". Nie dzieje się z nim nic. Liczyłem na FJM ale totalna cisza. Postawiłem w ciepłej łazience więc temperatura jest. Z pomiaru wychodzi -2Blg, TA 6g i pH 3.42 (może to jest przyczyną? Bosak podaje 3.2-3.3). Siarkowałem miazgę 0,06g piro na 1l więc też raczej nie to powinno być przyczyną. Czy macie doświadczenie żeby Siha 8 tak szybko przefermentowały nastaw (24bx)? Lub wstrzymały w jakikolwiek sposób fjm? Nie oczekiwałem od tego wina zbyt wiele, więc najwyżej potraktuję je już jako gotowe, ale zastanawiam się o co chodzi bo jeszcze dwa inne nastawy na tych samych drożdżach pracują.
Z gory dzięki za podpowiedź.

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 10:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4688
Lokalizacja: Rybnik
Cierpliwości. Ja dodawałem bakterie a dopiero po tygodniu fjm się rozhulała.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 14:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7028
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
pjetrof napisał(a):
McGr3gor napisał(a):
To jeszcze ja zapytam. Ostatnio tłoczyłem Regenta po 7 dniach fermentacji w miazdze, ale wytłoczyłem tylko pół. W wyciśniętym soku fermentacja ustała (a przynajmniej jej nie widać), w drugiej części jeszcze nie tłoczonej dalej przebiega.
Czy drożdże mogły z jakichś przyczyn nie przeżyć tłoczenia ? Czy w takim razie szczepić jeszcze raz ?

Trochę się podepnę bo mam podobny przypadek. Nastaw Sirame z Marquette (ok 10l) , drożdże Siha 8, fermentacja w miazdze przez 10 dni w temperaturze 15C (pomieszczenie). Ostatnie dwa dni to było już mieszanie a nie zatapianie czapki więc ewidentnie fermentacja stanęła. Potem prasa i wino juz czwarty dzień "milczy". Nie dzieje się z nim nic. Liczyłem na FJM ale totalna cisza. Postawiłem w ciepłej łazience więc temperatura jest. Z pomiaru wychodzi -2Blg, TA 6g i pH 3.42 (może to jest przyczyną? Bosak podaje 3.2-3.3). Siarkowałem miazgę 0,06g piro na 1l więc też raczej nie to powinno być przyczyną. Czy macie doświadczenie żeby Siha 8 tak szybko przefermentowały nastaw (24bx)? Lub wstrzymały w jakikolwiek sposób fjm? Nie oczekiwałem od tego wina zbyt wiele, więc najwyżej potraktuję je już jako gotowe, ale zastanawiam się o co chodzi bo jeszcze dwa inne nastawy na tych samych drożdżach pracują.
Z gory dzięki za podpowiedź.

Piotrze
Ja w tym roku na Siha 10 zrobiłem cuvee LM/MF i też nie zainicjowało się jeszcze FJM.
Marquette zrobiłem na V 1116 i tu po podgrzaniu poduszką elektryczną już pracują bakterie FJM
W pomieszczeniu mam chłodno, bo zaledwie 19-21 st.
Do inicjacji spontanicznej FJM potrzeba wyższej temperatury w granicach 24-27 st a później można odstawić nastaw do niższej.
Bakterie sklepowe ,wspomniał o nich Mietek(@Misza) dodane w odpowiedniej ilosci inicjują FJM także w niższych temperaturach.
Ale w sprzedaży są duże opakowania takie na 100L. Po otwarciu opakowania trzeba je szybko zużyć, bo tracą szybko na wartości.
Twoje wino o parametrach: -2Blg/TA 6g/l; pH 3,42 nie jest już tak kwaśne , aby wymagało jeszcze FJM ?!
Moim zdaniem wystarczy jeszcze tylko wymrażanie i będziesz miał wino czerwone w stylu „południowym” (wytrawne, małe kwasy a duże taniny)
Jeżeli lubisz wino czerwone o dużej zawartości tanin , to wiórki dębowe albo gotowe taniny w proszku (przepis dozowania na etykiecie)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 15:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5535
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
Ale w sprzedaży są duże opakowania takie na 100L.

Zbyszek są i mniejsze ilości.
https://www.farmarik.pl/p/486/bakterie- ... -50-litrow

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 17:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 253
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
zbyszekB napisał(a):
[
Piotrze
Ja w tym roku na Siha 10 zrobiłem cuvee LM/MF i też nie zainicjowało się jeszcze FJM.
Marquette zrobiłem na V 1116 i tu po podgrzaniu poduszką elektryczną już pracują bakterie FJM
W pomieszczeniu mam chłodno, bo zaledwie 19-21 st.
Do inicjacji spontanicznej FJM potrzeba wyższej temperatury w granicach 24-27 st a później można odstawić nastaw do niższej.
Bakterie sklepowe ,wspomniał o nich Mietek(@Misza) dodane w odpowiedniej ilosci inicjują FJM także w niższych temperaturach.
Ale w sprzedaży są duże opakowania takie na 100L. Po otwarciu opakowania trzeba je szybko zużyć, bo tracą szybko na wartości.
Twoje wino o parametrach: -2Blg/TA 6g/l; pH 3,42 nie jest już tak kwaśne , aby wymagało jeszcze FJM ?!
Moim zdaniem wystarczy jeszcze tylko wymrażanie i będziesz miał wino czerwone w stylu „południowym” (wytrawne, małe kwasy a duże taniny)
Jeżeli lubisz wino czerwone o dużej zawartości tanin , to wiórki dębowe albo gotowe taniny w proszku (przepis dozowania na etykiecie)

Zbyszku, ja spróbowałem tego wina i ono jest takie szorstkie i ta kwasowość jest jeszcze za duża. Nie pasuje mi. Wiem że jeszcze trochę czasu musi minąć, żeby to się ułożyło ale myślę że warto żeby nabrało nabrało odrobinę gładszego smaku. Wymrażanie jak najbardziej przed nami ;)
Co do samego nastawu to chyba faktycznie coś się zaczyna dziać bo pojawiły się pierwsze pojedyncze pęcherzyki na powierzchni. Zatem czekam na dalsze efekty ;)

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2023, 10:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 247
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
zbyszekB napisał(a):
......Ja w tym roku na Siha 10 zrobiłem cuvee LM/MF i też nie zainicjowało się jeszcze FJM.
Marquette zrobiłem na V 1116 i tu po podgrzaniu poduszką elektryczną już pracują bakterie FJM
W pomieszczeniu mam chłodno, bo zaledwie 19-21 st.
Do inicjacji spontanicznej FJM potrzeba wyższej temperatury w granicach 24-27 st a później można odstawić nastaw do niższej......
W tym roku do fermentacji hybrydy w jednym balonie zastosowałem drożdże Enovini z witaminą B1, w drugim Bioferm Aromatic, w trzecim do Triomphe d'Alsace Bioferm Aromatic. Temperatura w piwnicy oscylowała 18-21 st, przy której doszło do samowolki FJM około 10-15 dni po ustaniu fermentacji burzliwej w trzech balonach. Wczorajsza kontrola gębowa wykazała spadek kwasowości, ale jeszcze do końca FJM potrzeba co najmniej 2-3 tygodni. Będę bardzo zadowolony, kiedy kwasowość spadnie do poziomu 5 g/l. W ostatnich latach w mojej lokalizacji zbieram grona przy wyższej kwasowości, przypuszczalnie z przewagą kwasu jabłkowego, więc zastosowanie drożdży częściowo metabolizujących kwas jabłkowy ma sens, a dalszą redukcję powierzyć FJM.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2023, 14:28 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 listopada 2009, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Lubliniec
Czy ktoś używał drożdży do win czerwonych HD S62, i ma jakieś spostrzeżenia ?
Były wspominane w tym dziale, ale bez konkretów w praktyce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 09:16 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 18:58
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa/Sandomierz
Witam,
jakie drożdze polecacie do chardonnay? U mnie pierwszy rok owocowania, brix 22 - coś "uniwersalnego" czy do tego szczepu warto zastosować jakieś konkretne?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 11:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5535
Lokalizacja: Łódź i okolice
LALVIN CY3079 BURGOBLANC
LALVIN D47 YSEO
Lalvin QA23
W tej kolejności.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 12:10 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 18:58
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa/Sandomierz
Misza napisał(a):
Rafal70 napisał(a):
Witam,
jakie drożdze polecacie do chardonnay? U mnie pierwszy rok owocowania, brix 22 - coś "uniwersalnego" czy do tego szczepu warto zastosować jakieś konkretne?


Chyba ludziom zazdroszczę takiego luzu... Ja to 2 miesiące do przodu myślę, planuję, zakładam różne wersje zdarzeń, kupuję i czekam w dołkach startowych. A tu dojrzałe szardone i pełen spontan :wink: :lol:

haha wiesz, zależy jak ktoś do tego podchodzi :) Dla mnie to jest hobby na tym etapie i racze jinwestycja ( jeśli można to tak nazwać) emerytalna ) a że do emerytury mam jeszcze naście lat, to jest kiedy eksperymentować i sprawdzać co z czego powstaje
Chardonnay mnie zaskoczył - nie spodziewałem się że przetrwa przymrozki i tak dojrzeje, stąd troche panic mode ( niż luz), ale - jak nie wyjdzie to nie wyjdzie - ramatu nie ma :)
Za to merlot chyba nie daje się w moim siedlisu - aktualnie brix 18.5-19, więc na jednoszczepowe za mało, trzebaby kombinować z kupażem.. albo poczekać na jeszcze lepszy rok :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 18:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7028
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Rafal70 napisał(a):
......
Za to merlot chyba nie daje się w moim siedlisu - aktualnie brix 18.5-19, więc na jednoszczepowe za mało, trzebaby kombinować z kupażem.. albo poczekać na jeszcze lepszy rok :)

U mnie Merelot na półn.Mazowszu miewał czasami 22Brix a kwasy w granicach 8g/l, przy obciążeniu owocowaniem ok.1,2kg/krzew
Przy późnych odmianach obciążenie ma bardzo duży wpływ na parametry dojrzewania
PS
Monitoring dojrzewania na WIKI/Odmiuany/Merlot

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2024, 06:11 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 191
Lokalizacja: WLKP
NO to się zaczyna szaleństwo przed zbiorem...

Najtrudniejsze pytanie, skoro już mniej więcej wiem jak przygotować pierwsze wino, to jakie dać drożdże do białego?
do Czerwonawego niezależnie od odmiany (będę robił cuvee z tego co będzie aktualnie zbierane) i tutaj typuję
Lalvin D47 - 30gram
Lalvin V1116 - 30gram
SIHA Activ 8 Burgundhefe - 25gram

Do kompletu poza drożdżami do białego należałoby do koszyka dołożyć pożywki - czy jest konieczna ? :wtf: w cydrach nie używam, a drożdże działajądzielnie.

-- wtorek, 13 sierpnia 2024, 12:05 --

no tak - głupolek ze mnie :wave:

białe odmiany to Johaniter, Solaris i jeszcze trochę Weisen Riesling czy coś takiego. Czerwonych nie wymieniam - sporo tego, ale ja chętniej to najmniej fajne zacznę wymieniać po kolei na C Cortis i lajsnę się na jakieś vitisy - mam całkiem fajny południowy stok - przy tak szybko zmieniającym się klimacie za kilka lat będę miał pełne owocowanie.

-- sobota, 24 sierpnia 2024, 06:11 --

Jeszcze trzeba się w siarkę zaopatrzyć. I może oxi nowy do wiader.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO