Teraz jest wtorek, 18 listopada 2025, 02:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Drożdże 71 B
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 10:15 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, nabyłem drożdże 71 B, niestety etykieta jest po czesku, na stronie sprzedawcy bezsensowne tłumaczenie z automatu google, w sumie nie wiem jak je zastosować. Poproszę forumowiczów o pomoc, przede wszystkim chodzi mi o dawkowanie na 10 litrów moszczu i sposób przygotowania zaczynu. Nie ma tez ( na tej czeskiej etykiecie) o przygotowaniu matki drożdżowej, ani o zastosowaniu pożywki dla drożdży. Poproszę o porady, z góry dziękuję.

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 10:40 
mistrz
mistrz

kazik46 napisał(a):
Witam, nabyłem drożdże 71 B, niestety etykieta jest po czesku, na stronie sprzedawcy bezsensowne tłumaczenie z automatu google, w sumie nie wiem jak je zastosować. Poproszę forumowiczów o pomoc, przede wszystkim chodzi mi o dawkowanie na 10 litrów moszczu i sposób przygotowania zaczynu. Nie ma tez ( na tej czeskiej etykiecie) o przygotowaniu matki drożdżowej, ani o zastosowaniu pożywki dla drożdży. Poproszę o porady, z góry dziękuję.

http://www.janlubera.pl/produkt/115,dro ... n_71b.html

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 11:44 
nowicjusz
nowicjusz

Bardzo dziękuję za pomocny link.
Jeszcze jedno pytanko - czy do tych drożdży trzeba używać pożywki ?

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 11:48 
Ekspert
Ekspert

Tak jak do każdych drożdży.

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 12:28 
mistrz
mistrz

kazik46 napisał(a):
Bardzo dziękuję za pomocny link.
Jeszcze jedno pytanko - czy do tych drożdży trzeba używać pożywki ?

Do białego winka w zeszłym roku nie używałem żadnej pożywki i z efektu byłem zadowolony.

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 14:51 
Ekspert
Ekspert

A ja się tak napracować, żeby wszystkim być łatwiej... ;)

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... zep%C3%B3w

http://www.winogrona.org/index.php?title=Lalvin_71B

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 15:03 
Ekspert
Ekspert

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... zep%C3%B3w
Pożywka to tak w dużym skrócie azot (azot przyswajalny dla drożdży).
Ze specyfikacji wynika ,że zapotrzebowanie tych drożdży na azot jest niskie.
W chłodnych rocznikach (np 2020) azotu w moszczu nie powinno brakować nawet też dla innych wymagających dużo azotu drożdży :!: :?:

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 17:37 
Ekspert
Ekspert

A jakie są konsekwencje przedawkowania azotu (pożywki). Jeśli nie jest konieczna a da się normalną dawkę?

PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 20:10 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
A jakie są konsekwencje przedawkowania azotu (pożywki). Jeśli nie jest konieczna a da się normalną dawkę?

Grzegorzu,
jest już mnóstwo badań i publikacji w tym temacie.
Przykład pierwszy lepszy z brzegu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3637302/
Tytuł artykułu "Wpływ braku równowagi składników odżywczych na fermentację alkoholu w winie: nadmiar azotu zwiększa śmierć komórek drożdży w moszczu z ograniczoną zawartością lipidów"
W b.dużym skrócie :
Azot jest szczególnie ważnym składnikiem pokarmowym , gdyż jego dostępność decyduje o szybkości fermentacji oraz w dużej mierze o czasie trwania fermentacji .....
Nadmiar różnych źródeł azotu zwiększa śmierć komórek w warunkach ograniczenia lipidów......
Nasze dane po raz pierwszy pokazują, że nadmiar azotu w sytuacji niskiej lipidów i niskiej dostępności tlenu, co jest powszechne w procesach produkcji wina, może prowadzić do śmierci komórek drożdży i potencjalnie do zablokowania fermentacji....

PS
Mój nastaw cuvee solaris/kristaly/aurore 2020 na drożdżach własnych (tzw. dzikusach) poradził sobie bez żadnej pożywki :!: :D
Z niedoborem azotu mają problemy w ciepłych krajach gdzie uprawiają vinifery

PostNapisane: piątek, 2 października 2020, 23:20 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Zbyszku.

Pamiętam Twój post sprzed kilku lat, że do Marquette nie trzeba dodawać pożywki (co wynalazłeś z jakichś amerykańskich badań). Zanotowałem sobie i od kilku lat nie dawałem. W tym roku nie spojrzałem w notatki i odruchowo dodałem. Na szczęście nie miało to jakiegoś istotnego wpływu - fermentacja przebiegła poprawnie i całkowicie (praktycznie w tydzień). Bardziej mnie zastanawiało czy za dużo azotu nie powoduje jakichś komplikacji aromatyczno-smakowych.

PostNapisane: sobota, 3 października 2020, 13:39 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Dzięki Zbyszku.

Pamiętam Twój post sprzed kilku lat, że do Marquette nie trzeba dodawać pożywki (co wynalazłeś z jakichś amerykańskich badań). Zanotowałem sobie i od kilku lat nie dawałem. W tym roku nie spojrzałem w notatki i odruchowo dodałem. Na szczęście nie miało to jakiegoś istotnego wpływu - fermentacja przebiegła poprawnie i całkowicie (praktycznie w tydzień). Bardziej mnie zastanawiało czy za dużo azotu nie powoduje jakichś komplikacji aromatyczno-smakowych.

Optymalna zawartość azotu przyswajalnego YAN (azot amonowy+azoty aminowe) w moszczu, to średnio :
-wina białe 200-350mg/l
-wina czerwone 170-300mg/l
Odmiana Marquette wg badań amerykanskich posiada w moszczach od 200 do 300 mg/l
Nadmiar azotu to większa ilość kwasu octowego, zapach acetonu,większa ilość wyższych alkoholi itd
wg np tej : publikacji

PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 09:48 
Kiper
Kiper

Witajcie, pomierzyłem dziś próbkę pierwszego nastawu, który zakończył już fermentację cichą i winko ładnie się już klaruje. Oczywiście drożdże, to 71B. Czy możliwe jest, że kwasowość spadła z około 12 na 6,4? Bo tak mi wychodzi z pomiarów przy pH równym 4. Oczywiście jestem zadowolony jak najbardziej, ale czy też mieliście takie duże redukcje kwasów przy tych drożdżach? Alkohol 12,5%. Winko lekko ostre jeszcze w smaku, ale kwasów chyba faktycznie nie czuć :-)

PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 10:45 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Witajcie, pomierzyłem dziś próbkę pierwszego nastawu, który zakończył już fermentację cichą i winko ładnie się już klaruje. Oczywiście drożdże, to 71B. Czy możliwe jest, że kwasowość spadła z około 12 na 6,4? Bo tak mi wychodzi z pomiarów przy pH równym 4. Oczywiście jestem zadowolony jak najbardziej, ale czy też mieliście takie duże redukcje kwasów przy tych drożdżach? Alkohol 12,5%. Winko lekko ostre jeszcze w smaku, ale kwasów chyba faktycznie nie czuć :-)

Taka redukcja kwasów jest możliwa.Prawdopodobnie w moszczu była duża przewaga kwasu jabłkowego :?: :!:
Niskie TA 6,4g/l i wysokie pH 4 - to wino (białe ?) do szybkiego spożycia albo intensywnego siarkowania :!:
Jeżeli zdecydujesz się zasiarkować ,to możesz skorzystać z Kalkulatora Siarkowania firmy EnoLab (ogólnodostępny)

PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 10:56 
Kiper
Kiper

Jest to wino ciemne: NN + Regent + Galanth + Nero + Monarch - z dużą przewagą tego pierwszego... Docelowo pewnie zmieszam z drugą partią wina Marszałek, Leon i Marquette - które jeszcze wiszą...ale kwasów na pewno będzie więcej...

Siarkował będę na pewno bo chcę je minimalnie dosłodzić - obecnie jest wytrawne, więc trzeba całkowicie ubić pozostałe drożdże. Jedno siarkowanie po zlaniu po fermentacji wystarczy? Czy przy każdym zlewaniu znad osadu należy siarkować? :think:

PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 12:48 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
bo chcę je minimalnie dosłodzić

I tu sam się prosisz o problemy.

Cytuj:
Jedno siarkowanie po zlaniu po fermentacji wystarczy? Czy przy każdym zlewaniu znad osadu należy siarkować? :think:

Bez dosładzania pewnie wystarczy - później zlewasz do odkażonego naczynia bez płukania i to powinno wystarczać, tylko nie zlewaj co trzy dni, tylko jak już jest taka konieczność.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1