Teraz jest wtorek, 18 listopada 2025, 02:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Drożdże 71 B
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 10:15 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 14 lipca 2017, 11:30
Posty: 24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Witam, nabyłem drożdże 71 B, niestety etykieta jest po czesku, na stronie sprzedawcy bezsensowne tłumaczenie z automatu google, w sumie nie wiem jak je zastosować. Poproszę forumowiczów o pomoc, przede wszystkim chodzi mi o dawkowanie na 10 litrów moszczu i sposób przygotowania zaczynu. Nie ma tez ( na tej czeskiej etykiecie) o przygotowaniu matki drożdżowej, ani o zastosowaniu pożywki dla drożdży. Poproszę o porady, z góry dziękuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 10:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 362
Lokalizacja: Tychy
kazik46 napisał(a):
Witam, nabyłem drożdże 71 B, niestety etykieta jest po czesku, na stronie sprzedawcy bezsensowne tłumaczenie z automatu google, w sumie nie wiem jak je zastosować. Poproszę forumowiczów o pomoc, przede wszystkim chodzi mi o dawkowanie na 10 litrów moszczu i sposób przygotowania zaczynu. Nie ma tez ( na tej czeskiej etykiecie) o przygotowaniu matki drożdżowej, ani o zastosowaniu pożywki dla drożdży. Poproszę o porady, z góry dziękuję.


http://www.janlubera.pl/produkt/115,dro ... n_71b.html

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 11:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 14 lipca 2017, 11:30
Posty: 24
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Bardzo dziękuję za pomocny link.
Jeszcze jedno pytanko - czy do tych drożdży trzeba używać pożywki ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 11:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5569
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tak jak do każdych drożdży.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 12:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 362
Lokalizacja: Tychy
kazik46 napisał(a):
Bardzo dziękuję za pomocny link.
Jeszcze jedno pytanko - czy do tych drożdży trzeba używać pożywki ?


Do białego winka w zeszłym roku nie używałem żadnej pożywki i z efektu byłem zadowolony.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 14:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
A ja się tak napracować, żeby wszystkim być łatwiej... ;)

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... zep%C3%B3w

http://www.winogrona.org/index.php?title=Lalvin_71B

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 15:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7065
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... zep%C3%B3w
Pożywka to tak w dużym skrócie azot (azot przyswajalny dla drożdży).
Ze specyfikacji wynika ,że zapotrzebowanie tych drożdży na azot jest niskie.
W chłodnych rocznikach (np 2020) azotu w moszczu nie powinno brakować nawet też dla innych wymagających dużo azotu drożdży :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 17:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1752
Lokalizacja: Łazy (Jura)
A jakie są konsekwencje przedawkowania azotu (pożywki). Jeśli nie jest konieczna a da się normalną dawkę?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7065
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
A jakie są konsekwencje przedawkowania azotu (pożywki). Jeśli nie jest konieczna a da się normalną dawkę?

Grzegorzu,
jest już mnóstwo badań i publikacji w tym temacie.
Przykład pierwszy lepszy z brzegu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3637302/
Tytuł artykułu "Wpływ braku równowagi składników odżywczych na fermentację alkoholu w winie: nadmiar azotu zwiększa śmierć komórek drożdży w moszczu z ograniczoną zawartością lipidów"
W b.dużym skrócie :
Azot jest szczególnie ważnym składnikiem pokarmowym , gdyż jego dostępność decyduje o szybkości fermentacji oraz w dużej mierze o czasie trwania fermentacji .....
Nadmiar różnych źródeł azotu zwiększa śmierć komórek w warunkach ograniczenia lipidów......
Nasze dane po raz pierwszy pokazują, że nadmiar azotu w sytuacji niskiej lipidów i niskiej dostępności tlenu, co jest powszechne w procesach produkcji wina, może prowadzić do śmierci komórek drożdży i potencjalnie do zablokowania fermentacji....

PS
Mój nastaw cuvee solaris/kristaly/aurore 2020 na drożdżach własnych (tzw. dzikusach) poradził sobie bez żadnej pożywki :!: :D
Z niedoborem azotu mają problemy w ciepłych krajach gdzie uprawiają vinifery

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2020, 23:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1752
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Dzięki Zbyszku.

Pamiętam Twój post sprzed kilku lat, że do Marquette nie trzeba dodawać pożywki (co wynalazłeś z jakichś amerykańskich badań). Zanotowałem sobie i od kilku lat nie dawałem. W tym roku nie spojrzałem w notatki i odruchowo dodałem. Na szczęście nie miało to jakiegoś istotnego wpływu - fermentacja przebiegła poprawnie i całkowicie (praktycznie w tydzień). Bardziej mnie zastanawiało czy za dużo azotu nie powoduje jakichś komplikacji aromatyczno-smakowych.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2020, 13:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7065
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
Dzięki Zbyszku.

Pamiętam Twój post sprzed kilku lat, że do Marquette nie trzeba dodawać pożywki (co wynalazłeś z jakichś amerykańskich badań). Zanotowałem sobie i od kilku lat nie dawałem. W tym roku nie spojrzałem w notatki i odruchowo dodałem. Na szczęście nie miało to jakiegoś istotnego wpływu - fermentacja przebiegła poprawnie i całkowicie (praktycznie w tydzień). Bardziej mnie zastanawiało czy za dużo azotu nie powoduje jakichś komplikacji aromatyczno-smakowych.

Optymalna zawartość azotu przyswajalnego YAN (azot amonowy+azoty aminowe) w moszczu, to średnio :
-wina białe 200-350mg/l
-wina czerwone 170-300mg/l
Odmiana Marquette wg badań amerykanskich posiada w moszczach od 200 do 300 mg/l
Nadmiar azotu to większa ilość kwasu octowego, zapach acetonu,większa ilość wyższych alkoholi itd
wg np tej : publikacji

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 09:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, pomierzyłem dziś próbkę pierwszego nastawu, który zakończył już fermentację cichą i winko ładnie się już klaruje. Oczywiście drożdże, to 71B. Czy możliwe jest, że kwasowość spadła z około 12 na 6,4? Bo tak mi wychodzi z pomiarów przy pH równym 4. Oczywiście jestem zadowolony jak najbardziej, ale czy też mieliście takie duże redukcje kwasów przy tych drożdżach? Alkohol 12,5%. Winko lekko ostre jeszcze w smaku, ale kwasów chyba faktycznie nie czuć :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 10:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7065
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
mihuu napisał(a):
Witajcie, pomierzyłem dziś próbkę pierwszego nastawu, który zakończył już fermentację cichą i winko ładnie się już klaruje. Oczywiście drożdże, to 71B. Czy możliwe jest, że kwasowość spadła z około 12 na 6,4? Bo tak mi wychodzi z pomiarów przy pH równym 4. Oczywiście jestem zadowolony jak najbardziej, ale czy też mieliście takie duże redukcje kwasów przy tych drożdżach? Alkohol 12,5%. Winko lekko ostre jeszcze w smaku, ale kwasów chyba faktycznie nie czuć :-)

Taka redukcja kwasów jest możliwa.Prawdopodobnie w moszczu była duża przewaga kwasu jabłkowego :?: :!:
Niskie TA 6,4g/l i wysokie pH 4 - to wino (białe ?) do szybkiego spożycia albo intensywnego siarkowania :!:
Jeżeli zdecydujesz się zasiarkować ,to możesz skorzystać z Kalkulatora Siarkowania firmy EnoLab (ogólnodostępny)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 10:56 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Jest to wino ciemne: NN + Regent + Galanth + Nero + Monarch - z dużą przewagą tego pierwszego... Docelowo pewnie zmieszam z drugą partią wina Marszałek, Leon i Marquette - które jeszcze wiszą...ale kwasów na pewno będzie więcej...

Siarkował będę na pewno bo chcę je minimalnie dosłodzić - obecnie jest wytrawne, więc trzeba całkowicie ubić pozostałe drożdże. Jedno siarkowanie po zlaniu po fermentacji wystarczy? Czy przy każdym zlewaniu znad osadu należy siarkować? :think:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 12:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
bo chcę je minimalnie dosłodzić

I tu sam się prosisz o problemy.

Cytuj:
Jedno siarkowanie po zlaniu po fermentacji wystarczy? Czy przy każdym zlewaniu znad osadu należy siarkować? :think:

Bez dosładzania pewnie wystarczy - później zlewasz do odkażonego naczynia bez płukania i to powinno wystarczać, tylko nie zlewaj co trzy dni, tylko jak już jest taka konieczność.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO