Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 22:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 12:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Skręciłem nieco agregat, bo zmierzyłem teraz temp. powietrza w lodówce i wynosi +7 stopni, natomiast mam też termometr zanurzony w butelce z wodą, która przez cały czas stoi obok moszczu (żeby nie gmerać ciągle w moszczu) i jej temp. wynosi ok. 12 stopni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 12:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Wywal ten termometr, który jest w butelce z wodą.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 20:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Albo włóż go także do tej wody, aby zobaczyć jak bardzo różnią się ich odczyty, bo może być tak, że powietrze szybko zmienia temperaturę, zaś temp. wody jest dość stabilna. Temperatura samego nastawu mogłaby być lekko wyższa od wody, gdyż drożdże, oprócz etanolu i dwutlenku węgla, produkują (uwalniają) z cukrów trochę energii zmagazynowanej w wiązaniach chemicznych, która przekazywana jest na sposób ciepła (choć raczej przy tak powolnej fermentacji, nie zdoła ona go ogrzać - ta energia wystarczająco szybko zostanie przekazana na zewnątrz nastawu).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 września 2017, 19:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Dzisiaj nabyłem dokładny termometr, którym mogłem zmierzyć temp. w nastawie i jest dokładnie taka sama jak temp. powietrza w lodówce, czyli obecnie 10 stopni. Chyba za mały nastaw, żeby drożdże podnosiły temperaturę w balonie. Mimo wszystko nastaw pracuje i obecnie po 10 dniach ma 12-13blg. Dodałem drugą dawkę pożywki. Niestety to jest max. temperatura na jaką mogę ustawić agregat w mojej lodówce. Nie będę już kombinował i tak zostanie, ale śmiało można powiedzieć, że te 12 stopni to wcale nie jest minimum w jakim UCLMy dają radę, tylko ciekawe jaki będzie tego ostateczny efekt.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 września 2017, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
vanKlomp napisał(a):
12 stopni to dolna granica dla tych drożdży...
Moje UCLM S325 widać na szczęście jeszcze o tym nie wiedzą 8)
Oczywiście żarcik.
Na zdjęciu poniżej fermentujący Solaris na drożdżach UCLM S325 z moją prowizoryczną instalacją do schładzania fermentującego nastawu składającego się ze schładzarki do piwa, rurki karbowanej kwasoodpornej (jak do solarów) i węży połączeniowych.
Po rozpędzeniu drożdży zdarzyło mi się raz schłodzić nastaw do 4,5 stopnia C co nie spowodowało ich powstrzymania.
Obrazek
Polecam dłuższą fermentację Solarisa w temp 8-12stopni.
Wino takie potrafi pokazać pazur.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 09:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może tu będzie bardziej na miejscu i tym samym większa możliwość zgłębienia tematu - zaczerpnięte z uprawa/winobranie-ad-2017-t11428-45.html#p197600
RobertR napisał(a):
Siha w naszym klimacie to jedne z najlepszych drożdży, nigdy nie zapomnę wina od Rafała Steca na Siha 8 z LM i Ronda(jak na te odmiany genialne).
Roeslera i Duna Gyongye nastawiłem na Siha 8. Te drożdże mają największą kulturę pracy ze wszystkich drożdży jakie testowałem.
W gorszych latach nie ma lepszych do czerwonych. Owoce zebrane 13.10 a dopiero teraz jest szczyt fermentacji, bardzo długa maceracja, wolne rozpoczęcie fermentacji, brak zapachów lakieru do paznokci, czy starego drewna jak u innych drożdży, żadnego smrodu, już teraz widać że kapitalnie utrzymują owocowość przy niższej temperaturze fermentacji (temperaturę reguluję).


dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Siha w naszym klimacie to jedne z najlepszych drożdży............................. Te drożdże mają największą kulturę pracy ze wszystkich drożdży jakie testowałem...................... brak zapachów lakieru do paznokci,

Oby to było takie proste, ale zdarzyło mi się nieraz, że przy fermentacji na tych samych drożdżach (nie Siha) tylko jeden z nastawów walił "lakierem do paznokci". Jaka może być przyczyna? Nie ubite go końca dzikusy? Zbieg jakichś innych okoliczności, warunków sprzyjających powstawaniu niechcianych zapachów? Jakieś sugestie, a może istnieje jakieś proste wyjaśnienie problemu?

No i jeszcze jakie znaczenie może tu mieć kwasowość i pH?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 10:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Erikos napisał(a):
Polecam dłuższą fermentację Solarisa w temp 8-12stopni.
Wino takie potrafi pokazać pazur.


W tym roku można to robić w praktyce bez schładzarek . Mój Solaris jedzie na UCLM-ach w temp 13 stopni (tyle mam w piwnicy). Najbardziej zadziwiły mnie Mauriviny. Nie dość, że zeszłoroczne to jeszcze wystartowały w rzeczonych 13stopniach i sobie pracują, a producent dolną granice podaje 20 stopni.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 09:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, temat o drożdżach więc zapytam i poproszę o polecenie mi drożdży dających dobre wino czerwone i białe, które alkoholizują do około 13-14% i które łatwo ubić minimalną dawką piro (ile wynosi ta dawka)? Dodatkowo proszę o poleceie jeszcze drożdży, które obniżają kwasowość, które alkoholizują w podobnych granicach i również łatwo je ubić piro.

Będę wdzięczny :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 11:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Do białych UCLM S325
Do czerwonych St. Georges S101 (dobre do fermentacji w niskiej temperaturze)

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 13:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A jaka dawka piro ubija te "robaczki"?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 21:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Ja nie będę polecał więc odradzam.
Odradzam PRIMA teoretycznie (u mnie się to nie sprawdziło) metabolizujące do 25% kwasu jabłkowego.
Wino 2015, dodatek zasiarkowanego soku gronowego początkiem października 2016 do klarownego wina bez osadów.
Drożdże początkiem lata 2017 ruszyły i musiałem ponownie mocno zasiarkować.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2018, 20:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
A odkopię sobie temat ;D.
Mam pytanie do szanownego grona experckiego, jakie znacie drożdże które osiągają najmniejsze stężenia alkoholu?

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2018, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie licząc dzikusów to do białych UCLM S325.
Do czerwonych St. Georges S101

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 21:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
jasiu83 napisał(a):
....jakie znacie drożdże które osiągają najmniejsze stężenia alkoholu?
Nie sprawdziłem https://www.bazarek.pl/produkt/6507838/ ... e-50g.html

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2018, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Czy ktoś orientuje się gdzie teraz można kupić drożdże Le magu? Na ich stronie sklep jeszcze nie działa, na allegro nie sprzedają a pod tym linkiem co podał Zdzisław nie ma możliwości zakupu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mojeek [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO