Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 05:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
RobertR napisał(a):
Zebrałem Aliberneta, sok prawie czarny, do tego poszedł Syrah, CF, CS, Merlot, i Feteasca Neagra(najlepiej z nich dojrzała). Ok. 20 kg Aliberneta musiałem wyrzucić mimo że nie zgnił, ale dopadło go zasychanie szypułek. Wyszło miazgi 60l. z cukrem ok. 20 brix.

Naprawdę nieźle jak na tak późne odmiany w krainie deszczowców. Też zauważyłem w tym roku że Feteasca Neagra całkiem przyzwoicie dojrzewa i na pewno nie można jej postawić w jednym rzędzie z odmianami bordoskimi - jest wcześniejsza.
Na jakich drożdżach robisz to cuvee? Ja w tym roku testuję Mycoferm Cru 05 z powodu niskiego pH.

Tomek tak jak napisał Tadeusz to jest najgorszy rok w uprawie winorośli w obecnym wieku.
PH-metr w końcu muszę kupić. :lol:
Drożdże Mycoferm cru 05 są bardzo dobre sprawdziłem je 2 lata temu. Trochę redukują kwas jabłkowy, ale co najważniejsze nie dają takiego podrzędnego w smaku jak Lalviny 71.
Dla Aliberneta zostawiłem Siha 10. Wahałem się między Lamothe Abiet XR(na nich zrobiłem Rubineta) , ale one potrzebują 200% dojrzałości i za szybko fermentują.
Siha w naszym klimacie to jedne z najlepszych drożdży, nigdy nie zapomnę wina od Rafała Steca na Siha 8 z LM i Ronda(jak na te odmiany genialne).
Roeslera i Duna Gyongye nastawiłem na Siha 8. Te drożdże mają największą kulturę pracy ze wszystkich drożdży jakie testowałem.
W gorszych latach nie ma lepszych do czerwonych. Owoce zebrane 13.10 a dopiero teraz jest szczyt fermentacji, bardzo długa maceracja, wolne rozpoczęcie fermentacji, brak zapachów lakieru do paznokci, czy starego drewna jak u innych drożdży, żadnego smrodu, już teraz widać że kapitalnie utrzymują owocowość przy niższej temperaturze fermentacji (temperaturę reguluję).
Niestety Alibernet musi zostawić miejsce swojemu znacznie lepszemu potomkowi (teraz w trakcie fjm) czyli Rubinetowi. Mimo naszego paskudnego klimatu Rubinet przynajmniej porządnie dojrzeje do końca września.

PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 19:18 
czeladnik
czeladnik

Witam

Czytając tegoroczne wątki na forum widać, że będą duże zmiany w "Rankingu odmian winorośli 2017".

PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 19:36 
Ekspert
Ekspert

W tym roku nie będzie rankingu. Rok niemiarodajny.

PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 19:57 
mistrz
mistrz

Witam, wczoraj zakończyłem sezon zbierając grona z przeciązonego Frontenaca (2 krzewy x 4,5 kg). Pomimo przeciążenia i bardzo kiepskiego roku grona były prawie zdrowe z pojedyńczymi ogniskami sz.p. Cukier jak na tą odmianę nie powala-22blg. Kwas nie mierzony, ale organoleptycznie oceniam na mniej,więcej 10-12g. Zrobię mały nastaw na Maurivunach, po fermentacji wymrażanie. Bianco nueve jeśli będzie trzeba i zobaczymy co z tego wyjdzie.

PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 20:03 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):

Pozwolę się nie zgodzić.
Zawsze należy zakładać że będzie gorzej a nie lepiej(zdaje się wg. praw Murphyego) i pod tym kątem należy dobierać odmiany.
Ten rok pozwolił zweryfikować w sposób miarodajny przynajmniej dla mnie odmiany które w sposób powtarzalny będą owocować i dojrzewać. Regularnych przymrozków wiosennych nie biorę pod uwagę, bo to dyskwalifikuje dane siedlisko. Jeśli co roku co roku będzie jak w 2012 to tylko lepiej, ale na to się nie zanosi. Należy zakładać że co roku będzie 2017, albo gorzej. Stąd z doświadczenia tego roku są bezcenne.

PostNapisane: sobota, 21 października 2017, 23:17 
Kiper
Kiper

Nie chce martwić ale za rok będzie powtórka niestety.. Jakieś mam paskudne przeczucie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 07:46 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Siha w naszym klimacie to jedne z najlepszych drożdży............................. Te drożdże mają największą kulturę pracy ze wszystkich drożdży jakie testowałem...................... brak zapachów lakieru do paznokci,

Oby to było takie proste, ale zdarzyło mi się nieraz, że przy fermentacji na tych samych drożdżach (nie Siha) tylko jeden z nastawów walił "lakierem do paznokci". Jaka może być przyczyna? Nie ubite go końca dzikusy? Zbieg jakichś innych okoliczności, warunków sprzyjających powstawaniu niechcianych zapachów? Jakieś sugestie, a może istnieje jakieś proste wyjaśnienie problemu?

PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 08:58 
Ekspert
Ekspert

Wszystko już oberwane (jak to szumnie brzmi). Ponieważ ilości są symboliczne wszystko pójdzie do jednego kotła. Tzn czerwone osobno i białe osobno. Z czerwonymi ciekawa sprawa. Będzie 40% Marquette, 40% Regenta i trochę Ronda reszta nie owocowała. Ciekawe co z tego wyjdzie. Parametry zmierzę dopiero w miazdze.

PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 13:18 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Siha w naszym klimacie to jedne z najlepszych drożdży............................. Te drożdże mają największą kulturę pracy ze wszystkich drożdży jakie testowałem...................... brak zapachów lakieru do paznokci,

Oby to było takie proste, ale zdarzyło mi się nieraz, że przy fermentacji na tych samych drożdżach (nie Siha) tylko jeden z nastawów walił "lakierem do paznokci". Jaka może być przyczyna? Nie ubite go końca dzikusy? Zbieg jakichś innych okoliczności, warunków sprzyjających powstawaniu niechcianych zapachów? Jakieś sugestie, a może istnieje jakieś proste wyjaśnienie problemu?

Dotąd robiłem kilka nastawów na Siha 8, i żaden nie leciał lakierem w trakcie fermentacji. Roesler jak dotąd pachnie wspaniale.
Natomiast tegoroczny Dunaj robiony na burgundzkich drożdżach LA RB2 od pierwszego dnia fermentacji leciał ostro lakierem z nutą przechodzącą w taki chemiczny zapach borówki amerykańskiej, musiałem go znacznie intensywniej przewietrzać niż pozostałe. Na szczęście po tłoczeniu i 2 dniach wstępnej sedymentacji w chłodzie to wszystko się ulotniło, zostało to co powinno być w Dunaju.
Podobnie tylko bliżej końca fermentacji miałem na nastawie C. Cantor na Lalvinach RC 212.
Literatura mówi że niewielka ilość tego "lakieru" podkreśla potem owocowość. Zobaczymy
Wydaje mi się że w genezie takich zapachów większą role odgrywa stosowany przez nas surowiec niż użyte drożdże, choć te zapewne mogą w sprzyjających okolicznościach mniej lub bardziej to uzewnętrznić.

PostNapisane: niedziela, 22 października 2017, 20:17 
Kiper
Kiper

Lakier do paznokci a raczej zmywacz to głównie wina alkoholi wyższych w tym głównie alkoholu amylowego.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2017, 08:24 
Ekspert
Ekspert

Na początku myślałem, że to zależy od temperatury fermentacji, ale ta teoria upadła, jak "acetonowe" aromaty wyczułem tylko w jednym z trzech nastawów, które fermentowały w jednym czasie i jednakowej temperaturze.

PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2017, 21:10 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):

Bardzo cenna i jedynie słuszna uwaga!!! Rok 2017 należy zapomnieć!!!

PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2017, 21:23 
Kiper
Kiper

Moze zamiast tradycyjnego rankingu,
- zrobić zestawienie które odmiany mimo takiego roku wyszły zadawalająco?

PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2017, 21:35 
Ekspert
Ekspert

jerzy53 napisał(a):

Żadnych zestawień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2017 rok zapomnieć!!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2017, 21:45 
Kiper
Kiper

jerzy53 napisał(a):

Jestem za!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1