Teraz jest sobota, 13 września 2025, 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 17:22 
mistrz
mistrz

Witam
Chciałem się podpytać o tą korektę dla temperatury pomiaru. Nie wiem gdzie wy macie wasze "winiarnie" ale w mojej obecnie jest ok 7C. Z przyczyn oczywistych i braku czasu nie zabieram moszczu do domu i nie czekam aż się ogrzeje tylko pomiary wykonuje na miejscu. Ile trzeba dodać odjąc od wskazania dla danej temperatury. I czy w temperatura w okolicach 2-5C można wykonywać pomiary kwasowości korzystając z tych gotowych zestawów pipeta i błękitny wskaźnik (ja mam ten z biowin - jakość podziałki tragedia!!!).
Swoją drogą skończył mi się niebieski płyn i muszę dokupić i teraz dylemat: czy dokupic płyn z euroin za 15zł - 100ml czy np płyn z browamator za 6,5zł - 200ml tylko muszę chyba wymienić szklaną pipetę (60zł caly zestaw - ale w perspektywie przyszłości chyba warto), bo jak dobrze zrozumiałem to są inne skale.

Dzięki za podpowiedz pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 17:43 
mistrz
mistrz

A nie lepiej Ci kupić BBT + NaOH i te ilości co są w sprzedaży w podobnej cenie co gotowe zestawy wystarczą Ci na 10 lat

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 18:26 
mistrz
mistrz

Chętnie ale co to jest to BBT? I gdzie to kupić. NaOH jest na allegro np:
http://allegro.pl/wodorotlenek-sodu-sod ... 49975.html to nie będzie problemu.
I to rozumiem będzie mój niebieski płyn :)

A moze to BBT to jest to :
http://allegro.pl/blekit-bromotymolowy- ... 92126.html ???

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 18:33 
mistrz
mistrz

Witam !
lukaszmazi dzisiaj zaopatrzyłem się w OBI w kwasomierz cena 35,99 zł. Cylinderek z podziałką i płyn wodorotlenek sodu w zestawie. Cena nie taka straszna, płynu jest 100 ml. Dzisiaj sobie daruję pomiary, ale jutro mierzę zawartość kwasów.

- pozdrawiam bogdan

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 18:58 
Ekspert
Ekspert

lukaszmazi napisał(a):
NaOH jest na allegro np:
http://allegro.pl/wodorotlenek-sodu-sod ... 49975.html to nie będzie problemu.

Daj sobie z tym spokój, jeszcze sobie krzywdę zrobisz. Kup naważkę, a najlepiej gotowy roztwór mianowany.
Swoją drogą wysyłanie 1kg NaOH listem poleconym, to niezły odjazd :crazy:

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 19:52 
mistrz
mistrz

Czytam czytam i powiem szczerze że chyba wolał bym sam sobie zrobić ten płyn tylko szukam jeszcze żeby ktoś po ludzku napisał jak to zrobić.

Czyli mamy tak:
- 0,1 molowy roztwór NaOH (4g stałego NaOH rozpuszczony w 1000ml wody destylowanej)
Czyli kupuje na allegro cos takiego WODOROTLENEK SODU , SODA KAUSTYCZNA , NaOH , 1 kg i zgodnie z instrukcją 4g na 1l wody rozrabiam i gotowe.
- 1-2% alkoholowy roztwór błękitu bromotymolowego 2-3 ml będzie ilością wystarczającą na kilkadziesiąt miareczkowań
Znowu allegro z pomocą, mamy coś takiego BŁĘKIT BROMOTYMOLOWY roztwór 1% 100ml czyli nic nie trzeba kombinować ani rozrabiać mamy zapas na 100 lat. W innym wątku coś było o rozrabianiu ze spirytusem ...?

Odmierzamy dokładnie 10 ml moszczu lub wina i przelewamy do kieliszków. Do tego dodajemy 2-3 krople wskaźnika (błękitu) - skoro daje tylko 10ml to raczej 2 kropelki :)

Następnie miareczkujemy przez dodawanie NaOH aż do zmiany barwy zgodnie z instrukcją od Przemo63 :)

Trzeba teraz sumować ilość dodanego NaOH i wyliczyć zawartość kwasów za pomocą wzoru
Ac [g/l] = V 0,1m NaOH * 0,75
gdzie
V - obj. dodanego NaOH
0,75 - współczynnik, przelicznik na kwas winowy

Wzór dla mnie nie jasny. Może ktoś podać przykład dla laika:

V = 2ml
2ml *0,1m * NaOH * 0,75 = ???

aaaa chyba chodzi po prostu o:
2ml *0,75 = 1,5g/l

Niech ktoś zdementuje albo potwierdzi te moje rozważania żebym kogoś w błąd nie wprowadzał!!!

Dzięki wielkie za pomoc :)

Ostatnio edytowano niedziela, 15 grudnia 2013, 11:18 przez lukaszmazi, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 19:56 
Ekspert
Ekspert

Potwierdzam, oczywiście w przypadku 10ml próbki wina.

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 23:07 
mistrz
mistrz

Dzięki to kupuje co trzeba i dam znać jak mi poszło jak wszystko dojdzie, zapewne jak ktoś chce to mogę się podzielić składnikami ale to juz na PW proszę pisać gdzieś po nowym roku :) to chętnie odsprzedam.

Jeszcze pytanie kontrolne czy NaOH i BBT ma jakąś date ważności i w jakich temperaturach najlepiej to przechowywać?

PostNapisane: niedziela, 15 grudnia 2013, 13:30 
Ekspert
Ekspert

lukaszmazi napisał(a):
Dzięki to kupuje co trzeba i dam znać jak mi poszło jak wszystko dojdzie, zapewne jak ktoś chce to mogę się podzielić składnikami ale to juz na PW proszę pisać gdzieś po nowym roku :) to chętnie odsprzedam.

Jeszcze pytanie kontrolne czy NaOH i BBT ma jakąś date ważności i w jakich temperaturach najlepiej to przechowywać?

Jeżeli chcesz sobie zrobić zapas roztworu NaOH, to napełnij sobie np 10 buteleczek ( z polipropylenu) po 100ml, tak żeby nie otwierać 50 razy jednej dużej. Muszą być wypełnione pod korek i szczelnie zamknięte ( bardzo łatwo reaguje z CO2 zawartym w powietrzu). Jak trwały jest gotowy roztwór BBT niestety nie wiem, do miareczkowania używam pH-metru. Niech wypowiedzą się chemicy.

PostNapisane: niedziela, 15 grudnia 2013, 13:51 
Ekspert
Ekspert

Roztwór BBT przechowywany w butelce z ciemnego szkła jest bardzo trwały. Używałem kilkuletnich roztworów zarówno alkoholowych jak i wodnych w postaci soli sodowej. Żadnych zmian nie zauważyłem.

PostNapisane: niedziela, 15 grudnia 2013, 14:56 
mistrz
mistrz

lukaszmazi napisał(a):
Czytam czytam i powiem szczerze że chyba wolał bym sam sobie zrobić ten płyn tylko szukam jeszcze żeby ktoś po ludzku napisał jak to zrobić.

Czyli mamy tak:
- 0,1 molowy roztwór NaOH (4g stałego NaOH rozpuszczony w 1000ml wody destylowanej)
Czyli kupuje na allegro cos takiego WODOROTLENEK SODU , SODA KAUSTYCZNA , NaOH , 1 kg i zgodnie z instrukcją 4g na 1l wody rozrabiam i gotowe.
- 1-2% alkoholowy roztwór błękitu bromotymolowego 2-3 ml będzie ilością wystarczającą na kilkadziesiąt miareczkowań
Znowu allegro z pomocą, mamy coś takiego BŁĘKIT BROMOTYMOLOWY roztwór 1% 100ml czyli nic nie trzeba kombinować ani rozrabiać mamy zapas na 100 lat. W innym wątku coś było o rozrabianiu ze spirytusem ...?

Odmierzamy dokładnie 10 ml moszczu lub wina i przelewamy do kieliszków. Do tego dodajemy 2-3 krople wskaźnika (błękitu) - skoro daje tylko 10ml to raczej 2 kropelki :)

Następnie miareczkujemy przez dodawanie NaOH aż do zmiany barwy zgodnie z instrukcją od Przemo63 :)

Trzeba teraz sumować ilość dodanego NaOH i wyliczyć zawartość kwasów za pomocą wzoru
Ac [g/l] = V 0,1m NaOH * 0,75
gdzie
V - obj. dodanego NaOH
0,75 - współczynnik, przelicznik na kwas winowy

Wzór dla mnie nie jasny. Może ktoś podać przykład dla laika:

V = 2ml
2ml *0,1m * NaOH * 0,75 = ???

aaaa chyba chodzi po prostu o:
2ml *0,75 = 1,5g/l

Niech ktoś zdementuje albo potwierdzi te moje rozważania żebym kogoś w błąd nie wprowadzał!!!

Dzięki wielkie za pomoc :)

olmek napisał(a):
Potwierdzam, oczywiście w przypadku 10ml próbki wina.

A w przypadku innej objętości próbki wina bądź moszczu:
Ac [g/l] = V 0,1m NaOH * 7,5 / Vp
gdzie
V - obj. dodanego NaOH
7,5 - współczynnik
Vp - obj. próbki

PostNapisane: poniedziałek, 16 grudnia 2013, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Z tym, że 0,1 molowy r-r NaOH to nie jest 4 g NaOH rozpuszczone w 1000 ml wody, tylko 4 g NaOH dopełnione wodą destylowaną do objętości 1000 ml :D

PostNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 10:09 
przedszkolak
przedszkolak

To czy 4 g w 1000 czy 4 g i 1000 jest błędem ale biorąc pod uwagę że NaOH jest higroskopijny i miał kontakt z atmosferą(reakcja z CO2 daje węglan sodu) to tak na dobrą sprawę nie wiemy jakie stężenie molowe będzie miał nasz 0,1 molowy r-r.Jak komuś zależy na dokładności to powinien postarać się o tzw.naważkę analityczną.Nie daje to jednak 100% pewności i powinno się przeprowadzić mianowanie stężenia roztworu kwasem szczawiowym w obecności fenoloftaleiny.Sposób wykonania dostępny w sieci.Miłej zabawy.

PostNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 18:39 
mistrz
mistrz

Hej no bez przesady chce tylko zmierzyć kwasowości nie musi być dokładność co do przecinka. Tu raczej chodzi czy jest 5g/l czy może 10g/l. Samo ważenie 4g na wadze już jest pewnie obarczone błędem.
Tak dla informacji bbt okres ważności 2 lata, ciekawe zobaczymy za kilka lat

PostNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 19:25 
Ekspert
Ekspert

lukaszmazi napisał(a):
Tak dla informacji bbt okres ważności 2 lata, ciekawe zobaczymy za kilka lat

Będzie równie dobry jak dzisiaj. W tym przypadku okres ważności niewiele ma wspólnego z okresem przydatności. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1