Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 05:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 11:52 
przedszkolak
przedszkolak

Czegoś nie rozumiem .CIągle czytam o osobach robiących wina na "dzikusach" a przecież drożdże tzw."szlachetne" to też"dikusy"tylko że występujące naturalnie na owocach w krajach winiarskich .Jeżeli coś jest nie tak z materiałem na wino to nawet najlepsze drożdze tego nie uratują.Tak jak grzyby rosną pod konkretnymi drzewami tak i drożdze żyją na konkretnych odmianach winogron ."Dzikusy" z mojej NN po dosłodzeniu ciągną do 14-15%(pomiar przez oddestylowanie) czyli szlachetne?Bo te dzikie to podobno 8% max.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 11:58 
przedszkolak
przedszkolak

Chyba nie do końca, drożdże szlachetne są dobierane tak żeby produkować jak najmniej niepożądanych substancji w winie a drożdże dzikie w zależności jakie się trafią mogą spowodować różne wady wina jak nieprzyjemne zapachy, śluzowatość, gorzknienie.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 12:21 
Kiper
Kiper

Robienie na dzikusach to w dużej mierze loteria, bo na skórkach owoców nie ma przecież jednego gatunku drożdży, tylko jest cała mikroflora najróżniejszych organizmów. Przypadek jest w tym, że rozwinie się i zacznie dominować jakiś jeden lub kilka określonych gatunków i nie muszą to byc te, które chcemy, żeby nam prowadziły fermentację. I co wtedy?

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 14:36 
przedszkolak
przedszkolak

Ale te najdziksze z dzikich możemy usunąć poprzez siarkowanie bo są b.wrażliwe.Czy mam rozumieć że cały światowy przemysł winiarski sterylizuje moszcz aby go zaszczepić z torebki?Teraz to chyba nic naturalnego w winie nie ma ,nawet korka.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 16:08 
Ekspert
Ekspert

Rozumiem że uwielbiasz wina, w których dzikie drożdże produkują naturalny aldehyd octowy, dwutlenek siarki, alkohol metylowy, siarkowodór.
Ja tam wolę te "nienaturalne" drożdże, które takich rzeczy nie potrafią.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 18:34 
przedszkolak
przedszkolak

Każde drożdze nawet te naj produkują pewną ilość metanolu ,kwasu octowego,adehydu octowego alk.propylowego i butylowego kwasu bursztynowego i gliceryny.To tylko te najważniejsze.Najśmieszniejsze jest to, że z tego wszystkiego po leżakowaniu tworzy się bukiet.Mnie smakują wina z bukietem ale gusta są różne i nad nimi nie dyskutuję.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 18:45 
mistrz
mistrz

:Yahoo!: :Yahoo!: mój nastaw zaczął pracować, plumka sobie, a ja jestem już spokojny. Trochę nerwowo podchodzę do tego hobby, bo to pierwsze wino z moich winogron.
,,Proszę nie powtarzać postów! Włączyłem wygaszanie." nie wiem o co chodzi, ale pstryk :idea:

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 19:56 
Kiper
Kiper

gronkowiec napisał(a):
Maciej napisał(a):
I pomyśleć, że u nas wszyscy płaczą zawsze z powodu wysokich kwasów...

Teraz wiesz dlaczego fermentuje na dzikusach. Mało tego, kiedy w Zielonej górze degustowałem win z Ronda uderzyło mnie jedno podobieństwo. Prawie wszystkie były dobre, dokończone, ale nie były tak aromatyczne jak moje. Maciej, już wcześniej wspominałem, że marny ze mnie kiper. Co mogę dodać. Przy spożywaniu mojego wina wyczuwa się wieczną świeżość.

Bo oni filtrowali jak winnice na zachodzie a ty nie. Ja też nauczyłem się i ty zauważyłeś to samo.
Przepuść twoje przez biały filter do kawy i stwierdzisz to samo.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 21:26 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
gronkowiec napisał(a):
Maciej napisał(a):
I pomyśleć, że u nas wszyscy płaczą zawsze z powodu wysokich kwasów...

Teraz wiesz dlaczego fermentuje na dzikusach. Mało tego, kiedy w Zielonej górze degustowałem win z Ronda uderzyło mnie jedno podobieństwo. Prawie wszystkie były dobre, dokończone, ale nie były tak aromatyczne jak moje. Maciej, już wcześniej wspominałem, że marny ze mnie kiper. Co mogę dodać. Przy spożywaniu mojego wina wyczuwa się wieczną świeżość.

Bo oni filtrowali jak winnice na zachodzie a ty nie. Ja też nauczyłem się i ty zauważyłeś to samo.
Przepuść twoje przez biały filter do kawy i stwierdzisz to samo.

Georg nie wpadajmy w skrajności :? Możemy dyskutować na temat stosowania różnych drożdzy do winifikacji wina i zgadzam się że każdy ma prawo do własnego wyboru i własnej drogi czy zastosuje do winifikacji tzw. drożdze dzikie czy szlachetne to jest każdego wybór i subiektywna ocena produktu z zastosowaniem różnych drożdzy. Nie można łączyć stosowania typu drożdzy z pozostałą technologią wytwarzania wina jak stosowanie filtrów i skutkiem tego typu działań na walory smakowe wina.
Mam podobną opinię bo nie myślę o filtrowaniu wina i wielu chemicznym zabiegom jakie są już stosowane w polskich winnicach ,ale jeżeli naukowo i praktycznie udowodnione są pewne procesy i środki stosowane do uzyskania pozytywnych efektów winifikacji to dlaczego nie możemy z nich korzystać? :P

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 08:16 
Ekspert
Ekspert

Odczekałem kilka godzin po lekkim zasiarkowaniu, dolałem do Solarisa rozrobione drożdże Maurivin B. Po 24 h, brak oznak fermentacji. Znowu rozrobiłem drożdże, poczekałem, dodałem do nich łyżeczkę cukru - rozpoczęły pracę już w szklance. Dodałem do soku - znowu nic... Po kolejnych 24 h - brak jakichkolwiek oznak pracy, z balona już nieładnie pachnie, zapachy gnilne, nie wiem jak to nazwać - śmierdzi. Sok wylałem, na Solarisa przyjdzie mi rok poczekać ;(
Czemu tak się mogło stać? Pilnowałem temperatur, wszystko niby normalnie...

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 08:29 
Ekspert
Ekspert

Zbyszek! Po siarce trzeba odczekać min 24 godziny bo mimo twierdzenia(na sąsiednim forum też), że wystarczy 2-3 godziny jest to nieprawdą. Cała siarka nie ulotni się. Jak byś dał bayanusy to może by przetrwały ale drożdże bardziej wrażliwe już nie.

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 08:34 
Ekspert
Ekspert

Albo przesiarkowałeś, albo nie zachowałeś okresów karencji po środkach ochrony.
A poza tym czemu użyłaś drożdży Maurivin B. - chciałeś uzyskać bez kwasowe białe wino, trochę to dziwne.

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 08:37 
Kiper
Kiper

A ja się zapytam jaka dawka "siary" była dodana, oraz w jakiej temperaturze stoi/stał nastaw?

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 08:41 
Ekspert
Ekspert

Tylko że Mauriviny dodawałem 2 razy i nie wystartowały.
A równocześnie robiłem wino z Jutrzenki na Aroma White i pięknie pracuje.
Wino stoi w temp. pokojowej.
Zbiór był 56 dni od oprysku Universalisem, obie odmiany.
Może przy siarkowaniu się machnąłem...? :crazy: Dodałem niby 0,5 g na około 7 L miazgi.

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 09:31 
Ekspert
Ekspert

Warto poczytać jakie przygody miał kilka lat temu heavy: wytwarzanie-wina/nastaw-stoi-t5451.html
A tak na marginesie toś waść z tą siarką mocno przesadził. Owoce były zgniłe ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1