jawormcz11 napisał(a):
Pierwsze nasadzenia były w 2013/ 2014r. W 2016 w marcu chwalą się już winem.
Z jakiego kraju mieli owoce, no bo chyba nie od siebie.
A tutaj
http://wgogolinski.blogspot.cz/2016/03/ ... nasza.htmlmožna przeczytać: "Małopolsce przybyła kolejna winnica i to od razu na światowym poziomie"
I to po 3 latach od pierwszych nasadzeń. Nie wiem, jak to nazwać...može mi podpowiecie?

-- środa, 20 kwietnia 2016, 23:29 --
Canin napisał(a):
RobertR napisał(a):
... a już tekst ... w wczesności Merlota ... woła o pomstę do nieba. Żaden z nich nie jest wczesny, i nigdy się nie da w naszym klimacie zrobić z nich wina o pożądanych parametrach ...
A nieprawda! Da się zrobić! Koledzy z Wrocławia zrobili przepysznego Merlota - piłem - przepyszny, dojrzałe garbniki, kwas na przyzwoitym poziomie!
Przywieźli moszcz z Bułgarii

Piliśmy tego merlota podczas tegorocznego szkolenia zimowego na Morawach: Wino SABATON-MERLOT 2015, wino gronowe pólwytrawne, 13,0%, Wyprodukowane i butelkowane: Winiarstwo domowe CELTICA, Przemyslaw Demków, Sobótka (Śležański Produkt Lokalny, certyfikat LGD 2012r.).
Tyle že to wino nie jest polskie, bo, jak tu juž bylo napisane, moszcz sprowadzono z Bulgarii. A wiec w zasadzie wino bulgarskie, a nie polskie. Na domiar Śležański Produkt lokalny z certyfikatem. Jak ma sie to wino do regionu śležańskiego tego faktycznie nie wiem.
-- czwartek, 21 kwietnia 2016, 15:45 --
michal278 napisał(a):
Ciekawe co rozumieją przez biodynamiczna bo różnie to ludzie interpretują.
Wlaśnie, ludzie to róžnie interpretuja, bo tak naprawde, nikt za bardzo nie wie o co chodzi. Co jest biodynamiczne a co nie jest, jakie zasady obowiazuja, by gospodarstwo (winnica) mogla być uwažana za biodynamiczna. Dla Polski kryteria upraw biodynamicznych znajdziemy tutaj:
http://www.demeter.org.pl/downloads/Kry ... r_2009.pdfCzy Winnica Wieliczka spelnia te kryteria, by być określona jako biodynamiczna? Nie znam tej winnicy, wiec nie moge sie wypowiedzieć.