Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 01:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2016, 12:47 
Kiper
Kiper

Tu jest info że to jednak cabernet sauvignon: http://www.vinisfera.pl/wina,2009,247,0,0,F,news.html.
Z Merlotem to jeszcze mogą spróbować powalczyć podkładkami (np. 101-14) i gęstym nasadzeniem, co też widać na zdjęciach. Cab jest późniejszy o 1.5 do 2 tygodni i tu już nie widzę szans w takim siedlisku, zresztą nigdzie w Małopolsce. Miałem do testów parę sztuk Cab kl. 685 na 101-14 i nawet plon kontrolny (po 1 gronie) mi dobrze nie dojrzał - szybko się go pozbyłem. To zdecydowanie nie jest odmiana na nasz klimat.

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 08:47 
mistrz
mistrz

Budzik napisał(a):
Tu jest info że to jednak cabernet sauvignon: http://www.vinisfera.pl/wina,2009,247,0,0,F,news.html. ...

Fakt, choć trudno uwierzyć. Gdyby to był Sauvignon - chyba nie omieszkaliby podać tego na własnej stronie i etykiecie?

ps. A sam pomysł "wirtualnej winnicy" był kiedyś realizowany we Francji - na bardzo podobnych warunkach: http://provenceconfidential.com/index.php/blog/wine-spirits/93-virtual-wine-makers

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 09:24 
Kiper
Kiper

Kolejna wzmianka o Cabernet Sauvignon w Wieliczce: http://wgogolinski.blogspot.com/2016/03/ta-gora-jest-nasza.html.
Cytuj:
Do tej pory nasadzono viniferami (innych tu nie będzie) dwadzieścia tysięcy krzewów na trzech hektarach. Są chardonnay, riesling, pinot noir, merlot i cabernet sauvignon, jest też poletko eksperymentalne, na którym spotkamy nawet krzaki grünera veltlinera.

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 11:39 
Ekspert
Ekspert

terroirPL napisał(a):
Budzik napisał(a):
Tu jest info że to jednak cabernet sauvignon: http://www.vinisfera.pl/wina,2009,247,0,0,F,news.html. ...

Fakt, choć trudno uwierzyć. Gdyby to był Sauvignon - chyba nie omieszkaliby podać tego na własnej stronie i etykiecie?

ps. A sam pomysł "wirtualnej winnicy" był kiedyś realizowany we Francji - na bardzo podobnych warunkach: http://provenceconfidential.com/index.php/blog/wine-spirits/93-virtual-wine-makers

Tadeuszu,
w Wieliczce posadzili Caberneta, co jest równoznaczne z Cabernet Sauvignon.
Jest jeszcze rodzic tego Caberneta i Merlota Cabernet Franc
Cabernet Franc jest wcześniejszy od CS.
Wszystkie inne Cabernety to podróbki oryginału ,a czasami nawet nie mające nic wspólnego z oryginałem :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 12:33 
Ekspert
Ekspert

A w ogóle jak duża jest ta winnica, bo są dwie informacje sprzeczne.

Na stronie tej http://www.vinisfera.pl/map,2009,247,0,0,F,news.html winnic ma pow. 1,5 hektara i 8 tys. nasadzeń.

Na stronie bloga http://wgogolinski.blogspot.com/2016/03 ... nasza.html całość ma 15 hektarów,
pod winnice 10 ha, a nasadzeń jest 20 tys. i to na 3 ha.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Kiedyś tam,
bardzo dawno temu administratorka forum/kurdesz/com odradzała nam maluczkim sadzenia kabiernietów ze względu na to ,że to najpóżniejsze z vinifer i w Polsce nie mają szansy dojrzeć. Pytała dlaczego nie próbujemy w Polsce odmiany Gamay dużo wcześniejszej.
W ubiegłym roku kupiłem więc (idąc za radą) 3 patyki Gamay Hâtif Des Vosges. Jest to mutant odmiany Gamay jeszcze wcześniej dojrzewający od rodzica.
Zdjęcie liścia załączyłem na naszej WIKI (aby nie pomyślał ktoś ,że to prima aprilis).
Miałem nadzieję, że we Winnicy Wieliczka spotkam tą odmianę, a tu taka kaszana :shock:

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 19:29 
Ekspert
Ekspert

6000 krzewów na ha w Polsce i te odmiany. Litości. Zbyszek ma rację lepiej gdyby posadzili Saperavi ?

PostNapisane: piątek, 1 kwietnia 2016, 20:42 
Kiper
Kiper

CS dojrzewa u mnie jakieś 2-3 tyg przed Rieslingiem.
Merlot w Wieliczce jest w tunelu....

PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 08:21 
Ekspert
Ekspert

Wesoly napisał(a):
...

O tym dranie nie wspomnieli ;)
Jakby tego Syrah'a do ogrzewanej szklarni wsadzić, zapalać na jesień parę lamp, no, no, będzie czym się chwalić...
Można by się o Sauvignon Blanc'a pokusić :lol:

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 21:41 
Ekspert
Ekspert

Wesoly napisał(a):
CS dojrzewa u mnie jakieś 2-3 tyg przed Rieslingiem.
..........

Jeżeli to prima aprilis to OK (ale wtedy wymagało by to stosownej adnotacji) :wink:
Jeżeli jednak tak to wygląda w twojej winnicy to wymagało by to stosownego potwierdzenia.
Jesteś dysponentem ogólnie dostępnego na tym forum programu SAT. Jaki problem ...?

PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:34 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Wesoly napisał(a):
...

O tym dranie nie wspomnieli ;)
Jakby tego Syrah'a do ogrzewanej szklarni wsadzić, zapalać na jesień parę lamp, no, no, będzie czym się chwalić...
Można by się o Sauvignon Blanc'a pokusić :lol:

Akurat Savuignon Blanc będę bronił, posadzone w najgorszym miejscu jakie mam (zacienione częściowo) , gdyż z początku nie wiedziałem co mi sprzedano (miał to być Neronet), nie chce chorować, późne to jest ale może wisieć do oporu, bez problemu doleciał pod koniec października, wytrzymał ochłodzenie 11.10. a potem nawet się trochę zbotrytyzował.
Dla Syrah wcale nie potrzeba szklarni i lamp, na południowej ścianie dojrzeje, a jak mało pada to żadne grzybki się go nie imają, mniej podatny ma m.prawdziwego od LM, czy Marquette w moim siedlisku, przy takich samych opryskach. Wszystko oczywiście z zastrzeżeniem że mam lepsze siedlisko od winnicy Wieliczka :D

-- niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:34 --

zbyszekB napisał(a):
Kiedyś tam,
bardzo dawno temu administratorka forum/kurdesz/com odradzała nam maluczkim sadzenia kabiernietów ze względu na to ,że to najpóżniejsze z vinifer i w Polsce nie mają szansy dojrzeć. Pytała dlaczego nie próbujemy w Polsce odmiany Gamay dużo wcześniejszej.
W ubiegłym roku kupiłem więc (idąc za radą) 3 patyki Gamay Hâtif Des Vosges. Jest to mutant odmiany Gamay jeszcze wcześniej dojrzewający od rodzica.
Zdjęcie liścia załączyłem na naszej WIKI (aby nie pomyślał ktoś ,że to prima aprilis).
Miałem nadzieję, że we Winnicy Wieliczka spotkam tą odmianę, a tu taka kaszana :shock:

Zbyszek dla dobra nauki piszę się na sztobry Gamay od ciebie.

PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2016, 19:13 
przedszkolak
przedszkolak

jawormcz11 napisał(a):
Pierwsze nasadzenia były w 2013/ 2014r. W 2016 w marcu chwalą się już winem.
Z jakiego kraju mieli owoce, no bo chyba nie od siebie.

A tutaj http://wgogolinski.blogspot.cz/2016/03/ ... nasza.html
možna przeczytać: "Małopolsce przybyła kolejna winnica i to od razu na światowym poziomie"
I to po 3 latach od pierwszych nasadzeń. Nie wiem, jak to nazwać...može mi podpowiecie? :-)

-- środa, 20 kwietnia 2016, 23:29 --

Canin napisał(a):
RobertR napisał(a):
... a już tekst ... w wczesności Merlota ... woła o pomstę do nieba. Żaden z nich nie jest wczesny, i nigdy się nie da w naszym klimacie zrobić z nich wina o pożądanych parametrach ...

A nieprawda! Da się zrobić! Koledzy z Wrocławia zrobili przepysznego Merlota - piłem - przepyszny, dojrzałe garbniki, kwas na przyzwoitym poziomie!

Przywieźli moszcz z Bułgarii :)

Piliśmy tego merlota podczas tegorocznego szkolenia zimowego na Morawach: Wino SABATON-MERLOT 2015, wino gronowe pólwytrawne, 13,0%, Wyprodukowane i butelkowane: Winiarstwo domowe CELTICA, Przemyslaw Demków, Sobótka (Śležański Produkt Lokalny, certyfikat LGD 2012r.).
Tyle že to wino nie jest polskie, bo, jak tu juž bylo napisane, moszcz sprowadzono z Bulgarii. A wiec w zasadzie wino bulgarskie, a nie polskie. Na domiar Śležański Produkt lokalny z certyfikatem. Jak ma sie to wino do regionu śležańskiego tego faktycznie nie wiem.

-- czwartek, 21 kwietnia 2016, 15:45 --

michal278 napisał(a):
Ciekawe co rozumieją przez biodynamiczna bo różnie to ludzie interpretują.

Wlaśnie, ludzie to róžnie interpretuja, bo tak naprawde, nikt za bardzo nie wie o co chodzi. Co jest biodynamiczne a co nie jest, jakie zasady obowiazuja, by gospodarstwo (winnica) mogla być uwažana za biodynamiczna. Dla Polski kryteria upraw biodynamicznych znajdziemy tutaj:
http://www.demeter.org.pl/downloads/Kry ... r_2009.pdf
Czy Winnica Wieliczka spelnia te kryteria, by być określona jako biodynamiczna? Nie znam tej winnicy, wiec nie moge sie wypowiedzieć.

PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2016, 23:20 
czeladnik
czeladnik

info@winnicawieliczka.com

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

PostNapisane: piątek, 22 kwietnia 2016, 21:35 
czeladnik
czeladnik

Wiem pewnie jeszcze mniej niż Wy. Tyle co w Internecie wyczytałem.
Ale gdyby mnie to tak bardzo frapowało to rozpocząłbym od zasięgnięcia języka u źródła.
Zgadzam się, że sprawa jest nietypowa i nader oryginalna, zwłaszcza pod względem rozmiaru przedsięwzięcia.

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

PostNapisane: niedziela, 24 kwietnia 2016, 08:09 
Ekspert
Ekspert

Bardzo ciekawe są te rozporządzenia o uprawach biodynamicznych. Część już znałam, część, nie wiedziałam, że są tak restrykcyjne.

Mam sąsiada, który parę lat uprawiał w ten sposób truskawki.
Troszkę wyolbrzymiając, prawie co tydzień miał jakieś kontrole. W zeszłym roku mówił, że chyba skasuje uprawy, bo:
truskawki nie osiągały wielkości większości truskawek dostępnych na rynku.

Nakład pracy, duże ograniczenia zaczęły sprawiać, że uprawa stała się mało ekonomiczna.
Smakowo rewelacyjne, ale...niech tu każdy sobie dopowie.

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1