Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PIWI 2023
PostNapisane: środa, 24 maja 2023, 15:20 
Ekspert
Ekspert

Odmiana Rathay według wszystkich źródeł jest podatniejsza na mączniaki od Roeslera. Wino jak zawsze z Rathaya jest dobre, ale w tym roku wyżej oceniliśmy wino z Pinot Nova, co zważywszy na trudne ostatnie roczniki dobrze świadczy o tej odmianie.
Rathay był zdominowany nową beczką z dębu amerykańskiego, ale trochę środka brakowało. Przy obecnych zmianach pogody w mitteleuropie po 10 latach wystarczającej dla sporej liczby odmian czerwonych na pogodę norwesko-szkocką trzeba bezwzględnie celować w odmiany jak najwcześniejsze, acz o dobrej jakości wina. Co będzie trudne.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 24 maja 2023, 16:11 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
....w tym roku wyżej oceniliśmy wino z Pinot Nova, ...

Mam w tej chwili 20 szt. Pinot Nova z czego 5 będzie owocować. Wina odmianowego pewnie z niego nie zrobię ale przynajmniej będzie coś wiadomo jak dojrzewa (u mnie).

PostNapisane: czwartek, 25 maja 2023, 17:41 
Ekspert
Ekspert

Gratulacje dla wszystkich medalistów, trochę spóźnione, ale lepiej późno niż wcale :D

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2023, 13:24 
Ekspert
Ekspert

Katalog PIWI 2023
W katalogu duże braki przy określeniu zawartości cukru dla poszczególnych winach.
Brak podkategori :wytrawne, półwytrawne,słodkie.
Trudno porównywać wina wytrawne z winami słodkimi :mrgreen:
Gratulacje dla medalistów :thumbup:
Wysoko oceniono polski hibernal bo aż na 90 pkt (91-60)

PostNapisane: sobota, 27 maja 2023, 15:33 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
...Wysoko oceniono polski hibernal bo aż na 90 pkt (91-60)

Masz na myśli to wino z Winnicy Chodorowa (p. Zbigniew Krzyżak) ? Najciekawsze, gdzie jest położona ta winnica: 300-370m npm, Pogórze Rożnowskie, pomiędzy Grybowem a Ciężkowicami. Nigdy bym nie przypuszczal, że tam Hibernal dojrzeje.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2023, 17:35 
Ekspert
Ekspert

Mam na myśli to wino z Winnicy Chodorowa (p. Zbigniew Krzyżak) 90pkt (wytrawne)

Ja też miałem obawy czy u mnie na dalekiej północy da się zrobić pijalne wino z Hibernala.
Na wytrawne dojrzewa mi ok.10-15 paźdz.
W ub roku połowę zebrałem ok. 10go a resztę zostawiłem na późny zbiór – dokąd się tylko da.
Dało się utrzymać owoce w zdrowiu aż do końca października :D , bez żadnych oprysków :!: :idea:
Owoce już podsychały na krzewach; dosuszyłem jeszcze w suszarce i wyszło Hibernal Aszu
Kolorek jak na zdjęciach z winnicy z pod Krakowa https://www.mdpi.com/foods/foods-11-010 ... 7-g002.png „C”
Oni tam pod Krakowem robili 3 różne hibernale.
Na Morawach Hibernal dobrze dojrzewa i robią tam dużo win hibernal z cukrem resztkowym na poziomie półsłodkie-słodkie

PostNapisane: sobota, 27 maja 2023, 17:37 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Katalog PIWI 2023
W katalogu duże braki przy określeniu zawartości cukru dla poszczególnych winach.

W katalogu są te informacje które podają zgłaszający wino do konkursu. Komisja tylko ocenia. Masz rację że to chyba największa wada. Ale trzeba pamiętać, że to impreza otwarta także na winiarzy niekomercyjnych. Nie mniej az się się prosi by wina były w pełni opisane nie wspominając juz po podkategoriach.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2023, 18:55 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Katalog PIWI 2023

W katalogu są te informacje które podają zgłaszający wino do konkursu. Komisja tylko ocenia. Masz rację że to chyba największa wada. Ale trzeba pamiętać, że to impreza otwarta także na winiarzy niekomercyjnych. Nie mniej az się się prosi by wina były w pełni opisane nie wspominając juz po podkategoriach.

Mieczysławie,
jesteś już doświadczonym winiarzem i konsumentem, a więc wiesz ,że nie powinno się porównywać punktowo (medalowo też) i pchać do jednego worka win wytrawnych i słodkich :!: :shock:
PIWI i Hibernal Forum to już bodajże 8 ma edycja ?? (czas na dobre zmiany :wink: to impreza międzynarodowa :!: )
Zgłaszający podaje na etykiecie takie informacje jakie są od niego wymagane :!:
Jeżeli organizator będzie wymagał określenia czy wino jest wytrawne czy słodkie , to wysyłający (zgłaszający wino do konkursu) ma obowiązek to podać.

Na forumowym zlocie w Żarkach możemy tego nie wymagać, ale na międzynarodowej imprezie .... :shock: :?: :!:
PS
Mam nadzieję, że organizatorzy PIWI i Hibernal Forum 2024 zmienią regulamin, aby moje Hibernal Aszu można było zakwalifikować do kategorii win białych półsłodkich lub słodkich , a Marechal Foch do win czerwonych wytrawnych.
Przymierzam się do wysyłki na PIWI 2024 w Serdicach.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2023, 20:48 
Ekspert
Ekspert

Zbyszek, ja się z tobą w pełni zgadzam, ale to nie do mnie kieruj uwagi.
Rozumiem, że nie będziesz się opierał tylko na rachunkach i przed wysyłką twoje wina zostaną profesjonalnie przebadane :wink: :lol:

PostNapisane: sobota, 27 maja 2023, 21:26 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Zbyszek, ja się z tobą w pełni zgadzam, ale to nie do mnie kieruj uwagi. ...;

Oczywiście ,że nie do Ciebie, ale mam nadzieję,że Lech M to czyta ! :?:
Nie wiem tylko jaki ON ma wpływ na zmiany w regulaminie ?
Cytuj:
Rozumiem, że nie będziesz się opierał tylko na rachunkach i przed wysyłką twoje wina zostaną profesjonalnie przebadane :wink: :lol:

Wręcz odwrotrnie . Jeżeli moje wino wyślę do laboratorium, to już po wynikach będę potrafił go ocenić, bez wysyłania na PIWI i HibernaL Forum. Dodatkowo w Żarkach mogę otrzymać potwierdzenie wyników z laboratorium :wink:
Medale z worka mnie nie interresują :lol:

PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2023, 08:44 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Z tymi Morawami, to moje obserwacje są takie, że może i te perełki są, ale nie jest to powszechny stan rzeczy. Wina były w większości średnie, zdecydowanie poniżej oczekiwań. Bywały też wina niepijalne, z wadami, ja bym takiego wina nie sprzedał nikomu.
Czerwone wina morawskie (przeciętnie) wypadły szczególnie słabo – widać, że tamtejsi winiarze nie wiedzą co robić w przypadku kiepskich pogodowo roczników. Dociążone krzewy, niedojrzałe taniny i 40 dni maceracji w miazdze – nic dobrego z tego nie wyjdzie.

PIWI to specyficzna impreza i nie jest obrazem morawskiego winiarstwa. Winiarze o ugruntowanej pozycji rzadko tam sie wystawiają. To raczej poligon doświadczalny i możliwość spróbowania odmian nieoczywistych i niszowych, często w wielu odsłonach. Też mam pewien niedosyt jakościowy, zarówno PIWI jak i winami z wystawy miejskiej. Było trochę ciekawych win, ale na pewno nie tyle jak to opisuje Lech Małych na FB :wink: :lol:
Na Morawach odmiany PIWI to margines, coraz szerszy ale jednak. Dominują winifery, które u wielu winiarzy prezentują poziom poprawny jednak dość przeciętny. 16 lat temu jak zacząłem regularnie bywać w tym rejonie to kupienie dobrego czerwonego wina poza sklepami specjalistycznymi graniczyło z cudem. W ciągu tego okresu jakość win się mocno poprawiła, ale ceny też mocno poszły w górę. W dalszym ciągu jednak niełatwo w ciemno i "z drogi" znaleźć świetne wina w atrakcyjnej cenie (poniżej 200-250 koron). Można sobie uprościć życie i jechać od razu na Salon do Valtic :wink:

PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2023, 14:29 
Ekspert
Ekspert

Odnośnie zmiany jakościowej do tego co napisał Mietek dodam przykład Pavlova i z Brzezi kolo Mikulova. W 2008 wina w większości średnie, złe lub bardzo złe w Pavlowie Sauvignon Blanc się tylko trochę bronił. W 2014 w Brezi oprócz nielicznych białych i beczkowego Rubineta od pana Kerna wina nam się niezbyt podobały. Dobrze zrobiony gęsty jak oliwa MF z 2012 i jakimś cudem niemal bez absmaków od kolegi Zbyszka z Dosłońca przywieziony tam nawet na miejscowych zrobił wrażenie, choć przywieziony przez kolegów z Zielonej Góry PN akurat był w kategorii niepijalny :lol: .
W 2019 przeżyliśmy szok. W międzyczasie winiarze się doinwestowali, jeździli na szkolenia do Chile i Francji wspierane przez państwo czeskie i ich organizacje. We wszystkich rodzajach win z Brezi postęp był nie tylko zauważalny, ale wręcz skokowy. Aktualnie mimo PR że jest cudownie ostatnie 2-3 roczniki pogodowo mieli równie złe jak u nas więc przez ten pryzmat bym tego nie oceniał, co widać po jak najszybszym wypychaniu do sprzedaży już kilkumiesięcznych win, w tym czerwonych. Na otwartych piwnicach w Cejcu przed 2020 to były zupełnie inne wina niż ostatnio (jak i u P. Glosa).
Trzeba dodać że co miejscowość to inne wina, inne tradycje, stąd zauważalne różnice. Mam np. napisane żeby Blatnice omijać z daleka, mimo że lokalizacyjne i klimatycznie topowe miejsce, ale wina były bardzo słabe i to niezależnie od producenta i rocznika.

PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Mnie od lat urzeka w Valticach rurociąg z Millerem Thurgau'em gdzie zawsze warto zatankować paro litrowy baniaczek. Po za tym to wino jest prawdziwym wyznacznikiem danego rocznika: kiedy rocznik jest słaby to wino słabe, a gdy doskonały to doskonałe, ale co ważne dla mnie zawsze tanie!
Valtice jak i generalnie miasteczka w Morawach zmieniły się w ostatnich latach nie do poznania na plus (jako przykład Valticka Stodoła). Nie trzeba już szukać po piwnicach fajnych win w dobrych cenach - wszędzie są vinoteki. Np. ta automatyczna w Znojmie jest rewelacyjna. PIWI to wciąż margines wystawianych komercyjnych win. Jednak tu też są zmiany: wina z Hibernala czy Muscarisa są niemal na każdym kroku.

PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2023, 11:44 
Ekspert
Ekspert

Czyli wniosek jest taki:

3 lata temu mieli świetne pogodowo roczniki i świetne wina po 12 pln. (Pamiętam opisy bagażników pełnych wspaniałych win po 12 pln)

Teraz mają słabe pogodowo roczniki i w większości nie umieją sobie z tym poradzić, a wina po 40-50 pln.

PS. Właśnie wróciłem z Valpolicelli, gdzie przez 4 dni popiłem wybitnych win (z notami 4.0 - 4.3 na Vivino) i to jest jednak przepaść. Ciało, taniny, pełnia - nie do osiągnięcia nawet na Morawach. Niestety, trzeba zapłacić 20-30 Euro za butelkę. Bezpośrednio w winnicy. No czasem coś można znaleźć za 10 Euro.

PS.2. wktótce (17.06) wielka dolnośląska polska - Winiarze i Przyjaciele. Z ciekawością porównam poziom win :-) Powiem szczerze, że mnie to ciekawi.

PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2023, 12:51 
Ekspert
Ekspert

Nie można porównywać nieporównywalnego. Wina z południa mają inny charakter niż te z Mitteleuropy 8) szczególnie czerwone >20euro, bo białe też bywają słabe - przegrzane, pozbawione aromatów. Jak będziesz porównywał się z Włochami to możesz od razu łapać za szpadel. Ja osobiście, mimo że bardzo szanuję ekstraktywne, taniczne wina to nie zawsze je lubię. Do wtorkowego schabowego świetnie mi się komponuje mój lekki, mało wymagający Dornfeder. Obawiam się, że gdybym wina na "święto" pił na co dzień to bym się pogubił mentalnie, nie mówiąc o finansowym :lol:

Zbyszek, przykro mi że się rozczarowałeś Morawami, poniekąd z mojej przyczyny :oops: Mam nadzieję, że towarzystwo sprawiło Ci mniejszy zawód :wink:

Kod:
wktótce (17.06) wielka dolnośląska polska - Winiarze i Przyjaciele. Z ciekawością porównam poziom win :-) Powiem szczerze, że mnie to ciekawi.

Mnie, też. Np. Cabernet Sauvignon 2020 z winnicy Silensi, więc czekam na recenzję :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1