Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 22:30 
czeladnik
czeladnik

Witam,

BARDZO DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM którzy przyczynili się do tego, że konkurs wypalił, organizatorom, sędziom i uczestnikom!!! Liczę, że konkurs będzie cykliczny.
Słów kilka o moich winach:
Solaris 2010 - wytrawny, ok. 11,5% Zbiór 15.09 Solaris 21,5brix, Johanniter 20brix, kwasy 10 g/l. Nastaw szaptalizowany. Proporcje 90/10.
Czerwone 2010 - wytrawne, ok. 12,5%. Zbiory 12.10 Rondo 19brix 12g/l, Regent 21brix 6,5g/l, Cortis 19 brix. Proporcje ok. 60/20/10. Kwasy zbiorczo ok. 11g/l. Szaptalizowane, odkwaszane.
Ogólnie sezon 2010 był trudny.
Solaris 2011 - półwytrawne, odmianowe ok 12,5-13%. Zbiór 10.09 26brix nie mam zapisanych kwasów, ale wino musiałem dokwaszać. Ewidentnie owoce za długo wisiały na krzakach.

PS. Bardzo fajnie by było zerknąć w karty sędziowskie - może skany??

PS1. BARDZO PROSZĘ KOLEGÓW zbyszkaB i heavy1 o nie zabieranie głosu w dyskusji która WAS nie dotyczy!!!!!! Po co szukacie zwady. Moderator powinien powycinać wasze posty!!!

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 22:58 
Ekspert
Ekspert

hajnell napisał(a):
Witam,
...
PS1. BARDZO PROSZĘ KOLEGÓW zbyszkaB i heavy1 o nie zabieranie głosu w dyskusji która WAS nie dotyczy!!!!!! Po co szukacie zwady. Moderator powinien powycinać wasze posty!!!

Hejnel,
dyskusja dotyczy wszystkich zainteresowanych konkursem !!!!!!
zarówno tych z 2011 jak i następnych roczników !!!!!!!!
Więc nie odbieraj nam prawa w dyskusji nad konkursem win "winogrona.org" :shock:
Konkurs jest firmowany : "winogrona.org"
a więc dotyczy każdego usera tego forum :!:
I czy się TOBIE to podoba czy nie , tego nie zmienisz :!: :mrgreen:
ZB

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 23:30 
Kiper
Kiper

Zbyszek TEN wątek dotyczy I Edycji konkursu, w której nie braliście udziału i którą torpedowaliście.
Nie mam dziś nastroju na przepychanki, a widzę, że chcecie ztrollować wątek, więc z mojej strony EOT.
P.S. Gdyby niektórzy ludzie swoją zajadłość wykorzystywali w bardziej twórczych kierunkach...

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 08:36 
Ekspert
Ekspert

@hajnell szkoda, że Cię na nami nie było.
Twoje Solarisy mi bardzo smakowały.
Piszę o białych, bo czerwonego nie pamiętam lub nawet nie piłem.
2010 i 2011 były rzeczywiście nie równe. Jeden za kwaśny, drugi za słodki ;)
Osobiście zrobiłem mały kuparzyk 2010 i 2011 proporcje około 2:1 i winko było bardzo dobre.
To były wina nieprzesiarkowane.

Co do kolegów @zbyszekB i @heavy1 z całym szacunkiem dla Ich wiedzy proponuję ignorować Ich wypowiedzi w tym wątku.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 12:23 
mistrz
mistrz

Fajnie było pojawić się na zlocie i spróbować konkursowych win.
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w organizację za wysiłek i trud a szczególnie Ricciemu który niedość że napracował się przy konkursie, przywiózł świetne wina to jeszcze częstował wszystkich swoją zupą gulaszową, szkoda że nie mogłem zostać dłużej ale za rok napewno nie przegapię tej imprezy :)

Mimo iż pierwszy raz byliśmy na zlocie i nie mieliśmy własnych win zostaliśmy przyjęci jak rodzina przez forumowiczów za co serdecznie dziękuję wszystkim obecnym a szczególnie gospodarzom tego urokliwego miejsca.

Ponieważ jestem świeżo po święcie wina w janowcu to mogę powiedzieć że 3 pierwsze białe i 3 pierwsze czerwone wina z naszego konkursu napewno dostałyby kartę win z Janowca, a więc poziom forum jest naprawdę wysoki. Muszę jednak przyznać że nie były w stanie przebić kunsztu Macieja z winnicy Solaris, przynajmniej takie są moje subiektywne odczucia.

Generalnie wina z Solarisa były świeże, owocowe, armoatyczne - naprawdę bardzo przyjemne co pokazuje duży potencjał tej odmiany.

Bardzo przypadł mi do gustu także Regent Ricciego.

Jeśli zaś chodzi o sam konkurs to może warto wzorem Janowca wprowadzić oprócz medali znak jakości dla win powiedzmy przekraczających 70 pkt.

Pozdrawiamy Robert, Ela i Miłosz

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 12:43 
Kiper
Kiper

Właśnie dzisiaj wykonywałem 3-cie filtrowanie win, które przesłałem na konkurs. Nie powiem, ale jakość się trochę poprawiła. Są już po fermentacji jabłkowo-mlekowej. W sierpni będą znacznie lepsze. Zaskoczyła mnie trochę opinia "Shrona" odnośnie Bety. "Shron" - musisz być smakoszem piwa. Ta Beta wg. mnie ma lekką goryczkę - tak wyczuwam. Zrywałem owoce bardzo późno, niektóre grona wchodziły już w okres zasychania. Stąd też może bardziej podchodziła Ci Beta niż Cascada, która z kolei mnie lepiej smakuje. Jestem zadowolony z tego konkursu, bo jak na początku napisałem chciałem pokazać, że można zrobić pijalne wino, a to wszystko dzięki prasie, którą kupiłem od Waldusia. To ona jest taka zaczarowana, że po wyciśnięciu miazgi zmieniają się właściwości wina.

pozdrawiam

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 17:01 
Kiper
Kiper

Parę refleksji ode mnie.
Wstrzymałem się chwilę z komentarzem by dać taką możność głównemu organizatorowi który najwięcej z nas włożył wysiłku w organizację konkursu od początku do końca.
Wielkie podziękowania dla Ryszarda :)
Podziękowania należą się również dla członków komisji jak i dla forumowiczów którzy wspierali akcję nadsyłając wina na konkurs jak i choćby nie szczędzili dobrych słów na forum podnosząc Rysia na duchu.

Co do skali ocen -> ponieważ konkurs dotyczył się win gronowych tak też te wina były oceniane. A więc poza standardami w ocenie 'trunków' wszelakich uwzględniane było to czy: wino jest robione z odmian winorośli dopuszczonych w UE, skala 'słodkości' -> poprawna ocena (opis) winiarza co do zawartości cukru resztkowego i inne. Pomimo, że w paru winach można było wyczuć aromaty 'labruskowate' jak i to, że niektóre wina były za słodkie jak na warunki prawa nie dyskwalifikowałem tychże. Poddane ocenie zostały wszystkie nadesłane wina.

Uwagi:
Naczelny 'tester' zlotu stwierdził:
castleman napisał(a):
... przesiarkowane ...

Owszem, niektóre tak ale nie w większości. Bez przesady. Wszyscy dobrze wiemy, że podane wino na stół a w tym przypadku poddawane ocenie powinny mieć niewyczuwalną dawkę wolnego SO2.
Wina które miały rażąco za wysoki poziom miały z tego tytułu obniżoną ocenę. Wada nie wada - takie kryteria przy ocenie obowiązują. Nie znaczy to jednak, że wino jest złe -> bo przecież ktoś przy butelkowaniu nastawia się na długi okres leżakowania już zabutelkowanego wina. To dotyczy nie tylko wina Kuby.

shron napisał(a):
... Moim zdaniem oceny w nim są trochę zaniżone...

To prawda. Przyjęliśmy taką skalę ocen na początki i trudno. Trudno się odnieść w skali (jakości win) choćby do tych ocenianych na świecie. Punktowo wyszło niżej niż jak byśmy oceniali to na kartach SWIMP.

Inne przypadłości:
- opis, deklarowany stopień cukru resztkowego przez winiarzy -> za wysoki w wielu przypadkach. Deklarowane wina jako półwytrawne były winami półsłodkimi a nawet słodkimi. Za to też były zaniżane oceny.
- klarowność -> no to podstawy. Nawet jak wina były 'fajne' to przy jakichkolwiek niuansach punkty lecą w dół. Ale to traktujmy jako 'niedokończony etap w produkcji' którym się nie przejmowaliśmy w chwili degustacji pokonkursowej bo przecież nie o to nam chodzi.
- stopień utlenienia -> poważny mankament w wielu winach. Nawet w winach w których wyczuwalne było SO2. Widocznie za późno winno poddane było 'ochronie'. Nie wiem czy doszło do tego na etapie pozyskiwania moszczu czy później. Jest to rzecz którą każdy winiarz musi opanować do perfekcji. Nie obraźcie się ale najlepiej 'trenować' na winach owocowych (bo przecież szkoda naszego cennego surowca którego mamy niewiele a dostęp do niego mamy zaledwie przez parę tygodni w roku jak nie przez parę dni). Dobre są jabłka -> surowiec pieruńsko podatny na utlenienie -> szybko widać jego efekty. No ale z tym 'trenowaniem' to już jak kto chce.
Było parę fajnych win ale ta barwa ... W czerwonych też to było zauważalne ale w znacznie mniejszym stopniu.
- 'nordycka kwasowość' to takie żartobliwe określenie jednego z sędziów :wink: Chodzi o to, że niektóre wina miały 'szorstką' kwasowość -> zapewne oznaka niedojrzałości fizjologicznej owoców. Trudno, czasami tak bywa, że nie mamy wyjścia i zbieramy to co mamy.]

Zaskoczeniem, pozytywnym dla mnie było jakość win 'labruskowatych' - widać, że ktoś nad nimi świadomie pracował. Aromaty nienachalne, stonowane pomimo, że same wina średniawe. Cóż, taki surowiec. Kto wie, gdyby nie powszechnie panujące przekonanie, że labruskowate aromaty są be wina uchodziły by za przyzwoite.

Mam nadzieję, że w przyszłym roku nie zabraknie zapaleńcom zapału w szerzeniu kultury winnej m.inn. w postaci kolejnego konkursu :)

Co do wyników - można zgłaszać się do Ryszarda by uzyskać jak dane wino autora było oceniane (średnia punktów w poszczególnych rubrykach jak i uwagi na temat wad).

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 15:14 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję Rychowi za przesłanie oceny.
Jestem nowicjuszem, który uczy się powoli ale staram się być dociekliwy.
1stgreen czy możesz odnieść się do mojej produkcji ? Za co straciłem, a za co dostałem ?
Czy jest możliwość uzyskania na PW dokładniejszych danych ?
:? Chciałbym dowiedzieć się co z siarkowaniem ? z klarownością ? z utlenieniem ?
Miałem wrażenie, że nie dokońca wygasiłem drożdże i liczyłem się z taką wadą "szampańską". Czy to się potwierdziło ?
Niestety pozostała mi już tylko jedna szt z 2009r. która napewno byłaby otwarta podczas finału Polska - ....... :mrgreen:
Najwyraźniej źle sklasyfikowałem słodkość :roll: , ale na początku, w 2010 miało więcej kwasów i znajomi oceniali je jako półwytrawne.
Niestety osób umiejących właściwie ocenić smak brakuje. Cieszę się z tego konkursu. To dla mnie masa cennych informacji.
Co to znaczy "brak łez" ? :shock:
Czy ta "pustość" wina może winikać z odmiany surowca i wieku trunku ? Wody nie dodawałem do moszczu, ale może to nie o to chodzi ?
Pierwszy wniosek który się nasuwa to gromadzenie danych. Nigdy tego nie robiłem i teraz będę miał kłopot ze stwierdzeniem co, kiedy, i ile było. Ten aspekt jest bardzo ważny ale do tej pory go nie doceniałem. :cry: Mój błąd.
Z poważaniem,
Krzychu.

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 08:46 
nowicjusz
nowicjusz

Baredzo serdecznie dziękuję organizatorom za podjęcie się organizacji konkursu i przeprowadzenie go do końca , mimo rożnych przeciwności i uszczypliwości.
Co dał mi ten konkurs jako uczestnikowi?
1. Upewnić się , że to co robię - uprawa winorośli - ma jakiś sens.
2. Dodał odwagi do startu w następnej edycji i innych konkursach.
3. Zweryfikować swoje umiejętności oceny win zdobyte na szkoleniach organizowanych przez
Małopolskie Forum Winne i Krakowską Szkołę Restauratorów ( kurs dla somelierów)
4. Upewniło, że okolice Nowego Sącza a konkretnie w przepięknej krainie kwitnących sadów jabloniowo-
śliwowo- wiśniowych - Gminie Łącko - można z powodzeniem uprawiać winorośl.
Uważam ze konkurs odegrał bardzo ważną rolę jaką jest popularyzacja uprawy winogron i wytwarzanie własnego wina ( niejednokrotnie wino typu "garaż" przepwyższa swoją jakością znane marki)
Pragnę jeszcze raz podziękoać za organizację i przeprowadzenie konkursu.
Pozdrowić organizatorów i uczestników ( i nie tylko ) konkursu.
Mam nadzieję , że w następnej edycji , uczestnikow będzie zdecydowanie więcej.
Serdecznie pozdrawiam.
Uczitiel

Proszę o ocenę win na PW

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 10:17 
Ekspert
Ekspert

Parę słów ode mnie. Miejsce, przygotowanie konkursu, obsługa było perfekcyjne. Dawno tak dobrze mi się nie oceniało win. Same wina były dobrze przechowane, podane w odpowiedniej temperaturze i neutralnym pomieszczeniu. Ricci napracował się niesamowicie nad ogarnięciem tego wszystkiego. W czasie konkursu była doskonała obsługa i szło bardzo sprawnie z przerwami po poszczególnych kategoriach.

Teraz o winach. Mimo, że nie było medali, poziom win był na prawdę wysoki i nie odbiegał od tych podawanych np. na Konwentach. Zdarzały się błędy zarówno w winifikacji jak i jakość owoców nie pozwalała uzyskać w danym roku już niczego lepszego, ale nie były to poważne wady.

Wina z Ronda, Regenta i różne ich cuvee miały ciało, pozostawały na długo w ustach. Kwasowość w normie. Często brakowało porządnych tanin. Czasami niedojrzałe. Kwas jabłkowy w niedojrzałych owocach jest spory. Warto pokusić się wtedy o FJM. Warto to robić w naszych warunkach.

Białe głównie Solaris pokazywał fajny owocowy aromat, bardzo silny. Gorzej z ciałem, wina były trochę pustawe. Może warto ograniczyć plonowanie. W takich winach nie warto zostawiać cukru, a już na pewno zbyt wysokiego. W smaku dominuje tylko on i psuje całość.

Reszta win zasakkująco poprawna, jak na surowiec. Niestety odstawała od w/w. Szczególnie dosładzane wina, które nie mają ekstraktu są nijakie. Smak niknie szybko i nie pozostaje w ustach na dłużej.

Jeszcze parę poszczególnych wybranych ocen:
1. Winnica Gorlo gorlo białe wytrawne Solaris 2011
Lekki cukier resztkowy. Dobra czysta kwasowość, pełne, brak goryczki, lekki nieczysty zapach, ale po
przewietrzeniu znika.
2. Winnica Macieja białe wytrawne Pinot Gris 2008
Małą wpadkę zaliczył Maciej. Niestety, zły korek potrafi zepsuć każde wino. Infekcja zniszczyła je. Pino Gris, które piliśmy z innej butelki było bez żadnych wad, czysty aromat, odpowiednia kwasowość, lekko za wysoka goryczka, smak długo pozostawał w ustach.
3. Winnica RicciT Ricci czerwone wytrawne Regent+Rondo+SL 2011
Wino zrównoważone, czyste. Dobra kwasowość. Trochę brakowało ciała, może mniej obciążać krzaki?
4. Winnica Macieja czerwone wytrawne Regent 2009
Dojrzałe, dobre taniny, ciut może za mało. Zrównoważone aromaty. Kwasowość zbyt niska. Wybija słodycz, przyjemne. Jak widać może wystąpić problem również ze zbyt niską kwasowością. Tak miewa Regent zebrany za późno.
5. Uczitiel białe półsłodkie 2011
Wyczywalny fajny muscat, smak trochę pustawy, cukier przysłania jak dla mnie chude wino. Ograniczył bym zbiór. Może starsze krzaki zbiorą więcej ekstraktu. Ogólnie wino ułożone, bez wad technologicznych.

Wszystkich nie wymienię. Chciałem tylko zwrócić uwagę na kilka reczy, które zapadły mi w pamięć. Dziękuję wszystkim za możliwość spróbowania Waszych win. Czekam z niecierpliwością na kolejny konkurs. Na prawdę warto pokazać, że da się zrobić dobre wina.
W Gostomii takich nie brakowało.

Paweł

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 23:58 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
1stgreen napisał(a):
Wszyscy dobrze wiemy, że podane wino na stół a w tym przypadku poddawane ocenie powinny mieć niewyczuwalną dawkę wolnego SO2.

Ej, ej, Paweł. Toś się lekko zagalopował. Znajdź jakiekolwiek spaetlese czy auslese, albo eisweina z "niewyczuwalną dawką wolnego SO2". W większości białych win - dobrych, bardzo dobrych też - SO2 jest wyczuwalne. I nie jest to wadą, a koniecznością. Wadą jest nadmiar SO2, ale nie tylko wolnego - związanego również. I takie coś wszyscy dobrze wiemy.
A co do "kompetencji" komisji i wszelkich zastrzeżeń. Dla mnie w zupełności wystarczy informacja, że pięciu osobom, które piją wino od lat wino smakuje albo nie smakuje. Jak smakuje, to jest dobre. Jak nie smakuje, to jest złe. Ciekawe, jakich "kompetencji" oczekują od komisji malkontenci?

PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 13:54 
Kiper
Kiper

Dziękuję Pawłom (1stgreen, Kilis) za merytoryczny opis degustacji konkursowej, widzianej od strony sędziów.
Dziękuje wszystkim, którzy uznali moja pracę, przy tym przedsięwzięciu. Dodało mi to wiary i sił, do kontynuacji projektu.
Konkurs ma służyć głównie jego uczestnikom, jako informacja, które elementy przy wytwarzaniu wina należy poprawić; dlatego, służę wszelką dostępna dla mnie informacją w tym zakresie.
Było pytanie o skany arkuszy; niestety skanera nie mam, ale tak sobie pomyślałem, że mogę zrobić zdjęcia arkuszy konkursowych. Uczestnicy, którzy są zainteresowani szczegółową punktacją poszczególnych elementów, proszę o przysłanie do mnie na PW, adresów email; wyślę zdjęcia arkuszy konkursowych.

Rozmawiając przy degustacji pokonkursowej doszliśmy do wniosku, że w przypadku kontynuacji konkursu, II edycja dotyczyć będzie win gronowych wytrawnych i półwytrawnych. Wina półsłodkie i słodkie nie mieszczą się w definicji win gronowych ze względu na ponad normowaną szaptalizację; z wyjątkiem dosładzania po fermentacji, moszczem gronowym ( jak to zrobił złotymedalista nasz forumowicz PawelL- gratulacje Pawle), lub technologie typu, porto czy win likierowych. Chcemy się skupić na winach wytrawnych i półwytrawnych.

Moderatorów proszę o wklejenie tekstu Regulaminu i Wyników do pierwszego posta w tym wątku ( będzie łatwiej znaleźć).

Pozdrawiam Ryszard. :wink:

Ostatnio edytowano sobota, 16 czerwca 2012, 14:40 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 14:24 
Kiper
Kiper

Z mojej strony słów kilka.

Chciałbym serdecznie podziękować Ryszardowi, komisji oraz ludziom, którzy przyczynili się do organizacji konkursu!

Jestem mi przykro, że są ludzie którzy nie mieli odwagi wystawić swoich win na konkurs a mają najwięcej do powiedzenia!
Co do punktacji moich win jestem szczerze zaskoczony, biorąc pod uwagę fakt iż są to moje pierwsze wina!
Domyślam się gdzie popełniłem błędy przy Solarisie. Z MF to jest tak, że zamierzam go butelkować dopiero w 2013. Być może za kilka lat (na co liczę) będzie lepsze.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim i od razu deklaruje udział w następnych edycjach, jeśli oczywiście będę miał z czym :wink:

Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 23:17 
przedszkolak
przedszkolak

Jeszcze dwa słowa od nowicjusza.

Dołączam się do Marcina i również gratuluję organizacji konkursu i samego pomysłu.
Nasz Solaris był podobnie jak w przypadku Szawapiera naszym pierwszym winem i zajęcie trzeciego miejsca daje nam sporą dawkę motywacji do pracy w tym sezonie.

Po wynikach tego jak i innych konkursów widać że Solaris jest chyba najbardziej obiecującą odmianą na wina białe w naszych warunkach(jedyną jaką obsadziłem na białe:)) i jestem przekonany że nie pokazał jeszcze na co go stać i wcale nie jestem taki pewien czy wino wytrawne jest właściwą formą dla tej odmiany.

Jeszcze tylko jedno zdanie o naszym Solarisie 2011. Wino planowałem na lekki cukier resztkowy i owoce były zbierane przy nieco wyższej kwasowości aby zrównoważyć planowany cukier r., jednak sprawy potoczyły się inaczej, przegapiłem i femrentacja doszła do końca, pozostawiając jak to Paweł nazwał "dobrą czystą kwasowość", bardzo dyplomatycznie:)

Ale właśnie na błedach trzeba się uczyć i myślę że jak będziemy wspólnie dyskutować na forum i wyciągać wnioski to niebawem trzeba będzie zwiększyc skalę w konkursie ze 100 do 200 czego sobie i wam życzę.

Do zobaczenia na drugiej edycji.

pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2012, 18:15 
Ekspert
Ekspert

1stgreen napisał(a):
Uwagi: Naczelny 'tester' zlotu stwierdził:...

Paweł to mi pochlebia ;)
Maciej napisał(a):
W większości białych win - dobrych, bardzo dobrych też - SO2 jest wyczuwalne. I nie jest to wadą, a koniecznością. Wadą jest nadmiar SO2, ale nie tylko wolnego - związanego również.

Może jestem wyczulony na SO2, ale swoje wcześniej przedstawione zdanie podtrzymuję.
Siarka w większości win nie była właściwie wyważona i raziła niczym smok. :lol:
Nie traktujcie tego proszę jako przytyk tylko dobrą radę.

O czerwonych wytrawnych nie pisałem wcześniej, Regenta Maćka zdecydowanie zapamiętałem jako jedno z lepszych zdecydowanie esencjonalnych win, oczywiście nie przesiarkowane,
chciałbym kiedyś coś takiego zrobić :mrgreen:

pozdrawiam Castleman

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1