Dziś dopiero przeczytałem tą dyskusję i jestem zasmucony.
Wypowiedzią Erikosa
Erikos napisał(a):
..Jest takie mądre przysłowie, którego niestety nie zna kolega Zdanek jak i jego towarzysz WinaMarcina:
Cytuj:
jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz
Właściwa ocena win jak i odróżnienie śpiewu od wycia psa z jądrami ściśniętymi w imadle jest im obca.
Przepraszam chłopaki ale szczerość to szczerość, a nie wzajemne lizanie się po ...
Erikos nie wiem co Ci odpowiedzieć, może zacytuję wyniki ocen:
Wyniki PIWI 2017. Ogromny sukces polskich win napisał(a):
Winnica Zodiak Drawsko Pomorskie
Złoty 88 Allegro 2016
Złoty 87 Regent, Rondo 2016
versus
V Edycja Konkursu NAJLEPSZE WINO 2017 FORUM WINOGRONA.ORG. napisał(a):
11 Zodiak 3 cz. wytrawne 2016 Regent85 Rondo15 72
12 Zodiak 3 cz. wytrawne 2016 Allegro 70,67
Moje ocenianie tych win na degustacji mazowieckiej:
Allegro 2016 - 74 pkt
Kolor ładny dojrzały, delikatna zielona papryka czereśnia, śliwka, usta wiśniowe, kakao, tytoń super taniny rewelacyjny finisz,
Regent, Rondo 2016 - 89 pkt
Piękny kolor, nos owoce leśne, drugi nos borówka, usta ciemna wiśnia, gorzka czekolada, nutka kakao finisz, bardzo dobry, długi, kakaowy posmak, bardzo dobry finisz
Resztę ocen win wykonanych przeze mnie w linku poniżej
http://www.winogrona.org/forum/spotkania/spotkanie-degustacyjne-mazowieckie-t10934-60.html#p190032Erikos nie wiem skąd u Ciebie taka pewność co do moich umiejętności jak nie miałeś zbyt wiele okazji widzieć jak degustuję i oceniam wino.
Wypowiedź Zodiaka że ocenia komisję na 0 uważam za krzywdzącą.
Ricci tabelkę osobiście wziąłem stąd :
http://www.vinisfera.pl/upload/File/197_arkusz-spokojne.docPrzykro mi że moje zainteresowanie degustacją zostało odebrane jako podglądanie. Po około 30 min konkursu zajrzałem raz przez balkon czy już komisja degustuje bo powiedziano mi wcześniej że po kilku winach białe będą wynoszone wzorem lat poprzednich i na bieżąco będzie można spróbować tych win. Jeśli moją ciekawością przeszkodziłem komisji to przepraszam. Później już zająłem się degustacją miodów.
Dziękuję komisji i organizatorom że zgodzili się przyjąć moje wina do oceny przewiezione w ostatniej chwili.
Teorie spiskowe o rzekomej grupie mazowieckiej która chce przejąć konkurs, skoordynowanych atakach, o pijanej komisji, nierzetelnej ocenie radzę włożyć między bajki. Za bardzo wszystkich poniosły emocje.
Tak jak pisałem w sąsiednim wątku uważam że konkurs był bardzo dobrze zorganizowany, choć pojawiły się małe błędy.
Jeśli kogoś interesuje moja opinia to:
1. Powinien być 1den konkurs ten który zapoczątkował Ricci i chwała mu za to - pamiętam lata przed Riccim i wtedy nie było nic, żadnych zasad, w zeszłym roku wystarczyło że zabrakło Ricciego i na prędce zbieraliśmy się aby dać jakikolwiek feedback osobą które przysłały swoje wina
2. Powinniśmy zmierzać do tego aby jednak być zgodnym ze standardem oceny MUE - może ktoś ma link do szczegółowych wytycznych, chętnie bym się z nimi zapoznał, przecinki mi nie przeszkadzały w końcowych wynikach ale jeśli standard mówi że nie powinno być przecinków to zmodyfikujmy regulamin. Stosowanie skali MUE uważam za bardzo ważne bo daje dobry punkt odniesienia do innych konkursów czy degustacji.
3. Ten mały błąd jaki widać gołym okiem to rozbieżność między oceną PIWI a oceną na naszym forumowym konkursie i dlatego prosiłem osoby oceniające o refleksję na przyszłość. W mojej opinii ideałem byłoby gdyby oceny były bardziej zbliżone.
4. Cieszy duża ilość win na tegorocznej degustacji i ich jakość, zbliżamy się do progu ludzkich możliwości i proponuję aby w przypadku przekroczenia liczby 50 win konkurs był 2 dniowy.
5. Odrzucanie skrajnych ocen uważam za słuszne.
6. Aby podnieść walor edukacyjny proponuję aby dla każdego wina jeden choć sędzia dodawał ocenę opisową, wiem że to sporo pracy, ale warto
7. Jeśli zdecydujemy się na stosowanie skali MUE proponuję jako pierwsze wino podać wino poza konkursem ocenione na jakimś innym prestiżowym konkursie i dać szansę oceniającym porównania się z wynikami profesjonalnego jury. Jestem zwolennikiem tzw. kalibracji która później ułatwia dalsze oceny.
Jeszcze raz dziękuję osobom organizującym, osobom sędziującym i Ricciemu który włożył mnóstwo swojej pracy i dzięki niemu możemy w ogóle dyskutować o jakimkolwiek konkursie