Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 18:46 
mistrz
mistrz

Dziś dopiero przeczytałem tą dyskusję i jestem zasmucony.

Wypowiedzią Erikosa
Erikos napisał(a):
..Jest takie mądre przysłowie, którego niestety nie zna kolega Zdanek jak i jego towarzysz WinaMarcina:
Cytuj:
jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz

Właściwa ocena win jak i odróżnienie śpiewu od wycia psa z jądrami ściśniętymi w imadle jest im obca.
Przepraszam chłopaki ale szczerość to szczerość, a nie wzajemne lizanie się po ...

Erikos nie wiem co Ci odpowiedzieć, może zacytuję wyniki ocen:

Wyniki PIWI 2017. Ogromny sukces polskich win napisał(a):
Winnica Zodiak Drawsko Pomorskie
Złoty 88 Allegro 2016
Złoty 87 Regent, Rondo 2016
versus
V Edycja Konkursu NAJLEPSZE WINO 2017 FORUM WINOGRONA.ORG. napisał(a):
11 Zodiak 3 cz. wytrawne 2016 Regent85 Rondo15 72
12 Zodiak 3 cz. wytrawne 2016 Allegro 70,67

Moje ocenianie tych win na degustacji mazowieckiej:
Allegro 2016 - 74 pkt
Kolor ładny dojrzały, delikatna zielona papryka czereśnia, śliwka, usta wiśniowe, kakao, tytoń super taniny rewelacyjny finisz,

Regent, Rondo 2016 - 89 pkt
Piękny kolor, nos owoce leśne, drugi nos borówka, usta ciemna wiśnia, gorzka czekolada, nutka kakao finisz, bardzo dobry, długi, kakaowy posmak, bardzo dobry finisz

Resztę ocen win wykonanych przeze mnie w linku poniżej

http://www.winogrona.org/forum/spotkania/spotkanie-degustacyjne-mazowieckie-t10934-60.html#p190032

Erikos nie wiem skąd u Ciebie taka pewność co do moich umiejętności jak nie miałeś zbyt wiele okazji widzieć jak degustuję i oceniam wino.

Wypowiedź Zodiaka że ocenia komisję na 0 uważam za krzywdzącą.

Ricci tabelkę osobiście wziąłem stąd :http://www.vinisfera.pl/upload/File/197_arkusz-spokojne.doc

Przykro mi że moje zainteresowanie degustacją zostało odebrane jako podglądanie. Po około 30 min konkursu zajrzałem raz przez balkon czy już komisja degustuje bo powiedziano mi wcześniej że po kilku winach białe będą wynoszone wzorem lat poprzednich i na bieżąco będzie można spróbować tych win. Jeśli moją ciekawością przeszkodziłem komisji to przepraszam. Później już zająłem się degustacją miodów.

Dziękuję komisji i organizatorom że zgodzili się przyjąć moje wina do oceny przewiezione w ostatniej chwili.

Teorie spiskowe o rzekomej grupie mazowieckiej która chce przejąć konkurs, skoordynowanych atakach, o pijanej komisji, nierzetelnej ocenie radzę włożyć między bajki. Za bardzo wszystkich poniosły emocje.

Tak jak pisałem w sąsiednim wątku uważam że konkurs był bardzo dobrze zorganizowany, choć pojawiły się małe błędy.

Jeśli kogoś interesuje moja opinia to:
1. Powinien być 1den konkurs ten który zapoczątkował Ricci i chwała mu za to - pamiętam lata przed Riccim i wtedy nie było nic, żadnych zasad, w zeszłym roku wystarczyło że zabrakło Ricciego i na prędce zbieraliśmy się aby dać jakikolwiek feedback osobą które przysłały swoje wina
2. Powinniśmy zmierzać do tego aby jednak być zgodnym ze standardem oceny MUE - może ktoś ma link do szczegółowych wytycznych, chętnie bym się z nimi zapoznał, przecinki mi nie przeszkadzały w końcowych wynikach ale jeśli standard mówi że nie powinno być przecinków to zmodyfikujmy regulamin. Stosowanie skali MUE uważam za bardzo ważne bo daje dobry punkt odniesienia do innych konkursów czy degustacji.
3. Ten mały błąd jaki widać gołym okiem to rozbieżność między oceną PIWI a oceną na naszym forumowym konkursie i dlatego prosiłem osoby oceniające o refleksję na przyszłość. W mojej opinii ideałem byłoby gdyby oceny były bardziej zbliżone.
4. Cieszy duża ilość win na tegorocznej degustacji i ich jakość, zbliżamy się do progu ludzkich możliwości i proponuję aby w przypadku przekroczenia liczby 50 win konkurs był 2 dniowy.
5. Odrzucanie skrajnych ocen uważam za słuszne.
6. Aby podnieść walor edukacyjny proponuję aby dla każdego wina jeden choć sędzia dodawał ocenę opisową, wiem że to sporo pracy, ale warto
7. Jeśli zdecydujemy się na stosowanie skali MUE proponuję jako pierwsze wino podać wino poza konkursem ocenione na jakimś innym prestiżowym konkursie i dać szansę oceniającym porównania się z wynikami profesjonalnego jury. Jestem zwolennikiem tzw. kalibracji która później ułatwia dalsze oceny.

Jeszcze raz dziękuję osobom organizującym, osobom sędziującym i Ricciemu który włożył mnóstwo swojej pracy i dzięki niemu możemy w ogóle dyskutować o jakimkolwiek konkursie

Ostatnio edytowano wtorek, 20 czerwca 2017, 19:17 przez Zdanek, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
...7. Jeśli zdecydujemy się na stosowanie skali MUE proponuję jako pierwsze wino podać wino poza konkursem ocenione na jakimś innym prestiżowym konkursie i dać szansę oceniającym porównania się z wynikami profesjonalnego jury. Jestem zwolennikiem tzw. kalibracji która później ułatwia dalsze oceny...
Właśnie taki zabieg miał miejsce na początku konkursu.
Winem kalibracyjnym było medalowe wino (Jutrzenka - która pewnie nie jest Jutrzenką) podarowane poza konkursem od kolegi Gondi, za co bardzo mu dziękuję.

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 19:26 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
Winem kalibracyjnym było medalowe wino (Jutrzenka - która pewnie nie jest Jutrzenką) podarowane poza konkursem od kolegi Gondi, za co bardzo mu dziękuję.

Jarek, a jaka jest Wasza opinia czy to Jutrzenka czy nie?
Na PIWI kiedy jej spróbowaliśmy to aż krzyknęliśmy "to nie jest Jutrzenka", ale samo wino była super.

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 19:31 
Kiper
Kiper

Ponawiam pytanie do Zodiaka - w jaki sposób Twoje wina dotarły na konkurs?
W sumie to już przed wybuchem tej dyskusji, jak jesteśmy przy Zodiaku jeszcze raz powtórzę serdeczne gratulacje za medale, zastanawiałem się, że na Morawach tak wysoko oceniono wino z niedojrzałych owoców. Wszak zawsze walczymy o dojrzałość, a tu proszę, sam Zodiak pisał 19,5Brix, pestki zielone - czyli co da się zrobić dobre, a nawet b. dobre wino z niedojrzałych gron? - wszak to wbrew wszelkim zasadom. Być może ta odmiana tak ma, że nie musi dojrzeć?
I Jeszcze słówko o różnorodności ocen, cytat za userem RobertR z tematu wyniki PIWI

"podziwiam też odwagę wielu zgłaszających nam PIWI swoje wina także z Polski, bo komisje oceniające były nad wyraz łaskawe, myślę że niektóre wina na degustacji w ciemno u Zdanka, bądź u Jurka w porównaniu z naszymi wypocinami dostały by oceny nie po 70 pkt, ale poniżej 50 pkt. i to jednogłośnie." - czyli co, można ?, czy nie można tego samego wina ocenić odmiennie?

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 19:56 
czeladnik
czeladnik

przemar napisał(a):
czyli co, można ?, czy nie można tego samego wina ocenić odmiennie?
I wróciliśmy do punktu wyjścia. To samo pytanie zadałem w pierwszym poście, który uruchomił lawinę, stawiając w nim tezę o istnieniu różnic pomiędzy dowolnymi komisjami. A jeżeli by dowieść, że taka różnica istnieje to prawdziwe będzie wtedy stwierdzenie, "że każdy konkurs mówi nam więcej o komisji niż o ocenianych winach".

Edit: dodałem link do wzmiankowanego postu.

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

Ostatnio edytowano wtorek, 20 czerwca 2017, 19:58 przez EnoLab, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 19:56 
Ekspert
Ekspert

przemar napisał(a):
Ponawiam pytanie do Zodiaka - w jaki sposób Twoje wina dotarły na konkurs?

:?: Kurierem do Erikosa.

przemar napisał(a):
zastanawiałem się, że na Morawach tak wysoko oceniono wino z niedojrzałych owoców. Wszak zawsze walczymy o dojrzałość, a tu proszę, sam Zodiak pisał 19,5Brix, pestki zielone - czyli co da się zrobić dobre, a nawet b. dobre wino z niedojrzałych gron? - wszak to wbrew wszelkim zasadom. Być może ta odmiana tak ma, że nie musi dojrzeć?

Skąd taki wniosek, że były niedojrzałe. Poczytaj w wątku o Allegro. Jagody były tak dojrzałe, że aż się osypywały. Zbiór był bardzo utrudniony. Trzeba go było robić bardzo ostrożnie aby stracić jak najmniej jagód. Odszypułkowanie ręczne było bajeczne. Wystarczyło potrząsnąć gronem i jagody czyściutkie bez jednego ogonka były w kadzi maceracyjnej. 2016 był u mnie dobry. Zbierałem Allegro coś przy 2800 SAT. Pestki były zielone, ale chrupkie i orzechowe w smaku. Zostały usunięte z kadzi maceracyjnej po 24h tak w 80%. O tym wszystkim pisałem wcześniej.
Gdybym uznał, że odmiana nie jest dojrzała to bym nie zrobił z niej czerwonego tylko rose lub białe.
Podobnie z Rondem i Regentem. Były dojrzałe, ale się nie osypywały.

Niestety w mojej lokalizacji Allegro nie dojrzeje na czerwone każdego roku. 2017 taki się zapowiada idzie na 2600-2650 SAT

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 20:16 
mistrz
mistrz

Erikos napisał(a):
Właśnie taki zabieg miał miejsce na początku konkursu.

Cieszę się że tak było. Jeśli kilka osób niezależnie wpada na ten sam pomysł to znaczy że jest to dobry pomysł :)

PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):
...Jarek, a jaka jest Wasza opinia czy to Jutrzenka czy nie?...
Napiszę tylko za siebie, wino było czyste i przyjemne. Wg mnie to nie była jutrzenka którą miałem okazję próbować.

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 14:41 
mistrz
mistrz

Szukam wzorca oceniania win zgodnie z MUE i tak na galicja vitis
taki regulamin:
http://galicjavitis.pl/regulamin-konkursu.html

Takie arkusze ocen:
http://galicjavitis.pl/pliki/arkusz-degustacyjny-wina-spokojne-2017.pdf

Wyniki do 2 miejsc po przecinku tak jak były u nas:
http://galicjavitis.pl/images/wyniki/MGKW_2016_www.pdf

Komisje minimum 5 osobowe, 2 skrajne oceny odrzucane.

Ricci to jest ten nowy arkusz MUE o którym wspominałeś ?

Ktoś ma linki do źródła MUE w którym byłyby opisane zasady oceniania zgodnie ze standardem ?

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 16:39 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Cytuj:
Administrację proszę o powstrzymanie użytkowników od stosowania pomówień i robienia bałaganu w wątkach o konkursie.

Administracja wnosi o powyższe.

A na poważnie - proszę o stonowanie wypowiedzi. Nie jest fajnie jak włożyło się w coś pracę i słyszy się totalną krytykę, ale nie jest też fajnie jak widzi się błędy i nie móc reagować.
Może rzeczywiście inna grupa zorganizuje test win z jakiejś podgrupy - w ramach treningu?
Niestety często jest tak, że po totalnej krytyce - ci co zajmowali się tematem już nie chca się nim zajmować a nowi po skrytykowaniu nie chcą włożyć w temat własnego czasu - i znów kolejna inicjatywa upada.
Nie wylejcie dziecka z kąpielą!

Jurku jeśli można, proszę Ciebie o wskaznie tych błędów:

1.Tabelka:
W regulaminie jest napisane cyt:
"14.Komisja Sędziowska dokonuje oceny próbek win, na arkuszach konkursowych, zgodnie z 100-punktowym systemem oceny wina Międzynarodowej Unii Enologów.(Tabelka systemu oceny stanowi załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu)."

czy tu jest gdzieś napisane że to ma być aktualna tabelka MUE? jest napisane wyraźnie,że wg, tabelki załączonej w załączniku i wg takiej tabelki było oceniane.

2. Podawanie wyników z dwoma miejscami po przecinku:
Galicja vitis b. duży międzynarodowy konkurs ( miałem okazje startować w 2015r) kilkaset win, międzynarodowe jury, podaje wyniki właśnie w tym standarcie ( z dwoma miejscami po przecinku)
http://galicjavitis.pl/images/wyniki/MGKW_2016_www.pdf

Do Zdanka: Tak, to ta tabela, czy aktualna MUE to nie wiem; RM (Galicja Vitis) powołuje sie z kolei na Międzynarodową Organizację ds. Winorośli i Wina (OIV).( i ta tabelka jest pewnie zgodna z tym standardem).

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 17:21 
Ekspert
Ekspert

Skala 100 punktowa to skala:
1,2,3,4,5,6,7.....97,98,99,100
Skala 10000 to naprzyklad
0,01;0,02;0,03...0,55;0,56;...99,98;99,99;100,00

Z tabeli oceny wynika, że mamy wszędzie do czynienia ze skalą 100 punktową wywodzącą się od Roberta Parkera. Tam należy szukać źrodła. https://www.robertparker.com/ratings
Nigdy u Parkera nie widziałem przecinkow. Wine Advocate to praźródła wszystkich 100 punktowych skał. Chociaż Parkera jest defekto 50 punktową 50-100.
Pozostałe to lepsze lub gorsze zapożyczenia od Parkera.
Aby wynik nie był bzdurą logiczną to musi zostać zaokrąglony do pełnych jednostek.
Średnia matematyczna jest poprawna jedynie matematycznie.
Człowiek i koń ma średnio 3 nogi i jest to matematycznie poprawne ale nie występujące w przyrodzie.

Galicja Vitis wprowadziła w tym roku opłatę 25? lub 100zł od zgłoszonego wina.
Ciekawe ilu będzie startujących w konkursie?

Polski Dionizos, który patronuje temu konkursowi niepotrzebnie utrwala bzdury logiczne w środowisku.
Później te bzdury są kopiowane i powielane. Zgroza

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 17:24 
Kiper
Kiper

Gdyby było napisane że to skala 100 punktowa liczb całkowitych, pełna zgoda, tak napisane jednak nie jest.
Po drugie na jakiej zasadzie w skali 10000 znalazły sie nagle liczby dziesiętne?
idąc Twoim tokiem rozumowanie to skala 10000 to
1,2,3....9999, 10000.
Pytanie zadałem dla Jurka, Twoje stanowisko prezentowałeś wielokrotnie nie potrzebnie stosujesz zasłone dymną.

Ja pisałem że mnie nie przeszkadza, obydwa formaty są dla mnie do przyjęcia bez problemu i nie traktowałem tego jako błąd.

Edit: poza tym te 10000 o których piszesz nie ma prawa być, jak już coś to może być maksymalnie 298:
Taki jest mozliwy ciąg: 1, 1,33, 1,67, 2, 2,33, 2,67....99, 99,33, 99,67, 100
innych liczb tu nie ma prawa być, wynika to z dzielenia liczb całkowitych przez 3.

Ostatnio edytowano środa, 21 czerwca 2017, 18:50 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 17:29 
Ekspert
Ekspert

Ricci liczby całkowite wynikają z tabeli ocen nikt z komisji nie dawał ocen np. 2,34 tylko liczby całkowite.
Poprzedni wpis był do Zdanka bo pytał o zródło

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 17:37 
Kiper
Kiper

zgoda, ale jak 3 liczby całkowite podzielimy przez 3 to czasami pojawiają się ułamki x,33 i x,67
pytanie? zaokrąglac je czy nie? pisałem dla mnie jest to obojętne,
w mojej ocenie skoro duży konkurs nie zaokrągla tzn to rozwiązanie nie jest błędem.
Ty uważasz, że należy zaokrąglić, ok, ale to jest Twoja opinia. (dla mnie również do przyjęcia jak widziałeś poprawiłem tak wyniki przy dodawaniu medali))

Ostatnio edytowano środa, 21 czerwca 2017, 17:45 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 17:40 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
Szukam wzorca oceniania win zgodnie z MUE ....

Ktoś ma linki do źródła MUE w którym byłyby opisane zasady oceniania zgodnie ze standardem ?

PIWI 2016
*regulamin 2017
*punktacja
*jury 2016
*wyniki
*Tabelka - przykład
*opis wina

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1