Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 13:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 16:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Czy dałoby się poprawić rozdzielczość tych plików jpg - są raczej nieczytelne, a szkoda, bo ze wstępnych opisów wynika, że z tego porównania można wyciągnąć sporo interesujących wniosków. Dzięki za podzielenie się nimi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 16:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
Same białe i różowe.

Problem polega na ograniczeniach forum i wysyłaniu plików do 144k. Jeśli w takiej formie są nieczytelne to dajcie maile.

-- N mar 26, 2017 5:51 pm --

Czerwone


Załączniki:
czerwone.jpg
czerwone.jpg [ 114.97 KiB | Przeglądane 3134 razy ]
biale.jpg
biale.jpg [ 111.17 KiB | Przeglądane 3136 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 20:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
A ja chciałbym poprosić , w miarę chęci i możliwości :D , o to żeby twórcy pochwalili się się sposobem produkcji wina. Szczególnie tych najwyżej ocenionych, ale nie tylko - porównanie może pozwoli dowiedzieć się czegoś nowego o tym co powoduje smaki apteczne w Regencie (długa maceracja, dociskanie na prasie, wysoka dojrzałość?), czy gorzki smak z Solarisa, Johannitera (brak sedymentacji, grona wystawione na słońce?).

Johanniter interesuje mnie szczególnie bo będę robił z niego odmianowe wino, a jedyne które dotąd piłem (z profesjonalnej winnicy) było jak dla mnie metaliczno-gorzkie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 21:54 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Zodiak napisał(a):
Rozmawiałem z EnoLab-em o zakręcanych butelkach i on przytomnie zauważył, że do takiej butelki wino musi być nalane pod zakrętkę
Bez przesady z tym "pod zakrętkę". Pamiętajmy o tym, że wino się rozszerza wraz ze wzrostem temperatury (por.: post174827.html?hilit=rozszerzalno%C5%9Bci#p174827)

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 07:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Ja bym prosił koleżeństwo o pomoc w "podkręceniu nosa" następnym razem w moim Johanniterze, bo w ocenie wspomniany jako "lichy", faktycznie nie jest jakiś rewelacyjnie aromatyczny. Drożdże UCLM S325. Myślę, że problemem mógł być fakt, zbyt wysokiej temperatury, do której butla została wstawiona w połowie fermentacji. Najpierw byla w chłodnej piwnicy (gdzieś max. 10C - po 2 tygodniach zeszło do blg 12), ale musiałem przenieść do innego pomieszczenia, gdzie niestety ktoś potem włączył grzejniki i w efekcie dofermentowało w około 20C. Może to spowodowało, że uciekły mi aromaty?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 09:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Tak jak napisałeś. Aromaty uleciały bo temp. była zbyt wysoka. Przy białych powinniśmy fermentowanć w najniższej możliwej temp. Nawet 8 stopni. Sama reakcja fermentacji jest z wydzielaniem ciepła.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 07:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
A może to też/raczej kwestia drożdży? Czy miałby ktoś jakies wskazówki co do drożdży do Johannitera?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 07:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nie mam Johannitera. Moim zdaniem UCLM 325 powinny być OK.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 19:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Tu są linki do tych tabelek w oryginale i w pdf.
https://yadi.sk/d/7AwA4Me13GRnac >>>> .pdf


https://yadi.sk/i/YjJ9xm4A3GRnfd >>>>> .xlcx oryginal

Jednak da sie tu ten plik dodac.


Załączniki:
Mazowieckie.xlsx [12.27 KiB]
Pobrane 301 razy

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 19:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
Yureq dziękuję za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 22:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tadeuszu,
ten Reberger 2013 bardzo dobrze wypadł na tle innych win, po 4 ch prawie już latach leżakowania, :clap:
Przyznaję się, ja zaniżyłem punktację tego wina :oops:
Ale tak to już jest jeżeli w trakcie oceny paneliści wyrażają głośno swoje uwagi sugerując to chcąc nie chcąc innym :lol:
Ale trudno się temu dziwić, bo to było spotkanie towarzyskie a nie zespół sędziowski który ocenia w zupełnym milczeniu :mrgreen:
Napisz coś więcej na temat moszczu i winifikacji tego wina jeżeli możesz ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 22:11 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
Tadeuszu,
ten Reberger 2013 ... Napisz coś więcej na temat moszczu i winifikacji tego wina jeżeli możesz ?

Zwykle staram się przywozić coś nietypowego (ostatnio np. Baltica :twisted: ).
Ten Reberger był specyficzny: część jagód zaczęła rodzynkować, ale były supersłodkie i aromatyczne.
Moszcz wypadkowo 24Brix, wino ponad 13% i jak Marcin skomentował podczas degustacji "w typie Amarone".
Moim zdaniem, to była ostatnia chwila do wypicia tego wina (stąd pewnie opinia RobertaR braku równowagi/nieproporcjonalnie wysokim alkoholu).
Niestety(?) w kolejnych rocznikach nie dopuściłem do takiej sytuacji na Rebergerze - chociaż jest bardzo wrażliwy na botrytis i pewnie w sprzyjających warunkach taki eksperyment dałoby się powtórzyć.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 marca 2017, 13:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Korzystając z zachowanych arkuszy z przedniej zabawy w ocenianie win "w ciemno" opiszę kilka win ze spotkania które szczególnie zapadły mi w pamięć.
Skoro post wcześniej przywołano Rebergera od Tadeusza(terroirPL) to zacznę od niego.
Próbka nr 19. Dałem wysoką ocenę - 88 pkt.
Wino o znakomitym złożonym nosie, jak wino w południowym typie. Intensywne w smaku, bardzo dużo czereśni, trochę przypominające Tempranillo, gdyby nie nadmiernie wyczuwalny alkohol to ocena byłaby jeszcze wyższa.
Podobnie oceniłem próbkę nr 18 - Rondo 2015 Kilis. Co ciekawe w tym winie, które jest bardzo dobrze zrobione jak na możliwości tej odmiany spodobał mi się jego bardzo profesjonalny zapach przypominający podobnie jak w poprzednim dobre wina w południowym stylu, i co ciekawe delikatnie wyczuwalny posmak cabernetowy którego nie spotkałem dotąd w Rondzie. Jest to jedno z lepszych Rond jakie miałem okazję kiedykolwiek próbować.
Regent/Rondo 2016 (próbka nr 16, 86 pkt.) Zodiak - gdyby nie posmaki Regentowe zwane aptecznymi to wino z czerwonych wygrałoby tą konkurencję. Gdyż wina w takim cięższym typie najbardziej lubię. Niesamowicie długie, taniczne przypominające Merlota z ciepłych okolic, z typowymi dla Merlota posmakami - chyba wyjątkowo długa maceracja to wydobyła. Wino pełne na każdym etapie, gdyby nie ten delikatny posmak hybrydowy to ocena o co najmniej 5 pkt wyższa.
Pozostając przy winach od Zodiaka to najwyżej ocenione ze wszystkich win przeze mnie ze wszystkich na degustacji :
Solaris 2016 - 89 pkt. to kolejny rewelacyjny Solaris jaki piłem, oprócz tego co Zdanek napisał dodam jeszcze że cały czas degustując "w ciemno" miałem w głowie że jest to taki delikatniejszy Hibernal. Po prostu super.
Drugi świetny Solaris (86 pkt) to wino od Kilisa. Świetnie zrobione technicznie, intensywniejsze niż Solaris Zodiaka, jednakże ocenę obniżył cukier bo to wino półsłodkie. Z mniejszym cukrem, lub bez to to byłby nr 1 w białych. Jak na Solarisa bardzo złożone w ustach, chyba najbardziej ze wszystkich jakie dotąd próbowałem, co pokazuje możliwości tej odmiany, jak też i umiejętność winifikacji.
Johanniter 2015 od Grzegorza (Gzeho) oceniłem na 83 pkt. Bardzo spodobał mi się smak tego wina oraz to że było najmniej gorzkie ze wszystkich Johanniterów jakie miałem dotąd okazję próbować, gdyż dotąd każdy Johanniter był zbyt gorzki.
Ocenę obniżył nos tego wina, tu miał dla mnie pewne braki ale to i tak całościowo w smaku najlepszy Jonhanniter jaki piłem.
Na koniec wrócę jeszcze do Zodiaka - Cayuga White. Oceniłem na 83 pkt. Wino dość nietypowe, ale w żaden sposób nie określił bym go jako hybrydowe w posmaku. Wybijający się w nosie aromat pomarańczy, podobnie w smaku, bardzo przyjemne, doskonale zrobione technicznie.
Moja generalna obserwacja : widać że nastawy robione przez kolegów dysponujących większymi areałami i sprzętem są technicznie lepiej zrobione od niektórych naszych "garażowych" produktów często w bardzo małych nastawach, i robiąc wino w większej ilości trudniej to zepsuć, przekłada się to potem na produkt finalny. Trzeba zatem zwiększyć areał żeby do nich dociągnąć :lol:
Potwierdzam także to spostrzeżenie że czerwone wina były jakościowo równiejsze niż pokazane wina białe.
Jeszcze raz chciałbym podziękować organizatorowi - Zdankowi za świetne spotkanie. :clap:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO