Radekk napisał(a):
...Nie wiem jak wyglądałby algorytm liczenia wartości średniej danego parametru odmiany ale można tą wartość przyjąć potem jako uśredniony parametr odmiany.
Co jednak zrobić gdy w dobrej lokalizacji np hibernal będzie miał cukier 20% a np na mazurach 5-8% bo nie dojrzeje.
Należałoby pomiary robić w fazie pełnej dojrzałości która w różnych regionach kraju wypada szybciej a w innych wcale jej nie będzie.
Z dziennikiem - jestem całkowicie za.
Może w dziale winnice?
A może w dziale odmiany tak jak jest teraz z tym że jest dużo do zrobienia bo aby zrobić tabelkę dla kazdej odmiany trzeba czasu.
Dyskusja 3-ch ,to i tak dużo, bywało gorzej
Kuba(shron) zaproponował tabelkę parametrów dojrzewania dla odmiany Cabernet Cortis.
Ja podchwyciłem i zrobiłem tabelki dla kilku innych odmian.
Zaproponowałem dyskusję na temat tych tabelek. I nic. Odbył się tylko jedynie dialog Kuba-Zbyszek.
Kuba radził, aby się nie spieszyć i poczekać na propozycje potentatów, tzn. takich którzy mają więcej niż 4 krzaki jednej odmiany . Oponowałem nieśmiało, że na potentatów nie ma co liczyć ,ale bez skutku.(marzec 2010)
No i sprawdziło się (?wyszło na moje? do tej pory nic

)
O, przepraszam!, odezwał się Wacek ? podał parametry dla Cabernet Dorsa za 2009 ? wstawiłem do tabelki
Uzupełniłem też jako jedyny swoje dane za 2010 .
Ale nie będę się wygłupiał i wychodził ciągle sam przed szereg .
Mógłbym wstawić tabelki parametrów dojrzewania także do innych odmian ? to żaden problem.
Pytanie tylko ,po co , jeżeli będą puste ? tak jak np. Hasansky Slodki
Co do średniej jakiegoś parametru.
Wg. mnie to bez sensu liczyć średnią krajową cukru lub kwasów np. dla MF.
Sprawdzałem kiedyś parametry dojrzewania za ubiegłe lata opublikowane przez niektórych forumowiczów na tym forum.
Dowiedziałem się ,że np. MF na Dolnym Śląsku miał 16g/l kwasów gdy w tym samym czasie u mnie miał 8,7g/l ??, a k/Białegostoku 10,5%
Dowiedziałem się. Że np. Regent w niektóre lata na Dolnym Śląsku miał zbyt małą kwasowość już pod koniec września, a w innym roczniku dojrzał dopiero w połowie października i polecanie go w zimniejszym klimacie np. na północy Polski jest problematyczne,itd.
Mój autorytet tego forum Janusz Cz. kiedyś już TU napisał: ?chcesz demokratycznie uprawiać winorośl ??
To tak jak średnia podwyżka cen w PRL-u ? średnio ceny wzrosły tylko o 10% bo cena chleba wzrosła o 15 % a lokomotywy staniały o 20%