W dziale poświęconym odmianom Pan Moderator Olmek zrecenzował moją aktywność na tym forum:
odmiany/st-croix-i-sabrevois-lekkie-rozczarowanie-t5230-30.htmlPostanowiłem w kilku zdaniach odpowiedzieć tu Panu Moderatorowi.
Przede wszystkim jestem zaskoczony taką całościową oceną, która jest tu chyba bez precedensu. Nie zasłużyłem sobie na takie potraktowanie mnie przez Pana Moderatora. Staram się być uprzejmy, do ludzi grzeczny i życzliwy. Przygodę z uprawą winorośli w ogródku traktuję jako miłe hobby, pożyteczne i sprzyjające zdrowiu. Dotychczas sądziłem, że mam tu prawo do wyrażania swoich opinii o uprawie winorośli, zamieszczania zdjęć. Przypuszczam, że często mylę się w moich ocenach, brakuje mi wiedzy, doświadczenia. Moje zdjęcia też nie są doskonałe, czasem jednak są pretekstem do wymiany myśli z innymi uczestnikami tego forum.
Pierwszy raz w życiu spotykam się z zarzutem, że stosuję przesadnie złożone zdania, jakieś językowe ozdobniki. Sądzę, że moje wypowiedzi są w miarę jasne i zrozumiałe. Różni ludzie tu piszą i w różnej formie a Pan Moderator nie ingeruje i nie recenzuje tych wypowiedzi. Czy tak bardzo zanudziłem uczestników forum, że wielu z nich wycofało się już z aktywnego udziału w toczonych tu sporach i dyskusjach?
Założone przeze mnie tematy nie były chyba tak bardzo nudne, o czym świadczy liczba ich wyświetleń. Kilka z nich chyba nawet zainteresowało wielu Czytelników.
Podaję konkretne przykłady:
wątek o 'Triumfie' i innych odmianach Urbańskiego - 19298 wyświetleń,
wątek o 'Pinot Wrotham' i 'Pinot Meunier' (niedawno założony) - 5083 wyświetlenia,
wątek o winnicy "Srebrna Góra" - 6920 wyświetleń,
wątek o szkółce Ryszarda Piątka (niedawno założony) - 1793 wyświetlenia,
wątek o odmianach z klasztoru na Bielanach - 3851 wyświetleń,
wątek dot. publikacji o uprawie winorośli - 6419 wyświetleń.
Nie jest to oczywiście moją zasługą lecz Koleżanek i Kolegów, którzy dzielili się tam uwagami, merytorycznymi opiniami, cennym doświadczeniem. Mam jednak satysfakcję, że tematy które poruszyłem, wzbudziły zainteresowanie.
Zgadzam się z opinią Pana Moderatora o dużym wkładzie merytorycznym w to forum Kolegi Kyńka z Krosna. Jest on osobą bardzo kompetentną i życzliwą. Dostałem od niego zupełnie bezinteresownie kilka cennych odmian winorośli oraz wiele dobrych rad dot. uprawy starych kultywarów.
Bardzo wysoko oceniam też merytoryczny wkład ZbyszkaB z Warszawy w rozwój witryny winogrona.org. Po wyrzuceniu go z udziału w forum straciło ono swój dynamizm. Prywatne nieporozumienia poskutkowały przykrą decyzją Panów Moderatorów o wykluczeniu Zbyszka. Moim zdaniem, był to błąd, który jednak można naprawić.
Na zakończenie zwracam się z gorącą prośbą do Panów Moderatorów o przywrócenie ZbyszkowiB prawa do wypowiedzi na tym forum. W zamian możecie mnie zbanować - dożywotnio.
Łączę wyrazy szacunku,