Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 21:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2011, 20:42 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Zenek napisał(a):
Z tego co piszesz wynika, że te 24 ha, to raczej hobby, zbieranie doswiadczeń, a nie biznes?
Heavy dopatruje sie jednak biznesu :wink:

Ty uważaj Zenek co piszesz , bo ART. dostał już OPR za takie uwagi od ?PanaOwcy?
Podobno już tam nie pracuje, ale ktoś w zastępstwie ?.

Ponad 3 lata temu Daniel napisał
Cytuj:
?Z licznych źródeł historycznych wynika, że polskie wina słynęły z podwyższonej kwasowości. Prawdę mówiąc, były tak kwaśne, że d... cierpła (przepraszam, ale zasugerowałem się stylem Macieja).

Cóż, efekt nie mógł być inny ponieważ uprawiano odmiany nie dostosowane do lokalnych warunków klimatycznych. Jednak te "chlubne" tradycje mają swoich kontynuatorów. Wyobrażacie sobie jaki kwach wyjdzie z Caberneta uprawianego pod Rzeszowem ? Daj Panie Boże, aby klimat się w końcu ocieplił bo niektórzy pójdą z torbami, a to już jest niekorzystne gospodarczo

Daniel

Klimat się nie ocieplił jak dotąd. I nic tego nie zapowiada. No chyba ,że jakiś wielki meteoryt ? (ale tego nikomu i sobie nie życzę)

Gdyby jednak zrobić cuvee z tego Regenta 2009 10,5%vol z tym Macedończykiem 14%vol to może było by było toooo!!!

Może i Waldek coś tam wie ? :mrgreen:

Ooooooooooooo..... Zbyszek....jesteś????? :lol: :lol: :shock:

PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2011, 21:07 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
...Ooooooooooooo..... Zbyszek....jesteś????? :lol: :lol: :shock:

Na razie tylko chwilowo. Reszta się zobaczy ...

PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2011, 22:36 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
heavy napisał(a):
...Ooooooooooooo..... Zbyszek....jesteś????? :lol: :lol: :shock:

Na razie tylko chwilowo. Reszta się zobaczy ...

Ja też daję czas władzom na opamiętanie :wink:

PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 06:39 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Maciej napisał(a):
.. No dobra, czas chyba na słowo prawdy. Kto w Miękini zajmuje się uprawą i kto doradza Ci w tych sprawach? I pytanie pomocnicze: jaki areał uprawia się w Miękini i jakie ilości wina powstają z tego areału?

Macieju, pytam i otrzymuję ( meilem ) porady w formie instrukcji. Nie wiem, kto za tym osobiście stoi . Myślę, że orientujesz się o wiele lepiej niż ja na temat " Jaworka" , a medale na konkursach winnych świadczą za nich ( podobnie , jak to jest z winnicą " Poraj " w Paczkowie za Cabernet ). A propos. Czy wiecie coś więcej nt. paczkowskiej winnicy, bo coś cicho o nich?

PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 09:45 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
Ja też daję czas władzom na opamiętanie :wink:

A ja myślałem, że jest odwrotnie. :wink:

PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 21:34 
Ekspert
Ekspert

15cm śniegu w 1 dzień ... :evil:

PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 21:48 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):

0cm śniegu od.......ho ho ho :shock: :shock: :shock:

PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 21:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U nas zero śniegu i cały czas na plusie. W nocy ca 0. W dzień padał deszcz przy + 4 st. Szczęście, że to co dzieje się na wschodzie i północy omija nas szerokim łukiem. Magnolie w parkach i ogrodach wypuściły dość duże pąki.

PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 23:43 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
U nas zero śniegu i cały czas na plusie. W nocy ca 0. W dzień padał deszcz przy + 4 st. Szczęście, że to co dzieje się na wschodzie i północy omija nas szerokim łukiem. Magnolie w parkach i ogrodach wypuściły dość duże pąki.

człowieku, ale Ty jesteś monotematyczny. Gdziekolwiek i kiedykolwiek Dolnoslonzok coś napisze, to prawie na pewno będzie o pogodzie i klimacie jakiegoś Śląska, który nie jest jakimś innym Śląskiem...
:? :x

PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 23:48 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):

Co takiego dzieje się na wschodzie? Jeżeli chodzi o temperaturę, na południe od Was, czyli w Jaśle, dzisiaj było 7 stopni na plusie. Tylko, jakie to ma znaczenie w lutym? Czyżby kwitnienie się rozpoczęło?
P.S. Jutro to wykasuję.

Waldek

PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 06:51 
Ekspert
Ekspert

Ludzie, ależ Wy jesteście napastliwi. Temat nosi tytuł " Zima 2010/2011" , zatem mam prawo pisać o pogodzie, jak niektórzy użytkownicy. Proszę, umieśćcie aneks, że w tym temacie opisujemy wszystko poza pogodą. :mrgreen:
Jasło faktycznie jest na płd.wsch. od nas, ale klimat już nie jest tam taki południowy. Interesuje mnie geografia, przyroda, środowisko i klimat, zatem piszę o tym , co lubię. A ten wątek jest chyba m.in. po to stworzony. Gdy w sprawach uprawy winorośli zdobędę wiedzę równą Waszej, podejmę równorzędną dyskusję , teraz jednakże wypowiadam się w temacie, który interesuje mnie równie mocno.

PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 09:01 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
aguskac napisał(a):

0cm śniegu od.......ho ho ho :shock:
Waldek!! Ty chyba za okno nie wyglądałeś... :mrgreen: Zaspy miejscami po kolana, koszmar jakiś, na dodatek "odśnieżacze" też chyba za okno nie zaglądają, bo nawet na głównej do Szczecina ani jeden pług nie jechał wczoraj od rana !!! Teraz nie pada, no i dobrze, bo jeszcze trochę to droga będzie nieprzejezdna :roll:

W tym roku Pomorze Środkowe chyba króluje jeśli chodzi o zimę.... wcale mnie to nie cieszy... Wczoraj było - 7 wieczorem, dziś - 5

PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 09:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Dolnoslonzok napisał(a):
Ludzie, ależ Wy jesteście napastliwi. Temat nosi tytuł " Zima 2010/2011" , zatem mam prawo pisać o pogodzie...

Jasssne. Ja też mieszkam na Dolnym Śląsku. Wczoraj rano zmiatałem samochód ze śniegu. Pod Ostrowem Wielkopolskim - jakieś 70km od Wrocławia - ciężarówki zablokowały drogę, bo nie mogły po lodzie podjechac pod górkę. Dzisiaj śniegu napadało już znacznie więcej. Temperatura cały czas ok. zera.

Sprawdź, Dolnoślązok, gdzie Ty tak naprawdę mieszkasz. Albo sprawdź swoje termometry. A jeśli wszystko się zgadza i jest sprawne, to wystaw swoje termometry na zewnątrz...

PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 09:34 
nowicjusz
nowicjusz

waldekpodkarpacie napisał(a):
Co takiego dzieje się na wschodzie?

U mnie tylko kilka cm śniegu, ścisnął mróz -21 (tyle miałem na termometrze było pewnie więcej), nadal utrzymuje się kilkanaście stopni na minusie. W tv mówili, że przemrożona ziemia na 30cm.
Zaczyna padać śnieg, ale pewnie za późno :(

PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 13:53 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
aguskac napisał(a):
[Zaspy miejscami po kolana, koszmar jakiś, na dodatek "odśnieżacze" też chyba za okno nie zaglądają, ...

Hmm, zróżnicowany ten klimat w naszym kraju... U mnie, czyli jakby nie było w górach, praktycznie zero śniegu po ostatnim przejściu "halnego" w pierwszy weekend lutego. Tzn. w nocy niby coś posypało, ale na rano było może 1-2 milimetry śniegu, po którym już śladu nie ma... Mrozu też za bardzo nie ma - teraz jest np. ok. +5 st.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1