Budzik napisał(a):
....
Poza tym oczywiście różne odmiany mają różne wymagania termiczne w okresie od wybarwiania do dojrzałości. To zwykle przedział od 45 do 60-70 dni od rozpoczęcia wybarwiania/mięknięcia ale im później rozpocznie się wybarwianie tym niższa temperatura przypada na okres dojrzewania i albo dojrzewanie się wydłuża albo odmiana po prostu nie dojrzewa jak należy. Tak więc termin wybarwiania jest ważnym ale nie jednym wyznacznikiem przydatności odmiany do uprawy w naszym klimacie.
Poruszyłeś b.ciekawy temat faz fenologicznych i związanych z tym zapotrzebowania na ciepło poszczególnych wybranych odmian V,vinifera.
Poniższa tabelka potwierdza dotychczasowe poglądy ,że termin kwitnienia i veraison nie zawsze korelują z terminem dojrzewania.
Brak tam popularnych w Polsce odmian takich jak: solaris,seyval,regent itp ale mimo tego daje jakiś ogólny pogląd na zależności między fazami fenologicznymi.
-- Pt, 13.12.2019 18:53 --
RobertR napisał(a):
.........
Co do słońca i SAT dam przykład.
Rocznik 2017, odmiana Rubinet, jest jak na viniferę wczesna, mimo fatalnej pogody byłem bardzo zadowolony gdyż owoce w miarę były zdrowe, parametry cukru jak na Rubineta i brak słońca przez prawie 5 tyg. były wręcz rewelacyjne, SAT prawie 3000. Moszcz w smaku ok. i młode wino także, struktura wina ok., teoretycznie surowiec dojrzały, a potem już po kilku miesiącach pojawiły się nuty ziemisto warzywne, z czasem podczas polimeryzacji tanin pogłębiające się, co świadczy jednak o niewystarczającej jakości tanin i w pewnym stopniu niedojrzałości z powodu złego nasłonecznienia dla odmiany o sporym udziale genów CS.
Taki mamy klimat i żadne zaklęcia a nawet przejściowy wzrost temperatury nie spowoduje że na 50 równoleżniku z większości odmian wykręci się cuda i tak dojrzały owoc jak bardziej na południe od nas, ale za to cwaniacy z tzw. towarowych winnic w Polsce i tak będą wykręcać za takie "północne" sikacze po 100 za flaszkę zachwalając jakie to cuda.

Może odmiana ma mało tanin ?
Nie jestem tego pewien, to tylko przypuszczenia ,bo nie znam wyników analiz chemicznych soku i wina z odmiany Rubinet.
Odmiany takie jak : Rubinet, Neronet,Gołubok to krzyżówki z Alibernetem. Alibernet to krzyrzówka Alikante Bouschet x CS.
Wg różnych badań Alicante Bouschet ma dużo polifenoli, ale przeważają antocyjany . Tanin posiada mało
Nie wiadomo które geny przeważają w Alibernecie
Gołubok to 75% V.Vinifera i 25%V.amurensis - dojrzewa wczesniej niż Rubinet,Neronet i Alibernet a mimo tego u mnie przez kilkanaście lat ta odmiana rzadko dobrze dojrzewała z cukrem powyżej 21Brix. Zdarzały się lata gdy ekstrakt cukrowy był poniżej 20Brix.