Teraz jest środa, 7 maja 2025, 09:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 588 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 9 grudnia 2019, 21:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Zatem SAT za okres kwiecień-październik za rok 2019 wyniósł 3184.
Dla porównania SAT za rok 2018 wyniósł za analogiczny okres 3564
Za rok katastrofalny pogodowo (opady sierpień-wrzesień) 2017 SAT wynosi za ten sam okres 3029
Podobnie zły pogodowo 2016 (szczególnie opady sierpień wrzesień) SAT 2987
Przy takim SAT to można spokojnie uprawiać Saperavi a ten wcześniejszy klon to z dużym zapasem :)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 grudnia 2019, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
RobertR napisał(a):
Zatem SAT za okres kwiecień-październik za rok 2019 wyniósł 3184.
Dla porównania SAT za rok 2018 wyniósł za analogiczny okres 3564
Za rok katastrofalny pogodowo (opady sierpień-wrzesień) 2017 SAT wynosi za ten sam okres 3029
Podobnie zły pogodowo 2016 (szczególnie opady sierpień wrzesień) SAT 2987
Przy takim SAT to można spokojnie uprawiać Saperavi a ten wcześniejszy klon to z dużym zapasem :)

Ten wcześniejszy klon Saperavi raczej tak :!:
Ale ten klasyczny Saperavi już nie każdego roku :wink: :?:
Dla przykładu
Lincoln University Digital Thesis (New Zeland)
Modelling sugar levels in Vitis vinifera L. varieties using a process-based modelling approach to create a classification of timing to reach a sugar concentration of 200g/l
Ilość stopnio-dni (sat) dla kilkunastu znanych bardziej odmian:
2880 –Pinot Noir i Gewurztraminer
3060 – Pinot Gris
3100 – Chardonnay
3120 – Gamay N
3180 – Merlot i Carmennere
3220 – Cabernet Franc
3260 – Pinot blanc
3300 – Syrah
3340 – Cabernet Sauvignon
3380 – Tannat
3420 – Sangiovesse
3460 – Cinsaut
3560 – Carignan
3620 – Ugni Blanc

Ja to się cieszę gdy mi czasami dojrzewa dobrze Pinot Gris :D :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2019, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Z wymienionych wyżej odmian jak dotąd zdążyłem zauważyć to w naszym upalnym i szybko ocieplającym się klimacie w stopniu bardzo dobrym dojrzewa jedynie Pinot Gris. :lol:
W stopniu zadowalającym dojrzewa Pinot Noir a czasem w dobrym, ale jeszcze trzeba umieć wino z niego zrobić. :lol:
Co do pozostałych nie ma się co łudzić, nawet jak się komuś wydaje że coś mu doleciało po połowie października, to nie będzie z tego takie wino jak ma być, bo nie to słońce i nie te temperatury w okresie dojrzewania, nie te taniny i owocowość.
Żadnych złudzeń, ja już je jakiś czas temu straciłem, co prawda banalnie łatwo się te późne vinifery uprawia, nie chcą w kontynentalnym klimacie chorować, mało nakładu pracy z powodu kulturalnego wzrostu i pokroju, CF i CS nawet dość odporne na mróz, ale mamy za krótki okres wegetacyjny, trzeba uprawiać to co regularnie co roku dojrzewa i w winie czuć w przynajmniej że jest w miarę dojrzały owoc.
Jak dotąd w o wiele lepszym dla winorośli od nas regionie czyli na Morawach nie piłem ani jednego dojrzałego CS, i tylko jednego Merlota jaki powinien być (2012), to już paradoksalnie w Cejcu Shiraz bardziej smakował jak Shiraz niż tamtejsze trawiasto-wodniste Merloty (dlatego w przyszłym roku warto będzie jechać na PIWI, bo z 2018 będą co najmniej takie wina jak z 2012).
Co do cytowanych wyników z Nowej Zelandii to trzeba wziąć poprawkę że badania na innej półkuli, na zupełnie innej szerokości geograficznej 43 (odpowiada np. szerokości geograficznej środkowej Bułgarii, czy południu Francji) a u nas jest 50 i wyżej, więc dla naszych warunków nie mogą być w pełni miarodajne.
Dla naszych warunków oprócz wyniku SAT należy doliczyć złe warunki pogodowe na przełomie lata i jesieni, niskie położenie słońca i gorsze nasłonecznienie później dojrzewających odmian, oraz praktycznie brak możliwości corocznego przetrzymania gron na krzewach np. do końca października z powodu występujących w tym miesiącu przymrozków a czasem wręcz mrozu.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 grudnia 2019, 23:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Robercie,
wszystko się zgadza :thumbup:
Czerwonym późnym odmianom potrzeba jeszcze oprócz ciepła(sat) także dodatkowo dużo słońca i długiej wegetacji , tak aby taniny dojrzały :!:
Nasi zachodni sąsiedzi mają lepsze warunki do uprawy czerwonych odmian, a mimo tego statystycznie białe czerwone to 65,9/34,1(procentowo.
A z czerwonych Pinot noir to 11787ha; Regent to 1847ha, CS to tylko 374ha;
U nich CS ma o połowę mniej fenoli(taniny + antocyjany) niż np w Hiszpanii :!: :!:


Załączniki:
Komentarz: bez komentarzy
Taniny.JPG
Taniny.JPG [ 47.14 KiB | Przeglądane 932 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 09:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszek kapitalna tabelka. :clap:
Zawiera bardzo ważny element szkoleniowy, pokazuje przy okazji jak długo należy macerować/fermentować PN, i dlatego potem te wina są tak długowieczne.
Robiony tą metodą PN przez MarcinaJ był jednym z nielicznych PN który mi się spodobał.
Co do słońca i SAT dam przykład.
Rocznik 2017, odmiana Rubinet, jest jak na viniferę wczesna, mimo fatalnej pogody byłem bardzo zadowolony gdyż owoce w miarę były zdrowe, parametry cukru jak na Rubineta i brak słońca przez prawie 5 tyg. były wręcz rewelacyjne, SAT prawie 3000. Moszcz w smaku ok. i młode wino także, struktura wina ok., teoretycznie surowiec dojrzały, a potem już po kilku miesiącach pojawiły się nuty ziemisto warzywne, z czasem podczas polimeryzacji tanin pogłębiające się, co świadczy jednak o niewystarczającej jakości tanin i w pewnym stopniu niedojrzałości z powodu złego nasłonecznienia dla odmiany o sporym udziale genów CS.
Taki mamy klimat i żadne zaklęcia a nawet przejściowy wzrost temperatury nie spowoduje że na 50 równoleżniku z większości odmian wykręci się cuda i tak dojrzały owoc jak bardziej na południe od nas, ale za to cwaniacy z tzw. towarowych winnic w Polsce i tak będą wykręcać za takie "północne" sikacze po 100 za flaszkę zachwalając jakie to cuda. :lol:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 10:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Z tym Saperavi to był żart :-).
Mam podobne zdanie jak Wy. Ciemne odmiany a szczególnie te mocno taniczne muszą jeszcze swoje powisieć po osiągnięciu dobrych parametrów żeby taniny dojrzały jak należy. Inaczej będzie kiepskie wino. U siebie obserwuję to na Abouriou które według parametrów jest zwykle gotowe do zbioru końcem września ale ja trzymam go co najmniej do połowy października i dopiero wtedy taniny są wystarczająco dojrzałe. Dzięki naszemu chłodnemu klimatowi nie muszę się martwić o nadmierny spadek kwasowości.
Żeby była szansa na regularne dojrzewanie, odmiana musi zacząć się wybarwiać końcem lipca, a najpóźniej pocz. sierpnia. Wtedy dojrzewanie przypada na zwykle ciepły sierpień i jaki taki wrzesień. Saperavi Budeshuri w tym roku zaczęło wybarwianie 23.08, Feteasca Neagra 18.08, Rubinowy Magaracza 13.08 i to są wszystko za późne odmiany, które naprawdę dobrze dojrzeją tylko w latach z wyjątkowo ciepłą i słoneczną jesienią czyli powiedzmy raz na 5 lat.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 12:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Tomek Rubinet zaczyna się wybarwiać ok. 12 lipca :!: (w 2018 pod koniec czerwca) a i tak musi wisieć do końca września, i nie zawsze jak w 2017 efekt będzie zadowalający.
Zobaczymy jak się będzie dalej sprawował Negru de Dragasani, z tego co zdążyłem zaobserwować ma skrócony okres od pocz. veraison do zbioru.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 13:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Tomek Rubinet zaczyna się wybarwiać ok. 12 lipca :!: (w 2018 pod koniec czerwca) a i tak musi wisieć do końca września, i nie zawsze jak w 2017 efekt będzie zadowalający.
Zobaczymy jak się będzie dalej sprawował Negru de Dragasani, z tego co zdążyłem zaobserwować ma skrócony okres od pocz. veraison do zbioru.
Rubinet 12 lipca zaczął mięknąć u Ciebie? U mnie w tym roku zaczął mięknąć w ostatnich dniach lipca co i tak uważam za dość wczesny termin. Jak wiadomo w odmianach barwiących trzeba zwracać uwagę na początek mięknięcia jagód a nie kolor, który pojawia się znacznie wcześniej.
Poza tym odmiany barwiące dojrzewają w innym tempie. W artykule pana Krausa, co by nie było twórcy tej odmiany było, że do zbioru Rubinet jest zwykle w połowie października.
Poza tym oczywiście różne odmiany mają różne wymagania termiczne w okresie od wybarwiania do dojrzałości. To zwykle przedział od 45 do 60-70 dni od rozpoczęcia wybarwiania/mięknięcia ale im później rozpocznie się wybarwianie tym niższa temperatura przypada na okres dojrzewania i albo dojrzewanie się wydłuża albo odmiana po prostu nie dojrzewa jak należy. Tak więc termin wybarwiania jest ważnym ale nie jednym wyznacznikiem przydatności odmiany do uprawy w naszym klimacie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 18:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
....
Poza tym oczywiście różne odmiany mają różne wymagania termiczne w okresie od wybarwiania do dojrzałości. To zwykle przedział od 45 do 60-70 dni od rozpoczęcia wybarwiania/mięknięcia ale im później rozpocznie się wybarwianie tym niższa temperatura przypada na okres dojrzewania i albo dojrzewanie się wydłuża albo odmiana po prostu nie dojrzewa jak należy. Tak więc termin wybarwiania jest ważnym ale nie jednym wyznacznikiem przydatności odmiany do uprawy w naszym klimacie.

Poruszyłeś b.ciekawy temat faz fenologicznych i związanych z tym zapotrzebowania na ciepło poszczególnych wybranych odmian V,vinifera.
Poniższa tabelka potwierdza dotychczasowe poglądy ,że termin kwitnienia i veraison nie zawsze korelują z terminem dojrzewania.
Brak tam popularnych w Polsce odmian takich jak: solaris,seyval,regent itp ale mimo tego daje jakiś ogólny pogląd na zależności między fazami fenologicznymi.

-- Pt, 13.12.2019 18:53 --

RobertR napisał(a):
.........
Co do słońca i SAT dam przykład.
Rocznik 2017, odmiana Rubinet, jest jak na viniferę wczesna, mimo fatalnej pogody byłem bardzo zadowolony gdyż owoce w miarę były zdrowe, parametry cukru jak na Rubineta i brak słońca przez prawie 5 tyg. były wręcz rewelacyjne, SAT prawie 3000. Moszcz w smaku ok. i młode wino także, struktura wina ok., teoretycznie surowiec dojrzały, a potem już po kilku miesiącach pojawiły się nuty ziemisto warzywne, z czasem podczas polimeryzacji tanin pogłębiające się, co świadczy jednak o niewystarczającej jakości tanin i w pewnym stopniu niedojrzałości z powodu złego nasłonecznienia dla odmiany o sporym udziale genów CS.
Taki mamy klimat i żadne zaklęcia a nawet przejściowy wzrost temperatury nie spowoduje że na 50 równoleżniku z większości odmian wykręci się cuda i tak dojrzały owoc jak bardziej na południe od nas, ale za to cwaniacy z tzw. towarowych winnic w Polsce i tak będą wykręcać za takie "północne" sikacze po 100 za flaszkę zachwalając jakie to cuda. :lol:

Może odmiana ma mało tanin ?
Nie jestem tego pewien, to tylko przypuszczenia ,bo nie znam wyników analiz chemicznych soku i wina z odmiany Rubinet.
Odmiany takie jak : Rubinet, Neronet,Gołubok to krzyżówki z Alibernetem. Alibernet to krzyrzówka Alikante Bouschet x CS.
Wg różnych badań Alicante Bouschet ma dużo polifenoli, ale przeważają antocyjany . Tanin posiada mało :!:
Nie wiadomo które geny przeważają w Alibernecie :?: :wink:
Gołubok to 75% V.Vinifera i 25%V.amurensis - dojrzewa wczesniej niż Rubinet,Neronet i Alibernet a mimo tego u mnie przez kilkanaście lat ta odmiana rzadko dobrze dojrzewała z cukrem powyżej 21Brix. Zdarzały się lata gdy ekstrakt cukrowy był poniżej 20Brix.


Załączniki:
Komentarz: Fazy fenologicze wybranych vinifer
Fazy fenologiczne vinifer.JPG
Fazy fenologiczne vinifer.JPG [ 61.79 KiB | Przeglądane 754 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 19:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszku gdzieś wcześniej zamieszczałem parę lat temu parametry Rubineta.
Parametrami polifenoli i resweratrolu nawet w naszym klimacie przebija chilijskie Carmenere, i tanin też mu nie brakuje. Po Blaufrankisch do końca dojrzewalnia ma sporo kwasow, co lubię bo prostsza jest winifikacja. Potrzebuję jedynie sporo słońca na dojrzewanie, bo odziedziczył to po CS.
Kiedy nie ma słońca to zamiast klasycznej pirazyny w typie CS pojawiają się posmaki warzywno ziemiste.
W połowie to jest Andre, czyli po tych samych rodzicach co Zweigelt.
W piwnicy leży już 4 roczniki więc przegląd mam. Z 2 ostatnich jestem b. zadowolony.


Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 19:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Odnośnie Rubineta to nieco dziwi mnie tak wysoka deklarowana mrozoodporność tej odmiany. Ani Revolta ani Andre nie ma w rodowodzie odmiany ponadprzeciętnie mrozoodpornej wręcz przeciwnie. Może jedynie wyjątkiem jest Frankovka ale to tylko 25% genomu. Sprawdzę Rubineta w zamrażalce w styczniu i zobaczymy to czy to prawda czy mit. Tym razem vinifery będę mroził tylko do -23C bo po ubiegłorocznym teście do -24.6C nie bardzo było co sprawdzać.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 23:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Rubinet,Neronet i Alibernet mają dużo tanin ale jednocześnie też bardzo dużo antocyjanów.Wg literatury stosunek tanin do antocyjanów dla vinifer (przy odpowiednio dobrej dojrzałości owoców)powinien wynosić jak 3:1 i więcej!
Czym więcej tym wino jest bardziej długowieczne :!:
Dla Rubineta ten stosunek jest bardzo mały.

Wg badań amerykańskich proporcje dla hybryd wynoszą od 1 do 1,8
Podobno odmiana Petite Pearl ma mieć lepsze proporcje , bo nawet powyżej 2 :?: :wink:
Dlatego wina z hybryd szybko się starzeją :?:

Regent ma podobno b.dużo antocyjanów i średnią ilość tanin.


Załączniki:
Komentarz: Polifenole na Morawach
Polifenole-cze.JPG
Polifenole-cze.JPG [ 41.12 KiB | Przeglądane 649 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2019, 07:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mimo przytoczonego dla Rubineta ponoć niekorzystnego stosunku tanin do antyocyjanów na podstawie własnych doświadczeń stwierdzam że za cholerę nie chce się w przeciwieństwie do hybrydy o podobnym stosunku tych parametrów utleniać, a wino z racji wydłużonej polimeryzacji tanin zaczyna być dobre najwcześniej po 2 latach.
Ważne że z tabeli wynika że jest to jedna z odmian o największych walorach prozdrowotnych, którą na dodatek dojrzewa w naszym upalnym klimacie.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Ostatnio edytowano sobota, 14 grudnia 2019, 09:48 przez RobertR, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2019, 08:33 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 332
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
Ja tylko chciałbym przypomnieć, że SAT nie jest miarodajnym wskaźnikiem świadczącym o dojrzewaniu owoców.
Najważniejsza w dojrzewaniu jest średnia temperatura najcieplejszego miesiąca.
W USA w pewnym stanie (Kalifornia) jest SAT 4000 i niektore odmiany nie dojrzewają lub dojrzewają gorzej niż w Polsce.
Właściwie SAT można traktować jako ciekawostkę w postaci liczbowej.

uprawa/temperatura-najcieplejszego-miesiaca-a-dojrzewanie-t3294.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfika ... C3%B6ppena
https://pl.wikipedia.org/wiki/Suma_temp ... fektywnych
https://oko.press/upaly-w-polsce-coraz- ... onad-40-c/
http://www.winologia.pl/poradnik_klimat.htm

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2019, 09:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
luk3Z napisał(a):
Ja tylko chciałbym przypomnieć, że SAT nie jest miarodajnym wskaźnikiem świadczącym o dojrzewaniu owoców.
Najważniejsza w dojrzewaniu jest średnia temperatura najcieplejszego miesiąca.
W USA w pewnym stanie (Kalifornia) jest SAT 4000 i niektore odmiany nie dojrzewają lub dojrzewają gorzej niż w Polsce.
Właściwie SAT można traktować jako ciekawostkę w postaci liczbowej.

uprawa/temperatura-najcieplejszego-miesiaca-a-dojrzewanie-t3294.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfika ... C3%B6ppena
https://pl.wikipedia.org/wiki/Suma_temp ... fektywnych
https://oko.press/upaly-w-polsce-coraz- ... onad-40-c/
http://www.winologia.pl/poradnik_klimat.htm


Dlatego Nowa Zelandia wyrasta na lidera jakościowego produkcji win gdyż ma umiarkowane temperatury, brak upałów i bardzo długi okres wegetacyjny, nasi południowi sąsiedzi w zakresie win białych także. Winorośle nie lubią być ugotowane.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 588 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: gzeho, jonny, marlonk, MichalR, Yandex [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO