Teraz jest niedziela, 1 czerwca 2025, 08:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Bolek napisał(a):
U mnie Nero pięknie dojrzało i już powoli kończę. Mam problem ze Sfinksem. Wygląda ładnie, ale potrzebuje jeszcze tydzień może dwa. Jednak tak bardzo osy go atakują, że nie wiem czy dojrzeje. W zeszłym roku zjadły mi go bażanty, a teraz owady. W tym roku założyłem siatkę na ptaki, ale nie wiem jak poradzić sobie z osami. Macie sprawdzone pomysły?
Na zdjęciu nie widać dziur, ale teraz już prawie połowę osy mi zjadły.

Przy tej ilości os nic nie działa, choć masa ich łapie się w pułapki. To jest katastrofa w tym roku. Kończą właśnie jeść odmiany deserowe(nawet niezbyt dojrzałe) i powoli zabierają się za przerobowe. Zaczęły od LM. Z odmian o wysokim poziomie cukru nie tykają jak dotąd jedynie Marquette, jakiś skromny pożytek z niej więc jest.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 22:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2919
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Adamlove napisał(a):
Marguette 24-25Brix


A jakie ma kwasy?
;-)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 07:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Nadieżda AZOS w gruncie zaszalała. Jak na odmianę o relatywnie późnym okresie dojrzewania jest bardzo zaawansowana. Już jakiś czas ją podskubuję. Niskie kwasy sprawiają, że nawet nie całkowicie dojrzała jest przyjemna w smaku.
Obrazek

Obrazek

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 07:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
kuneg napisał(a):
Adamlove napisał(a):
Marguette 24-25Brix


A jakie ma kwasy?
;-)



Przyrządu do mierzenia kwasów nie posiadam,ale można poskubać bez problemu słodkie są bardzo,więc i kwasy dosyć niskie muszą być.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 07:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4625
Lokalizacja: Rybnik
Adamlove napisał(a):
słodkie są bardzo,więc i kwasy dosyć niskie muszą być.

Wcale nie muszą. Smak łatwo oszukać przy takim poziomie cukru.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 08:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Dokładnie, w odczuciach smakowych wysoki cukier zafałszuje kwasy odmiany/marquette-struktura-krysztalu-t3984-15.html

Misza napisał(a):
No to żeśmy pomierzyli. Marquette mimo imponującego ekstraktu - 24 Bx, kwasy niestety 10,8 g/l
Zmierzona przy okazji Kazaczka przy 20,5 Bx miała kwasy 6,3 g/l. No i miała wyczuwalny leciutki muskat.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 08:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Adamlove napisał(a):
kuneg napisał(a):
Adamlove napisał(a):
Marguette 24-25Brix


A jakie ma kwasy?
;-)



Przyrządu do mierzenia kwasów nie posiadam,ale można poskubać bez problemu słodkie są bardzo,więc i kwasy dosyć niskie muszą być.

Rozumiem że mierzyłeś przeciętną jagodę z przeciętnego grona?

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 09:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
Mierzyłem kilka jagód z kilku gron i z tych wyników wyciągnąłem średnią .

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 11:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2674
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
Misza napisał(a):
No to żeśmy pomierzyli. Marquette mimo imponującego ekstraktu - 24 Bx, kwasy niestety 10,8 g/l
Zmierzona przy okazji Kazaczka przy 20,5 Bx miała kwasy 6,3 g/l. No i miała wyczuwalny leciutki muskat.

Kazaczka ma fenomenalny smak jak dla mnie. Muskat z czarną porzeczką. W tym roku na 3 krzaczkach troszkę owoców będzie i bym się przekonał jak ten smak na wino się przełoży, tylko problem jest taki że winiarz ze mnie marny :roll: Z drugiej jednak strony z niesmacznych owoców da się ponoć dobre wino zrobić(Markqette), to odwrotnie też pewnie się da (pomijając umiejętności winiarza) :roll:

Kazaczka też zaczyna się słodka robić, więc muszę ją siatką "zawinąć" bo ptaki w pierwszej kolejności ją oskubią.
Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 17:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3306
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Tak wyglądają u mnie owoce odmian, które już dzisiaj chrupiemy (niektórym jeszcze troszkę brakuje do pełnej dojrzałości). Wielkości w tym roku nie powalają, ale ja mało redukuję i to chyba też problem suszy.
Załącznik:
WP_20150828_011.jpg
WP_20150828_011.jpg [ 133.26 KiB | Przeglądane 1084 razy ]
A wyglądem i smakiem króluje Liwia.


Załączniki:
Liwia 2015.08.28.jpg
Liwia 2015.08.28.jpg [ 108.78 KiB | Przeglądane 1069 razy ]

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 19:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1211
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Piękne te gronka Liwii, aż szkoda że ma niską odporność na mróz, bo ja w gruncie deserówek nie okrywam, a pod ścianą południową już miejsca nie mam. Sfinks w tym roku jakiś malutki na tle innych jagód jakie pokazałeś, ale teraz to wszystko jakieś mniej okazałe u mnie też.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 21:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3306
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Lantan :D nie wiem co tam uprawiasz pod południową ścianą, ale jakbyś spróbował Liwii to... biorę zakład... coś byś wykopał i ją wsadził i nawet zacząłbyś okrywać, byle ją mieć. :thumbup: W ciągu dwóch tygodni dokładnie dziewięć osób jej u mnie próbowało (w porównaniu z innymi odmianami, w tym Arkadii) i wszyscy byli zachwyceni. A Liwia wcale u mnie nie rośnie na ścianie, ale w gruncie obok. A Sfinks na fotce nie za wielki, bo z ostatniego gronka, które się ociągało z dojrzewaniem. (Sporo odmian w tym roku mi dojrzewa nierówno).

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2015, 22:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Lantan potwierdzam próbowałem naprawdę warto machnąć z pięć razy tyn szpadlem. Znajomy prowadzi ją nisko bez jakiejś formy i grona niesamowite w gruncie koło domu w ubiegłym roku miał.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 08:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 1 czerwca 2009, 01:00
Posty: 298
Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Moje muszkaty
Obrazek
Tason, Paryżanka, Wieles i Nadiożnyj mają chrupki miąższ i właśnie takie odmiany najbardziej mi smakują. Waliek choć jest słodki ma na razie ledwo wyczuwalny muszkat i co najmniej z tydzień jeszcze powisi- nie spieszy mi się z nim ponieważ nie jest atakowany przez osy i szerszenie i ani jedna jagoda na nim nie popękała. Odmiana ta zapowiada się rewelacyjnie i dlatego w przyszłym roku połowę moich krzewów Arkadii zaszczepię właśnie Waliekiem. Arkadia w tym roku u mnie mocno popękała i latające niestety mają używanie.
Mam jeszcze kilka nowych odmian muszkatowych (Hip-hop, Ozon, Ładannyj 2, Muskat Dijewskij, Muskat Ljubimyj, Garmonia ....) ale z ich smakiem zapoznam się najwcześniej za rok- mam nadzieję, że kilka z nich dorówna Tasonowi czy Paryżance. I na to liczę :thumbup:

_________________
Pozdrawiam z najcieplejszego miejsca w Polsce - Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
W dziale odmiany jest wątek o jagodach odmiany/jagody-t7737.html Proponuje aby tam również zamieszczać takie zestawienia jak powyżej. Powstanie duża baza w jednym miejscu.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO