Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 16:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 września 2009, 19:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
dziadek2: i jak tam Marquette obecnie wygląda. Mierzyłeś może ostatnio cukier?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2009, 19:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="shron"]dziadek2: i jak tam Marquette obecnie wygląda. Mierzyłeś może ostatnio cukier?

Dzisiaj tak wygląda Obrazek Obrazek gronka ciutek większe od marszałka i podobnie mają troszkę zielonego groszku.
Refraktometr pokazuje 22-23 Brix

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2009, 19:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Dziadek2 pięknie to wygląda, a te groszki zielone to pewnie wina pogody w okresie kwitnienia i zapylania. Taką w tym roku miałem Aurorę, która kwitła w czerwcowych deszczach i grona miała po 20cm długie, ale na dole gronka sporo było takiego groszku. W pełni wykształcone jagody do dziś nie nabrały odpowiedniej ilości cukru, bo są takie nijakie w smaku. W zeszłym roku były słodziuteńkie. Niestety nie mam refraktometru, ale rodzinka po skosztowaniu Aurory orzekła:"nie sadź tego więcej",choć w ubiegłym roku byli nią zachwyceni. Mam jeden krzew Aurory i tak na razie zostanie. :wink:

_________________
Pozdrawiam Józek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2009, 20:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="lantan"]Dziadek2 pięknie to wygląda, a te groszki zielone to pewnie wina pogody w okresie kwitnienia i zapylania.

Myślę, że nie jest tak różowo, to pewnie ta sama przypadłość co marszałka - on każdego roku ma trochę zielonego groszku :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2009, 20:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
dziadek2: a masz jakieś porównanie w dojrzewaniu z innymi odmianami przerobowymi? Jak wygląda sprawa chorób?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 września 2009, 22:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="dziadek2"] Refraktometr pokazuje 22-23 Brix


W sumie to odmiana gromadząca dużo cukru , w okolicach Mieneapolis nawet zbyt dużo. Problemem jednak mogą być kwasy , których zawartość w moszczu w tym samym rejonie osiąga ok. 12g/l. Ciekawe jak to się przełoży na nasz klimat :roll: Dobrze by było, gdybyś Roman zrobił stosowne pomiary. W końcu jesteś jednym z pionierów uprawy Marquette w Polsce :D

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="shron"]dziadek2: a masz jakieś porównanie w dojrzewaniu z innymi odmianami przerobowymi? Jak wygląda sprawa chorób?

Rośnie zdrowo przy normalnie prowadzonej profilaktyce, bez profilaktyki nie próbowałem.
Co do porównania to mam tylko parę pomiarów cukru w tym samum dniu.

Marquette 22 - 23 Brix
Rondo 18 - 20 Brix
Marszałek 20 - 24 Brix
Regent (zacieniony) 18 - 19 Brix
Muskat Odeski 18 - 19 Brix
Frontenac 23 - 24 Brix
Gołubok 17 Brix

Wyniki według wskazań refraktometru.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 20:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="olmek"]

W sumie to odmiana gromadząca dużo cukru , w okolicach Mieneapolis nawet zbyt dużo. Problemem jednak mogą być kwasy , których zawartość w moszczu w tym samym rejonie osiąga ok. 12g/l. Ciekawe jak to się przełoży na nasz klimat :roll: Dobrze by było, gdybyś Roman zrobił stosowne pomiary. W końcu jesteś jednym z pionierów uprawy Marquette w Polsce :D

Ostatnio trochę niedomagam czasowo, no i jeszcze się nie naumiałem
mierzyć kwasowości. Może Mietek by pomógł ?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Jasne. Potrzeba tylko tyle jagód, żeby było 5 ml soku, a najlepiej 2 x 5ml. :D

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 10:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
W mojej lokalizacji, nie tak osłonięte jak u Romana:
16.09.2009:
Marechal Foch: 20,2
Seyval Blanc: 15,0
Frontenac gris: 19,2-20,6 (smak podobny do czerwonej porzeczki sprzed tygodnia już zanikł)
Frontenac: 19,0
Marquette: 21,0-21,4 - słodki, raczej nie kwaśny, pestki całkowicie brązowe
La Crescent: 21,6 - jagody szkliście żółte, bardzo ciekawy, przyjemny smak, coś jak dojrzały Solaris

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 14:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Misza"]Jasne. Potrzeba tylko tyle jagód, żeby było 5 ml soku, a najlepiej 2 x 5ml. :D

Mieciu, kiedy i gdzie? A może dasz radę podjechać przy jakiejś okazji.
Pestki jak Paweł pisał - prawie brązowe.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 15:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
No to żeśmy pomierzyli. Marquette mimo imponującego ekstraktu - 24 Bx, kwasy niestety 10,8 g/l
Zmierzona przy okazji Kazaczka przy 20,5 Bx miała kwasy 6,3 g/l. No i miała wyczuwalny leciutki muskat.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Jednak duży cukier bardzo fałszuje kwasy, wydawało się, że jest dużo lepiej

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="dziadek2"][quote="lantan"]Dziadek2 pięknie to wygląda, a te groszki zielone to pewnie wina pogody w okresie kwitnienia i zapylania.

Myślę, że nie jest tak różowo, to pewnie ta sama przypadłość co marszałka - on każdego roku ma trochę zielonego groszku :)

Wraz z wiekiem rośliny ilość groszku będzie się zmniejszać. Mój Marszałek ma już kilkanaście lat i groszek występuje tylko na niektórych gronach, w dodatku jest go jak na lekarstwo. Myślę, że z Marquetem też tak będzie.
Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="wojtekb"]

Wraz z wiekiem rośliny ilość groszku będzie się zmniejszać. Mój Marszałek ma już kilkanaście lat i groszek występuje tylko na niektórych gronach, w dodatku jest go jak na lekarstwo. Myślę, że z Marquetem też tak będzie.
Wojtek

Zapewne tak będzie, ale kwasy raczej nie zmaleją a to znaczy, że będzie potrzebna inna odmiana o bardzo małych kwasach

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: ogurek i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO