Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 14:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2020
PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 04:39 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
newrom napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Będzie nastaw z Rieslinga.

To bożolenowo wypadnie u Ciebie w wakacje? ;)

Raczej wtedy wino grzane w tych temperaturach.
suszi napisał(a):
@Dolnoslonzok
bardzo ciekawie to wygląda. A nowe nasadzenia (całkiem spore: 100 sztuk) też tak będziesz prowadził - forma gobelet na pniu?

Tak w tej części uprawy będę stosował gobelet na pniu (50cm). Stąd rozstaw 1,6m na 1,6m.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 12:07 
Kiper
Kiper

Do d*py ta wiosna. Najpierw trochę lata w kwietniu, a potem równia pochyła. Pierwszy śnieg, przymrozki, od dwóch tygodni co dwa dni deszcze.

Myślałem że zeszłoroczny maj był słaby, ale jak porównuję foty to stwierdzam że był całkiem spoko. Krzaki wyglądają jak po bitwie - liście powykrzywiane, z dziurami, bladozielone. Kilka dni temu pierwsze plamy MRZ. Część odmian stanęła w połowie maja i tak stoi. Na części latorośli widzę efekt zig-zag. Prognozy wciąż słabe, zapowiadają temperatury poniżej 5 stopni w nocy.

Ech.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 12:33 
Ekspert
Ekspert

U mnie taki dramat (bo inaczej tej fazy rozwoju o tej porze roku nie można nazwać) po mrozie 12/13 maja:
Obrazek

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 12:56 
mistrz
mistrz

U mnie przymrozek był ewidentnie przygruntowy. Co było poniżej 50 cm przymrożone. Najbardziej dostały młode sadzonki. Część kwiatostanów wygląda jakby dostały mrozem. Straty jednak nie są aż tak duże.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 14:49 
Kiper
Kiper

Ostatnio grzebałem w ziemi, u mnie może lać jeszcze dwa miesiące....

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 16:34 
Kiper
Kiper

Nie kracz - bo w zeszłym roku lało u Was w Galicji, aż Wam bokiem wychodziło:
uprawa/wiosna-2019-t12567-465.html
Słońce potrzebne, wszystkim :wink:
U nas tylko ciepła brakuje, ziemia wilgotna na 40cm, przyrosty 20-50cm, nowe sadzonki jeszcze w doniczkach, za zimno.

O przepraszam nie zauważyłem, przecież po Skale może lać - bo wszystko spłynie w dół. :lol:

Ostatnio edytowano czwartek, 28 maja 2020, 17:20 przez Mcin, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 16:49 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
tupisac napisał(a):
Myślałem że zeszłoroczny maj był słaby, ale jak porównuję foty to stwierdzam że był całkiem spoko.

Maj w tamtym roku był dobry ale później miesiąc u mnie nie padało i były piekielne upały i część sadzonek wypadło.

W tym roku sadzonki słabo się ukorzeniają, bo zimno.
Wsadzałem do gruntu po miesięcznym doniczkowaniu na balkonie, to korzonki mikre. Ale i tak dobrze, że przy tym zimnym wietrze z północy już przymrozków nie będzie...Obrazek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 17:16 
Ekspert
Ekspert

A ja dzisiaj wsadzałem krzaczek otrzymany od forumowicza - ziemia wilgotna na jakieś 15cm
dalej suchy popiół :shock:

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 17:35 
Kiper
Kiper

newrom napisał(a):
Bo rolnikowi nie dogodzisz! Albo za sucho, albo za ciepło, albo za zimno, albo za mokro! Sorry taki mamy klimat ;-)

Sorry, ale ja oficjalnie jestem zmarzlak i ciepluch. Sporo południowej krwi. Do funkcjonowania potrzebuję dużo słońca.

Tak jak winorośle.

newrom napisał(a):
Ostatnio grzebałem w ziemi, u mnie może lać jeszcze dwa miesiące....

Jakby jeszcze polało na zapas to rozumiem. Ale u mnie popaduje po kilka/kilkanaście milimetrów. Akurat tyle żeby nie dało sie pryskać i żeby grzybkom było dobrze.
Na suszę się przygotowałem i rurki sobie powbijałem.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 19:03 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
...Jakby jeszcze polało na zapas to rozumiem. Ale u mnie popaduje po kilka/kilkanaście milimetrów. Akurat tyle żeby nie dało sie pryskać i żeby grzybkom było dobrze...
Problem to może mieć ktoś z hektarami, bo każdy oprysk szybko zmyty generuje koszty. Ktoś kto ma kilkanaście do kilkudziesięciu krzaczków może być bardziej elastyczny. Jak czytasz etykietki to doczytaj, które środki są trudniej zmywalne, którymi można pryskać na wilgotne liście, które są interwencyjne i... atakujesz w dłuższą pauzę między deszczami. Ja nigdy nie liczę na to, że np. wodorowęglan potasu będzie długo "wisiał" na krzewach (bo to nie w jego naturze) a liczę na to, że nawet w krótkim czasie już "zamiesza" w rozwoju grzybków. W następną pauzę troszkę zamieszam Alkalinem czy Siarką i ostatecznie przy niewielkiej ilości oprysków (trafionych w czasie) mam czysto. Taktyka dręczenia wroga, palenia zaplecza, niszczenia taborów, wojna partyzancka. Inni czekają na sprzyjający, długi czas na ofensywę a tu "kiszka" , bo wróg już zdarzył się okopać i przegrupować. Ja bardzo rzadko pryskam, ale nie dopuszczam do tego, żeby wróg się okopał, zorganizował czy rozwinął szyki. Kwestia filozofii lub taktyki. :wink:

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 19:12 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Kwestia filozofii lub taktyki.

Zapowiadają u mnie opady od dzisiaj przez 4-5 dni do tego temperatury 20*C w dzień 10*C w nocy.
Wczoraj wieczorem poszedł Alkalin a po deszczach pierdyknę siarę (no chyba, ze coś znajdę to wtedy soda).
Taki mam plan.
Pomimo, iż wymroziło mi 70-80% latorośli na krzewach a to co ocalało prawdopodobnie będzie się mocno osypywać przy kwitnieniu to istnieje szansa, że coś się może poskubie.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 19:15 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
Wczoraj wieczorem poszedł Alkalin a po deszczach pierdyknę siarę (no chyba, ze coś znajdę to wtedy soda).

Ło matko! Ja do tej pory jeszcze niczym nie pryskałem. :crazy:

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 20:16 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
wolq napisał(a):

Ło matko! Ja do tej pory jeszcze niczym nie pryskałem. :crazy:

W zeszłym sezonie też miałem takie podejście.

PostNapisane: piątek, 29 maja 2020, 07:16 
Ekspert
Ekspert

Przy okazji aktualnej norweskiej pogody, całkowicie naturalnej i normalnej w naszym klimacie(jak by ktoś się za dużo naczytał o globalnym ociepleniu) obserwuję sobie zachowanie poszczególnych odmian na tym zimnie.
Część odmian podobnie jak w zimnym maju ub. roku zupełnie stanęła, przy czym w ub. roku od pocz. czerwca zaczęło się robić bardzo ciepło, teraz prognozy są jak dla okolic Oslo :lol: , część odmian czerwonych będzie miała problem z odrobieniem strat (chyba zrobię z Negru różowe :lol: )
Odmiany czerwone na które postawiłem czyli Roesler i Rubinet nic sobie z tej pogody nie robią, przyrosty zupełnie w normie, podobnie zresztą Zweigelt Signum czy C. Cantor. I to jest dobra wiadomość.
Stoi zupełnie Negru, Duna Gyongye, odmiany bordoskie, Dunaj, a także Krasień, któremu z zimna nawet pożółkły liście.
Z białych absolutnie nie reagują negatywnie na to zimno odmiany z Udine szczególnie Soreli i Sauvignon Maris, i oczywiście Dublański. Pannonia ma już na niektórych krzewach ponad metrowe przyrosty i żadnych oznak że jej w wegetacji taka pogoda w czymkolwiek przeszkadza.
Widać jak potomek Traminera BV 10-19-8 lubi ciepło bo stanął zupełnie w gruncie a krzewy na ścianie wyglądają dobrze. Nektar i Generosa również zatrzymały się w miejscu, z tym że te odmiany u mnie i tak słabo rosną więc teoretycznie nie powinno być problemów.
Zatem odpowiadając na pytanie Dolnoślązoka w innym wątku - co się dzieje? - odpowiadam: globalne ocieplenie :lol:
Taki mamy klimat i nic nie poradzimy, i żadne fake newsy puszczane do zideologizowanej prasy (dla kasy) przez nadętych winiarzy z lubuskiego że jest już gorąco i sucho jak w Portugalii tu nie pomogą, to nie jest właściwa szerokość geograficzna dla uprawy wysokiej jakości surowca na wino (no może dla Solarisa :lol: ) i zawsze należy zakładać że będzie gorzej. Ważne aby testować odmiany które jako tako dadzą radę w warunkach hobbystycznej uprawy jak się jeszcze bardziej "ociepli".

PostNapisane: piątek, 29 maja 2020, 07:21 
Ekspert
Ekspert

U mnie poszedł do tej pory jedynie oprysk myjący siarką. Miałam pryskać jeszcze raz siarką, ale co trochę pada, więc następny oprysk Amistarem Opti tuż przed kwitnieniem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1