Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 06:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 18:26 
Kiper
Kiper

Dziękuje bardzo za słowa uznania :)

Mam zbitą, gliniastą glebę, nisko wody gruntowe (ponad 100 m) i częste susze. Wszystko co lałem i sypałem to elegancko spływało w trawę po takiej popękanej skorupce. Trawa przy szpalerku rosła dwa razy szybciej niż reszta trawnika, takim wściekle zielonym i gęstym pasem na pół metra szerokim.

Teraz nie mam problemów, krzaki reagują na nawożenie i podlewanie praktycznie w oczach, a trawa usycha równomiernie na całym trawniku :)

Co do utrzymywania ugoru, to wykorzystuję niewolniczą pracę dzieci. Tyle tylko, że utrzymuję go nie w szpalerach, a szpalerze...

PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 18:48 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
tupisac napisał(a):
Dziękuje bardzo za słowa uznania :)

Mam zbitą, gliniastą glebę, nisko wody gruntowe (ponad 100 m) i częste susze.

Na gliniastej to rura może mieć sens.
Ja w piachu wkopałem rury, wlewam konewkę i słyszę odgłos jak w kanalizacji.

Rzeczywiście ładnie na zdjęciach wyglądają krzaczki.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 16 marca 2021, 23:55 
Kiper
Kiper

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
No no ....... zmuszanie dzieci do niewolniczej pracy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

toż to nie XIX-ty wiek :D :D :D :D

W tym zmuszaniu leży największy problem. W XIX wieku chyba było łatwiej. Obecnie to przypomina negocjacje z górniczymi związkami zawodowymi. Zazwyczaj kończy się kompromisami nie zadowalającymi żadnej ze stron ;)

A w ogóle jak się policzy wikt, opierunek, straty materialne w ruchomościach i nieruchomościach oraz inne koszta, to w przeliczeniu na metry odchwaszczonego ugoru rocznie nijak się to dziecięce niewolnictwo nie spina w żadną stronę.

-- wtorek, 16 marca 2021, 23:55 --

Wracając do rurek. Czasem lądują na forum filmy z jakimiś ukraińskimi dziadkami, którzy pokazują taaaaaaaakie grona. Jak się wnikliwie popatrzy, to tam często takie rurki występują.

Druga sprawa jest taka, że ja uprawiam i oglądam filmy z deserówkami. Przerobówki rządzą się zupełnie innymi prawami.

PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2022, 09:06 
Ekspert
Ekspert

Wątek powstał z wydzielonych postów z tematu Najsmaczniejsze trzy ciemne odmiany

Odświeżam wątek bo chyba wiosną jak najbardziej aktualny.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 18 maja 2022, 12:17 
mistrz
mistrz

tupisac napisał(a):

Prawidłowo to rura powinna być grubsza tak ze dwa razy, ciut dłuższa i ponawiercana do 1/3 długości od dołu.

Ja mam taki kubełek litrowy ze skalą i dziubkiem którym leję do tych rurek. Naleję ile wlezie i idę do następnego krzaka, a z rurki sobie powoli schodzi. Zazwyczaj kubełek starczy na 4-5 krzaków, stąd te 200 ml. W niektóre wejdzie więcej, w niektóre mniej, czasem przejdę jeszcze raz i podolewam bo akurat szybko zeszło... Więc w sumie wypada to różnie, ale generalnie chodzi o to, że nie leję wiadrami ;)

Zainspirowałeś mnie :thumbup: Ze względu na warunki glebowe z miejscem pod uprawę uciekłem z gliny (od grudnia do lutego stała tam woda) na piasek z pyłem ilastym. Niby przy sadzeniu na dnie dołka robiłem misy z gliny, ale - zostało mi trochę rury PE od wodociągu. Pod deserówki jak znalazł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1