Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 09:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 07:38 
czeladnik
czeladnik

Witam ,

Ukorzeniałem sztobry z ub. piramidy . Po dwóch tygodniach ( 08.03 -23.03 ) ponad 80% miało korzenie, reszta kalus.
Przesadziłem je w doniczki w mieszaninę podłoża do rozsady , torfu odkwaszonego oraz podłoża do kwiatów z nawozem osmocotte .
Wszystko stoi na parapetach od południowej i północnej strony.
Dotychczas odnotowałem jeden wypad lecz widać ,że odbija z oczka zapasowego.
Chciałbym wspomóc moje sadzonki i tu pytanie do kolegów praktyków.
Czy podlać je delikatnie jakimś nawozem rozpuszczalnym , czy może użyć asahi.
Czy na tym etapie ich rozwoju jest to celowe czy dać sobie spokój...?
Poniżej zdjęcie z komórki przedstawiające aktualny stan.( sorry za jakość )

Obrazek
Obrazek

pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 09:59 
Ekspert
Ekspert

Po analizie informacji z forum i na podstawie obserwacji własnych sadzonek dochodzę do wniosku, że większość wcześnie ukorzenionych sadzonek przetrzymywanych na parapetach cierpi w tym roku na chorobę pt " brak wiosny". Latorośla są wydłużone, liście zasychają od obrzeży i opadają. Sprawdzam systemy korzeniowe i są zdrowe. To samo mam na pomidorach. Męczą się okrutnie. Myślałem że to wina Podłoża, które zakupiłem w Lidlu, ale po sprawdzeniu systemów korzeniowych tylko tak to sobie potrafię wytłumaczyć. Poniżej dwa zdjęcia ( korzenie i latorośl) z tej samej sadzonki.

Załączniki:
DSCN3297.JPG
DSCN3297.JPG [ 129.74 KiB | Przeglądane 847 razy ]
DSCN3293.JPG
DSCN3293.JPG [ 132.99 KiB | Przeglądane 847 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 10:28 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Myślałem że to wina Podłoża, które zakupiłem w Lidlu,

Piotrze, podłoże z Lidla jest OK, również go w tym roku używam, ale w połączeniu z piaskiem i perlitem. To jest torf niski, który bez dodatków rozluźniających może blokować dostęp tlenu do korzeni. Moja pierwsza tura sadzonek jest od 2 tygodni na parapecie i nic niepokojącego się nie dzieje.

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 14:06 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Po analizie informacji z forum i na podstawie obserwacji własnych sadzonek dochodzę do wniosku, że większość wcześnie ukorzenionych sadzonek przetrzymywanych na parapetach cierpi w tym roku na chorobę pt " brak wiosny". Latorośla są wydłużone, liście zasychają od obrzeży i opadają. Sprawdzam systemy korzeniowe i są zdrowe. To samo mam na pomidorach. Męczą się okrutnie. Myślałem że to wina Podłoża, które zakupiłem w Lidlu, ale po sprawdzeniu systemów korzeniowych tylko tak to sobie potrafię wytłumaczyć. Poniżej dwa zdjęcia ( korzenie i latorośl) z tej samej sadzonki.

Tak, ponieważ bardzo mało Słońca było.Moje próbne ukorzenianie Bety zacząłem jesienią(ponieważ chciałem poćwiczyć ,aby nie popełnić błędów na wartościowych odmianach wiosną.)Sztobry ukorzeniły się bez problemu zielone ładnie rosło ,a potem skończyło się tak jak u Ciebie czyli zasychanie liści ,aż same opadły,a korzonki były jak najlepszym porządku.Potem poszły w śmieci .(I tak bym je potem wywalił ponieważ szkoda miejsca ).

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 14:39 
nowicjusz
nowicjusz

Co to za kryształki na ukorzeniającej sie sadzonce?
http://img42.imageshack.us/img42/4639/img3498d.jpg

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 15:04 
Ekspert
Ekspert

Sadzonka pozbywa się niepotrzebnych substancji. Tak musi być. To nic groźnego. :P

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 15:08 
nowicjusz
nowicjusz

OK.Dziękuję za wyjaśnienie.

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 21:49 
mistrz
mistrz

Benon napisał(a):
Ja winiłbym raczej zbyt ostre podłoże.
Kompost to nawóz organiczny zawierający spore ilości azotu i potasu.
I przypuszczam że to nadmiar tych składników zniszczył Twoje sadzonki.

Tak sądzisz...?
To zajrzyj sobie tutaj:
choroby-i-szkodniki/co-to-za-chorobsko-t7355.html

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 22:28 
Ekspert
Ekspert

piem1970 napisał(a):
jureki napisał(a):
Dzięki za radę, ale przy moim areale uprawy to chyba się pobawię z jakimiś etykietkami wyciętymi z opakowań po surówkach czy wodzie mineralnej.

Kolego jeśli masz dzieci to wykorzystaj okładki z książek czy zeszytów - ja tak robię.Po jednym roku są zawsze do wyrzucenia Bierzesz przycinasz na prostokąciki,dziurkacz biurowy,potem marker permanentny,kawałek sznurka i po taniości masz.

Na etykietki dobra też jest stara cerata, może być i nowa... żona kupiła z metra za zetkę ( dł. 250 / szer. 16cm) ;)

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 04:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Adamlove napisał(a):
kapitan napisał(a):

Tak, ponieważ bardzo mało Słońca było.Moje próbne ukorzenianie Bety zacząłem jesienią(ponieważ chciałem poćwiczyć ,aby nie popełnić błędów na wartościowych odmianach wiosną.)Sztobry ukorzeniły się bez problemu zielone ładnie rosło ,a potem skończyło się tak jak u Ciebie czyli zasychanie liści ,aż same opadły,a korzonki były jak najlepszym porządku.Potem poszły w śmieci .(I tak bym je potem wywalił ponieważ szkoda miejsca ).

Zaobserwowałem identyczne zjawisko jak Wy. Jesienią, po cieciu sztobrów na wsiach, ukorzeniłem i wsadziłem do doniczki z ziemią patyki Chrupek. Zielone wybiło wysoko, a liście po pewnym czasie zaczęły czarnieć na obrzeżach, zasychać i odpadać. Korzeń jest w porządku, a wybijają też nowe pąki, zatem pozwoliłem im żyć i zobaczymy, co będzie dalej.

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 13:18 
Ekspert
Ekspert

U mnie spore straty w ukorzenianiu powoduje wybijanie pączków kwiatowych. Od momentu rozwinięcia się pąka na kwiat, korzonki przestają rosnąć, a czasem nawet zamierają. Powydłubywałem kwiatki, a teraz poczekam - może sę podniosą.

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 20:47 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
U mnie spore straty w ukorzenianiu powoduje wybijanie pączków kwiatowych. Od momentu rozwinięcia się pąka na kwiat, korzonki przestają rosnąć, a czasem nawet zamierają. Powydłubywałem kwiatki, a teraz poczekam - może sę podniosą.

Czegos takiego jeszcze nie było. Korzenie zamierają przez kwiatki. Niech już ta wiosna przyjdzie :).

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 21:16 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, bardzo proszę o pilną odpowiedź.
Po dwóch tygodniach ukorzeniania w perlicie, kalus który się pojawił na sztobrach i w niedzielę był jeszcze biały zaczyna brązowieć, kolor przypomina cukier trzcinowy. Co robić ?

Tytuł: ukorzenianie
PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 21:19 
nowicjusz
nowicjusz

Moj pierwszy raz.Wybralem obcje "wklina" idz na calosc. W ukorzeniarce 100*50 wlorzylem okolo 500 sztobrow w wiadrach300 15 marzec.Dzisiaj 50% ma korzenie ,wysadze do dniczek i petow ,reszte ponwnie wloze do ukorzeniarki.Korzenie nawet 5 cm , oczka nawet nie drgnely. Dziekuje za FORUM ale prosze bez ''aptekarstwa''.Jezeli dzieci pomoga wysle zdjecia.PozdrawiamSlawek.

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 21:24 
Kiper
Kiper

Mają za mokro.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1