Witam, pomimo,ze tytuł nosi nazwę "Ukorzenianie 2013" w paru słowach napisze jak ja to robiłem w roku 1987.Jesli moderator uzna ,że moja wypowiedz nie pasuje do tego tematu proszę o wykasowanie posta.
Były to odległe lata bardzo ubogie w wiedzę i doświadczenia związane z uprawą winorośli,radziłem sobie jak mogłem i umiałem, sztobry kupiłem w Poznaniu, niestety nie pamiętam od kogo, przywiozłem je do domu w Szczecinie.Wcześniej przygotowałem podłoże, byl to normalny torf zmieszany z pisakiem rzecznym płukanym,i opaski w jakich sadzi się rozsadę pomidorów potocznie zwane "cylindrami".Owe cylindry miały wysokość m/w 10 cm a srednicę około 7cm, w kotłowni domu zrobiłem stoły z desek na których poukładałem cylindry wypełnione podłożem, nad nimi wisiała żarówka w celu doświetlania .Do tak przygotowanych cylindrów powsadzałem sztobry, nie zaprawiałem ich ukorzeniaczem,całość po posadzeniu zraszałem opryskiwaczem, robiłem to kila razy dziennie, nie podlewałem ich wcale, tylko zraszałem obficie.Sztobry nie były od góry zabezpieczone parafiną, ani oczka które znajdowały się w podłożu nie były usunięte.
Nie przypominam sobie po jakim czasie nastąpiło ukorzenianie sie sadzonek, ale z tym nie było problemów,w momęcie gdy pąki zaczynały się otwierać rozpocząłem doświetlanie żarówką, podłoże na stołach nie było w jakiś specjalny sposób ogrzewane, temperatura w pomieszczenie wynosiła m/w 23st.C.Teraz gdy czytam Wasze relacje z ukorzeniania, moja"metoda" wydaje się być barbarzyńską:)
Zapomniałem dodać,że sztobry były w większosci cięte na 3 oczka, rzadko na 2 oczka.Może zaskoczę czytających, ale "odpad" niekurzenionych sadzonek miałem bardzo mały , nie przekraczał 10 procent, w wydaje mi się ,ze był znacznie mniejszy.Sadzonki po ukorzenieniu i z rozwniętymi 2 lub jednym pędem przewiozłem do namiotów foliowych i posadziłem.Tą pierwsza partią sadzonek obsadziłem 4 namioty o wymiarach 30m x 6m.W następnym roku obsadziłem kolejne dwa namioty , tez swoimi sadzonkami.I to w zasadzie wszystko w temacie moich doświadczeń z ukorzeniania sztobrów