Teraz jest środa, 17 września 2025, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 10:33 
Kiper
Kiper

Mój termoregulator trochę przekłamuje i gdyby nie kontrolny termometr ,miałbym za zimno. Pamiętam, że musiałem ustawić na nim dużo większą temperaturę i podnieść trochę czujnik do góry. Wtedy dopiero uzyskałem właściwą temperatura. W pierwszym ukorzenianiu 28C a w drugim 30C na początku i wszystko było ok. Trafił mi się trochę rozregulowany termoregurator ale nie zamierzam go zmieniać bo działa tylko trzeba uwzględnić poprawki jak wyżej.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 10:46 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Trafił mi się trochę rozregulowany termoregurator ale nie zamierzam go zmieniać bo działa tylko trzeba uwzględnić poprawki jak wyżej.

Zrób sobie nakładkę na pokrętło, z nową strzałeczką i po problemie :). Można okleić białą taśmą i zrobić nową kreskę czarnym mazakiem.

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 13:16 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
krys napisał(a):
Trafił mi się trochę rozregulowany termoregurator ale nie zamierzam go zmieniać bo działa tylko trzeba uwzględnić poprawki jak wyżej.

Zrób sobie nakładkę na pokrętło, z nową strzałeczką i po problemie :). Można okleić białą taśmą i zrobić nową kreskę czarnym mazakiem.

Takiej ingerencji w regulator mogę się podjąć, niech tylko zacznę ukorzeniać to wtedy przeprowadzę kalibrację. Kiedyś chciałem go naprawiać ale zwykle po rozbiórce i złożeniu różnych sprzętów pozostaje mi sporo zbędnych części więc szkoda by było :) .

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 13:35 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
Ja w tym roku mam taki pomysł... Z racji wykonywanego zawodu mam w domu więcej komputerów i serwerów niż moja druga połówka kosmetyków. Każdy zasilacz do każdego z urządzeń grzeje się bardzo mocno. Gdyby tak je wsunąć pod doniczki ze sztobrami?

może być tylko jeden minus - promieniowanie z tych zasilaczy. Ale może nie będzie mieć wpływu na zdrowie rośliny... co sądzicie?

Maciek
http://www.sniegorski.pl

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 13:48 
Kiper
Kiper

Maciek - próbuj :)
Powinno się udać.

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 16:20 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
mam nadzieję - pochwalę się zdjęciami jak sadzonki ruszą

Maciek
http://www.sniegorski.pl

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 17:30 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
krys napisał(a):

Nie ma takiej potrzeby... pokrętło (gałka) to nakładka na potencjometr więc wystarczy ją podważyć, wyjąć i założyć tak żeby pasowała do skali (pod warunkiem że ośka potencjometru to wieloklin a nie ścięcie) lub też...
RT-2 miały w środku potecjometr do kalibracji ale to już ingerencja ...

A trwałość i przypadki zwierania przekaźnika to poprostu prostota i tanie części

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 20:39 
mistrz
mistrz

w jakim miejscu najlepiej ustawić końcówkę czujnika od RT2 aby najlepiej wskazywała na jakiej wysokości od płyty grzewczej (zalany betonem kabel) I jak w stosunku do ścianek ukorzeniarki aby wskazywał najbardziej realną temp.
Bo wiadomo na dnie ukorzeniarki temp. będzie wysoka, a z kolei przy ściankach najmniejsza, pewnie macie jakieś doświadczenie w tym :)

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 09:03 
przedszkolak
przedszkolak

piotrek7725 napisał(a):
w jakim miejscu najlepiej ustawić końcówkę czujnika od RT2 aby najlepiej wskazywała na jakiej wysokości od płyty grzewczej (zalany betonem kabel) I jak w stosunku do ścianek ukorzeniarki aby wskazywał najbardziej realną temp.
Bo wiadomo na dnie ukorzeniarki temp. będzie wysoka, a z kolei przy ściankach najmniejsza, pewnie macie jakieś doświadczenie w tym :)

Nie wiem czy jakikolwiek regulator temperatury ustawi temperaturę na stałym poziomie w tym urządzeniu. To zależy od grubości betonu. Obawiam się że będzie to działać jak piec akumulacyjny-najpierw długo się nagrzewać a potem długo oddawać temperaturę. Pomimo zadziałania termostatu temperatura będzie stopniowo coraz większą a potem coraz mniejsza aż do zadziałania termostatu.

Ostatnio edytowano czwartek, 14 lutego 2013, 12:06 przez Zdrzewa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 09:59 
Kiper
Kiper

Przecież ukorzenianie winorośli nie wymaga aptekarskiej dokładności.
Nie ma co liczyć wyłącznie na termoregulator. Koniecznie trzeba korzystać z dodatkowego termometru. To, jaką temperaturę ustawimy na termoregulatorze powinno zależeć właśnie od wskazań termometru. Termometr zaś powinien być umieszczony na wysokości dolnych krawędzi sztobrów w podłożu.
Moja ukorzeniarka również działa na zasadzie betonowej wylewki z zatopionym przewodem grzejnym i nie zauważyłem wyraźnych wahań temperatury, które mogłyby zaszkodzić ukorzenianiu, a ukorzeniam również borówkę wysoką, która ma dużo większe wymagania w stosunku do stałości temperatury i wilgotności.
Sztobry wkładam do ukorzeniarki dopiero po nagrzaniu podłoża i ustabilizowaniu się temperatury, co niekiedy trwa nawet dobę, w zależności od podłoża. Inaczej ciepło odbiera od płyty betonowej, przewodzi i akumuluje perlit, inaczej sam piasek, a jeszcze inaczej piasek zmieszany z torfem lub innym podłożem, dlatego trzeba doświadczalnie ustawić temperaturę na RT2 tak, by na poziomie kallusa była ona właściwa dla ukorzeniania winorośli.

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 10:12 
czeladnik
czeladnik

Zdrzewa napisał(a):
Nie wiem czy jakikolwiek regulator temperatury ustawi temperaturę na stałym poziomie w tym urządzeniu. To zalerzy od grubości betonu. Obawiam się że będzie to działać jak piec akumulacyjny-najpierw długo się nagrzewać a potem długo oddawać temperaturę. Pomimo zadziałania termostatu temperatura będzie stopniowo coraz większą a potem coraz mniejsza aż do zadziałania termostatu.

Ale wiele urządzeń stabilizujących cokolwiek działa właśnie w ten sposób - to zupełnie normalne. Jeżeli masz sterownik pieca c.o. w domu to działa tak samo - jak temperatura spadnie to włącza piec, a jak wzrośnie to go wyłącza. Chodzi jedynie o to aby amplituda tych wahań pomiędzy min a max była przez nas akceptowalna.

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 12:19 
przedszkolak
przedszkolak

Nie ma co liczyć wyłącznie na termoregulator. Koniecznie trzeba korzystać z dodatkowego termometru. To, jaką temperaturę ustawimy na termoregulatorze powinno zależeć właśnie od wskazań termometru. Termometr zaś powinien być umieszczony na wysokości dolnych krawędzi sztobrów w podłożu.

Zgadzam się w 100%.

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 13:55 
czeladnik
czeladnik

Polećcie proszę sprawdzony higrometr do pomiaru wilgotności w ukorzeniarce.
Znalazłem taki:
http://allegro.pl/higrometr-termometr-z ... 13881.html
Czy ktoś z niego korzystał? Chyba, że macie lepszą propozycję?

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 14:43 
czeladnik
czeladnik

To zależy czego się chce. Z jednej strony małe więc fajnie będzie wyglądało wmontowane w ściankę ukorzeniarki. Ale z drugiej strony na stronie biowinu w tej lub podobnej cenie można kupić termometr wew., zewn, z zegarem, budzikiem i higrometrem czyli po zakończeniu ukorzeniania można wziąść do pokoju i wykorzystać "inaczej".

Sprzedawcy się chyba przecinek przestawił bo ja osobiście nie wierzę w dokładność pomiaru temp. +-0,1st. C. W tej klasie urządzeniach +-1st. C to standard. Standardem jest też +-5% przy wilgotności (tu się akurat zgadza).

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2013, 21:30 
Ekspert
Ekspert

maciek1988 napisał(a):
Ja w tym roku mam taki pomysł... Z racji wykonywanego zawodu mam w domu więcej komputerów i serwerów niż moja druga połówka kosmetyków. Każdy zasilacz do każdego z urządzeń grzeje się bardzo mocno. Gdyby tak je wsunąć pod doniczki ze sztobrami?

może być tylko jeden minus - promieniowanie z tych zasilaczy. Ale może nie będzie mieć wpływu na zdrowie rośliny... co sądzicie?

Prawdopodobnie nikt jeszcze nie badał wpływu fal elektromagnetycznych na organizm winorośli, więc możesz być pierwszym.
Bezsprzecznym plusem styropianowej ukorzeniarki jest umiarkowana konsumpcja prądu i stabilność temperatury.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1