Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 19:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2012, 19:05 
czeladnik
czeladnik

Dzięki za podpowiedź, chyba tak zrobię.

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 15:29 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
Jak chcesz, mogę Ci na wiosnę przyszłego roku dać Regent, Rondo, Cabernet Cortis i Merechal Foch. Sztobrów będę miał sporo, a jestem z Warszawy to chyba spotkanie się nie będzie problemem. Ale pewnie masz wszystkie te odmiany :)

Maciek
http://www.sniegorski.pl

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 05:58 
Ekspert
Ekspert

Ukorzeniał ktoś odmianę AT-6-3sk ?
Pytam, bo nie ruszyła mi ani jedna sztuka z 18, ani na folii, ani w doniczkach. Sztobry miałem własne naprawdę porządne. Pozostałe odmiany całkiem nieźle, procedury te same. Ciekawi mnie czy ktoś miał podobne doświadczenia z tą odmianą. Może dlatego jest tak mało popularna :roll:

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 16:23 
Ekspert
Ekspert

Z przyczyn niezależnych ode mnie część sztobrów przetrzymałem zakopcowane do 26 maja. Gdy je wykopałem stwierdziłem że praktycznie wszystkie pąki puściły szparagi i rozsądek nakazywał to wszystko wywalić. Zacięcie do eksperymentowania wzięło jednak górę. Powyłamywałem szparagi, zostawiłem tylko górne pąki (mam na myśli zapasowe), zarobiłem stopki, ukorzeniacz i bez żadnego grzania zrobiłem im takie lokum w ogrodzie.

Obrazek

Po 2,5 tygodniach pod tą folią jakieś 90 % rusza z pąków zapasowych. Sztobry są posadzone ukośnie. Stopy nie są głębiej jak 5-8 cm. Mierzyłem temperaturę pod folią, praktycznie nie spadła nigdy poniżej 18 *C, a najcześciej zawsze jest powyżej 20. Jestem mocno ciekaw jaki będzie efekt tego ukorzeniania? Kiedyś dawno ktoś pokazywał zdjęcia ukraińskich sadzonek robionych podobnie. Pamiętam, że korzenie miały jak miotły na całej długości. Nie liczę na taki efekt bo materiał wyjściowy był już mocno wyczerpany z substancji zapasowych ale to co się dzieje (na górze) nieco mnie pozytywnie zaskakuje. Mam podstawy przypuszczać że w korzeniu nie jest gorzej.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 21:53 
Ekspert
Ekspert

Ja w tym roku robiłem próbę tego ukorzeniania o którym pisałem wcześniej
post117831.html#p117831
Ale po kolei:
1) sztobry trzymałem w piwnicy nie w piasku ale w wodzie - długie kawałki łozy niepociętej wstawionej pionowo (zgodnie z kierunkiem rośnięcia) do miski z niewielką ilością wody. Bardzo fajna metoda - oczywiście: a) końcówka która jest w wodzie jest nadgnita i do odcięcia więc warto z tej strony zostawić kawałek więcej tak aby po odcięciu zostało zdrowe kolanko b) oczka mają sucho więc nie gniją c) łoza powyżej 1,5m usycha - chyba nie jest w stanie tak wysoko podciągać wody
2) sztobry pocięte, zbędne oczka usunięte, dolne kolanka podrapane i obsypane ukorzeniaczem, związane w pęczki, przesypane mieszaniną piasku i torfu (tak by wchodziło pomiędzy patyki), lekko zwilżone, owinięte szczelnie folią i wsadzone pod kaloryfer - 3.04 (zdecydowanie za wcześnie)
http://www.winogrona.org/forum/download/file.php?mode=view&id=1672
3) po kilkukrotnym podglądaniu co się tam dzieje musiałem 26.04 je wyjąć
4) Obraz nędzy i rozpaczy - oprócz kalusa i zaczątków korzonków w różnym stanie rozwoju
http://www.winogrona.org/forum/download/file.php?mode=view&id=1674
masa szparagów, częściowo podgnitych.
http://www.winogrona.org/forum/download/file.php?mode=view&id=1673
Generalnie wszystko się nadaje do kosza - ale jako rasowy eksperymentator - musiałem kontynować. Co miało odpaść odłamałem - ale krótkich szparagów nie ruszałem - zawoskowałem jak leci razem ze szparagami (tak jak na filmikach) i do ziemi na czarną folię
5) Dosyć długo stały i nic się z nimi nie działo - ale nic dziwnego było zimno potem nieśmiało zaczęły ruszać. Teraz wyglądają tak:
http://www.winogrona.org/forum/download/file.php?mode=view&id=1675
Ukorzeniło się tak 85-95% ale ruszyły ładniej niż te przesadzane z pojemników (rośliny chyba w ogóle nie lubią przesadzania :D ), co ciekawe mają bardzo krótkie międzywęźla - nie wiem z czego to wynika.
Zasadniczo próbę trzeba uznać za udaną. Czy w następnym roku podejmę próbę z ukorzenianiem pod kaloryferem? Nie wiem. Ukorzeniarka i grzanie w stopki jest na pewno lepsza ale jak się nie ma ukorzeniarki to grzanie w ziemi pod kaloryferem daje radę.

Załączniki:
20120607_165037_mini.jpg [172.86 KiB]
Nie pobierane
20120426_211744_mini.jpg [82.87 KiB]
Nie pobierane
20120426_211725_mini.jpg [104.44 KiB]
Nie pobierane
20120403_201552_mini.jpg [84.26 KiB]
Nie pobierane

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 22:19 
przedszkolak
przedszkolak

Canin- gratuluję! Fajnie że o tym napisałeś. Ja też ukorzeniałem w podobny sposób, nie pisałem o tym pierwszy bo to metoda trochę wbrew kanonom sztuki :lol: . Sztobry 3-oczkowe były w ziemi przez zimę. Potem ukorzeniacz na stopki, usunięcie dolnych oczek, przesypanie ziemią ogrodową za parę pln/worek w dużej beczce plastikowej. Odrobinę zwilżyłem, potem nie dolewałem wody wcale. Beczka luźno przykryta wiekiem. Ustawiłem ją w kotłowni koło pieca do CO. Błąd taki że jej nie obracałem, dużo lepiej sztobry puściły od strony pieca. I trochę je przetrzymałem bo szparagi były spore.
Trwało to ok 3 tygodnie. Podczas wyciągania spora część szparagów się wyłamała. Na ponad 200 sztobrów oznak życia nie dało parę sztuk. Zależnie od odmiany różne efekty np. Nero piękny kalus a pąki tylko trochę nabrzmiałe, Ilczewski długie szparagi i równie długie cienkie korzenie. Zawoskowane (i to chyba najważniejsze) trafiły na folię. Chyba wosk był zbyt gorący bo część pędów mimo to uschła ale to żadna strata bo pięknie ruszyły zapasowe. Obecnie wyglądają podobnie jak u Canina.
Ciekawe że b. dobrze ukorzenia się tak Regent o którym czytałem że ogólnie ciężko. Tyle że przy tej odmianie wstrzymałbym się kolejnym razem z wycinaniem pąków położonych niżej bo korzenie wyrastają dokładnie na poziomie pąka. Chyba lepiej je wyłamać w momencie posadzenia w folię.
Podsumowując metoda prosta, bezobsługowa, tania a skuteczna jak na dzień dzisiejszy. Rośnie ok. 90% z 250. Kolejnym razem zrobiłbym jeszcze jedną modyfikację i beczkę postawił na piecu do CO, będzie grzało równomiernie i bardziej w korzenie. Wrzucę też jakieś zdjęcie ale niestety nie dokumentowałem procesu bo myślałem że g.... z tego będzie. Jednocześnie odradzam ukorzenianie w wodzie wg Bajtka, nie wiem co zrobiłem źle w porównaniu z nim ale u mnie startowały tylko pąki a dołem nic

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 22:59 
Kiper
Kiper

alcapone napisał(a):
Ciekawe że b. dobrze ukorzenia się tak Regent o którym czytałem że ogólnie ciężko.

To chyba dobry rok na ukorzenianie tej odmiany. U mnie 10-o centymetrowe zielone na 5 z 6 sztuk, a ta jedna padła.

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 10:06 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
alcapone napisał(a):
Ciekawe że b. dobrze ukorzenia się tak Regent o którym czytałem że ogólnie ciężko.

To chyba dobry rok na ukorzenianie tej odmiany. U mnie 10-o centymetrowe zielone na 5 z 6 sztuk, a ta jedna padła.

To miałeś farta. U mnie na 10 szt ukorzeniły się DWA! Jest to najgorszy wynik od wielu lat.

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 20:18 
Ekspert
Ekspert

W kwietniu musiałam skrócić łozy kilku przesadzanym krzewom. Wetknęłam 10 sztobrów w szklarni koło sadzonek.
Dziś wykopałam 1 Aloszenkina do oddania i sprawdzenia. Pięknie się ukorzenił i ma zielone :)

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 13:58 
przedszkolak
przedszkolak

Oto efekty ukorzeniania "w beczce":
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 20:35 
czeladnik
czeladnik

maciek1988 napisał(a):
Jak chcesz, mogę Ci na wiosnę przyszłego roku dać Regent, Rondo, Cabernet Cortis i Merechal Foch. Sztobrów będę miał sporo, a jestem z Warszawy to chyba spotkanie się nie będzie problemem. Ale pewnie masz wszystkie te odmiany :)

Ooo fajnie mieć znajomego winogrodnika z okolic :)

Na Marechal Foch bym się chętnie zapisał :)
No i chętnie się odwdzięczę którąś ze swoich odmian, sądząc po tegorocznych przyrostach na pewno będę miał dużo sztobrów solarisa, seyval blanc, regenta i nero, z zastrzeżeniem, że etap ukorzeniania jeszcze przede mną :P ale spoko, sztobry się zakopie na jesień i będzie kupa czasu na te wszystkie kombinacje. Cała wiedza jest na forum, za co wszystkim serdecznie dziękuję :)

Nie wiem czy śmigacie po innych forach, ale muszę Wam powiedzieć, że to jest wyjątkowo przyjazne, normalnie jedna wielka rodzina :P

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 21:35 
czeladnik
czeladnik

Canin napisał(a):
Ciekawa metoda ukorzeniania - kilka odcinków na video, od pobrania sztobrów do gotowych sadzonek
http://www.youtube.com/watch?v=XlD1wNZo_Ik
http://www.youtube.com/watch?v=cGo9lqCNDlg
http://www.youtube.com/watch?v=qlJGgLPx8_E
http://www.youtube.com/watch?v=EYepo3Lrzhw
http://www.youtube.com/watch?v=hlfYuyKciqY
Przetrzymanie w ciepłej ziemi powoduje wytworzenie korzeni nie tylko na dole sadzonki ale również na górze - nikt się tym nie przejmuje - obłamują, woskują i sadzą, jak przy sadzeniu się obłamie - to też nie problem. Jest kalus więc sobie wytworzy nowe korzenie. Jak pąk wypuści zaczątek pędu - woskują jak leci, razem z rozwiniętym zielonym pędem.
Chyba sobie spróbuję tej metody :mrgreen:

PS. Zresztą wszystkie filmiki od nich są warte zobaczenia, polecam.

Właśnie jestem po obejrzeniu, ciekawe filmy, no i po angielsku da się zrozumieć :)
Frank pracuje z takim poświęceniem, że dorobił się kataru :)

PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 14:16 
czeladnik
czeladnik

Czy mógłby ktoś dać namiar na sprzedawcę metek do oznaczania odmian/sadzonek?
Znalazłem kilku sprzedawców ale najmniejsze opakowanie to 1000 szt.
Czy nie chciałby ktoś pół opakowania?
A może ktoś miałby odsprzedać z 200 sztuk? :)

PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 14:44 
Ekspert
Ekspert

No niestety nikt ci mniej nie sprzeda. Ja też musiałem kupić 1000. Jak chcesz to mogę ci odstąpić te 200. Kontakt na pw.

PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2012, 16:26 
czeladnik
czeladnik

marlowe napisał(a):
Czy mógłby ktoś dać namiar na sprzedawcę metek do oznaczania odmian/sadzonek?
Znalazłem kilku sprzedawców ale najmniejsze opakowanie to 1000 szt.
Czy nie chciałby ktoś pół opakowania?
A może ktoś miałby odsprzedać z 200 sztuk? :)

Witam
Jak kupisz całą paczkę wezmę połowę, mieszkam pod Warszawą, zatem będę mógł ewentualnie odebrać osobiście.

Pozdrawiam
Rafał

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1