Teraz jest piątek, 15 sierpnia 2025, 10:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 20:13 
czeladnik
czeladnik

zbyszekB napisał(a):
raczek napisał(a):
...
Odpowiem co usłyszałem od P. Piątka. Zaciekawiony tak wysokimi sadzonkami bo właśnie je zauważyłem uw samochodzie z rej zielonogórską,potem w foliaku .
Na co takie wysokie? P Piątek odpowiedział ze na stoki. Sadzonka z krótka , słońce przygrzeje uschnie.
Sadzonka wysoka, trzeba wkopać głęboko do wody (wilgoci) bliżej.

Albo P.Piątek zakpił z Ciebie, albo ty zakpiłeś sobie z nas , bo
P.Piątek na swojej stronie internetowej napisał;
Cytat:
?Sadzenie - sadzonki szczepione (kopane).
Sadzonki kopane długie (szczepione lub na własnych korzeniach) sadzimy podobnie jak doniczkowe. Wsypany obornik zasypujemy 15-20cm warstwą ziemi tworząc wewnątrz dołu mały kopczyk, na którym równomiernie rozłożymy korzenie sadzonki. Należy pamiętać, żeby korzenie znajdowały się na głębokości około 30cm od powierzchni ziemi. W miejscu sadzenia wbijamy palik. Roślinę umieszczamy w rowie lub dołku pochylone pod kątem około 15°. W przypadku sadzonek na własnych korzeniach młode przyrosty powinny być umieszczone około 5 cm nad poziomem gleby, a w przypadku sadzonek szczepionych miejsce szczepienia powinno być około 10 cm nad poziomem gleby. Rowek lub dołek zasypujemy do poziomu gleby (Rys. 3). Posadzone rośliny podlewamy. ?
http://www.winorosl.pl/artykuly/79-pora ... jcych.html
i dalej:
?Jak sadzić.
?. Optymalne warunki do rozwoju korzeni w naszym klimacie panują na głębokości 25 ? 35 cm i taka głębokość całkowicie wystarcza, by je chronić przed mrozami w czasie bezśnieżnych zim. Krzewy posadzone zbyt płytko przemarzają, a te posadzone zbyt głęboko rosną słabo.?

A w poprzednich postach była mowa o sadzonkach długich 90cm - takie jakie produkuje szkółka ZAWISZA , a nie standard-długich 30-40cm takich jakie produkują wszystkie inne szkółki.(łącznie ze szkółką w Zawadzie)
PS
Nie wprowadzaj czytelników w błąd (?milczenie jest złotem? ? bardzo często :mrgreen: )
Liczą się fakty a nie domysły. :!:

Sadzonki w samochodzie z rej zielonogórską stojąc w samochodzie gdzie są nogi pasażera sięgały dachu.
Sadzonki w foliaku u P Piątka sięgały mi powyżej pasa a więc ponad metr.
Zapytałem: na co takie wysokie?
odp (nmiej więcej):""Na stoki. Chodzi o głębokie wkopanie ze względu na wilgoć.
Na stokach jest zazwyczaj mało wilgoci bo woda szybko spływa w czasie deszczu a słonce jak operuje to szybko wszystko wysycha."" Nie sadze by p Piątek sobie żarty robił .
Jest bardzo poważnym człowiekiem i jak do takiego nowicjusza jak ja miał cierpliwość ponad dwie godz tłumaczyć o co go tylko zapytałem , to wybacz .

Jest też mało prawdopodobne bym czyjeś inne słowa p Piątkowi przypisał , bo z nikim na o uprawie nie rozmawiałem a już o tak wysokich sadzonkach, zobaczyłem je w tym roku po raz pierwszy w Zawadzie.

Zresztą na wiosnę się wybieram do Zawady o tym temacie będę się starał pamiętać. Jak pozwoli to i nagram kamerą.

Pytałem Go też o moje nawiezienie nowej ziemi; Jak myślisz co mi doradził?

polityka-obyczaje/wsklepie-kupilabym-juz-tone-winonogron-t7191.html
Z poważaniem

Ps. Jak na stoku posadzisz sadzonkę, to ile korzenie będą miały do światła?
Czy będziesz kopał poziomo w stronę góry? Pochyłości są różne.
Ja w błąd nikogo nie zamierzam wprowadzać bo mnie własne błędy za drogo kosztują.
Już nie wypowiem się co ktoś mnie powiedział a jedynie co mnie się udało.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 11:02 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
?. Optymalne warunki do rozwoju korzeni w naszym klimacie panują na głębokości 25 ? 35 cm i taka głębokość całkowicie wystarcza, by je chronić przed mrozami w czasie bezśnieżnych zim. Krzewy posadzone zbyt płytko przemarzają, a te posadzone zbyt głęboko rosną słabo.?

Prawda to, czy fałsz ? Z mojego praktycznego doświadczenia w moim siedlisku (bardzo dobrym) na glebie 5 klasy korzenie rozwinęły się 0,4-0,5 metra poniżej gruntu i głębiej. Powodem jest coroczne usuwanie korzeni podpowierzchniowych i zmuszanie krzewu do tworzenia ich w głębszych warstwach, ale to nie wszystko. Do rozwoju korzeni w niższych warstwach potrzebna jest odpowiednia temperatura. Uzyskuję się ją przez utrzymanie gleby wolnej od chwastów i większej szerokości międzyrzędzi ( u mnie 25% większa od wysokości szpaleru). Im dłużej operuje słońce, tym głębiej nagrzewa glebę w obrębie korzeni. Krzewy bardzo dobrze znoszą bezśnieżne mroźne zimy i długotrwałe susze. Z wzrostem krzewów i dojrzewaniem nie mam problemu.

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 18:40 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
zbyszekB napisał(a):

Prawda to, czy fałsz ? Z mojego praktycznego doświadczenia w moim siedlisku (bardzo dobrym) na glebie 5 klasy korzenie rozwinęły się 0,4-0,5 metra poniżej gruntu i głębiej. Powodem jest coroczne usuwanie korzeni podpowierzchniowych i zmuszanie krzewu do tworzenia ich w głębszych warstwach, ale to nie wszystko. Do rozwoju korzeni w niższych warstwach potrzebna jest odpowiednia temperatura. Uzyskuję się ją przez utrzymanie gleby wolnej od chwastów i większej szerokości międzyrzędzi ( u mnie 25% większa od wysokości szpaleru). Im dłużej operuje słońce, tym głębiej nagrzewa glebę w obrębie korzeni. Krzewy bardzo dobrze znoszą bezśnieżne mroźne zimy i długotrwałe susze. Z wzrostem krzewów i dojrzewaniem nie mam problemu.

Zdzisławie,
to nie Zbyszek napisał to, co zacytowałeś :mrgreen: , bo to cytat ze strony Pana Piątka.

Pan Madej też tak podobnie napisał w swym wiekopomnym dziele, które krąży wśród forumowiczów w postaci płytki CD

S.Madej - Winorośle ? korzenie

Str.15 - Korzeń

1. Korzenie sięgają do kilkunastu i więcej metrów w głąb ziemi.
Zależy to od :poziomu wód gruntowych, rodzaju gleby , jej wilgotności i żyzności .
2. Korzeń zaczyna rosnąć w temperaturze ok.15 st C(optimum 30st C)
3 W naszych warunkach temperatura gleby w warstwie ok. 30cm ustala się w lipcu na
poziomie ok. 20 st C. Z tego powodu większość korzeni rozwija się w warstwie przypowierzchniowej, gdzie znajdują lepsze warunki pokarmowe
4 Rozróżnia się 3 piętra korzeni:
a/ górne bezpośrednio pod powierzchnią gleby i kierują się w głąb
b/ środkowe rozwijają się na węzłach sadzonki i kierują równolegle do powierzchni
gleby
c/ dolne początkowo rosną pionowo w dół a potem w górę, a u sadzonek mających
40cm i więcej od razu pod kątem prostym do sadzonki
5 W klimacie kontynentalnym korzenie górne usuwa się aby sadzonka od razu
wytworzyła silniejsze korzenie niżej położone.
6 W naszych warunkach klimatycznych rozwój korzeni przypowierzchniowych jest
pożądany bo znajdują się one w najżyźniejszych i najbardziej ogrzanych warstwach
gleby.(rysunek korzeni)
7 ? Pozostawienie korzeni pod powierzchnią gleby nie powoduje ? jak sądzą niektórzy-
zaniku korzeni leżących głębiej, winorośl bowiem dzięki działalności korzeni górnych rośnie silniej, a wiec szybciej wytwarza też korzenie sięgające w głąb gleby?
8 ?Zmusić korzenie do rozwijania się w głębokich warstwach gleby ? znaczy to
skrócić okres wegetacyjny i nie otrzymać dojrzałych winogron? (str.17)
9. Korzeń zawiera znaczne zapasy składników pokarmowych i nie traci żywotności
bez nadziemnej części w ciągu 5-6 lat.
10 ...zabiegi agrotechniczne dostosowane do północnych terenów, jak np. uprawa
powodująca głębokie rozmieszczenie korzeni wywierają ujemny wpływ na
opłacalność uprawy winorośli na naszych terenach (str.43)

W dużych - towarowych winnicach wycinanie korzeni podpowierzchniowych to dodatkowe koszty (już i tak drogiego polskiego wina), narażanie krzewów na wirusy(agrbakterium itp), opóźnienie dojrzewania późnych odmian (pinoty, reslingi itd)

A wracając do sadzonek b.długich takich 90cm i więcej. Sadzenie ich głęboko - tak aby wystawały 2-10cm nad powierzchnię gleby - jeszcze nie spotkałem :?: A uzasadnienie takie - aby nie uschły w razie suszy, jest conajmniej smieszne (gdy się czyta Madeja - po posadzeniu trzeba podlewać :!: :!: w razie suszy)

St. Madej miał winnicę w Miedzeszynie pod Warszawą na takich piaskach ,że nic innego nie chciało tam rosnąć.
A posadził na normalną głębokość .

Janusz Cz. (założyciel tego forum) stwierdził kiedyś w podobnej dyskusji, że "winorośl mądra ci jest" i sama wie gdzie należy zapuszczać korzenie. :D
Nie musimy się więc o jej korzenie aż tak martwić - aby nie przedobrzyć tylko :!:
pozdr. Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 18:09 
czeladnik
czeladnik

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e9 ... 421fa.html Mój nieziemski pomysł :-) A kto wie ,może ktoś kiedyś skorzysta :-)

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 19:52 
Ekspert
Ekspert

ROMEK napisał(a):
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e90f77f701421fa.html Mój nieziemski pomysł :-) A kto wie ,może ktoś kiedyś skorzysta :-)

Pomysł bardzo fajny... że też wcześniej sama na niego nie wpadłam :D
Kupowałeś folię, czy to jakaś stara? Ciekawa jestem, jaki koszt takiej doniczki foliowej wynosi?
Nie zapomnij tylko porobić dziurek w dnie, żeby woda mogła odpływać.

...ale jeszcze fajniejsza maszyna, stary addler - szyje nadal na obie igły?

Ostatnio edytowano wtorek, 20 grudnia 2011, 20:11 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 20:10 
Ekspert
Ekspert

ROMEK napisał(a):
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e90f77f701421fa.html Mój nieziemski pomysł :-) A kto wie ,może ktoś kiedyś skorzysta :-)

Nie wiem czy to jest sens. Folię trzeba kupić, poświęcić czas i wkład pracy. Ja kupuję gotowe doniczki z czarnej folii.Koszt jednej to tylko kilkanaście groszy.

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 20:13 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
ROMEK napisał(a):

Nie wiem czy to jest sens. Folię trzeba kupić, poświęcić czas i wkład pracy. Ja kupuję gotowe doniczki z czarnej folii.Koszt jednej to tylko kilkanaście groszy.

Wiesz, czasem zostają kawałki folii, z którymi nic już się nie zrobi sensownego, bo kupować ekstra folię, to chyba rzeczywiście nie ma sensu.

Co do kupowania gotowych doniczek foliowych, to różnie z nimi bywa - nie zawsze są takie rozmiary, jak się chce.

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 20:23 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Co do kupowania gotowych doniczek foliowych, to różnie z nimi bywa - nie zawsze są takie rozmiary, jak się chce.

Ja nie mam takiego problemu mam blisko producenta takowych.

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 20:59 
czeladnik
czeladnik

van Klomp to raczej jest pomysł dla tych co mają trochę zbędnej folii czasu i chęci ' coś stworzyć ':-) a nie dla tych z gruba kasą :-) ale nie obraż się . Sadzonki też można sobie kupić ,ale te wychodowane samemu bardziej cieszą .Nieprawda ?

kuneg - czekałem na taką pochwałe :-) oczywiście że folie miałem taką starą niewykorzystywaną , dobra bo dość gruba .Dziurki oczywiście porobie w spodzie . A maszyna już mi porobiła sama na boku ,być może z tym troche będzie problem bo może woda za wcześnie wypłynąć ,ale można podlewać bokiem,albo dodatkowo przykleić taśmą .
Znasz się troche na maszynach jak widze :-) Tak to adler ,ale nie taki stary :-) i na jedną igle.

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 21:28 
Ekspert
Ekspert

ROMEK napisał(a):
van Klomp to raczej jest pomysł dla tych co mają trochę zbędnej folii czasu i chęci ' coś stworzyć ':-) a nie dla tych z gruba kasą :-) ale nie obraż się . Sadzonki też można sobie kupić ,ale te wychodowane samemu bardziej cieszą .Nieprawda ?

Nie obrażam się. Krezusem też nie jestem. 16 zł za 100szt to nie gruba kasa. Gruba kasa to by była wtedy jakbym musiał kupić maszynę do szycia tych doniczek. :lol:

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 21:58 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp - ja tej maszyny też nie kupiłem do szycia doniczek za grubą kase :-)

kuneg - No jaka przemądrzała no! :twisted: :) Przyznam znasz sie troche chyba bardziej niż myslałem skoro wiesz że można wymienić płytke ,stopke ,wiesz co to napinacz . Ale i tak ja mam racje :-) Milej nocy:-)

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 22:53 
czeladnik
czeladnik

Jak patrzę na to krawiectwo foliowe to przypomniały mi się odległe o jakieś 20 lat czasy, jak zgrzewałem żelazkiem takież foliowe doniczki (do pomidorów)... tyle, że wtedy "doniczek-gotowców" nie było. Patent był mniej-więcej taki, że deska o odpowiednim obwodzie służyła jako szablon, a po owinięciu na niej folii zgrzewało się przeciągając po lekko sfazowanej krawędzi deski odpowiednio rozgrzanym żelazkiem, po obcięciu i zsunięciu z deski uzyskiwało się całkiem zgrabny rękawek (po uzyskaniu pewnej wprawy szło to dość szybko a prawie każdy miał jakiś tam sposób coby mu się folia do żelazka nie kleiła)

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 23:27 
czeladnik
czeladnik

kuneg - no to zapraszam na zaglądnięcie w bebechy :-)jak będziesz u rodzinki, a przy okazji możemy porzucać beretem jeśli mówisz że doleci :lol:
Potem możesz uszyć sobie u mnie pare doniczek na przyszłoroczne ukorzenianie:-) żeby nie było ze pisze nie w temacie:-)

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 23:17 
nowicjusz
nowicjusz

labruska napisał(a):
A gdyby robić sadzonki długie 50-60 cm i sadzić mocno ukośnie.
Takie coś rosłoby lepiej, czy gorzej od tradycyjnej sadzonki?

Nie bardzo rozumiem tekst czytany przy pomocy translatora, ale wydaje mi się że tu jest coś o wysokich podkładkach,
budowaniu silnego systemu korzeniowego i możliwości zaoszczędzenia 2-3 lat.
To jest chyba Ukraińska strona a wątek ma tytuł: ????????? ??????? ? ???? ????
Może ktoś przetłumaczył by ten wątek bo ja myślę że robiąc długie sadzonki i sadząc je głębiej lub może częściowo poziomo
można by dość znacznie przyspieszyć wejście sadzonki w pełne owocowanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33

Strefa czasowa: UTC + 1