Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 21:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 21:10 
mistrz
mistrz

atari666 napisał(a):
Jabłoń Ci się nie ukorzeni z patyka.
Jeżeli chcesz mieć szlachetną odmianę to MUSI być ona zaszeczpiona nie ma innego wyjścia.
Szczepi się na podkładce właśnie te patyki które Ty chcesz ukorzenić.
Jeżeli chcesz pozyskać podkładkę to te odrosty od korzenia właśnie nią są (jeszcze zależy jaką podkłądkę chcesz uzyskać skarlającą bardziej mniej, silnie rosnącą itp.)
Wyobraź sobie co by było w sadzie po rozdrobnieniu gałęzi ? patyki by się zaczęły ukorzeniać a tak nie jest.
Z gruszą, śliwą jest tak samo.
Co do aronii to nie wiem ale ona może się ukorzenić poprzez rozmnażanie wegetatywne tak jak porzeczka i winorośl.

Poniewać najwyższy czas przystąpić do ukorzeniania winorośli, kończę eksperyment.
A gwoli podsumowania doświadczenia prezentuję poniższe zdjęcia:
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 28.22 KiB | Przeglądane 2395 razy ]

jodła, czereśnia, jabłoń rajska, jabłoń, forsycja
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 46.82 KiB | Przeglądane 2395 razy ]

Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 63.28 KiB | Przeglądane 2395 razy ]

patyki jabłoni

Wnioski:
1) Termostat za bardzo podnosi mi temperaturę w ukorzeniarce (przy nastawionych 28*C nagrzał nawet do 35*C)
Przy zdecydowanie cenniejszych dla mnie sztobrach winorośli będzę miał na nią baczenie. :evil:
2) W ciągu 3-4 tygodni na patykach wykształcił się kallus. Stąd już prosta droga do korzeni.
Świetnie w ten sposób ukorzeniają się: leszczyna, jabłoń, aronia, śliwa, czereśnia (praktycznie wszystkie mają obfity kallus, niektóre mają już korzonki)
Nieźle: grusza i forsycja (kallus średnio rozwinięty)
Raczej słabo: jodła i jabłoń rajska (niektóre nie rozwinęły kallusa)

P.S. Mam nadzieję, że moderator mnie nie pogoni, ale chciałem wykazać że ukorzeniarka jest bardziej uniwersalna niż się niektórym zdawało i może mieć zastosowanie poboczne :).

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 21:52 
Ekspert
Ekspert

Jak już masz jabłoń rajską ukorzenioną, to zrób z niej podkładkę skarlającą i naszczep w przyszłym roku jakąś silnie rosnącą odmianę szlachetną.

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:02 
mistrz
mistrz

A jaki ma być tego cel?
Jaki uzyskam w ten sposób efekt?

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:08 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
A jaki ma być tego cel?
Jaki uzyskam w ten sposób efekt?

Będziesz zrywał jabłka bez drabiny :)

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:13 
mistrz
mistrz

Przy moim wzroście nie ma pewności :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2011, 23:45 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
Wnioski:
1) Termostat za bardzo podnosi mi temperaturę w ukorzeniarce (przy nastawionych 28*C nagrzał nawet do 35*C)
Przy zdecydowanie cenniejszych dla mnie sztobrach winorośli będzę miał na nią baczenie. :evil:

Wnioski z wniosków :
1. Nieodpowiedni termostat - niestabilny lub ustawiona(fabrycznie) zbyt wysoka histereza.
2. Zbyt wysoka moc grzałki w stosunku do ogrzewanej objętości i tym samym zwiększona bezwładność cieplna.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 14:57 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
vitia3 napisał(a):
Wnioski:

Wnioski z wniosków :
1. Nieodpowiedni termostat - niestabilny lub ustawiona(fabrycznie) zbyt wysoka histereza.
2. Zbyt wysoka moc grzałki w stosunku do ogrzewanej objętości i tym samym zwiększona bezwładność cieplna.

Ja dla bezpieczeństwa stosuję dodatkowy termometr.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 15:48 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
Przy moim wzroście nie ma pewności :mrgreen:

Spróbuj, co Ci szkodzi.
Może uzyskasz równie dobry efekt, jak na M9. ;)

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 22:20 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
Wnioski z wniosków :

Opisałem ukorzeniarkę i wkleiłem zdjęcia tu:
sprzet-do-wina/ukorzeniarka-1-marca-grzejemy-t5784-15.html
1) Regulator temperatury RT-2
2) Kabel grzejny 8m - 120 W (15w/mb)

Zastanawiałem się trochę nad tym, i doszedłem do wniosku że to wynik niskiej przewodności cieplnej perlitu (trochę przypomina nawet styropian :D ).
Pod kablem grzejnym, na dnie ukorzeniarki znajduje się blacha która rozprowadza ciepło. Czujnik temperatury termostatu jest zlokalizowany ok 2 cm nad nią. Pomiar temperatury za pomocą termometru dokonywany był przy samym dnie ukorzeniarki (oczywiście im wyżej tym niższa temperatura).

Moim zdaniem blacha nagrzewała się parę stopni więcej niż zadano, zanim zdążyła podnieść się temperatura perlitu wokół czujnika termostatu.
Na wszelki wypadek obniżyłem zadaną temperaturę. Inne rozwiązanie, to położyć czujnik na blaszanym dnie. Bezwładność układu będzie mniejsza. I tak właśnie chyba zrobię w drugiej turze ukorzeniania. :wink:
kapitan napisał(a):

Ja też :mrgreen:

Kolejny wniosek:
- Kółka są bardzo przydatne. Polecam to rozwiązanie.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 23:43 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
1. Regulator temperatury RT-2
2) Kabel grzejny 8m - 120 W (15w/mb)

Skrzynię ukorzeniarki zrobiłem z 10 cm grubości płyt styropianu umieszczonych w drewnianym obramowaniu. Wymiary dna 50 cm x100 cm.

Masz dwukrotnie za dużą moc grzałki, dlatego przegrzewa. Sprawdziłem doświadczalnie, że optymalna moc to 100-120W/m2.
W swojej ukorzeniarce o powierzchni dna 0,35 m2 mam grzałkę 40W i w termostacie histerezę ustawioną na 1°C, nigdy temperatura nie wzrosła więcej niż o 2°C od zadanej. W prosty sposób możesz obniżyć moc grzałki o połowę zasilajac ją przez diodę (np.1N4007).

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 07:12 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
Masz dwukrotnie za dużą moc grzałki, dlatego przegrzewa. Sprawdziłem doświadczalnie, że optymalna moc to 100-120W/m2.
W swojej ukorzeniarce o powierzchni dna 0,35 m2 mam grzałkę 40W i w termostacie histerezę ustawioną na 1°C, nigdy temperatura nie wzrosła więcej niż o 2°C od zadanej. W prosty sposób możesz obniżyć moc grzałki o połowę zasilajac ją przez diodę (np.1N4007).

Dzięki za podpowiedź. Na razie nie będę w ukorzeniarce majstrował bo mam już w niej sztobry.
Póki co spróbuję najwyżej obniżyć czujnik temperatury, może wystarczy żeby zmniejszyć bezwładność układu.

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 07:15 
Kiper
Kiper

vitia3

ja aby obniżyć moc grzałki włączyłem w szerg do obwodu grzałki dwa dławiki z opraw świetlówkowych 58W ( grzałkę 80W i dławiki mam za darmo z demontażu ). Moc jest tak dobrana, że grzałka prawie 100% czasu jest włączona przez termostat RT2, a temperatura około 28 st C. Daje to dużą stabilność temperatury, nie ma wachań. Pomysł z diodą jest jednak lepszy i tańszy. Obniżysz w ten sposób moc o około 50%. Łatwiej ci będzie zejść z temperaturą jak będziesz obniżał.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 20:49 
mistrz
mistrz

Mam do Was pytanie dotyczące ukorzeniaczy.
Stosowałem do tej pory ukorzeniacz KORZONEK w proszku zawierający substancje aktywne: kwas indolilomasłowy i kaptan.

Ostatnio chciałem kupić taki sam, ale sprzedawca powiedział mi, że nie mają już ukorzeniaczy w proszku (różne dla zielonych i zdrewniałych sadzonek) tylko ukorzeniacz w płynie (też KORZONEK), który stosuje się w różnych rozcieńczeniach.
Kupiłem, ale jak przyjrzałem się składowi to zauważyłem, że wyżej wymienionych substancji nie zawiera. A wdodatku jest to nawóz... owszem do ukorzeniania.
Skład: podstawowe składniki nawozowe: P2O5 - 8%, K2O - 15,5%, z dodatkiem mikroskładników pokarmowych (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn)

Pytanie brzmi: Czy ktoś stosował ten typ ukorzeniacza i czy faktycznie daje oczekiwany efekt?
Mam wrażenie, że chyba zostałem zdezinformowany. :twisted: Poszukam chyba ukorzeniacza tego co zawsze, a nawóz.... wykorzystam jako nawóz :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 21:06 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
kapitan napisał(a):

Ja też :mrgreen:
.

Tylko, że ja końcówkę termometru umieszczam dokładnie w tym samym miejscu co czujnik termoregulatora, a ten umieszczam na poziomie stopek sztobrów :mrgreen:

Ostatnio edytowano sobota, 9 kwietnia 2011, 21:46 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 21:43 
Kiper
Kiper

przy tak rozwiniętej technice sprawdzania temperatur...boję się gdzie te sztobry wreszcie wylądują,..((

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1