Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 01:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: wtorek, 31 października 2017, 12:47 
Kiper
Kiper

Dobrze by było te kalusy w pierwszą zimę czymś owinąć. Ja tak robię bo jak one przemarzną to po wszystkim. Nakładam rurki piankowe i foliom owijam.
To jest tak jak wielu sprowadza sobie z zachodu winorośle na podkładkach a kalusy przemarzną.

PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 22:44 
czeladnik
czeladnik

Mam problem, w zeszłym roku wyprowadziłem poziome ramię długości 2m na Leonie. Bałem się że przy przyginaniu do poziomu połamię łozę. Efekt był taki, że pierwsze oczko startowało z poziomu 10 cm wyższego i wybiło na ponad 2 metry. pozostałe oczka 10 cm niżej i urosły mierne 15-25 cm. Te mizerne łozy chcę wykorzystać w tym roku do naszczepień innych odmian.
I teraz pytanie, czy jak na czas wiosny i wczesnego lata położę tą 2-metrową łozę zupełnie nisko na betonie to szczepienia powinny się przyjąć? A co będzie jak podniosę tą 2-metrową łozę by stworzyć punkt krzewienia dla górnego (metr wyżej) piętra za rok? Szczepienia mi nie odpadną?

PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 22:49 
Ekspert
Ekspert

A jaką metodą chcesz na tym szczepić? Kiedy to planujesz? Czy chcesz, żeby równocześnie owocował krzew na którym szczepisz?

PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 23:05 
czeladnik
czeladnik

Chcę ściąć korę z łozy odsłaniając drewno, tworząc owalny kształt do tego miejsca przywiązywałem zdrewniałe oczko wycięte z fragmentem łozy o owalnym kształcie. Całość ciasno obwiązywałem taśmą elektroizolacyjną. W zeszłym roku odbiły w ten sposób 4 oczka, ale zaszczepione na drewnie wieloletnim. Jeden market padł, ale był szczepiony na wieloletnim ramieniu uciętym metr niżej niż pozostałe. Dlatego obawiam się dominacji wierzchołkowej. Owocowanie na tej długiej łozie chciałbym mieć, tylko czy tak się da?

PostNapisane: piątek, 2 marca 2018, 23:53 
Ekspert
Ekspert

Ja co prawda tą metodą nie szczepię, ale pewne uwarunkowania pewnie będą wspólne, więc podrzucę kilka myśli. (Dla jasności ja szczepię "zielone w zielone" i "zdrewniałe w zielone")
Luk napisał(a):
...Jeden market padł, ale był szczepiony na wieloletnim ramieniu uciętym metr niżej niż pozostałe. Dlatego obawiam się dominacji wierzchołkowej.
Dominację wierzchołkową należy wykorzystać i tam szczepić. Soki prą w górę i ja to wykorzystuję. W kilku miejscach szczepiłem na poziomo prowadzonej łozie i nic nie chciało się przyjąć (więc szukam miejsc na łozach/latoroślach skierowanych "do góry").
Luk napisał(a):
...Jeden market padł, ale był szczepiony na wieloletnim ramieniu uciętym metr niżej niż pozostałe.
Szczepienie jest u mnie najwyższym miejscem szczepionego ramienia lub pnia, jak coś zostawiam powyżej to tylko, żeby utrzymać krążenie soków a po przyjęciu zrazów wszystko to usuwam.
Luk napisał(a):
...Owocowanie na tej długiej łozie chciałbym mieć, tylko czy tak się da?
Czym więcej krzew zredukowany tym większa szansa przyjęcia szczepień. Lepiej, żeby owocowania nie było. Takie kompromisy zmniejszają prawdopodobieństwo przyjęcia szczepień. Jeśli chcesz mieć jakiekolwiek owocowanie "starej" odmiany w sezonie szczepienia to powinno ono być bardzo mocno zredukowane i należy do niego wykorzystać całkiem inny pień lub inne ramię krzewu niż te na którym szczepisz. Mi udało się zaczepić np. jednego Swensona Red z dopuszczonym owocowaniem, ale udało się to tylko raz na szczycie osobnego pnia gdzie były tylko szczepienia i kilka liści. Z innego ramienia było to owocowanie, nawet obfite, ale krzew jest ogromny, więc szkoda mi było "potencjału". (Z założenia chciałem mieć krzew "dwuodmianowy" i takim się stał).

PostNapisane: piątek, 9 marca 2018, 12:18 
Kiper
Kiper

Mam pytanie osób które szczepią: Czy są odmiany łatwiejsze i trudniejsze do zaszczepienia?

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 14:29 
Ekspert
Ekspert

Szukam informacji n.t. szczepienia za korę winorośli, tzw kożuchówkę.
Wlazło może Wam coś w oczy?

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 22:36 
mistrz
mistrz

Spróbuj okulizacji zdrewniałym w zdrewniałe zostawiając powyżej okulizacji 2 aktywne pąki ,które będą przewodzić soki -inicjować elektrolize w odcinku naszczepianym ,by z czasem jak oczko się przyjmie stymulować jego wzrost ograniczając przyrosty na 2 pozostajacych latoroslach przez uszczykiwanie wierzchołków ,by stworzyć najlepsze warunki dla zaoczkowanej latorosli. Popróbuj ,jest szansa ,że sie przyjmie - warto zaryzykować by osiągnąć jakiś efekt . Metodą prób i błędów tworzono najprzedniejsze wynalazki .
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 22:41 
Ekspert
Ekspert

Jacku, ale ja już próbowałam szczepienia przez stosowanie i nici. Na jabłoniach kozuchówka wyszła genialnie, ktoś wspomniał, że na winorośli mu się przyjęło, więc chcę poeksperymentować. W razie czego mam patyki w szmacie za lodówkę wetknięte, więc sadzonki na przyszły rok będą gotowe :)
Chcę pobawić aię kożuchówką na winorośli.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 09:24 
Ekspert
Ekspert

Małgosiu, to szczepienie po zdjęciu "opatrunku", jednak padło uprawa/szczepienie-t4452-795.html#p195630

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Hmmm... Więc muszę wziąć sekator w rękę i chlasnąć krzewy do przeszczepienia tuż nad ziemią, żeby wilki wystartowały. Do szczepienia idą Timur i Wostorg Idealny. Timura w razie czego wykopię bez żalu, ale nad WI będzie czas zastanowić się.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 09:50 
Ekspert
Ekspert

Po przycięciu możesz próbować "kożuchówką", wilki i tak wystartują i będzie drugie podejście - tylko przetrzymaj w lodówce materiał do szczepienia.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 09:52 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Hmmm... Więc muszę wziąć sekator w rękę i chlasnąć krzewy do przeszczepienia tuż nad ziemią, żeby wilki wystartowały.

Dlaczego tuż nad ziemią? A może spróbujesz np. tak ?

Ja zrobiłem podobnie w listopadzie. Teraz czekam na efekt szczepienia. Jeżeli się powiedzie, pochwalę się zdjęciem. W przypadku klęski, przemilczę z godnością.
Na razie naszczepione zrazy nie dają oznak życia, ale już widać na pniu maleńki pąk. Krzew się broni i w razie niepowodzenia, na pewno się odbuduje, a ja będę szczepił na odrostach korzeniowych, które również z całą pewnością się pojawią. Na razie u mnie spadek temperatury, więc warunki mało przyjazne dla zrastania się zrazów z podkładką, a soki lecą ostro.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 10:48 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za ten filmik. Chyba spróbuję na dniach, bo chyba pora robi się odpowiednia, a wiosna zapowiada się wyjątkowo ciepła.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 11:58 
Ekspert
Ekspert

Małgosiu, musisz jeszcze brać pod uwagę, że wilki jednak później startują, więc jest mniej czasu na szczepienie i drewnienie zrostu i naszczepionej odmiany. Lepiej do szczepienia zostawić parę oczek na łozie, o ile to możliwe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1