Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 01:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szczepienie
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2011, 18:58 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Szczepiłem winorośle, które zamierzałem wykopać. Zrobiłem te szczepienia bardziej z ciekawości niż z potrzeby i dla zdobycia umiejętności. Tak mi się zdaje (na dzień dzisiejszy), że wszystkie się przyjęły a właściwie wszystkie żyją- nawet uschnięte liście na 2 szczepieniach Kodrianką na podkładce Nero nie są wskaźnikiem bo żyją pąki w kącikach uschniętych liści. A tak te szczepienia prezentują się dzisiaj:
Zaszczepiony Polar
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 69014.html
Zaszczepiony Nero (dzisiaj wyłamałem jeszcze 2 owocujące łozy aby parcie soków było większe- mam nadzieję, że to da pożądane efekty). Pod Nero widać ukorzenioną w tym roku sadzonkę Biespadobnyj- miała zastąpić Nero
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6826f.html
Zaszczepiona Bianca
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 24f5e.html

Szczepienia zostały wykonane 5 czerwca około 6 rano (podkładki przygotowałem w sobotę około 16.00). Przez kolejne 4 dni (czyli 5, 6, 7 i 8 czerwca) smażyło u nas niemiłosiernie.
Zdjęcia zostały wykonane dzisiaj czyli 9 czerwca w 4 dni po szczepieniu.
Za 2 tygodnie umieszczę zdjęcia tych szczepień i mam nadzieję, że już wszystko będzie jasne- przyjęły się czy nie.
Jak się wszystko uda to mam zamiar poszaleć w przyszłym roku.

Ostatnio edytowano czwartek, 9 czerwca 2011, 20:41 przez lecho, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2011, 20:16 
czeladnik
czeladnik

Nie chcę kolegi straszyć, ale chyba jeszcze za wcześnie na radość.

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2011, 20:23 
mistrz
mistrz

Na wiele nie liczę- tylko eksperymentowałem bo i tak miałem te krzaki usunąć

PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Ja też szczepiłam :)

Dzięki uprzejmości Artura (darczyńca latorośli) mogłam zrobić dziś szczepienia. U mnie wygląda to podobnie, jak u Leszka, z tym, że moje szczepienia są 2 m nad ziemią i ja zostawiłam po 1-2 liście na podkładce.

Stara labrucha, którą wreszcie pozwolił mi wywalić mój mąż, odejdzie w zapomnienie. Zastąpi ją Seyval i Venus, jak dobrze pójdzie ;)

Sok się leje z końcówek aż miło, więc przewodzenie w tkankach jest dobre, a czy się uda, czas pokaże...

Edit:
Tak to wyglądało wczoraj:
(poniżej jest jeszcze jedna zaszczepiona latorośl, a na niej Venus)
Obrazek

Dla chcących pobawić się w szczepienia podaję kilka porad n.t. szczepienia zielonym w zielone:

1. Szczepienie zielonym w zielone należy wykonywać w czerwcu. Temperatury muszą być powyżej 20 st.C. oraz latorośle muszą być na odpowiednim etapie rozwoju. Zraz pobiera się ze środkowej części latorośli - ma mieć włókna lekko stwardniałe. Czerwcowy zabieg daje odpowiednią ilość czasu na zrośnięcie się oraz na przygotowanie się zrazu do zimy.
2. Z ukraińskich porad zrozumiałam tyle, że szczepienie przez stosowanie (zetknięcie) oraz oczkowanie (zarówno zielonym, jak i zdrewniałym oczkiem) na zieloną latorośl mają największy procent przyjęć.
3. Do szczepienia musi być nóż ostry jak brzytwa - żeby dało się nim ogolić. Ja użyłam nożyka z odłamywanymi końcówkami, ale on był tępy w porównaniu do tego, jaki powinien być, więc mam lekkie obawy o pozytywny efekt moich szczepień.
4. Ręce i użyte narzędzia powinny być dezynfekowane np. alkoholem.
5. Podkładka i zraz muszą być identycznej średnicy, tak aby powierzchnia cięcia podkładki i zrazu miały identyczny kształt i stykały się na jak największej powierzchni. Liść z podkładki przycinamy tak, aby pozostała 1/4 jego powierzchni - jak na załączonym obrazku.
6. Zraz i podkładkę należy bardzo silnie docisnąć i owinąć folią 3-4 cm poniżej i powyżej szczepienia.
7. Czas potrzebny na zrośnięcie się podkładki ze zrazem to 4-6 tygodni - w zależności od warunków pogodowych. Przez ten czas nie należy ruszać szczepienia. Po tym czasie zdejmuje się foliowy opatrunek (paski foliowe można przyciąć np. z przezroczystych worków na śmieci, żeby były dość długie).
8. Jeśli płacze naszczepiony zraz, to znaczy, że wszystko O.K. i przewodnictwo w tkankach jest prawidłowe.
9. Wszystkie wilki i pasierby wyrosłe z podkładek należy usuwać na bieżąco.
10. Opryski stosujemy normalnie w ciągu sezonu wegetacyjnego, a na zimę miejsce szczepienia powinno być okryte. Ja nie dam rady okryć, ale będę odprawiała gusła za łagodną zimę, choć zarówno podkładka, jak i zraz, należą do pancernych ;)

PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 20:34 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Sok się leje z końcówek aż miło, więc przewodzenie w tkankach jest dobre, a czy się uda, czas pokaże...

Też próbowałem szczepienia zielonym w zielone, ale moje podkładki nie puszczają soku. Zaschły w miejscu cięcia w ciągu minuty lub dwóch.
Szczepienie mogę powtórzyć, ale jak nakłonić podkładkę do płaczu?

O jakiej porze dnia szczepiłaś?

PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 20:51 
mistrz
mistrz

O godz 16.00 kiedy przygotowywałem podkładkę nie było widać płaczu łozy (było bardzo gorąco) natomiast w sobotę rano na wszystkich łozach widać było pasokę czyli kropelki soków- więc szczepiłem.
Postępowałem tak jak to opisała Małgorzata.
Istnieje kwestia najlepszego doboru terminu szczepienia- w moim przypadku miałem wrażenie, że powinienem to zrobić 3 lub 4 dni wcześniej.

PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2011, 21:36 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
O jakiej porze dnia szczepiłaś?

Między 14.00 a 14.34 - w prawym dolnym rogu zdjęcia jest data i godzina :D
U mnie wczoraj było nieco pochmurno i temp. 23-24 stopnie.

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 00:54 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Ja użyłam nożyka z odłamywanymi końcówkami, ale on był tępy w porównaniu do tego, jaki powinien być, więc mam lekkie obawy o pozytywny efekt moich szczepień.

Skalpel chyba byłby dobry,jeszcze tylko uchwyt.

Załączniki:
skalpel.jpg
skalpel.jpg [ 88.08 KiB | Przeglądane 1244 razy ]

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 15:54 
czeladnik
czeladnik

kuneg napisał(a):
Między 14.00 a 14.34 - w prawym dolnym rogu zdjęcia jest data i godzina :D
U mnie wczoraj było nieco pochmurno i temp. 23-24 stopnie.

Oj to nie dobrze. Wg literatury mołdawskiej najlepsze szczepienia uzyskuje się właśnie między godziną 14.35 a 14.47 oraz między 17.12 a 17.32.
Jest też w nocy krótki czas na szczepienie, między 3:24 a 3.27, ale trzeba się spieszyć, żeby się wyrobić. Warunkiem też jest aby księżyc miał kształt idealnego półkola, a folia była matowa. Inaczej nici ze szczepienia.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 16:06 
Ekspert
Ekspert

marlowe napisał(a):
(...) Wg literatury mołdawskiej najlepsze szczepienia uzyskuje się właśnie między godziną 14.35 a 14.47 oraz między 17.12 a 17.32.
Jest też w nocy krótki czas na szczepienie, między 3:24 a 3.27, ale trzeba się spieszyć, żeby się wyrobić. Warunkiem też jest aby księżyc miał kształt idealnego półkola, a folia była matowa. Inaczej nici ze szczepienia.

Jestem niezmiernie ciekawa tych opracowań mołdawskich. Podaj linka, proszę.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 17:19 
Ekspert
Ekspert

Oprócz czasu, księżyca i koloru folii pewnie ważny jest też kolor rękawiczek ogrodniczych w jakich dokonujemy szczepienia-koniecznie zielone :wink: No i nie można mieć na nogach gumowych butów, bo inaczej ze szczepienia nici. :mrgreen:

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 20:43 
mistrz
mistrz

marlowe napisał(a):
Oj to nie dobrze. Wg literatury mołdawskiej najlepsze szczepienia uzyskuje się właśnie między godziną 14.35 a 14.47 oraz między 17.12 a 17.32.

Może to niektórych bawić, że pytam o porę dnia, ale ja byłem średnio zadowolony :twisted: , gdy po obcięciu pędów przygotowanych na podkładki okazało się, że nie uroniły ani kropli soku.
Domyślcie się jak to wróży szczepieniom. Dlatego zastanawiam się jakie warunki (temperatury, wilgotności, pory dnia, itp.) muszą wystąpić, by podkładki zachowały się poprawnie, tzn. obficie lały sok.
Może ktoś biegły w j. rosyjskim po obejrzeniu filmu nt. szczepienia jest w stanie coś doradzić?

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2011, 13:34 
mistrz
mistrz

vitia3 napisał(a):
marlowe napisał(a):

Może to niektórych bawić, że pytam o porę dnia, ale ja byłem średnio zadowolony :twisted: , gdy po obcięciu pędów przygotowanych na podkładki okazało się, że nie uroniły ani kropli soku.
Domyślcie się jak to wróży szczepieniom. Dlatego zastanawiam się jakie warunki (temperatury, wilgotności, pory dnia, itp.) muszą wystąpić, by podkładki zachowały się poprawnie, tzn. obficie lały sok.
Może ktoś biegły w j. rosyjskim po obejrzeniu filmu nt. szczepienia jest w stanie coś doradzić?

Wydaje mi się że nie chodzi to o by podkładka po obcięciu puszczała soki, ale aby po szczepieniu nasz obcięty od góry zraz przewodził soki od podkładki i płakał na górnym cięciu. To będzie informacja że jest przewodnictwo soków i szansa na przyjęcie. Jak pisali poprzednicy, efekt nie będzie z pewnością natychmiastowy.
Sam dzisiaj naszczepiłem kilka zrazów na kandydatów do wykopania, zobaczymy jak się to rozwinie.

Andrzej

PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2011, 18:47 
mistrz
mistrz

anestle napisał(a):
Wydaje mi się że nie chodzi to o by podkładka po obcięciu puszczała soki, ale aby po szczepieniu nasz obcięty od góry zraz przewodził soki od podkładki i płakał na górnym cięciu.
Po pierwsze jak zraz ma przewodzić soki, które nie płyną? Nie ma w tej sytuacji możliwości oceny jakości połączenia zraza z podkładką.
Po drugie, wydaje mi się, że nie jest bez znaczenia czy zraz jest obficie zasilany sokiem, czy nie. Skutkiem jego braku jest po prostu zasychanie zraza.
Jak sądzę z odpowiedzi, u Ciebie soki płynęły z podkładki oraz przez zraz? ( Jeśli tak, to gratuluję- faktycznie zrazy powinny się przyjąć.)

Ja spróbuję zaszczepić podkładki jeszcze raz. Zobaczę jak będzie tym razem.

PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2011, 09:58 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
Jak sądzę z odpowiedzi, u Ciebie soki płynęły z podkładki oraz przez zraz? ( Jeśli tak, to gratuluję- faktycznie zrazy powinny się przyjąć.)

Myślę, że z tymi gratulacjami warto poczekać. Swojego czasu, gdy podejmowałem próby szczepienia, soki z wierzchołków części naszczepianych lały się jak z kranu, a niestety nic się nie przyjęło. :cry:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1