Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 02:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2022, 14:24 
czeladnik
czeladnik

Cześć wszystkim,
Jestem na etapie planowania winnicy na części mojej działki o powierzchni ok. 500 m2.
Część pod winnicę jest regularnym prostokątem o szerokości (na kierunku wschód-zachód) 25 metrów, oraz długości (na kierunku północ-południe) 20 metrów.
Działka ma spadek z północy na południe, różnica wysokości w północnej części względem południowej wynosi 3m, czyli 15%.

Problem 1
Czy przy takim spadku zrobić rzędy wschód-zachód, czy północ-południe?
W tym artykule wyczytałem, że dla powierzchni płaskich lub z niewielkim spadkiem zalecany jest układ północ-południe. Ale nie wiem co autor miał na myśli, tzn. czy spadek rzędu 15 % z północy na południe, to jest spadek niewielki, czy duży? Jednym słowem, czy takie zbocze można już uznać za strome, żeby robić rzędy wschod-zachód i tarasować czy nie?

Problem 2
W tym samym artykule na poniższym rysunku jest zalecenie, aby na granicy nasadzeń pozostawić teren wolny na zawracanie maszyn ok. 4-5 metrów.
Czy przy tak niewielkim areale zakładać jakąś obróbkę maszynową, czy raczej skubanie ręczne i nie trzeba wtedy terenu na zawracanie maszyn?

Z góry dzięki za pomoc.
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2022, 12:16 
czeladnik
czeladnik

ad. 1
Wybrałbym układ rzędów północ - południe. Myślę, że mimo wszystko będzie łatwiejsza uprawa.
ad. 2
Do obróbki mechanicznej wystarczy glebogryzarka czyli "do zawracania" ok 1,5 m od słupków krańcowych ( odciągów) i dodatkowo na krzewy chroniące od wiatru ok 1 m od granicy działki i ewentualnie jeszcze cos na ogrodzenie jeżeli jest w planie. Od wschodu i zachodu proponuję odstęp od granicy działki min 2 m.

PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2022, 21:54 
Kiper
Kiper

1/ układ rzędów N-S
2/ jeśli chcesz wszystko robić ręcznie i motyczką, to zostaw sobie miejsce chociaż na przejście :wink:

Ja mam małą winniczkę z 400 krzewami i nie wyobrażam sobie pracy bez traktorka.

Jeśli obsadzisz cały obszar to będziesz miał ok 200 krzewów, a to już trochę roboty będzie...
Jeśli pozostawisz beżowe pola bez nasadzeń to masz 128 krzewów... Też się narobisz, ale ogarniesz 8)

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2022, 09:37 
nowicjusz
nowicjusz

Układ zależny od kierunku wiatrów, trzeba to tez brać pod uwagę, żeby winorośl była przewietrzana

Strefa czasowa: UTC + 1