Teraz jest poniedziałek, 6 października 2025, 01:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 07:18 
Ekspert
Ekspert

U mnie ok, nie wiem ile było, ale wieczorem temperatura była przyzwoita (ok. 7 st). Mimo wszystko (tzn. mimo optymistycznych prognoz) przed zachodem słońca okryłam większość winorośli, na truskawki poszła włóknina. Nietypowy ten rok, porównując do ostatnich 3 lat.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 07:26 
Kiper
Kiper

Mnie wyrwało z błogiego snu o 3.30 spadło poniżej 2, ale nerwowo wytrzymałem i nie puściłem wody. Temp spadła do +1 i się ustabilizowała. Różnica pomiędzy termometrem przy ziemi, gdzie było cieplej, a na wysokości 0,8m dochodziła do 2C.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 07:41 
Ekspert
Ekspert

U mnie - przy gruncie było - 2,1 st.C. Mam okryte, więc spałem prawie spokojnie. Prawie, bo jakiś imbecyl w TVN podał w prognozie popołudniowej, że na Podlasiu możliwe przymrozki do -5. Na szczęście bujda to była :).

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 07:43 
przedszkolak
przedszkolak

krys napisał(a):
U mnie jak spadło w środku nocy do około 4C to nie wytrzymałem. Miałem manewry nocne z latarką w dłoni. Przykrywałem czym mogłem, agrotkanina, folie i wiadra. Chciałem uratować choć trochę bo całości nie byłem w stanie przykryć. Na szczęście rano było troszkę ponad +1C.

Miałem to samo o 1. było +4 i też poszedłem okrywać ale potem (3.) pojawiły się chmury i juz nie spadało niżej. Efekt -straciłem jeden pąk strącony okrywą.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 08:09 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Myślę że samo Asahi by wystarczyło

A może nie. Zrobiłem teraz obchód i w północno-zachodnim rogu winnicy gdzie nie sięgał zraszacz listki są lekko zważone na kilku krzakach.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 08:40 
Kiper
Kiper

DarekRz napisał(a):
U mnie - przy gruncie było - 2,1 st.C. Mam okryte, więc spałem prawie spokojnie. Prawie, bo jakiś imbecyl w TVN podał w prognozie popołudniowej, że na Podlasiu możliwe przymrozki do -5. Na szczęście bujda to była :).

To mi się w tym roku do tej pory upiekło.
Noc 7/8 maja min przy gruncie +1oC,
13/14 maja min. o godz. 4/30 +1,2oC.
Zraszacze poszły od od godz. 2/30.
Noc oczywiście nie przespana bo przez te wszystkie lata nie dorobiłem się jeszcze termometru z alarmem.
Około 1/3 roślin okryłem w tym roku włókniną p50 reszta zraszacze. Straty mogły by jednak być spore bo przyrosty już ładnie stykają się z włókniną a zraszanie pozostałych roślin w obecnej fazie rozwoju mogło by być nieco utrudnione.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 09:10 
mistrz
mistrz

Mam nastawiony zegarek na godz. 2. Tej nocy również wstałem zerknąć na termometr. Ponieważ było ok 2 stopnie ubrałem gacie, wzułem buty i poszedłem w pole podpalić przygotowane uprzednio 4 kopczyki do "zadymiania" kilkunastu krzaków (na sznurze skośnym), które powinny owocować w tym roku. Zmarzłem, zmokłem, wilki jakieś..., k***a, a kopczyki się nie chciały ani palić ani dymić. Zostawiłem to w cholere i poszedłem spać. Mrozu oczywiście nie było :).

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 11:36 
nowicjusz
nowicjusz

przemar napisał(a):
Mnie wyrwało z błogiego snu o 3.30 spadło poniżej 2, ale nerwowo wytrzymałem i nie puściłem wody. Temp spadła do +1 i się ustabilizowała. Różnica pomiędzy termometrem przy ziemi, gdzie było cieplej, a na wysokości 0,8m dochodziła do 2C.

Moje obserwacje z ubiegłorocznej majowej klęski przymrozkowej były podobne. Ocalało wtedy część pąków blisko ziemi, a góra padła całkowicie ( na wysokości 0,6 m bło wtedy minus 4,5 *C). Ciepło wydzielane z gruntu ratowało najwyraźniej lokalnie sytuację zapewniając warstwę ciepłego powietrza przy samej ziemi.
W sobotę odwiązałem zatem moje łozy i te które się dało położyłem płasko na ziemi. Części się nie dało ze względu na dużą sztywność łozy i pozostały rozpięte na najniższej lince nośnej. Zobaczymy, czy ten zabieg + oprysk Asahi coś dał.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 13:10 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie tydzień temu było wręcz odwrotnie. To co miało pow 1,5 przeżyło a co przy ziem i padło. A żeby było weselej niskie przeżyły na górze stoku. Poprzedniej zaś nocy (jakiś bardzo krótki przymrozek) poraził te niskie na górze stoku i sadzonki kukurydzy i fasoli na dole.
Zero reguł.

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Podobno było tak :

http://www.weatheronline.pl/weather/map ... =310&CEL=C

Ja dziś prysnęłam asahi, ale nawet nie ze względy na przymrozki. Kto wie, czy jednak nie przyda się za kilka dni, bo dalej straszą. Tym razem się upiekło, ale nie żałuję godzin spędzonych na okrywaniu i odkrywaniu wszystkiego teraz i tydzień temu. Mogę okrywać jeszcze i ze 2 razy jak ma to gwarantować brak mrozu :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 16:05 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
.. Tym razem się upiekło, ale nie żałuję godzin spędzonych na okrywaniu i odkrywaniu wszystkiego teraz i tydzień temu. Mogę okrywać jeszcze i ze 2 razy jak ma to gwarantować brak mrozu :mrgreen:

Ja jak co roku przed ogrodnikami stawiam namioty a zwijam dopiero po 3 tygodniach jak latorośle już się pod włókniną nie mieszczą . Daje mi to ok. tydzień przyspieszenia kwitnienia co czasami się przydaje . W tym roku spóźniłem sie 1 dzień i poniedziałkowy przymrozek liznął Solaris i Ortegę ale żyją .
Wacek

Załączniki:
IMG_0363 (Kopiowanie).JPG
IMG_0363 (Kopiowanie).JPG [ 103.18 KiB | Przeglądane 644 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 18:57 
mistrz
mistrz

Powiedzcie, jak działa to Asahi? Niektórzy z Was piszą, że uzyją po przymrozkach na tafionych pędach. Że niby co? Wskrzesza z martwych? :)

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 19:07 
Ekspert
Ekspert

marttinezz napisał(a):
Powiedzcie, jak działa to Asahi? Niektórzy z Was piszą, że uzyją po przymrozkach na tafionych pędach. Że niby co? Wskrzesza z martwych? :)

Z martwych nie wskrzesza :lol: ;
pomaga nieco w rekowalescencji jeszcze żywym, ale osłabionym chorobą lub urazem :!: :idea:

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 19:21 
czeladnik
czeladnik

aguskac napisał(a):
Podobno było tak :

http://www.weatheronline.pl/weather/map ... =310&CEL=C

Ja dziś prysnęłam asahi, ale nawet nie ze względy na przymrozki. Kto wie, czy jednak nie przyda się za kilka dni, bo dalej straszą. Tym razem się upiekło, ale nie żałuję godzin spędzonych na okrywaniu i odkrywaniu wszystkiego teraz i tydzień temu. Mogę okrywać jeszcze i ze 2 razy jak ma to gwarantować brak mrozu :mrgreen:

Możesz okryć i moje z rozpędu? :D

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 19:44 
Kiper
Kiper

Wacek napisał(a):
Ja jak co roku przed ogrodnikami stawiam namioty a zwijam dopiero po 3 tygodniach jak latorośle już się pod włókniną nie mieszczą

A co to za włóknina? Jest w całości czy ja łączysz z dwóch pasów? Muszę coś kupić na przyszłość a Twój pomysł podoba mi się bo nie trzeba ciągle zdejmować i zakładać . Jak rozumiem dość dobrze chroni przed mrozem, przepuszcza światło i latorośle w miarę dobrze rosną a jak do tego trochę przyspiesza kwitnienie to już dla mnie plusów wystarczy aby na to rozwiązanie się zdecydować. Mam agrotkaninę a ją zastosuję na zimę jak będzie potrzeba do namiotu lub gruntu.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1