Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 21:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 21:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Ja mam.porzadek w winnicy
Czasami się zastanawiam czy nie przesadzam.


Załączniki:
Komentarz: To te zainfekowane krzewy SB
2015-09-30 22.01.29.jpg
2015-09-30 22.01.29.jpg [ 109.84 KiB | Przeglądane 629 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 22:13 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Zodiak napisał(a):
Ja mam.porzadek w winnicy
Czasami się zastanawiam czy nie przesadzam.


Szacun.Wzorcowo :thumbup:
Ja też wolę kultywatorem niż kosiarką (względy praktyczne - kosiarką trzeba częściej jeździć). Ma to też inne praktyczne uzasadnienie związane z uprawą. Mianowicie trawa zaczyna wegetację często już w marcu i do początku maja "wyżera" azot który jest potrzebny w dużych ilościach winorośli w okresie szybkiego wzrostu. W tym okresie powinno się potraktować trawnik glebogryzarką lub czymś podobnym. Trawa przydaje się w sierpniu aby ograniczyć przez konkurencję wzrost winorośli i przyspieszyć drewnienie(lepiej zamiast trawy wsiać wtedy np. rośliny motylkowe). A wracając do azotu jego brak w glebie (lub utrudnione pobieranie np. z powodu suszy) to później brak w jagodach aminokwasów. Brak aminokwasów to problemy z fermentacją i utrudniony start drożdży. Problemy z fermentacją to gorsze lub zepsute wino. Koło się zamyka błędy w uprawie mogą zadecydować o ostatecznym wyniku naszych trudów.
Pozdrawiam Jacek

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 22:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Zodiak napisał(a):
Wodoroweglan potasu mam. Zrobię tak. Mam trzy rzędy po 25szt. Jeden zostawię bez niczego, jeden 8% piro, jeden wodoroweglan, ale o jakim stężeniu?
Zbiór będzie za miesiąc jak pogoda pozwoli.

Moja hipoteza jest taka, że do zasychania jagód mogły przyczynić się owady, a konkretnie skorki.
Co do pleśni szlachetnej, to miałem jednego roku pojedyncze pomarańczowe jagody o zmienionym smaku na sadzonce holenderskiej odmiany, ale to co innego niż u Ciebie.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 10:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Madziar napisał(a):
Dodawanie do wina jest ryzykowną sprawą bo SP wytwarza enzym lakaza (wystarczy 3% zainf. jagód), który rozkłada fenole, wtórnie przyczynia się do odbarwiania win czerwonych, utrzymuje się w winie, jest mało wrażliwy na SO2 i nie da się usunąć w procesie klarowania moszczu.

Bardzo mądrze tylko piszemy o białym winie. Jak Jarek już napisał przekaż to info Madziarom bo od 400 lat nie wiedzą co czynią.
Przecież nie każę Zodiakowi dodawać spleśniałych owoców, a zaschnięte, zbotrytyzowane, co może się nie udać, jak będzie mokro.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 15:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
kilis napisał(a):
Madziar napisał(a):
Dodawanie do wina jest ryzykowną sprawą bo SP wytwarza enzym lakaza (wystarczy 3% zainf. jagód), który rozkłada fenole, wtórnie przyczynia się do odbarwiania win czerwonych, utrzymuje się w winie, jest mało wrażliwy na SO2 i nie da się usunąć w procesie klarowania moszczu.

Bardzo mądrze tylko piszemy o białym winie. Jak Jarek już napisał przekaż to info Madziarom bo od 400 lat nie wiedzą co czynią.
Przecież nie każę Zodiakowi dodawać spleśniałych owoców, a zaschnięte, zbotrytyzowane, co może się nie udać, jak będzie mokro.


Przecież szarej pleśni wszystko jedno jakie owoce, nie odróżnia kolorów. Oczywiście że można spróbować, nawet trzeba bo wszystkie dobre rzeczy powstały z przypadku lub w rezultacie prób i błędów. Forum służy do "owocnej" wymiany poglądów a ja napisałem tylko "Dodawanie do wina jest ryzykowną sprawą" odpowiednio to uzasadniając (może komuś się to przyda), ale tak naprawdę to sam jestem ciekawy rezultatów takiego eksperymentu. :wave:
Pozdrawiam. Jacek

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 19:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Jakiego eksperymentu? To już dawno sprawdzone. Bez botrytis nie powstałyby takie wina jak tokay. Trzeba tylko warunków aby SZP wyschła. U nas to rzadkość w październiku, ale nie niemożliwe. Rok temu było tak sucho.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 20:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem LM
21,5 Brix; TA 8,7 g/l; pH 3,23, sat 2563, GDDC 1083
Z 15-tu krzewów ok.23 L po odszypukowaniu (miazga)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 07:08 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 24 października 2012, 09:45
Posty: 19
Lokalizacja: Gołuchowice k/Krakowa
Ja wczoraj zebrałem Dornfeldera, 30l miazgi po odszypułkowaniu, niestety cukier nie powala: 18,5 brix , kwas: 6,5 g/l. Chyba będę musiał zrobić wino buraczano-gronowe :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Duditek napisał(a):
Ja wczoraj zebrałem Dornfeldera, 30l miazgi po odszypułkowaniu, niestety cukier nie powala: 18,5 brix , kwas: 6,5 g/l. Chyba będę musiał zrobić wino buraczano-gronowe :cry:

Ale tak będzie zawsze, ta odmiana nigdy dużo cukru nie gromadzi. Może jak zostawisz po dwa grona na krzak. Niektórzy traktują to jak deserówkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 10:06 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 24 października 2012, 09:45
Posty: 19
Lokalizacja: Gołuchowice k/Krakowa
kilis napisał(a):
Duditek napisał(a):
Ja wczoraj zebrałem Dornfeldera, 30l miazgi po odszypułkowaniu, niestety cukier nie powala: 18,5 brix , kwas: 6,5 g/l. Chyba będę musiał zrobić wino buraczano-gronowe :cry:

Ale tak będzie zawsze, ta odmiana nigdy dużo cukru nie gromadzi. Może jak zostawisz po dwa grona na krzak. Niektórzy traktują to jak deserówkę.


No jako deserówka jest ok - wszystkim smakuje i grona bardzo okazałe. Ale mam 25 krzaków i trochę tego dużo jak na deserówki :D
Prowadzę to sznurem skośnym okrywanym na zimę, odstępy 1,4m. Może zmienić na głowę i dosadzić pomiędzy krzakami? Będzie więcej krzaków ale ilość owoców planowana ta sam - więc może zgromadzą więcej cukru?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 13:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Trzy dwuletnie krzewy i jeden trzyletni. Aktualnie 20 Bx i idzie w górę... W zeszłym roku 24 Bx.
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 8929541522

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 14:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 24 października 2012, 09:45
Posty: 19
Lokalizacja: Gołuchowice k/Krakowa
Da sie?? ... :clap:
A jakie miałeś kwasy i kiedy zbierałeś?
Ja nie obrywałem dolnych liści...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 14:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
suszi napisał(a):
zerknij sobie na opis: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dornfelder, ona jak osiagnie 20Brix to będzie cud.


Opisy opisami, zbieram Dornfeldera od 6 lat i nigdy nie miał ekstraktu poniżej 20 Bx, rekord to 23,2 Bx. Podstawa to regulacja plonu, 5-7 gron skróconych o 1/3 na krzew.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 18:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Czy ktoś z uprawiających johannitera już zebrał tą odmianę ewentualnie za jak długo planuje ją zebrać ?

Ja z braku czasu w nadchodzącym tygodniu i pogorszeniu pogody presją sz.p , much ,os, planuję jutro ściąć johannitera
z parametrami 20 brix
kwasów nie mierzyłem ale smakowo chyba nie jest najgorzej niektóre jagody w smaku bez wyczuwalnego kwasu a inne lekko kwaśne.
Tak się nie zastanawiam czy czasem za bardzo się nie spieszę z tym zbiorem? ale biorąc powyższe czynniki wymienione wyżej myślę że chyba tak będzie najlepiej ?

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja czekam dokąd się da.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO