Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 02:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 21:40 
Ekspert
Ekspert

Tomek ma trochę racji,za jakiś czas będzie spory bałagan i ciężko cokolwiek znależć.
Myślę że do przejrzystego szukania sposobów cięcie potrzebne są dwa wątki jeden do dyskusji a do drugiego wklejać tylko posty ze sprecyzowanymi sposobami prowadzenia i cięcia.
Ale takie posty trzeba wyłowić z dyskusji i przenieś. Tak mi się wydaje.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 23:28 
Kiper
Kiper

olmek napisał(a):
Xellos napisał(a):
Ciekawe czy to w ogóle możliwe - to polecane cięcie. Ja mam V25/20 i u mnie na długiej łozy owocowała z dalekich pąków. A Piotr (kapitan) pisze, że u niego owocuje przy krótkim cięciu. :crazy:

Akurat V25/20 jest przykładem odmiany, która owocuje jak chce. Mam ją już dosyć długo i zdążyłem na niej przećwiczyć różne formy cięcia. Czasem na royacie jest pełna obsada gron, czasem nie ma ich wogóle. Długa łoza też nie daje gwarancji przyzwoitego owocowania.

Xellos napisał(a):
Nie wiem czy to po prostu nie zależy od czegoś takiego:

Jak się zostawi długą łozę to owocuje z dalekich a jak nie to tych co są.

W pewnym sensie tak, ale nie jest to regułą. Przykładem może być Nero, które nieźle owocuje w przypadku głowy, ale już w formie royat niekoniecznie.

Ale czy royat to długa łoza ? Ja to kojarzę jako stare drewno w lewo prawo, a łozy krótkie. To o czym ja pisałem to Guyot bez cięcia, albo inaczej cięcie dopiero wiosną nadmiaru łozy. A na zimę wszystko zostawione ile fabryka dała. To co owocowało wycięte jesienią. Chodzi mi tylko o latorośl, która rosła bez owoców na przyszły rok na owocowanie. I ona ma ponad 2metry. To jak na niej ma nie owocować jakakolwiek odmiana, chodź by ten Nero wymieniony ?

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 00:54 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Ale czy royat to długa łoza ?

Oczywiście nie. Chciałem zwrócić uwagę, że zarówno głowa jak i royat, to cięcie krótkie, a na wspomnianym przykładzie Nero efekty są skrajnie różne. Reasumując krótkie cięcie nie równe krótkiemu cięciu :wink:

Xellos napisał(a):
Chodzi mi tylko o latorośl, która rosła bez owoców na przyszły rok na owocowanie. I ona ma ponad 2metry. To jak na niej ma nie owocować jakakolwiek odmiana, chodź by ten Nero wymieniony ?

Jeżeli tylko dana odmiana już weszła w okres owocowania, to oczywiście na długiej łozie jak najbardziej powinna zaowocować. Zdarzają się jednak kapryśne odmiany, gdzie nie obowiązują proste zasady. Wśród nich jest V25/20, która potrafi mieć na długiej łozie np. płodny pierwszy pąk i siódmy, a pozostałe bezpłodne.

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 01:08 
mistrz
mistrz

zajaczek83 napisał(a):
Tomek ma trochę racji,za jakiś czas będzie spory bałagan i ciężko cokolwiek znależć.
Myślę że do przejrzystego szukania sposobów cięcie potrzebne są dwa wątki jeden do dyskusji a do drugiego wklejać tylko posty ze sprecyzowanymi sposobami prowadzenia i cięcia.
Ale takie posty trzeba wyłowić z dyskusji i przenieś. Tak mi się wydaje.

A nie najprościej będzie uzupełniać o dane podane w tym wątku opisy winorośli http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ia:Odmiany

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 18:13 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście że byłoby najprościej uzupełnić dane w opisie odmian. Musiał by ktoś te dane tam zrobić. Ich tam po prostu nie ma.
Wprowadzając taką informacje należało by mieć potwierdzenie że tak było w rzeczywistości, potwierdzone praktyką.
Trudno aby jedna osoba posiadała wszystkie odmiany i dokonała porównania.
Dlatego zwracam się do wszystkich kto ma taką wiedzę i sprawdził u siebie. Niech napisze przy jakim cięciu dana odmiana owocuje u niego najlepiej.

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 18:35 
mistrz
mistrz

I jeśli mogę to i ja proszę podzielcie się swoim doświadczeniem. Temat Mirka jest naprawdę bardzo przydatny a w szczególności takim ogrodnikom jak ja, dla was każde cięcie to jak wyrywanie chwastów dla mnie. Szkoda aby tak przydatny temat stanął w miejscu.
Mirku dzięki za odp. Wszyscy piszecie właśnie o mocnym cięciu. Czy chodzi to skracanie latorośli czy ciągłą walkę z pasierbami ?

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 19:13 
Ekspert
Ekspert

Chodzi o cięcie łozy przeznaczonej na owocowanie.

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 19:48 
mistrz
mistrz

Witam,
To jest bardzo ciekawy temat poruszany na forum kilka razy. Wszyscy, którzy brali się za ten temat obiecywali, że go dokończą ale nikomu się to nie udało. Ostatnio Kapitan też próbował w trochę innej formie ale się chyba zniechęcił a ponadto chyba już nie ma czasu, gdyż zaczęły się już prace w winnicy. Tobie życzę wytrwałości oraz przychylnych i rzeczowych wypowiedzi oraz pomocy. Gdyż bez pomocy forumowiczów niczego sensownego nie da się zrobić, bo kto ma tak dużo odmian aby je opisać. Proponuję zebrać dane w formie tabelki. Ja dołączam tabelkę nr 4 z mojej broszurki, ona po lekkich przeróbkach mogła by być przydatna. Ponadto dołączam opisy dodatkowe do broszurki, traktujące o cięciu winorośli i z braku czasu na usunięcie niektórego niepotrzebnego tekstu omawiające inne kwestie w blogu Kapitana i innych blogach. Sorry, ale tak wyszło. Chciałbym zaznaczyć jedynie, że nie ma jednego genialnego sposobu cięcia dla wszystkich odmian, bo wymagania każdej winorośli są podobne ale też są różne.
Myślę, że też niczego takiego się nikt nie spodziewa, że ktoś wymyśli taki uniwersalny sposób formowania krzewu dla wszystkich odmian.
Pozdrawiam: Staszek

Załączniki:
Opisy dodatkowe do broszurki.pdf [312.79 KiB]
Pobrane 266 razy
Tabelka nr 4.pdf [39.14 KiB]
Pobrane 281 razy

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2015, 09:01 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
Witam,
To jest bardzo ciekawy temat poruszany na forum kilka razy. Wszyscy, którzy brali się za ten temat obiecywali, że go dokończą ale nikomu się to nie udało. Ostatnio Kapitan też próbował w trochę innej formie ale się chyba zniechęcił ...

Co zamierzałem w temacie cięcia napisać, napisałem tutaj uprawa/formowanie-krzewow-na-bazie-sznurow-t9523.html#p158533 . Wbrew pozorom poprawne cięcie, to prosty do wykonania zabieg. Wystarczy przyswoić podstawową widzę nt co jest co na krzewie, kilka podstawowych zasad odnoszących się do obciążenia i terminów, żeby wykonać ten zabieg bez krzywdy dla krzewu. Każdy początkujący powinien się właśnie na tym skupić zanim przejdzie do Guyotów, Royatów i innych takich tam. :)

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2015, 09:56 
Ekspert
Ekspert

Zauważyłem na kilku odmianach deserowych pewną regularność.
Pierwsze około 10-12 oczek są bardziej rozstrzelone między sobą.
Oczka 10 i 11 lub 12-13 są bliżej siebie niż pozostałe.
Może to jest jakaś wskazówka do cięcia?
Jak myślicie?

pozdrawiam Castleman

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1