Teraz jest środa, 7 maja 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2010, 10:03 
Ekspert
Ekspert

smako napisał(a):
Dzięki, wolałem pytać niż narażać rośliny. A co do prowadzenia w pierwszym roku to dostałem wskazówki by nic nie przycinać. Czy robiłem źle? Czy było trzeba wyciąć drugą zieloną łozę?

To czy powinieneś decydować się na wykonanie odkładu na tak młodych krzewach jest zależne od ich kondycji. Jeżeli te łozy są słabe, to uzyskane z nich sadzonki mogą być mizerne. W takiej sytuacji może warto jednak pomyśleć o właściwym wyprowadzeniu krzewu a z odkładami poczekać.

Tytuł: Re:
PostNapisane: sobota, 1 maja 2010, 20:07 
Kiper
Kiper

N lis 22, 2009 12:14 am Ricci napisał(a):
...Łoza przycieta na 0,4-0,5m, pozostawiłem 4 pąki, dwa powędrowały do butelek, a dwa najblżej korzeni pozostały otwarte i na wiosne powinny z nich wybić latorośle(całośc na zime będzie okryta). Czy pąki z butelek wybiją przekonamy sie na wiosnę, mysle że krzewowi nic nie grozi. :roll: ...

Zdjęcia z dzisiaj:
______Seyval Blanc_________Gałbiena Nou______
ObrazekObrazek

Pozdrawiam, Ricci. 8)

Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 20:16 
Kiper
Kiper

So maja 01, 2010 8:07 pm Ricci napisał(a):
N lis 22, 2009 12:14 am Ricci napisał(a):
...Łoza przycieta na 0,4-0,5m, pozostawiłem 4 pąki, dwa powędrowały do butelek, a dwa najblżej korzeni pozostały otwarte i na wiosne powinny z nich wybić latorośle(całośc na zime będzie okryta). Czy pąki z butelek wybiją przekonamy sie na wiosnę, mysle że krzewowi nic nie grozi. :roll: ...

Zdjęcia z dzisiaj:
______Seyval Blanc_________Gałbiena Nou______
ObrazekObrazek

Pozdrawiam, Ricci. 8)

A gdzie krytyka ? przecież miało z tego nic nie być :lol: ( nic nie zmieniane od pierwotnych założeń z jesieni )

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 20:26 
Ekspert
Ekspert

Nic tam nie ma że miało z tego nic nie być. Moje zakłopotanie wynikało z troski o przyszłą formę krzewu, którego formowanie wydało mi się priorytetowe. Jak już wyjaśniłeś że chodzi Ci przede wszystkim o kolejne sadzonki to teraz czekamy na informacje jaki to będzie miało wpływ na formowanie krzewu. Widzę że jakiś pąk przed butlą się rozwija? Chroń go :P

PostNapisane: piątek, 7 maja 2010, 19:44 
Kiper
Kiper

Pn maja 03, 2010 8:26 pmkapitan napisał(a):
Nic tam nie ma że miało z tego nic nie być. Moje zakłopotanie wynikało z troski o przyszłą formę krzewu, którego formowanie wydało mi się priorytetowe. Jak już wyjaśniłeś że chodzi Ci przede wszystkim o kolejne sadzonki to teraz czekamy na informacje jaki to będzie miało wpływ na formowanie krzewu. Widzę że jakiś pąk przed butlą się rozwija? Chroń go :P

Tak... :roll: wiesz Piotrze, że jesteś moim mentorem w zakresie ukorzeniania... :P staram sie nasladowć Twoje pomysły, ale mnie czasami tez wpadnie coś do głowy :lol:
Jednoroczniaki były mocne, są opinie doświadczonych winogrodników (@Wesoly), że dwulatek może owocować ( z ograniczeniami), więc dlaczego nie wykorzystać 4-5 oczek w zakresie odkładu i odnowienia krzewu.
Myslę że powinno byc ok, tu kolejne zdjątko z dzisiaj; odkładu kapitańskiego ( wersja Ricci :lol: - butelki bez dna, odkład wykonany jesienią):
Obrazek
Pozdrawiam, Ricci. 8)

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 11:17 
Ekspert
Ekspert

Ricci, co to za śnieg u Ciebie ;)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 12:58 
Kiper
Kiper

castleman napisał(a):
Ricci, co to za śnieg u Ciebie ;)

ten...tego... :roll: chyba spadł :lol:

poważniej, resztki perlitu z doniczek, dla "ożywienia" zdjęcia. 8)

PostNapisane: wtorek, 12 października 2010, 18:54 
przedszkolak
przedszkolak

Chodź to nie sezon na odkłady to mam problem i prośbę o poradę:
W lutym na dwóch krzewach(Aurora i NN) zrobiłem odkład chińsko-żywiecki w formie wiszącej- butelki dowiązałem do rusztowania po którym pnie się krzew. Generalnie nie widziałem żadnych efektów mojej działalności i dziś postanowiłem po sobie posprzątać. Okazało się że latorośle puściły korzenie do butelek ale tylko jedna na siedem puściła też ładną łozę z oczka które było w ziemi :cry: Korzenie długie i zdrowe. Z potrzeby chwili wygrzebałem je z butelek i zakopałem je w ziemi, dość płytko żebym mógł je ewentualnie jeszcze teraz odnaleźć.
I tu właśnie mam problem: co zrobić aby przezimowały? Zostawić jak są, przysypać większą ilością ziemi czy może zabrać do chłodnej wilgotnej piwnicy?
Proszę o pomoc bo mimo iż nie są to odmiany z górnej półki to dobrze się u mnie sprawdzają a poza tym to szkoda zniszczyć coś co wykazuje chęć do życia :)
Z góry wielkie dzięki

PostNapisane: wtorek, 12 października 2010, 19:37 
Kiper
Kiper

Wykonałem parę odkładów ( jw) obecnie mają sie dobrze, odciecie od krzewu macierzystego planuje w momencie uśpienia krzewu ( po ok.20 .11) odkopanie i przeniesienie sadzonek do b. chłodnej piwnicy ( 0-5 st C )
@ alcapone; jeśli posiadasz taką piwnice przenieś, ale pod koniec listopada.
Ciekawy pomysł podrzucił Piotr ( @kapitan); beczka plastikowa zakopana w ziemii do przechowywania sztobrów, myslę że sadzonki też można by w ten sposób przechować ( wilgotny piasek- korzenie, góra otulona izolacją całośc w ziemii)

Pod koniec listopada wrzucę zdjątka swoich sadzonek z odkładów, z porównaniem do zwykłych sadzonek, na razie zdjątko z końca września:

Obrazek

Pozdrawiam, Ricci.

PostNapisane: środa, 17 listopada 2010, 17:56 
Kiper
Kiper

Wt paź 12, 2010 7:37 pm Ricci napisał(a):
...Pod koniec listopada wrzucę zdjątka swoich sadzonek z odkładów, z porównaniem do zwykłych sadzonek...

Hej :P
Wprawdzie to nie koniec listopada, ale wykonuję rusztowanie i wykopałem kilka odkładów kolidujacych z pracami.
Dla porównania wykopałem również kilka sadzonek :
Obrazek
Od góry: dwie sadzonki z odkładu, następnie dwie zwykłe nieszczepione sadzonki i na samym dole szczepiona.
Sami to oceńcie... 8)

Pozdrawiam Ricci.

PostNapisane: środa, 17 listopada 2010, 18:02 
Ekspert
Ekspert

Ricci po załączonym zdjęciu widać, zwłaszcza po korzeniach, że odkład górą :lol: Będę musiał w lecie spróbować tej metody.

PostNapisane: środa, 17 listopada 2010, 20:47 
Kiper
Kiper

lantan napisał(a):
Ricci po załączonym zdjęciu widać, zwłaszcza po korzeniach, że odkład górą :lol: Będę musiał w lecie spróbować tej metody.

Dzięki lantan, za opinię. :P

To mój pierwszy rok, w którym wykonałem sadzonki; z odkładu, zwyczajne szczepione i nieszczepione.
Trudno mi jest powiedzieć które sadzonki sa lepsze, wyraźnie widać, że inna jest struktura korzeni w tych z odkładu i pozostałych.
Z odkładu mają długie proste korzenie, pozostałe gęściejsze krótsze. Jak dalej beda rosnąć, czas pokaże.
Obecnie priorytetem jest przetrwanie zimy :lol:
Jeszcze jedna mała uwaga, wieksze zbliżenie:
Obrazek
zwrócie uwage, jak przy zwykłych sadzonkach jest "zmaltretowane" wyjście latorośli z wezła, wynika to niestety z nienależytego zabezpieczenia latorosli przed wiatrem ( mocowanie do konstrukcji ,a raczej jego brak).
Wiele sadzonek straciłem w ten sposób, że latorośle zostały wyłamane całkowicie :cry: , no cóz kolejne doświadczenie. :roll:

Wracając do odkładu; jego podstawowa zaletą jest skuteczność, nie wiem czy znajdzie sie odmiana która oprze sie takiemu zabiegowi.

Pozdrawiam, Ricci. 8)

PostNapisane: środa, 17 listopada 2010, 22:44 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Trudno mi jest powiedzieć które sadzonki sa lepsze, wyraźnie widać, że inna jest struktura korzeni w tych z odkładu i pozostałych.
Z odkładu mają długie proste korzenie, pozostałe gęściejsze krótsze. Jak dalej beda rosnąć, czas pokaże.

Myślę, że mniejsza liczba korzeni na sadzonkach z odkładu wynika nie z tego że jest to właśnie odkład, a raczej z intensywności pokaleczenia łozy przed obsypaniem. Zwróć uwagę jak wygląda system korzeniowy na odkładzie (co prawda na latorośli) gdzie latorośl była mocno pokaleczona. http://winnica.bloog.pl/foto,11875800,g ... .html#next . Podobny, a może i lepszy efekt uzyska się na łozie.

PostNapisane: środa, 17 listopada 2010, 23:01 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Ricci napisał(a):

Myślę, że mniejsza liczba korzeni na sadzonkach z odkładu wynika nie z tego że jest to właśnie odkład, a raczej z intensywności pokaleczenia łozy przed obsypaniem. Zwróć uwagę jak wygląda system korzeniowy na odkładzie (co prawda na latorośli) gdzie latorośl była mocno pokaleczona. http://winnica.bloog.pl/foto,11875800,g ... .html#next . Podobny, a może i lepszy efekt uzyska się na łozie
Fakt, wykonywałem 2-3 zaciecia na łozie ( czasami może mniej ). Na razie wykopałem 3 sadzonki z ok 30.
Za tydzień, dwa, wykopie resztę zobaczę czy sa różnice. O ile sobie przypominam do odkładów nie dawałem ukorzeniacza, może to też osłabiło liczbe korzeni.

A tak na marginesie Piotrze; obecnie 2 letnie krzewy z których wykonałem odkłady maja sie dobrze. :P

Ricci. 8)

PostNapisane: środa, 17 listopada 2010, 23:10 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):

A tak na marginesie Piotrze; obecnie 2 letnie krzewy z których wykonałem odkłady maja sie dobrze. :P

Ricci. 8)

Czyli nie potrzebnie się martwiłem :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1